Waarom zomertijd prettiger is en de Grieken zich sowieso nergens iets van aan trekken

Geen categorieokt 28 2018, 8:00
Vannacht is in Nederland de winterklok weer ingevoerd. Om 03.00 uur 's nachts is de stand van de klok een uur teruggezet. De aarde en zon bleven gewoon doorgaan, dus als alles goed is gegaan staat bij u de klok nu ook op 08.00 uur. De voorzitter van de Europese Commissie zal ongetwijfeld in zijn nopjes zijn, voorzitter Juncker heeft laten weten dat hij voor geheel Europa een zomertijd voorziet. Deze zomerklok zou dan het verschuiven met de uren gaan vervangen, iets dat op steun kan rekenen bij jongeren. die maar al te graag 's avonds nog enig licht willen zien. Zelfs in de winter is het handhaven van de zomertijd beter, hieronder staat waarom.

De communicatie vanuit de Europese Commissie was voor de SP aanleiding om in de Tweede Kamer voor een referendum over de afschaffing van wintertklok/zomerklok. Volgens de SP zou het om een eenvoudig onderwerp gaan, maar als er één onderwerp is om bevolkingsgroepen echt met elkaar te laten strijden om een electorale overwinning dan is het wel deze. Tegenstanders van het kamp dat een dergelijk referendum zou winnen zouden voor altijd veroordeeld zijn tot een tijdsbelevenis, die zij niet optimaal vinden. Volgens mij is dat dus helemaal geen leuk onderwerp voor een referenda, maar goed de SP weet het soms ook niet meer.
Laten we wel zijn, het gaat hierbij om een symbolische discussie met gevolgen! Het aantal uren licht en donkerte staan al vast, maar de wijze waarop tijd wordt beleef nog niet. De zomertijd heeft meer voordelen dan de wintertijd. Dankzij de zomerklok is het in de avond langer licht, terwijl het 's ochtends langer donker blijft. Verder zou het gezond verstand ingeven dat de zomertijd leidt tot minder verbruik van energie, omdat het 's avonds langer licht is zouden huishouden minder kunstlicht gebruiken. Maar omdat iedereen toch al is overgestapt op spaarlampen en LED-lampen zal het met de besparing van energie door een lagere vraag naar lumens niet veel uitmaken. Dit bevestigde een werkgroep van de Europese Unie evenzo.
De symbolische weergave van de tijd heeft dus geen reëel effect op de energievraag, en dat is logisch. De mens gebruikt het instrument tijd om te plannen, verder niet. De cyclus licht-donkerte is verder eigenlijk daar waar het om draait. Negatieve ervaringen hebben Europeanen wel met het wijzigen van de klok. De consultatie van de Europese Unie suggereert dat Europeanen de klokwijzigingen het liefst zien verdwijnen. Behalve de Grieken, hebben alle Europese landen problemen met de wijziging. De Grieken merken er natuurlijk niets van en trekken zich waarschijnlijk niets aan van de tijd en ervaren dus geen problemen. Wat een leven!
[caption id="attachment_212187" align="aligncenter" width="600"]De algehele ervaring met het wijzigen van kloktijden in de Europese Unie. Let met name op Cyprus, Griekenland en Malta. Bron: European Commission De algehele ervaring met het wijzigen van kloktijden in de Europese Unie. Let met name op Cyprus, Griekenland en Malta. Bron: European Commission[/caption]
Wat denkt u, waarom zijn voornamelijk Cyrpus, Malta en Griekenland zo tevreden over de wijzigingen van de klokuren? Maar vinden overige Europeanen het maar helemaal niets? Komt dit door hun ligging dichter bij de evenaar? Of hun cultuur waarbij ze de klok minder belangrijk vinden?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten