Noord-Europese Hanzeliga maakt Brussel boos: ‘Slecht voor de Europese Unie!’

De zogenaamde Hanzeliga bestaat vooralsnog uit bovenstaande landen: Czech Republic, Denmark, Estonia,
Finland, Ireland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Sweden and Slovakia. Bron: Google Earth, screenshot.
Foto: De zogenaamde Hanzeliga bestaat vooralsnog uit bovenstaande landen: Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, Ireland, Latvia, Lithuania, the Netherlands, Sweden and Slovakia. Bron: Google Earth, screenshot.

Een maand geleden werd de noord-Europese ‘Hanzeliga’, een alliantie van noord-Europese landen, nog spottend een ‘Wopke en en de zeven dwergen‘ genoemd. Logisch, want Brussel is doodsbenauwd voor een heropleving van een eensgezinde Hanzeliga: dat zou zomaar het einde kunnen betekenen van de centralisatieprocessen van de Europese Unie. Een bom onder het project van de Fransen, waar zowel de noordelijke als zuidelijke landen problemen mee hebben. Dat deze liga als een serieuze bedreiging  wordt gezien door de EU moge duidelijk zijn na de spottende en ook boze reacties, waarmee we nu officieel in het tweede en derde stadium zijn aangekomen van: ‘first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win‘. 

Daarom deed minister president Rutte er de afgelopen maanden verstandig aan om de banden met de noordelijke Europese landen aan te halen. Eendracht maakt immers macht. De culturele en economische convergentie en samenwerking met de noord-Europese landen ligt dermate voor de hand dat men in Brussel wantrouwen heeft gekregen over het geheel. Een bezoek van Minister Hoekstra bij zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire schijnt ook al onprettig te zijn verlopen vanwege de Hanzeliga-brief. De Franse minister hekelde ruim tien minutenlang het noordelijke bondgenootschap. Volgens de Fransman ‘verzwakt’ deze de EU en is de Hanzeliga zelf geen partij voor de VS of China. Blijkbaar draait het de Fransen dus nog steeds om grootmachtje spelen, terwijl Europeanen juist hartstikke blij zijn eindelijk te zijn verlost van ‘grootmachtelijke verantwoordelijkheden’.

Als het aan de EU ligt moeten we stoppen met bondgenoten zoeken en alleen doen wat Brussel goed acht. Dat is ‘nodig’ weet u. Volgens de Fransen is de Frans-Duitse motor van de EU cruciaal voor het succes en zijn de intenties van de Hanzeliga tegenovergesteld aan de belangen van de EU. De Adviesraad Internationale Vraagstukken is in ieder geval op handen van de Europese Unie, want dit orgaan, dat uiteraard gewoon politiek bedrijft onder het mom van ‘advies’, pleit er voor dat we de banden gaan aanhalen met de Spanjaarden en Italianen. Want daar zouden we binding mee hebben. Dat is correct, we betalen inderdaad geld voor de pensioensleetijd van de Italianen: die gaan al op hun 62e immers.

Van het idee van een Hanzeliga krijg ik dus warme gevoelens in mijn buik. De Europese Unie is te snel gegroeid met economische scheidslijnen tussen noord en zuid en culturele tussen west en oost én noord en zuid. Verder lijkt het bloc nu voornamelijk de belangen te dienen van Frankrijk en Duitsland, dus is het logisch dat minister Hoekstra op zoek gaat naar nieuwe bondgenoten. Volgens de adviescommissie zijn Spanje en Italië echter ‘nodig’ voor het migratievraagstuk en daarom belangrijke partners. Op dit moment wellicht, maar enkel omdat er een weeffout zit in de wijze waarop Brussel omgaat met Schengen. Als deze landen geen deel uitmaken van Schengen dan hebben ze meer belang bij het verdedigen van hun buitengrenzen, immers zouden ze anders zelf de migranten moeten opvangen, waar ze nu kunnen doorreizen naar Duitsland of Frankrijk.

De Hanzeliga schreef eerder deze maand al een brief met een waarschuwing gericht aan Italië.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

18 reacties

 1.   

  Het ware gezicht van EU, als ik lees dat Frankrijk en Duitsland weer eens besloten hebben wat de unie moet doen hoor ik niemand.

 2.   

  Belgie en Duitsland niet bij de Liga? Van Belgie begrijp ik het wel. Dat zou een Blegi die heeeeeeel erg voor de EU is en allemaal dure projecten op het oog heeft. Verder is Belgie natuurlijk het land waar de EU zetelt. Dus Belgie even op een zijspoor? Duitsland? Ja, dat land wil samen met Frankrijk het voor het zeggen krijgen in Europa. En…wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd… U weet het. Maar een Liga zonder Duitsland kan ik me met het oog op onze wederzijdse handel moeilijk voorstellen. En Tsjechie? Daar moet ik toch mijn voorhoofd bij fronsen. Kortom, goed bedacht, maar ik zie nog geen levensvatbaarheid.

 3.   

  Le Maire spreekt zware woorden met het “verdelen van Europa”, maar je moet daar eigenlijk lezen: “zij willen zich niet naar de Frans-Duitse wil schikken, dus ze zijn slecht voor Europa”. Nederland komt op voor haar eigen belang en heeft daarbij een coalitie gesloten met landen die min of meer soortgelijke belangen hebben (vergelijkbaar met de Visegrad).

  Trouwens, Le Maire moet niet gek opkijken als er tegenspraak komt. Met de wil die hij en zijn Duitse kameraden de andere landen willen opleggen veroorzaakt hij zelf de grootste verdeeldheid, niet Wopke Hoekstra.

 4.   

  Dit is een spaak in het wiel van de EU, de landen worden wakker.

 5.   

  Die Liga is een goed idee om de macht van Frankrijk en Duitsland binnen de EU in te perken. Ook een prima alternatief wanneer de EU uit elkaar valt.

 6.   

  Ja zo gaat dat he ,langzaam maar zeker komt de E.U op het sterfbed te liggen .

 7.   

  Ik ben al jaren voorstander voor een nieuwe Europese indeling en of oprichting.

  Een Noord-West Europa met de geselecteerde landen:

  Nederland/Vlaanderen, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken/Groenland, IJsland, Engeland en Schotland.

  1.   

   In Schotland moet eerst maar eens een leidster met ingebakken Willkomenskultur vervangen worden. Gelukkig beginnen steeds meer Schotten in de gaten te krijgen dat ze door deze vermeend nationalistische vrouw gepiepeld worden en dat hun belangen als Schotse gemeenschap worden verkwanseld voor bewerking van globalistische doelen door massamigratie van onaanspreekbare onngeschoolde andersculturelen met een bevraaglijke moraal richting Schotland te entameren.

   1.   

    Te dirigeren, Geentameerd wordt evenals in Ierland de propaganda voor verandering van bevolkingssmenstelling waarvan het kennelijk ook voor de regeringsleiders maar zeer de vraag is of de huidige bevolking zulke experimenten ten koste van eigen kapitaal, eigen oikos en eigen normen en waarden wel wenst. Gelukkig is de wereld dankzij moderne mogelijkheden van informatie-uitwisseling een stuk toegankelijker geworden en kan er ook daar aan lokale politieke bewustmaking worden gewerkt zonder er voortdurend aanwezig te hoeven zijn.

 8.   

  Het bouwwerk van de ondemocratische EU gaat steeds meer scheuren vertonen. AUB Nexiti of terug naar de EEG.

  De opstelling van Le Maire is alle reden om juist voet bij stuk te houden. NL moet veel meer gebruik maken van zijn positie in de EU.
  NL is al ruim een kwart eeuw naar verhouding de grootste contribuant aan de EU.
  De hoogste tijd om deze (overigens niet benijdenswaardige) positie te verzilveren en aan de eigen belangen (en daarmee vaak ook die van andere kleinere landen) te denken., desnoods met een krachtig veto.

  Jammergenoeg is een krachtig veto is van onze slapjanus en rubberen Mark Rutte met zijn steeds groeiende neus niet te verwachten.

 9.   

  Om een of andere reden is mijn reactie niet geplaatst (Een link naar Else4). Maar dan maar zo: Op Else4 is een zéér lezenswaardige én zorgwekkende column te lezen over dit onderwerp, getiteld: “Waarom Frankrijks Le Maire Hoekstra dreigt met oorlog”
  Aanbevolen!!!

  1.   

   Heb net het stuk gelezen prima verwoord, zo is het en niet anders, Frankrijk is de luis in de pels nooit en te never aan toe geven

  2.   

   Dank je

  3.   

   Gelezen, inderdaad niets teveel gezegd.

 10.   

  Plagiaat
  ———-
  En nu moet Nederland (in de persoon van Hoekstra) vol op het orgel gaan. En dan en passant ook even GEEN handtekening onder dat verdrag van Marrakesh zetten, anders maakt het toch helemaal niets meer uit. Dan worden we vanzelf straks door wilden uit Afrika overlopen en is er sowieso voor de Nederlandse bevolking geen plaats meer. Leuk dat Nederland het voortouw heeft genomen in die Hanze-alliantie en geen zin heeft om ons meteen maar over te geven aan die Fransen. Het wordt toch zo langzamerhand te dol voor woorden. In feite IS er al een oorlog gaande, alleen weten de meeste inwoners van dit kikkerlandje het nog niet. Wij moeten de huid van de beer zo duur mogelijk verkopen. Dat is dan mijn advies!

 11.   

  Geen goed plan, Nederland moet gewoon helemaal uit de EU, eigen grenzen, eigen regels, eigen munt, eigen keuzes, eigen handel, eigen economie….

 12.   

  Zou goed zijn , als de opvolger van Merkel bij samenwerken met de Hanze-alliantie, ook het immigratiebeleid geheel stopt.
  Het verarmt in feite alle landen in Europa, inclusief Duitsland en Frankrijk.
  Maar is uiteraard voor de kleine landen het meest ontwrichtend.
  Dat wil de bevlogen domineesdochter niet inzien, zolang er braaf wordt betaald.
  Een meedogenloze verdeel en heerspolitiek.

  Maar op het verdwijnen van Merkel moet Nederland resp. de Hanze-alliantie niet wachten.

  En op 10 december in Marrakesh niet als zombies in dit allergrootste dictee vliegen.

  Doen we dat wel, dan heeft Hoekstra op dit vlak niets meer te vertellen.

  Amerika en 7 Europese landen zijn tijdig de dans ontsprongen.

  Duitsland zal zich op zijn manier losmaken en ons zeker niet ( kunnen ) helpen.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!