Het zat er een keer aan te komen: Scholen met handen in het haar om memes van leraren

TrollFace
Foto: Troll-Face

Propjes gooien is bijna verleden tijd nu alles langzamerhand gedigitaliseerd wordt op school. Bijkomend effect is echter dat het treiteren van leraren tegenwoordig óók gedigitaliseerd is geraakt! Via het AD.

‘Middelbare scholen in heel het land worstelen met memes’, luidt de inleidende zin in het artikel. Er is zelfs een jongen geschorst op het Frits Philips lyceum in Eindhoven. Het lijkt natuurlijk een compleet nieuw fenomeen maar in werkelijkheid is het gewoon hetzelfde patroon via nieuwe kanalen.

Een scholier maakt een foto van een docent, het liefst op een ongelukkig moment of plukt een lelijke foto van z’n Facebook. Daar plakt de scholier vervolgens tekst onder van beledigende aard. Is de tekst ook nog eens gekoppeld aan een bepaalde context, dan is het natuurlijk lachen, gieren en brullen. Niet te hard natuurlijk want dan kun je je mobiel inleveren.

Kennelijk ‘worstelen’ scholen hier dus mee, terwijl hetzelfde gedrag nu hooguit beter in beeld is geraakt. Het is te verleidelijk voor een scholier om niet zoiets te gaan maken en je wilt ook niet de enige uit je klas zijn die niet weet waar ‘die lijpe meme’ over gaat, dus moet je bijblijven. Het enige wat een school kan doen is foto’s van docenten maken aanpakken en foto’s van docenten zelf zoveel mogelijk afschermen.

Je merkt echter een duidelijk generatieverschil vanuit zowel de docenten als Omroep Brabant, want ze sluiten af met de insinuatie dat sommige scholieren ‘zelfs hakenkruizen’ hebben gebruikt in posts. Nou dat is toch wel echt een nieuw fenomeen dat we zeker in de gaten moeten houden, want straks kopen ze nog graffiti en kalken ze de dichtstbijzijnde brug helemaal onde-… oh wacht, die zit al vol.

Wen er maar aan, docenten, deze harde/foute humor was er al toen ik nog een brugpiepertje was, mijn mobiel had toen alleen nog een afschroefbare antenne.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

26 reacties

 1.   

  Hee!! die Wout nog laat aan het werk!!Die slinkse leraren hebben dit zelf veroorzaakt door geen respect af te dwingen.

  1.   

   En wanneer gaan die rechtse jankbakken eens voor een rechtse lerarenopleiding zorgen ipv dat constante gezeik over linkse leraren.
   Niet zeiken maar oplossen.

   1.   

    Spaanse kok, Rechtse onderwijzers zijn er wel. Maar dan op reformatorische scholen. Openbare scholen zijn over het algemeen linkse instituten waarvan de onderwijzers -77 procent- meestal op linkse partijen stemmen.

   2.   

    Klinkt misschien heel gek, maar die jongelui van tegenwoordig kunnen echt wel zelf nadenken.
    Het heeft voor hen ook weinig zin om zich te weer te stellen tegen linkse leraren én leraressen, want die weten het toch beter en luisteren niet naar tegen argumenten.
    Dat is gewoon een linkse kwaal.

  2.   

   Wellness of gewoon “leerling” aldaar ?

 2.   

  Misschien leraren selecteren op psychisch overwicht,lichaamskracht,gevechtstraining en een Staffordterrier op de gang en de buitenplaats.
  Ik zou het anders ook niet weten,de jeugd is misschien totaal verziekt.
  Het kan ook zijn dat de jeugdigen gedesillusioneerd zijn bij het zien wat de grote “verstandige” en wijze mensen zoals bijvoorbeeld de Europese regeringsleiders ervan bakken,daarom het idee krijgen dat allemaal geen zin heeft.
  Die geven inderdaad geen motiverend vertrouwenwekkend voorbeeld!

  1.   

   Misschien de mobieltjes in een vakje naast de deur leggen?

   1.   

    @Hans: Goed begin! In een persoonlijk kluisje met afstandsbediening voor de conciërge is beter.

  2.   

   TD, gewoon een schop onder hun komt, en gewoon weer het meneer en mevrouw het U woord mag ook wel weer terug keren. Op school geen telefoon, etcetera, en strenge controle hierop. Laat ze aar een halfuur eerder op school zijn om dit te bewerkstelligen, zij hebben dit ook zelf bewerkstelligd.

 3.   

  Zie hier de zegen van de digitale wereld. Sanctioneren dan meer.

 4.   

  Ja, respect is er niet veel meer. Broekje op het plankje is er niet meer bij.

  1.   

   Nee, en wie dat ook nog terug wil, is eenvoudig ziek, doodziek!
   De dorpsdokter in ‘Padre Padrone’ van Gavino Ledda zei het al: Opvoeden doe je niet met stokken of takkenbossen: Dat doe je met woorden!

   1.   

    En ook niet met grenzeloos ge- en misbruik van multimedia zoals smartphone’s.

   2.   

    Zeker niet meer buiten geweest, na de tweede werled oorlog? Zeker zelf geen kinderen?

 5.   

  In de jaren 70 was het al een probleem.Toen pakte de schoolleiding het op en brachten de herrieschoppers in kaart. Nu doet de leiding niets want dat kost geld want elke leerling levert geld op en als hij/zij slaagt nog eens extra. De leiding moet salaris inleveren als ze niet garant staan voor hun mensen, want het gevolg is dat er minder nieuwe leraren naar het onderwijs willen. Het bedrijfsleven betaalt vaak beter.

 6.   

  De hiërarchie herstellen, militaire dienst invoeren? ouders duidelijk maken dat kinderen niet hun “vrienden” zijn, maar dat ze de opvoeders en verantwoordelijk zijn, en dat soort dingen…

  1.   

   Ja… daar zijn we wel twintig jaar te laat mee denk ik.

   1.   

    @Lugar ja als je ziet dat mensen gaan steigeren als ze horen dat er bepaalde verplichtingen terug komen(het VOLKS lied) toch wel schandalig natuurlijk..

    1.   

     @Siemien: Zeker, en vergeet ook de ‘gekwetsten’ en ‘gekrenkten’ niet. Je kunt zo’n teer kinderzieltje zomaar pijn doen…

  2.   

   “en dat soort dingen…”

   :)

 7.   

  Het onderwijs heeft altijd al aan gevaren bloot gestaan. Die betreffen bijvoorbeeld wereldvreemdheid van onderwijzend personeel, te vergaande eigenwijsheid, collectief het sublimeren van eigen persoonlijke eigenschappen waaronder het intellect. Dergelijk betekent dat de valkuilen moeten worden onderkend en juist daar aan gewerkt moet worden. Dat in deze tijd het op veel plaatsen moeilijker ligt, zelfs veel moeilijker, is logisch verklaarbaar. Dat wil ik hier niet eens omschrijven. Op dit punt hoeven we geen medelijden met onderwijzend personeel inclusief de managers te hebben. Hun ideeën helpen het land bepaald niet vooruit door de verkeerde politiek, in brede zin, voor te staan.

 8.   

  Het staat scholen vrij passende maatregelen te nemen. Men kan denken aan een totaal verbod van mobiele telefoons, dat zal de leerling sowieso ten goede komen, maar het is onnozel te denken dat dit op dit specifieke bericht verder vruchten afwerpt. De lerarenopleiding zou eens uitgebreid moeten worden met wat meer psychologische weerbaarheid en verder kunnen leerlingen natuurlijk altijd verwijdert worden mochten zij het te bont maken. Er is leerplicht en dat moet worden gezien als een voorrecht maar menige puber zal dit niet onderkennen. Hier ligt de eerste taak van de school, ervoor zorgen dat leerlingen begrijpen dat ze mogen komen en dat dat in het belang van hun toekomst is. Wie zich daarin niet kan vinden en door gedrag het voor zichzelf verziekt moet eenvoudig buiten de deur gehouden worden om zodoende andere niet tot last te zijn of als voorbeeld te dienen.

 9.   

  Het begint al met de opvoeding thuis. Krijgen kinderen ontzag voor anderen mee, of mogen ze zeggen en doen wat ze willen. Teveel ouders hebben het te druk met zichzelf en de kinderen zwabberen er om heen. Verder zijn de straffen in Nederland te laag zodat een kind weet (vooral als ze ouder zijn) dat hij/zij er mee wegkomt met een waarschuwing. En ja, er staan weleens leerkrachten voor de klas die totaal ongeschikt zijn. Maar dat betekent niet dat een leerling zich mag misdragen. Een leerkracht moet direct aan de bel kunnen trekken bij een incident, en de schoolleiding moet de leerling gelijk aanspreken. Niet luisteren betekent wegsturen

 10.   

  Er zijn scholen die optreden met sancties waar ze ouderwets strafregels
  moeten schrijven. Waar ze niet de leerkracht bij de voornaam mogen noemen.
  Waar wel een goed contact tussen school en ouders is.

 11.   

  Geen wonder, er staan meestentijds slappe drollen voor de klas.
  Wij wisselden vroeger briefjes aan elkaar uit, wee je gebeente als de leraar het in de gaten kreeg.

 12.   

  Daarbij komt dat het totale schoolsysteem in de handen van links rapaille is.
  dus orde en gezag zijn dan zo wie zo ver te zoeken.
  Begin dus eerst maar eens het linkse schorremorrie de straat op te schoppen.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!