Drama! EU-leiders ‘tevreden’ over brexitakkoord, May moet Lagerhuis nog overtuigen

De Britse premier Theresa May. Screenshot YouTube.
Foto: De Britse premier Theresa May. Screenshot YouTube.

De EU-leiders hebben vanochtend hun handtekening gezet onder het brexitakkoord. Zij steunen eveneens de politieke verklaring over de toekomstige relatie met de Britten vanuit Theresa May. Dat meldt het AD.

Brussel werd vanochtend getroffen door een flinke zure regenbui. Niet uit de lucht maar door de tranen van EU-leiders die sjokkend na het ondertekenen van het akkoord weer naar buiten liepen. Juncker had weer een reden om naar de fles te grijpen, Antonio Tajani hield een strak gezicht en Donald Tusk wil ‘vrienden blijven’. Dat werkt na een break-up namelijk ook altijd…

Theresa May had na 18 maanden intensief onderhandelen eindelijk het akkoord rond. Nu de EU-leiders hebben getekend, moet ze er mee naar haar eigen parlement. Daar wordt het écht spannend, want ondanks dat het akkoord niet meer kan worden aangepast, kan de zaak nog steeds in iedereens gezicht ontploffen.

May moet dus nu haar best doen om haar eigen parlement, vol met tegenstanders van zowel haar eigen partij als een flink deel van de oppositie, te overtuigen van dit akkoord. Lukt dit haar niet, dan is er géén akkoord en scheurt het Verenigd Koninkrijk zich los van de EU zonder afspraken.

Wanneer dat het geval wordt breekt natuurlijk de pleuris uit. Spanje zal moeilijk gaan doen over Gibraltar, Ierland over de grens met Noord-Ierland, visserijrechten zorgen ervoor dat de vislijnen van Nederland, Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verstrikt raken en zo zijn er nog veel meer kwesties die de zaak flink zullen doen verzuren.

Dikke kans dus dat het akkoord niet zal worden ondertekend en het een politiek tumultueuze periode gaat worden voor May en de EU.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

21 reacties

 1.   

  Maar de steun van een deel van DDS is toch nog steeds aanwezig ?

 2.   

  Ik zal vast een voorspelling doen, dit krijgt May er van zijn leven niet door, indien wel zal ik ruiterlijk erkennen er naast gezeten te hebben.

  1.   

   Ik denk dat je gelijk krijgt ildib. May zal na een nederlaag in het parlement aftreden en -na maart en nieuwe verkiezingen- zullen de Britten eindelijk verlost zijn van het fascistische EU-regime.

   1.   

    Herr Grunefeld,
    Hoe is het met Merkel?
    U voorspelde reeds vele malen haar aftreden.

    1.   

     En ? die is bekent nu nog even het een jaartje eerder maken
     daar gaat zij hard toe opweg met haar vriendje macron .
     Duitse media weet dat duitsland aan de teken tafel staat
     van de maraces akord. Macron gaat onderuit om dat
     de Fransen het zat zijn wel telbetalen maar je krijgd er niets
     voor terug , het zelfde speeld in duitsland .

    2.   

     @Spaanse kok. Ik denk dat Groeneveld een vrouwen hater is. Dat heb ik gemerkt met al zijn commentaren die zowel tegen belangrijke vrouwen in het nieuws gericht is, als tegen vrouwelijke abonnees van deze site. En ook tegen mannen die durven voor een bekende vrouw op te komen…of gewoon
     vrouwen waarderen.

  2.   

   Ildib dat ben ik met je eens en teken hier ook voor .
   Niet goed schiks dan maar kwaad .

  3.   

   Ik denk van wel, wat niet betekent dat ik er gerust op ben.

   Bovenstaande rampscenario, en Wouts beschrijving is maar een klein deel van wat er gaat gebeuren, zal de komende dagen ook doordringen tot de koppies van de parlementsleden. Het is nu echt een beetje te laat om te gaan lopen emmeren over het akkoord zoals het er nu is.

   Wie straks tegenstemt, krijgt de roetveegpiet toegeschoven op het moment dat het land in chaos vervalt. Wie heeft daar trek in? May heeft momentum. Of je het nou met haar eens bent of niet, ze wekt alom bewondering voor haar standvastigheid, en haar bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen. Schril contrast met de schatrijke miljonairszoontjes die het Britse volk in het pak hebben genaaid met valse beloftes om er vervolgens als een speer vandoor te gaan.

 3.   

  In de bijlage van Trouw, de Verdieping, van dit weekend een lezenswaardig artikel over de Brexit.
  Een tijd waarin alles beter was…

  1.   

   En joop ?

  2.   

   Over May: The only adult in the room.

  3.   

   @ Fortiori en Beukman. Ik heb ook dit merkwaardig artikel over de Brexit en de plannen van T. May in Trouw gelezen. Eindelijk weten wij meer. Zij is een briljante leider die van haar landgenoten houdt. Maar niet wil dat zowel de UK als Europa vreselijk gaan leiden.
   Daarom haar voorstel voor een zachte Brexit. Inderdaad is zij heel moedig om op te treden tussen al die gefrustreerde, zielige rel-schoppende mannen in de regering…
   Kerels die uit hun functie weg-gestemd werden, of ging aftreden, of zelfs een cel staf kregen.

   1.   

    Briljant??
    Omdat het een vrouw is?
    Je vergat nog “blanke man”. Dat had het helemaal afgemaakt.
    Wat een oerdomme bijdrage, maar lekker dat je wat van je feministische kant kan laten zien.

    In abn is het juiste woord “een verradelijk schlemiel”

    1.   

     @Willem Alexander. Ik heb geschreven dat ze briljant is…maar NIET omdat zij een vrouw is. Bent u soms een vrouwen hater? In ieder geval het is over
     duidelijk dat u een domme trol ben? Lees a.u.b. een keer het huisreglement van DDS.

 4.   

  Ik hoop maar op één ding, dat de EU zo snel als mogelijk links of rechts om in elkaar stort.
  Eigen soevereiniteit voor mijn eigen land Nederland, eigen wetten, kortom absoluut niet opgaan in een Europese superstaat om daar als klein volkje volledig weggedrukt te worden door Frankrijk en Duitsland.
  Weg met de EU!

  1.   

   Dat zou leuk zijn en zou daar graag een biertje met je op willen toosten
   hoe wel ik weet dat het mij veel geld gaat kosten .
   F*ck Brussel .

   1.   

    Dan trakteer ik wel :)

    1.   

     Dat biertje of 10 biertjes doet me geen pein
     maar de wissel koers wel denk ik .

 5.   

  De plannen voor het Brexit akkoord van T. May, zijn helemaal goed gekeurd door de
  EU leiders en assemblee. Het wordt geen strenge afscheiding. De grens met
  Noord-Ierland zal open blijven en ook de grens met Gibralter. En de Nederlandse visserij krijgt geen problemen met de UK. Het invoer van Europese producten blijft gewoon doorgaan. De Britse parlement zal eindelijk hun beslissing geven gedurende deze week. De meeste leden zullen hun akkoord uitspreken. De samenwerking met de EU zal alleen in stappen doorgaan. Maar nog steeds heeft de UK de tijd tot 2020 om de beslissen als de Brexit definiet zal doorgaan. Want de meeste Britten zijn er nu helemaal tegen!

 6.   

  Als de EU tevreden is weet je echt dat het niet deugt!
  Wat een volksverlakkerij van May. 17 miljoen mensen aan de kant zetten. Voor normale mensen met een moraal en ruggegraat zou deze deal van tafel worden geveegd, maar voor politici spelen er andere belangen. Eigenlijk maar een belang: eigen belang.
  Zou me niet verbazen als er een “meerderheid” instemt.

  The Hungergames V.

  NEXIT please..

 7.   

  Bank of England: ‘No deal-Brexit’ rampzaliger dan economische crisis | NU – Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!