Noord-Europese Hanzeliga maakt Brussel boos: 'Slecht voor de Europese Unie!'

Geen categorienov 24 2018, 11:00
Een maand geleden werd de noord-Europese 'Hanzeliga', een alliantie van noord-Europese landen, nog spottend een 'Wopke en en de zeven dwergen' genoemd. Logisch, want Brussel is doodsbenauwd voor een heropleving van een eensgezinde Hanzeliga: dat zou zomaar het einde kunnen betekenen van de centralisatieprocessen van de Europese Unie. Een bom onder het project van de Fransen, waar zowel de noordelijke als zuidelijke landen problemen mee hebben. Dat deze liga als een serieuze bedreiging wordt gezien door de EU moge duidelijk zijn na de spottende en ook boze reacties, waarmee we nu officieel in het tweede en derde stadium zijn aangekomen van: 'first they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win'.
Daarom deed minister president Rutte er de afgelopen maanden verstandig aan om de banden met de noordelijke Europese landen aan te halen. Eendracht maakt immers macht. De culturele en economische convergentie en samenwerking met de noord-Europese landen ligt dermate voor de hand dat men in Brussel wantrouwen heeft gekregen over het geheel. Een bezoek van Minister Hoekstra bij zijn Franse ambtgenoot Bruno Le Maire schijnt ook al onprettig te zijn verlopen vanwege de Hanzeliga-brief. De Franse minister hekelde ruim tien minutenlang het noordelijke bondgenootschap. Volgens de Fransman 'verzwakt' deze de EU en is de Hanzeliga zelf geen partij voor de VS of China. Blijkbaar draait het de Fransen dus nog steeds om grootmachtje spelen, terwijl Europeanen juist hartstikke blij zijn eindelijk te zijn verlost van 'grootmachtelijke verantwoordelijkheden'.
https://twitter.com/PieterOmtzigt/status/1023289074902335489
Als het aan de EU ligt moeten we stoppen met bondgenoten zoeken en alleen doen wat Brussel goed acht. Dat is 'nodig' weet u. Volgens de Fransen is de Frans-Duitse motor van de EU cruciaal voor het succes en zijn de intenties van de Hanzeliga tegenovergesteld aan de belangen van de EU. De Adviesraad Internationale Vraagstukken is in ieder geval op handen van de Europese Unie, want dit orgaan, dat uiteraard gewoon politiek bedrijft onder het mom van 'advies', pleit er voor dat we de banden gaan aanhalen met de Spanjaarden en Italianen. Want daar zouden we binding mee hebben. Dat is correct, we betalen inderdaad geld voor de pensioensleetijd van de Italianen: die gaan al op hun 62e immers.
https://twitter.com/MehreenKhn/status/1066030717673590784
Van het idee van een Hanzeliga krijg ik dus warme gevoelens in mijn buik. De Europese Unie is te snel gegroeid met economische scheidslijnen tussen noord en zuid en culturele tussen west en oost én noord en zuid. Verder lijkt het bloc nu voornamelijk de belangen te dienen van Frankrijk en Duitsland, dus is het logisch dat minister Hoekstra op zoek gaat naar nieuwe bondgenoten. Volgens de adviescommissie zijn Spanje en Italië echter 'nodig' voor het migratievraagstuk en daarom belangrijke partners. Op dit moment wellicht, maar enkel omdat er een weeffout zit in de wijze waarop Brussel omgaat met Schengen. Als deze landen geen deel uitmaken van Schengen dan hebben ze meer belang bij het verdedigen van hun buitengrenzen, immers zouden ze anders zelf de migranten moeten opvangen, waar ze nu kunnen doorreizen naar Duitsland of Frankrijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten