De links-regressieve taalpolitie is weer bezig: ‘Het woordje taalachterstand is stigmatiserend!’

snapshot
Foto: Een jong meisje met een hoofddoekje. Bron: New Dimensions Academy / YouTube.

Volgens een doorgedraaide ‘taalkundige’ in OneWorld zou het beter zijn als we in Nederland niet meer zouden praten over ‘taalachterstand bij kinderen’. Die term is kwetsend en maakt mensen aan het huilen. We moeten nu dus gaan spreken van “minder blootstelling gehad aan het Nederlands”. Want zie je? Als je het anders noemt, is er ineens geen probleem meer! Simpel zat, toch?

Dat de integratie in Nederland niet zo goed verloopt als menigeen had gehoopt in de jaren ’70 en ’80, dat moge inmiddels bij iedereen bekend zijn. Waar ‘rechts’ dan nu vooral bezig is met minder immigratie, wordt dit probleem bij links op geheel unieke wijze aangepakt: door het te verbloemen. Door woorden die blootgeven hoe slecht het ervoor staat te verbieden, en te vervangen door niet-kwetsende neologismen en wollige ambtenarentaal in de plaats te laten komen van fatsoenlijk Nederlands. Want als je het beestje niet meer bij de naam mag noemen, lijkt het niet alsof het beestje er niet meer is. Ziezo, weer een probleem minder!

Een begrip als ‘allochtoon’ is op die manier al op de schroothoop gegooid – of althans: pogingen daartoe zijn ondernemen. En daar moet nu ook het woordje ‘taalachterstand’ bij. Tenminste, als het aan de volledig geflipte “taalkundige” Manuela Julien van OneWorld ligt:

“Kinderen krijgen volgens haar veel te snel het label ’taalachterstand’. „Maar dat een kind enkele Nederlandse woorden niet begrijpt, wil niet zeggen dat het geen taal kan leren. De meeste kinderen beheersen hun moedertaal goed. Ze hebben alleen minder blootstelling gehad aan het Nederlands dan hun eentalige klasgenoten. Dit is geen ‘taalachterstand’.”

Julien, die in Mozambique is geboren, zegt verder: „Veel anders- of meertalige ouders krijgen een verkeerd signaal vanuit hun omgeving: het signaal dat hun moedertaal minderwaardig is aan het Nederlands.””

Ik besef me trouwens dat het woord ‘gekkenhuizen’ inmiddels ook al is gezuiverd uit onze taal, ten faveure van ‘instellingen voor verstandelijk gehandicapten’. Zonde hoor. Want voor mensen als Manuela Julien zou je de oude naam van deze instituties zo weer uit de mottenballen willen halen!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

62 reacties

 1.   

  Dat is ook zo Nederlands is zooooooooo achterhaald hahahahahaahahahahahhaah

 2.   

  Hoe noem je een taalachterstand?

  1.   

   Iemand met een taalachterstand = immigrant/allochtoon.

   1.   

    En een forummer met een taalachterstand, spelling en grammaticaal?

  2.   

   Language delay.

 3.   

  Orwell heeft misschien zelf niet eens gedacht dat het zover zou komen, maar zijn roman 1984 begint gruwelijk veel op de werkelijkheid van 2018 te lijken.

 4.   

  “In 2019 hebben alle immigranten die de nederlandse taal (nog)niet beheersen vrij openbaar vervoer,dit krijgen zij voor de tijd van maximaal 1 jaar toegekend.
  Bij de aanvraag, die alleen van toepassing is in de grote Nederlandse steden worden de spelregels hieromtrent met een aanwezige tolk besproken!
  Alle betrokkenen krijgen tijdig meer info,maar in elk geval voor eind december.
  Deze humanistische tegemoetkoming is nodig omdat deze mensen niets begrijpen van de OV chipkaart en alle andere betaalmethoden.
  De trein,bus en tram bestuurders kampen al jaren met het rijtijden schema,en op deze manier zullen de stoptijden beter aansluiten.”

  Dit door mij verzonnen verhaaltje kunen we elke dag verwachten als realiteit!

 5.   

  Ik vraag mij af, hoe is het mogelijk dat deze menschen zich bezig houden met dit soort idioterie. En daar ook nog voor betaald worden…. Ga iets echt nuttigs doen ipv mieren n.. Ken….

  1.   

   n…Ken?oh je bedoeld ”mierenneuken”.Schrijf dat dan och verdomme.

 6.   

  Oja…. Ik weet wel een taal geleerde…… Die zal bereidt zijn te helpen…. Het is zijn favoriete doelgroep

 7.   

  Dat links een volkomen mislukte ideologie is gebleken dat zullen wij zeker niet verbloemen, beloofd!

 8.   

  Je hebt gewoon keihard een taalachterstand op de Nederlandse taal als je slecht Nederlands spreekt of schrijft op een bepaalde leeftijd.

  Dat je nog 114 andere talen wel beheerst, is totaal irrelevant.

  Kan je zielig vinden maar het is zo.

 9.   

  Grootgelijk Als mijn nederlands hier voortaan niet goed geschreven is, wat het bij elk schrijfsel is dan zou ik graag zien dat ik er voortaan opgewezen word dat ik minder blootgesteld ben aan de nederlandse taal.

 10.   

  „Veel anders- of meertalige ouders krijgen een verkeerd signaal vanuit hun omgeving: het signaal dat hun moedertaal minderwaardig is aan het Nederlands.”

  In Nederland, en daar zitten we momenteel, IS hun moedertaal minderwaardig.

  Je hebt er geen reet aan want niemand spreekt het hier. De taal is hier letterlijk minder waard. En dat kan je allemaal vreselijk vinden voor hun gevoelens en in opstand komen om deugpunten te scoren, maar je kan ook normaal doen en proberen uit een gekkenhuis te blijven met je domme geesteszieke hersenspinsels van je. Dat zal je sieren.

  1.   

   @sibvach mee eens, maar kleine dingetjes waar ook ik soms moeite mee heb d dt of t.. Dat mogen de mensen allemaal vergeven worden zolang je je maar inzet en op een goede wijze meedraait in het systeem en niet als vele marrokkanen en turken die hier geboren zijn hun eigen islamitische enclaves bouwen

   1.   

    Een taalachterstand noem je toch ook gewoon een taalachterstand?

   2.   

    Gaat mij erom dat je een taalachterstand een taalachterstand noemt.

    En thuis geen Nederlands praten = taalachterstand van de Nederlandse taal in Nederland = onderaan de stapel bij sollicitaties = Geen baan = geen toekomst = uitkering = te weinig = criminaliteit = te verenigen met islam = Ghettos = GEEN racisme en = ook geen discriminatie.

    Snappie?

 11.   

  Twitter en voorheen Sms taal is de breker geweest om correct Nederlands te schrijven.

 12.   

  Het woordje taalachterstand is ook stigmatiserend. Laat iedereen gewoon doen wat hij of zij verkiest. Wij van BIJ1 zijn er voor iedereen.

  1.   

   Ernst, je voordoen als Sylvana en dan je naam verkeerd schrijven is erg sneu en je hebt kans dat de echte Sylvana je aanpakt wegens identiteitsfraude.

   1.   

    Ik denk het niet. Mijn naam is echt silvana Simons. Dat staat toch echt in mijn paspoort. En mijn naam schrijf je met een I en niet met een Y.

    1.   

     Silvana Hildegard Simons

    2.   

     En ook lid van BIJ1 zeker? Maak dat de kat wijs.

    3.   

     Weer een jokkebrok op DDS.

     Het houdt maar niet op.

  2.   

   “Laat iedereen gewoon doen wat hij of zij verkiest”
   jaaaa,laat iedereen doen wat hij wil,laat iedereen zwartepiet zijn als hij of zij dat wilt!!!!!

 13.   

  “Julien, die in Mozambique is geboren”
  Nog een reden om tegen het Marrakeshpact te zijn. Afrikanen in Nederland hangen teveel de (taal)nazi uit.

 14.   

  Als kind was ik vaak ziek, miste teveel schooldagen en liep daardoor als 7-jarige een taalachterstand op wat schrijven betreft.Een vriendelijke leraar gaf mij toen via naschoolse begeleiding wat extra lessen en korte tijd later had ik een voorsprong op mijn medeleerlingen.

  Kern van de zaak : ik had wel degelijk een practische taalachterstand indertijd, het werd opgemerkt, als dusdanig gekwalificeerd en er werd iets aan gedaan – door alle betrokkenen. Ouders, leraar, kind.

  Het onderkennen van problematiek omwille van het allochtoon element (!) binnen die problematiek, is de facto racistisch, onproductief en volkomen nihilistisch – klassiek geval van deconstructivisme & marxistische Identity Politics dus.

  1.   

   Wat als het bij die ouders schort aan gezonde mentaliteit? Dat ze de Nederlandse taal niet willen eigen maken? Geen wonder dat hun kinderen op school beginnen met een taalachterstand en daarmee met een lesachterstand en dus een prestatieachterstand. En die tekortkomingen bij de opvoeding kunnen echt niet door het onderwijs weg worden genomen. Zeker niet als met de aanhoudende omvolking deze groep nog steeds groter wordt.

 15.   

  Schijtziek wordt ik van die linkse bedweter, verschrikkelijk al dat gezeik wat wel en niet meer kan.

 16.   

  Echt links is de weg kwijt, wie helpt hem

 17.   

  @Tim
  Deed je dat met opzet inzake: beseffen? ;)

  Ach ik spreek Schots Engels en mijn schoondochter corrigeert telkenmale en ik (en de missus) houden vol.

 18.   

  Het mes snijdt aan twee kanten: in veel gevallen is niet alleen de andere taal het struikelblok, maar is er ook sprake van een benedengemiddeld IQ, wat de taalachterstand nog meer vergroot.

 19.   

  Waar is Ernst Quispelt gebleven? Werkt het niet op vrijdag?

  1.   

   Hoezo, je gaat hem toch niet uitnodigen?

  2.   

   Welke klemmende vraag kwelt u, plakband?

 20.   

  Het lukt in ieder geval weer aardig om de echte problemen niet te benoemen, laat staan een begin van een oplossing te bedenken.

 21.   

  Een ander groot probleem, hoewel zeer onderbelicht en vrijwel nooit uitgesproken, is inteelt. In de Islamitische cultuur wordt nog veelvuldig onderling getrouwd binnen families, wat onwenselijke gevolgen heeft voor o.a. de geestelijke en lichamelijke gezondheid alsook de cognitieve ontwikkeling.

  1.   

   En wat nog erger is, het uithuwelijken. Komt er nóg een moslim naar Nederland.

   1.   

    Met als gevolg weer een importbruid of -bruidegom die geen enkele taalbeheersing heeft. Het laat zich raden met welke taalachterstanden eventuele kinderen die daaruit gehokt worden geconfronteerd worden als zij in hun bestemmingsland naar school gaan.

  2.   

   Heel die Islamitische cultuur en opvoeding is gericht op het niet (willen) integreren. Immigranten met een Moslim achtergrond zijn derhalve ook niet of nauwelijks inpasbaar en daarmee ook niet of nauwelijks integreerbaar. Islam wordt niet voor niets geassocieerd met de mislukte integratie. Vandaar dat men in de V4-landen ook niets moet hebben van zich massale omvolking door Moslims te laten welgevallen.

 22.   

  Ik vind de naam OneWorld bijzonder stigmatiserend. Niet enkel discrimineert het niet- engelstaligen en sluit het hen al door de naamgeving uit, bovendien pretendeert het dat er geen andere werelden zijn en geeft het daarmee blijk van een narcistische cosmismische oriëntatie. Ik vermoed dan ook dat het om een van de clubjes van Georgy Schwartz gaat, opgericht om omkering, verwarring en destabilisering te bevorderen. Wat heeft de club zoal gepresteerd? Hoe bedruipt het haar huishouding? Met welke andere clubjes is het verbonden? Welke doelstellingen tracht het vanuit welke visie te bevorderen?

  1.   

   Hele zinnige vragen om eens dichterbij waarheidsvinding te kunnen komen. En zeker ook naar hoe de subsidiestromen vloeien.

 23.   

  Van taalachterstand krijg je onderwijsachterstand.

 24.   

  We moeten nu dus gaan spreken van “minder blootstelling gehad aan het Nederlands”.

  Minder blootstelling aan het Nederlands? Hoe komt dat nou? Bij genoeg omvolking krijg je vanzelf ecnclaves of liever gezegd ghetto’s die een parallelle samenleving gaat vormen, vervreemd van het bestemmingsland. Schotels op het land van herkomst (van ouders of zelfs al overgrootouders), vreemde taal in het koffiehuis. En van de ouders krijgen de kinderen het Nederlands ook niet mee, want die hebben het verdomd om zich het Nederlands eigen te maken.

  Frits Bolkestein waarschuwde er in 1994 al voor: “Men krijgt ghettoïsering.” Wel, zijn voorspelling is uitgekomen. Kan iemand mij uitleggen waarom deze realist toen voor racist moest worden uitgemaakt?

 25.   

  Onze musea hebben te lijden onder het cultuur-marxisme.
  Er bestaat een stijlgids Words Matter van het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW).
  Je snapt wel: dergelijke musea moeten politiek correct zijn.
  En dus zijn er woorden die op de mestvaalt van de geschiednis dienen te worden geworpen.

  Ontdekken: een besmet woord in musea

  Ontdekken is een fout woord. Het mag niet meer worden gebruikt in musea als het gaat om bijvoorbeeld Columbus en Amerika. Ook taboe zijn begrippen als Derde Wereld, Het Westen, exotisch en Jappenkamp. Dat staat in de stijlgids Words Matter van het Nationaal Museum voor Wereldculturen (NMVW). De vier musea die het NMVW vormen gaan hun woordgebruik aanpassen.

  Woorden zijn niet onschuldig, vindt het NMVW. De term Aboriginal bijvoorbeeld, heel onschuldig geboren uit de Latijnse woorden ab en origine (van het begin) is inmiddels besmet.
  Het woord zou onvoldoende rekening houden met de complexiteit en diversiteit van inheemse volken. Inheems zelf schuift trouwens ook al richting het verdomhoekje.

  Exotisch kan ook niet meer. Het woord komt van het oude Griekse woord exōtikós (van buitenaf). Het is een dubieus woord geworden. Want inmiddels vervlochten met de raciale en seksuele ander. Het woord mag alleen nog gebruikt worden voor planten en dieren.

  Ook gevoelig liggen de aanduidingen Derde Wereld, ontwikkelingslanden, lagelonenlanden en Het Westen.
  Ze geven een hiërarchie aan. Sommige slachtoffers en hun nazaten vallen over het begrip Jappenkamp. De term zou geen recht doen aan de wreedheden die in de kampen hebben plaatsgevonden.

  De vier musea die het NMV vormen, het Tropenmuseum in Amsterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden, het Wereldmuseum in Rotterdam en het Afrika Museum in berg en Dal, gaan hun teksten aanpassen.

  1.   

   Zo vindt bij ongehinderde voortgang herhistorisering plaats. Het is daarom aan burgers zèlf hun eigen herinneringen en eigen historie te bewaren en door te geven opdat de Nederlandse cultuur, zeden en gewoonten niet uitgewist raken door omkerende politiekcorrecten en door hen gefaciliteerde omvolking en islamisering.

   1.   

    @Sjun: Hoe zou jij een taalachterstand noemen?

 26.   

  Achterlijke linkse muts!!!

 27.   

  Waarom schaffen we het Nederlands niet gewoon af. Al eens op een stadskantoor geweest van een middelgrote of grote stad.
  Daar worden meer uitkerinegen verstrekt in het marrokaans en turks dan Nederlands..
  Zou het mindere IQ van de allochtonen uit Afrika en Midden Oosten, naast de openlijk onwil, een faktor zijn?
  Gelukkig brengt het Global Compact nog meer mensen met wat “minder blootstelling aan het Nederlands” naar hier.
  Hoe gek moet je zijn om deze idiotie niet te zien.
  Een gekkenhuis.

  1.   

   Het deugtgehuil en gekrijs is niet om aan te horen, mensen stoppen massaal hun oren dicht!

   “Het zou graaien in een ton worden, overvol geraakt doordat de samenleving volgens GroenLinks, D’66 en media hoe dan ook kwetsvrij dient te worden gemaakt, dat wil zeggen: kwetsvrij naar hun eigen, overigens nogal twijfelachtige normen en waarden.

   U weet dat de term ‘taalachterstand’ ook niet meer mag?
   Kwetsend, zegt taaldocent Manuela Julien in OneWorld.
   Zij spreekt daarom liever van ‘onvoldoende blootstelling aan het Nederlands’.

   O jee, graaide ik er toch weer eentje uit de ton, al deed ik dat ook als aanloopje naar een nóg recenter voorbeeld: het plan van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66 uiteraard) om met Johan Derksen in debat te gaan over diens kritiek op de boosheid onder homo’s over hun plaats in de (voetbal)maatschappij. Om nu te zeggen dat de bewindsvrouwe met haar betuttelzucht mij een onvoldoende blootstelling aan misplaatste morele verontwaardiging doet ervaren, nou nee.”

   Geleend van Hoogland Telegraaf 01-12-2018

 28.   

  Brabbelboy resp. brabbelgirl.

 29.   

  straks mag je helemaal niks meer zeggen?
  dit is een typisch geval; van op iedere slak leggen?
  wat is er mis met de dingen gewoon bij naam te noemen?
  dit is een feit, en feiten mag je benoemen, sommigen drijven wel heel erg door???

 30.   

  Het valt wel opdat het continu de allochtonen zijn die dit soort dwaze uitspraken doen!
  Zegt heel veel over de allochtoon denk ik!

 31.   

  Mijn Syrische buurtgenoot weigert om Nederlands te leren, houdt zijn kinderen vaak thuis van school, want school wat heb je daar aan? Kinderen door de weeks tot 01.30 uur wakker. Niet willen inburgeren, trouwen met een 14 jarig meisje, messengevechten, vechtpartijen, scheldpartijen, buurman pesten…

  Daar hoor je nooit iemand over, zelfs toen wij het aankaarten zeiden politici ‘wees voorzichtig, vertel het aub niet door want anders is dat slecht voor andere vluchtelingen’.

  Dat het slecht voor 6 buren was, dat was minder belangrijk. Maar die arme vluchtelingen mag je niet kwetsen, zij ons wel.

  Vaak denk ik dat de wereld verdoemd is. Rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, nuchterheid, het schijnt niet meer te bestaan. Maar politiek correctheid viert hoogtij.

  En dan gek vinden dat mensen het zat worden? Drie keer raden op wie mijn buren inmiddels stemmen?

  1.   

   “(…) ‘wees voorzichtig, vertel het aub niet door want anders is dat slecht voor andere vluchtelingen’.”

   Klopt, bovendien heeft Rutte (VVD) het Marrakeshpact getekend waarin Nederland toezegt alleen positief te berichten over de ‘voordelen’ van immigratie en immigranten. Daar hoort jouw ‘successtory’ natuurlijk niet bij.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!