Kijk eens aan! Maarten van Rossem vindt Zwarte Piet niet racistisch: ‘Hij heeft GEEN koloniale wortels’

Zwarte Piet krijgt bijval uit onverdachte hoek: van de PvdA-bromsnor en zwartgallige historicus Maarten van Rossem. Doorgaans is hij er als de kippen bij om het zogenaamde rechtse discours te veroordelen, maar ditmaal vernedert hij de Pietenpesters. Nee, zo vertelt de voormalige academicus. Zwarte Piet is helemaal niet racistisch. Opvallend!

Maarten van Rossem is behalve historicus ook overtuigd PvdA-lid en heeft z’n eigen glossy waarin hij iedere maand z’n eigen links-populistische mening aan de grote klok mag hangen. GeenStijl? Verbieden! Donald Trump? Een oplichtende kletsmajoor! Niet voor niets wilde Joop.nl dat Van Rossem de volgende premier van Nederland werd.

Toch moeten we de man niet helemaal afschrijven, getuige zijn deelname aan BNNVARA-talkshow Pauw gisteravond. Want ook daar werd – uiteraard! – de Zwarte Pietendiscussie nog eens dunnetjes overgedaan, maar dan zonder hooligans.

De bekendste historicus van Nederland stelde zich daar op een interessant en vermoedelijk onverwacht standpunt. Eerst verdedigde hij premier Rutte tegen de kolder van GroenLinks dat de VVD-leider het zogenaamd zou hebben opgenomen voor hooligans. Maar daarna werd het pas echt interessant, want Van Rossem gaf aan dat de schepping van Zwarte Piet helemaal niet racistisch was. Een link met het koloniale verleden is er niet, zo verklaarde de PvdA’er plompverloren. Kijk eens aan: dit zijn nu stemmen van de redelijkheid die we vaker willen horen. Geweldig!

Wel één grote ‘maar’, natuurlijk. Want als alles gedaan en gezegd is hoeven we Van Rossem ook weer niet op het schild te gaan hijsen als de nieuwe rechtse ultraheld van Nederland. Want uiteindelijk is ook Maarten van Rossem voorstander van de roetveegpiet zodat uiteindelijk iedereen eens een keer z’n kop kan houden.

Heel eerlijk? Misschien wordt het daar dan ook wel eens een keertje tijd voor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

81 reacties

 1. Ernst Quispel

  Van Rossem heeft gelijk met zijn historische duiding van Zwarte Piet maar weet ook dat die irrelevant is en bepleit daarom roetveegpieten.

  Helder, en goed dat DDS dit standpunt uitdraagt.

  1. Groeneveld

   Als Van Rossum met zijn historische duiding gelijk heeft, hebben de Airfyers dus ongelijk. Dat is het enige dat telt. Waanzin om toe te geven aan iets dat feitelijk onjuist is, alleen omdat een volstrekt onbelangrijk groepje activisten zich vermeend gekwetst voelt. Dat kan alleen in het hoofd van een deugmens, zoals Van Rossum, opkomen: totaal van het padje af.

   1. Ernst Quispel

    Groeneveld geeft van Rossem gelijk in het irrelevante deel van zijn betoog en ongelijk in het relevante deel van zijn betoog.

    1. Baaz

     Van Rossem is over datum (1943) in het irrelevante deel van zijn betoog en over datum in het relevante deel van zijn betoog.

     1. Scarletti

      Van Rossem is verworden tot een variété artiest met een sterke mening. We hoeven het gelukkig niet altijd met hem eens te zijn.
      Roetveegpieten zijn irrelevant geworden aangezien de racismeroepers het sinterklaasfeest om zeep geholpen hebben. Geen weldenkend mens zal op deze wijze zijn kinderen nog meeslepen naar een intocht waar dergelijke protesten te verwachten zijn

    2. Groeneveld

     Nee Quispel, daarin heb je ongelijk. Het relevante deel is zijn historische conclusie: die deel ik met die ongeschoren baardaap. Zijn pleidooi voor roetpieten is volstrekt irrelevant, want slechts een persoonlijke mening die niet gestoeld is op feiten.

     Quispel draait altijd graag de zaken om, om te zuigen, te sarren en zijn vermeende gelijk te halen. Foei kleine jongen, niet meer doen hoor.

     1. Baaz

      “Quispel draait altijd graag de zaken om…”

      Zeker, dat zie je ook binnen islam. Het is een gewoonte.

   2. Beukman

    Van Rossum heeft wel vaker gelijk; zo ook hier.

    In NRC van gisteren staat een prachtige foto van rond 1900-1910 van de intocht van Sinterklaas in een of ander dorp.
    Hierop staat ook een man in een nette jas met een hoge hoed en een zwart geschminkt gezicht, vergelijkbaar met dat van een roetveegpiet. Naast hem staat een paard met de Sint. Deze draagt een witte mantel en zelfs een witte mijter.
    In de begeleidende tekst uitleg over het zwart gemaakte gezicht: dat heeft niets te maken met negers of kolonialisme, maar is een oerbezwering tegen de dood, de duivel, en het verjagen van boze geesten.

    Helaas worden vandaag de dag, in ons geglobaliseerde tijdperk, bruine en zwarte mensen rond deze tijd van het jaar op grote schaal gepest met hun uiterlijk, en worden ze vergeleken met zwarte piet op een onvriendelijke manier. Vooral voor de kinderen moet dit heel akelig en ramautiserend zijn.

    Als we willen dat ook deze kinderen plezier beleven aan Sinterklaas, en ja, dat willen we, dan zit er niks anders op dan het uiterlijk van ZP zodanig te veranderen, dat iedere associatie met deze mede-Nederlanders geen hout meer snijdt.

    1. Baaz

     “(…) zo ook hier.”

     Dat valt nog te bezien, dat jij vindt dat Van Rossem gelijk heeft wil nog niet zeggen dat het ook zo is.

    2. Groeneveld

     “Helaas worden vandaag de dag, in ons geglobaliseerde tijdperk, bruine en zwarte mensen rond deze tijd van het jaar op grote schaal gepest met hun uiterlijk, en worden ze vergeleken met zwarte piet op een onvriendelijke manier.”
     ———————————————————————————–
     Beuk is dezelfde linkse kletskous als altijd. Hij weet helemaal niet of zwarte mensen ‘op grote schaal’ gepest worden. Dat verzint hij er maar bij.

     Mijn gitzwarte Angolese schoonzoon woont al 22 jaar in Nederland en is (ik vroeg hem er gisteren speciaal naar) er nog nooit mee gepest. En volgens hem zijn uitgebreide zwarte vriendenkring ook niet.

     Beukman’s reactie mogen we dus gevoeglijk als nepnieuws en onzin beschouwen. Waarschijnlijk opgediept uit een extreemlinks krantje, waarvan de cultuurmarxistische regioredacteur het wel interessant vond om dergelijke nonsens op te schrijven in het kader van het ‘multiculturele debat’.

     1. Baaz

      “Beukman’s reactie mogen we dus gevoeglijk als nepnieuws en onzin beschouwen.”

      Hij heeft ook gewoon zijn eigen linkse agenda. Linksevangelisten willen natuurlijk wel evangeliseren.

     2. Ernst Quispel

      Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat 60% van de Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst te maken had met nare racistische ervaringen in verband met Sinterklaas.

      De schoonzoon van Groeneveld is dus een uitzondering of durft er tegenover zijn schoonvader niet over te spreken. Het laatste is, gelet op de uitlatingen van Groeneveld hier over dit onderwerp niet onwaarschijnlijk.

     3. Floris

      “Beuk is dezelfde linkse kletskous als altijd. Hij weet helemaal niet of zwarte mensen ‘op grote schaal’ gepest worden. Dat verzint hij er maar bij.”
      —————————————————————–
      Je bent me voor. Het gemak waarmee geloof wordt gehecht aan het gejank is stuitend.

      Ik las hier een post van iemand die refereerde aan een onderzoek van de universiteit van Virginia waar uit kwam dat rechtse mensen primair hechten aan rationaliteit en waarheidsvinding en linkse mensen aan emotie en morele verontwaardiging.

      Met die uitkomst ben ik het helemaal eens. Het is wel duidelijk dat je met emotie en morele verontwaardiging niet ver komt. Dat is ook de reden waarom West-Europa met een rotvaart op de afgrond afstevent.

     4. Baaz

      “Uit onderzoek van EenVandaag…”

      Staatstelevisie doet niet mee.

      “(…) blijkt dat 60% van de Nederlanders van Surinaamse en Antilliaanse afkomst…”

      Dat is jouw droomwereld.

      “De schoonzoon van Groeneveld is dus een uitzondering…”

      Dat bepaal jij niet, jij hebt een mening en daar kun jij je prima toe beperken.

     5. Beukman

      Jouw gitzwarte schoonzoon is te vergelijken met ie opa die rookte maar toch 93 werd: “Hoezo roken ongezond?” Ik heb toevallig twee pikzwarte nichtjes die wel degelijk werden gepest toen ze wat kleiner waren.

      Jij zal ook wel ontkennen dat mevrouw Simons in de commentaren op DDS regelmatig racistisch wordt bejegend, of dat de hooligans die vorige week in actie kwamen tegen de antizwartepieters racistische taal uitsloegen.
      Had je je trouwens al afgevraagd waarom supporters van Ajax en Feijenoord hier niet aan hebben meegedaan?

      Globalisering, of er nou voor of tegen bent: wen er maar aan, ouwe kluiveduiker.

     6. Baaz

      Vragen stellen en ze niet beantwoorden, dag Beukman!

     7. Floris

      “Ondervraagde Surinamers hebben vaak meer moeite met Zwarte Piet dan Antilliaanse Nederlanders. Omdat Sinterklaas een onomstreden feest is in de Caribische rijksdelen, lijkt het uiterlijk Zwarte Piet onder Caribische Nederlanders minder taboe: “Op de Antillen kijken ze met verbazing naar dit hele discussie hier. Daar is Zwarte Piet gewoon zwart zoals het hoort. Ik erger me dan ook aan dit hele discussie.”

      “Ik voel me niet gediscrimineerd. Ik weet beter. Slavernij is geweest. Ik voel me geen slaaf en laat me ook niet in die hoek geduwd worden.”

      “Er heeft wel eens een klein mannetje gezegd tegen zijn moeder ‘kijk Zwarte Piet’ toen ik voorbij ging. Maar dat is toch prachtig? Voor zo’n ventje ben je een held die cadeautjes brengt. Gediscrimineerd voelen is ook een keuze!”

      Bron: Caribisch Netwerk.

     8. Beukman

      @Floris
      Precies dit citaat heb ik hier een paar dagen terug ook gepotst.
      De vragen die uiteraard blijven hangen zijn:

      1. Hoe is het verschil in perceptie tussen Antillianen en Surinamers te verklaren?
      2. Als je de lakonieke reactie van Antillianen serieus neemt, neem je dan ook de gekwetste reacties van Surinamers serieus?

     9. Ernst Quispel

      Uit recent onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders van Surinaams en Antilliaanse afkomst een wijziging van het uiterlijk van Zwarte Piet verlangt.

      Hoe zou dat toch komen?

     10. Floris

      @ Beukman: om te beginnen neem ik dit soort “onderzoeken” van linkse media niet serieus.

      Ik heb nooit iets gemerkt van gekwetstheid bij onze gekleurde landgenoten totdat de die-hard activisten zich gingen roeren.

      Daar zit een heel andere agenda achter dan Zwarte Piet. Er zit een diepe haat tegen het westen achter. Men wentelt zich in de slachtofferrol terwijl ze het nergens zo goed hebben als in West-Europa. Anders gingen ze wel weg.

     11. Baaz

      “Uit recent onderzoek blijkt dat 80% …”

      Uit recent onderzoek blijkt dat jij liegt en draait.

     12. Ernst Quispel

      Floris neemt dit soort onderzoek niet serieus omdat hij in zijn nabije omgeving nooit een Surinamer of Antilliaan sprak die zich gekrenkt voelde.

      🙂

     13. Baaz

      “Floris neemt…”

      Nee hoor, Floris neemt het onderzoek niet serieus omdat jij liegt en draait zodra jij begint te typen.

     14. Beukman

      @Floris
      Je neemt het zgn linkse onderzoek gedaan in opdracht van eenvandaag niet serieus, maar wél één uitspraak op een website die je hebt gevonden.

      Op diezelfde website lees ik dit:

      “Als een klein kind me aanspreekt als of aanziet voor Zwarte Piet is dat tot daaraan toe. Wat als kwetsend ervaren wordt is dat ouders het verschil niet uitleggen. Zwarte Piet wordt gezien als een domme knecht. Als je zo genoemd wordt is dat geen compliment.”

      “Het is niet fijn als je als volwassen persoon aangekeken en geroepen wordt door al de lieve kinderen als Zwarte Piet. Daar kunnen de kinderen niets aan doen, maar ze zijn wel op dat manier opgevoed. Ook ben ik aangeraakt aan mijn huid om te kijken of ik afgeef.”

      “Ik ben vaak vergeleken met en uitgescholden voor Zwarte Piet. Ik voel dat het wordt gebruikt om mijn achtergrond belachelijk te maken en te kleineren.”
      “Huidskleur, kroeshaar, uitspraak, accent; kortom de insinuatie dat alle donkere mensen per definitie dom en jolig gedragen als Zwarte Piet.”

      Floris, waarom neem je alleen die ene uitspraak serieus die in jouw straatje past, en niet de bovenstaande? Loopzuiver gevalletje cherry picking, dat is het.

     15. Baaz

      “Loopzuiver gevalletje cherry picking, dat is het.”

      Meningen en conclusies, je kunt het allemaal kwijt op DDS.

     16. Floris

      @ Beukman: Ik pikte dit citaat er uit omdat het volgens mij representatiever is dan hetgeen jij hierboven citeert.

      We kennen de linkse media (en de linkse rechterlijke macht for that matter) en ik vertrouw ze voor geen cent. Er zullen ongetwijfeld zwarten zijn die zich gekwetst voelen maar deze ongeloofwaardig hoge cijfers leg ik naast me neer.

      Het OM is weer zeer actief om een honderdtal pro-pieters aan te pakken. Op zich terecht, met eieren gooien kan niet en er is ook verbaal geweld gepleegd door Tokkies in Eindhoven, maar de anti-pieters, die ook een geschiedenis van gewelddadigheid en verbaal geweld hebben…zijn die ooit door het OM aangepakt?

      Sylvana’s klachten over bedreiging werden meteen in behandeling genomen. Wanneer gebeurt dat met de bedreigingen van Wilders?

      Jongen, het is allemaal zo vreselijk scheef gegroeid, meten met 2 maten is aan de orde van de dag.

      Dus loop heen met je cherrypicking. De cherrypickers zitten bij de subjectieve overheid en de linkse media.

     17. Ernst Quispel

      Floris schuift het onderzoek van EenVandaag opzij met als argument dat het van de ‘linkse omroep’ en dus inhoudelijk kennelijk gemanipuleerd zou zijn.
      Dit is volstrekt niet onderbouwde laster en is ook zeker feitelijk onjuist.

      Floris staat inhoudelijk met de rug tegen de muur en maakt rare sprongen.

     18. Beukman

      @Floris
      Er zijn legio bedreigingen richting Wilders in behandeling genomen, en er zijn ook diverse mensen om veroordeeld. Maar daar hebben we het hier niet over. We hebben het ook niet over jouw afleidingsmanoeuvre “We kennen de linkse media…”, we hebben het alleen over die ene site, door jouzelf naar voren gebracht.

      Jij gebruikte een citaat, een persoonlijke ervaring dat op die website van Caribisch Netwerk staat. Vervolgens gebruik ik een paar andere citaten van precies dezelfde webpagina. Nu blijkt dat je jouw citaat wél representatief vindt, en die van mij niet.
      Je zal begrijpen dat het er sterk op lijkt dat je die uitspraak alleen maar representatief vindt omdat ie in je straatje past.

      Maar als je me kan uitleggen waarom “mijn” citaten niet representatief zijn, ik hou me aanbevolen.

     19. Floris

      “Er zijn legio bedreigingen richting Wilders in behandeling genomen, en er zijn ook diverse mensen om veroordeeld.”
      ————————————————————–
      Bron?

      “Maar daar hebben we het hier niet over. We hebben het ook niet over jouw afleidingsmanoeuvre “We kennen de linkse media…”
      —————————————————————
      Dat is geen afleidingsmanoevre. Het is de trieste waarheid.

      “Jij gebruikte een citaat, een persoonlijke ervaring dat op die website van Caribisch Netwerk staat. Vervolgens gebruik ik een paar andere citaten van precies dezelfde webpagina. Nu blijkt dat je jouw citaat wél representatief vindt, en die van mij niet.
      Je zal begrijpen dat het er sterk op lijkt dat je die uitspraak alleen maar representatief vindt omdat ie in je straatje past.”
      —————————————————————-
      Dat is mijn mening, mede op grond van levenservaring, en daar zal je het mee moeten doen, Beukman.

      En wat mijn zogenaamde straatje betreft, wat is dat volgens jou?

     20. Beukman

      Floris, google eens:

      wilders veroordeeld bedreigingen

      Je krijgt dan een hele lijst van lieden die de bak in zijn gegaan of anderszins gestraft wegens het bedreigen van Wilders.
      Niet dat het er toe doet. Deze draad gaat niet over Wilders.

      Jouw straatje staat hierboven:
      Er zit een diepe haat tegen het westen achter. Men wentelt zich in de slachtofferrol terwijl ze het nergens zo goed hebben als in West-Europa. Anders gingen ze wel weg.

      Ik meen jou in dit verband wel eens de term “janknegers” te hebben zien gebruiken. Excuus mocht ik me vergissen.

      Jij zoekt bij jouw mening (op grond van je levenservaring) uitspraken die die mening ondersteunen. Uitspraken die jouw mening tegenspreken, wens je te negeren. Ik kan het niet helpen, maar dat heet “cherry picking”.

      Enfin. Ik ben nog steeds benieuwd naar het waarom van de verschillen in beleving tussen Surinamers en Antillianen. Zijn er Surinamers en Antillianen in de zaal?

  2. Baaz

   “Van Rossem heeft gelijk met zijn historische duiding van Zwarte Piet…”

   Nee hoor, jij vindt dat hij gelijk heeft, dat is iets heel anders.

  3. Scarletti

   Twijfelt u nooit aan uzelf?

   1. Baaz

    Vragen stellen aan links betekent meestal een houten bek.

  4. Roughwood

   Bloemen voor Maarten! Quisling geeft zowaar blijk van enige realiteitszin, een unicum, gezien het feit dat hij het qua historische duiding met Van Rossem eens is. Hoezo is dat irrelevant? Dáár draait het nu juist om! Die anti-Zwarte Piet mekkeraars zitten er dus gewoon faliekant naast. Maar ondanks dat toch als een stel verwende kleuters stampvoetend blijven janken en de boel provoceren. En roetveegpieten bepleiten omdat dan ‘uiteindelijk iedereen eens een keer z’n kop kan houden’ is een zwaktebod en bullshit argument. Enige remedie: laat die Zwarte Piet hatende kinderfeestverziekers eens iets nuttigs gaan doen met hun leven. Daar heeft de NL’se maatschappij dan tenminste wél profijt van!

 2. FJ

  Het gaat allang niet meer om Zwarte Piet, racisme of wat dan ook.

  Een heleboel Nederlanders zijn het gewoon spuigzat te worden uitgemaakt voor racist, witte en blanke door een minderheid, die zichzelf hier ook nog eens aangeboden om aub opgenomen te mogen worden in onze maatschappij.

  Voor die Jeffry het volgende als een Nederlandse homo in Ghana net zo welkom is als een zwarte Ghanees hier, dan heeft hij recht van spreken. Je kunt je natuurlijk ook afvragen of Jeffry überhaupt ergens gelukkig kan zijn, want het lijkt me eerder zo’n ontevreden randdebiel, die nergens zijn weg kan vinden

  1. Ernst Quispel

   Als je krampachtig vasthoudt aan het symbool Zwarte Piet dat door een deel van de Nederlanders als pijnlijk krenkend wordt ervaren ben je mogelijk geen racist maar wel een botte hond.

   1. Baaz

    “krampachtig”

    Anti is inderdaad krampachtig.

   2. Siemien

    Onzin Ernst, je kraamt, werkelijk waar, de grootste onzin uit die er maar bestaat, zwartepiet is geen symbool, dit symbool word gecreëerd door racisten zoals jij, zodat jij je racistische sympathieën en gedachtegoed kunt blijven plempen hier..

    1. Baaz

     wordt 😛

    2. Ernst Quispel

     Siemien mag voor het woord ‘symbool’ ook het woord ‘karikatuur’ invullen. De strekking blijft hetzelfde.

     1. Baaz

      Wat fijn dat Siemien dat mag meneer Quispel, daar zal hij vast maar wat blij mee zijn.

     2. Siemien

      @Ernst symbool of karikatuur!? het blijft klinkklare onzin wat je steeds weer uitkraamt

     3. Baaz

      Het is voornamelijk onzin, maar dat weet hij dus wel en hij doet het opzettelijk.

   3. TheresaGeissler

    Nooit geweten, dat botte honden zo’n goed ontwikkeld gevoel hadden voor de gevolgen van het geven van één vinger. Maar het is goed, íemand moet dat toch inzien. Waarom de botte honden dan niet?

   4. BB

    @Ernst Quispel

    Het moet gaan om feiten.
    Als Zwarte Piet geen koloniale wortels heeft en niet rascistisch is, waarom dan spandoeken ophangen waarop staat: Zwarte Piet is rascisme? Dat lijkt me bewuste krenking.

    Het lijkt me niet goed om emoties en gevoelens te laten boven feiten te stellen.

   5. Roughwood

    ‘Een deel van de Nederlanders’; lees een ruime minderheid van de Nederlanders. ‘Pijnlijk krenkend’; lees selectief verontwaardigd op basis van onjuiste feitelijkheden. Quisling is een perverse narcistische exponent van een doelgerichte en bewuste links fascistische manipulatie met als doel polarisatie van de NL’se maatschappij. Dat verklaart tevens zijn verziekende, inhoudsloze en hitsende 24/7 aanwezigheid alhier. Dus wie is er dan nu een botte Quispelende hond?

    1. Baaz

     @Ruwhout: “Quisling is een perverse narcistische exponent…”

     Puntige conclusie die hout snijdt!

    2. Ernst Quispel

     Ik ontken niet dat het een minderheid is, Roughwood, maar we houden in een beschaafde samenleving ook rekening met minderheden, zeker als dat een kleine moeite is.

     1. Siemien

      Je kraamt onzin uit Ernst, we hebben een beschaafde samenleving het probleem is niet dat wij geen rekening houden met minderheden, integendeel zelfs, hét probleem is dat minderheden zich agressief progressief opstellen naar onze maatschappij toe.
      Je draait en liegt..

     2. Ernst Quispel

      Deze minderheid vraagt aandacht voor en verandering van een voor hen krenkend en racistisch symbool. Dat deden ze dit weekend met waardigheid en inhoudelijk overtuigend. Het resultaat is in de publieke opinie oorverdovend: Zwarte Piet is verleden tijd.

     3. Floris

      “Het resultaat is in de publieke opinie oorverdovend: Zwarte Piet is verleden tijd.”
      —————————————————————–
      Enkele politici met zwakke knieën hebben gepleit voor roetveegpieten.

      Daar maakt de pathologische leugenaar Quispel een “oorverdovende verschuiving van de publieke opinie” van.

      Met dit soort demagogische agitprop roeptoeters valt toch geen normaal gesprek te voeren?

     4. Siemien

      Nee hoor Ernst je kraamd wederom onzin uit, zwartepiet is niet racistisch, het is geen racistisch symbool, dat maken zij en jij ervan, zwartepiet hoeft helemaal niet veranderd te worden er is namelijk geen probleem..

     5. Groeneveld

      Afgelopen week waren de laatste stuiptrekkingen van kozp, dat is volstrekt duidelijk. Het Nederlandse volk lust het tuig niet dat op grond van oneigenlijke feiten de Hollandse cultuur wil afbreken. En Nederlanders houden er al helemaal niet van om voor racist uitgemaakt te worden: Nederland is haast het minst racistische land ter wereld.

      Volgend jaar komt kozp verzwakt en versplinterd terug. En is het bolwerk van de traditiegerichte Nederlander danig versterkt: de zwarte drop-outs zullen het niet meer in hun hoofd halen om van leer te trekken. Vooral ook niet omdat ze een laf hazenhart hebben en wegvluchten met de staart tussen de benen hen in het bloed zit.

      Kozp is over en uit, verslagen en tot op het bot vernederd. Alleen de propagandamedia stonden aan hun zijde: triest om te aanschouwen.

     6. BB

      @Enst Quispel

      Inhoudelijk overtuigend?
      Dus Zwarte Piet, die niet racistisch is, toch als racistisch bestempelen is inhoudelijk overtuigend?

     7. Ernst Quispel

      Floris blonk nooit uit in het nemen van zijn verlies. Het was niet te verwachten dat dit in verband met de teloorgang van Zwarte Piet wel zou gebeuren.

     8. BB

      @Ernst Quispel

      Dus het gaat om winnen of verliezen?

   6. marco1

    @ernst:hartelijk dank dat u medededeelt wat u vind van iemand die krampachtig vast houd aan tradities.Ik kan niet voor een ander spreken maar in mijn geval moet ik u tot mijn grote spijt en verdriet zeggen dat dat voor mij van geen enkel belang is, heb er jennis van genomen maar veranderd mijn standpunt in deze niet, lap ik aan mijn laars, heb ik schijt aan of veeg ik mijn reet mee af. U mag zelf ki ezen wat u voorkeur geniet.

  2. AS210854

   ++++++++

 3. Benny

  Niet (ernst) te nemen ernst…..

 4. TheresaGeissler

  Tja, als die van Rossem in de toekomst ook nog serieus genomen wil worden als historicus – en in dat kader dan juist weer ultra-línkse stellingen wil poneren, als dat toevallig zo uitkomt- dan kan hij nu eenmaal niet anders, dan zich nú even aan de feiten houden. En dat de oorsprong van Zwarte Piet niets met racisme te maken heeft, is niet meer of minder dan een historisch feit.
  Geen enkele reden om de man daarom nu maar meteen weer om z´n nek te vallen, of wat dan ook; morgen bezorgt hij ons met hetzelfde gemak weer kromme tenen. Hij zit niet voor niets, ondanks dat feit, tegelijkertijd weer te keuvelen over roetveegpieten. Het is gewoon een provocateur in hart en nieren.(Ernst zal de kick wel onderschrijven, denk ik zomaar.)

  1. Baaz

   “Het is gewoon een provocateur in hart en nieren.”

   Zonder te lachen…

 5. TD

  Er zijn mensen die heel intelligent zijn oftewel denken dat ze dat zijn!
  Maar indien men deze echte of vermeende eigenschappen enkel en alleen gebruikt, om het eigen ego op te krikken,dan zijn de woorden die uit hun mond komen gelijkwaardig aan de faeces die ze geregeld of ongeregeld afscheiden!
  Wie de schoen past trekt hem aan!

 6. PMG

  Zwarte Piet is zwart, daar kan niemand iets aan veranderen, ook een stelletje frusties niet.
  Van Rossum is een vreselijke arrogante kwijl en zijn gebral is totaal onbelangrijk. Koloniaal heeft op zichzelf niets met racisme te maken dus ook hier slaat de man de plank mis.
  Die burgemeesters die toestemming voor demonstraties gaven, die moeten aangepakt worden voor het vernöken van een kinderfeest!

 7. karel007

  Heb het er gisteren ook al over gehad, waarom niet zoeken naar een oplossing. Wat een gedoe allemaal, de meerderheid is voor en al is de meerderheid tegen, dat doet er niet toe, zoek een oplossing zodat er niet zinloos gedemonstreerd wordt. Gekwetst, nou jammer dan, wordt ik elke dag, leer er maar mee leven, word je groot en sterk van. Vertel het volgende aan je kinderen, alles opgelost: Op de wereld komen steeds meer mensen, maar er zijn niet genoeg echte zwarte pieten meer om alle cadeautjes daarvoor in te pakken, daarom moeten er ook andere pieten bijkomen. De echte piet, de naam zegt het al, is zwart, heeft rooie lippen en houdt van oorbellen, want dat vindt hij mooi. Die pakt ook de mooiste cadeautjes in. Ik zal de sint vragen of hij zo’n piet jouw cadeaus laat inpakken, maar of die piet hem ook komt brengen, dat weet ik niet zeker.
  Heb je meteen een goeie smoes, als de buurman wordt ontdekt bij het in het portiek zetten van de zak met cadeaus, bij het aanbellen. Die werkt dan als piet als bijbaantje (hij heeft wel vaker bijbaantjes, zwart natuurlijk).
  Kan je meteen uitleggen waarom ze op TV zoveel andere pieten zien, ja, die pieten moeten voor hun optreden betaald worden en zwarte pieten zijn duurder. Rutte vandaag ook weer 30 minuten pieten discussie, heeft de regering niets beters te doen? Wil men het er toch over hebben dan graag een zondag met Baas en Kwispel, kunnen we denk ik lachen lachen.

  1. Ernst Quispel

   De oplossing werd door van Rossem genoemd: de roetveegpiet.
   Een mooie polderoplossing.

   1. Baaz

    Nee hoor, onzin. Wie buigt zal barsten.

   2. karel007

    zonder humor, daar is onze van rossum heel goed in, ene kwispel ook, geloof ik

   3. marco1

    @ernst:Prachtig dan viert u toch sint met roetveegpiet thuis daar zal ni emand u over aanvallen.

   4. Adriaan

    Pro-Pieters willen helmaal geen polderoplossing. De pro-Pieters willen hun Zwarte Piet. Hoe ga je straks de kinderen uitleggen dat Zwarte Piet nu ineens regenboogkleuren heeft gekregen. De verkeerder soja bonen gegeten? De UV-straling die zijn pigment heeft veranderd? Een zeer kleine minderheid voelt zich gekrenkt. Een giga meerderheid voelt zich beroofd worden van hun traditie en daarom worden ze boos. Gaat een kleine minderheid bepalen hoe wij ons leven in dit land moeten inrichten? Mogen we dat alsjeblieft zelf blijven bepalen. Als het die kleine minderheid niet bevalt, zoeken ze maar een ander land waar geen Zwarte Piet rondloopt. Overigens is die Zwarte Piter hier slecht enkele weken in Nederland. Waar hebben we het over?

  2. Baaz

   “(…) waarom niet zoeken naar een oplossing.”

   Omdat die er niet is. Ten eerste wordt er een probleem gecreëerd dat er niet is. Ten tweede zullen de probleemmakers geen genoegen nemen met een oplossing want ze gaan iets anders bedenken, Nederland moet namelijk stuk. Oprotten dus!

  3. PMG

   Domste verhaal ooit. Geen water bij de wijn. Een handvol kloothommels krijgt weer eens veel te veel aandacht omdat dat nu eenmaal nieuws is en iemand die gewoon aan het werk is niet.

   Sinterklaas en zijn mannelijke knecht Zwarte Piet, ZO IS HET EN NIET ANDERS!

   1. karel007

    Precies, ik kreeg als kind een zwarte piet met tieten, dat was geen echte, dat wist ik zeker. Slim he van een 5 jarige. Ook was er maar 1 de baas in huis en ik was het niet. Laten we vrolijk met humor door het leven gaan en al dat piet geneuzel achter ons laten.

 8. marco1

  Ja,dat gezeur moet afgelopen zijn. Die no more blackface roepers zijn toch niet tevreden als er een roetveegpiet is en zo wem dan gaan ze over wat anders zeiken. Gedram over koloniaal verleden. Hebben ze daar zoeen last van dan. Is hun heden niet rijkelijk gevult met gelijkheid en uitkeringsgeld? Waarom in het verleden blijven hangen als je nu leeft.

  1. Peter Loosduinen

   Een e-mail van Thierry Aartsen
   Lid Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de VVD
   Woordvoerder Media, Cultuur, Arbeidsomstandigheden, Inspectie & Toezicht
   Mensen in Nederland moeten zelf bepalen hoe zij het Sinterklaasfeest vieren. Veel mensen vieren Sinterklaas met de traditionele Zwarte Piet. Dat is prima, daar is niets mis mee en deze mensen zijn geen racisten.

   1. Troelstra

    En zo is het maar net.

 9. Gerlos

  Mijn mond valt open van verbazing dat dit uit de strot van Maarten van Rossum komt. Dit kunnen de anti activistische ZWARTE PIETEN in hun zak steken.

 10. karel007

  Kwispel en de baas
  Hoort het wild geraas
  Liegen
  En bedriegen
  Dat is wat je hoort
  Maar wat het meeste stoort
  Dat men niet wil verzinnen
  Om leuk te beginnen

  Gedicht van een Piet, die hem wel eens in een inkt zwarte piet gedoopt heeft. Maar ook niet vies was van een gele of witte. Lang leve de lol voor beide was zijn motief.

 11. Troelstra

  Toch nog een klein beetje wijsheid met de jaren?

 12. Freba

  Van Rossem lult maar wat aan in zijn schaal 18 BBRA pensioen, zijn vette bijbanen op TV en in het land. Bewoont als Linkse Meneer in Utrecht een kapitaal Grachtenpand. Ik word helemaal doodziek van dat soort mannekes, die het allemaal zo goed weten. “Oud Geld Geneuzel”.

  1. Lugar

   @Freba: Aardige analyse.

   Ondertussen luister ik naar Bert Kaempfert, heerlijke muziek!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.