Krom: VN verklaart lelijke Japanse monsters die kinderen laten janken tot cultuur, Zwarte Piet nog steeds racistisch

Japan mag in z’n nopjes zijn: enkele lokale tradities waarbij mensen in monsterpakken kleine kinderen tot huilen aan toe de stuipen op het lijf jagen, worden door VN-onderdeel Unesco officieel tot cultureel erfgoed bestempeld. Maar de Nederlandse traditie van Zwarte Piet blijft de dans ontspringen: de VN neemt geen afstand van uitspraken waarbij wordt opgeroepen om de vriend van Sinterklaas in de ban te doen.

Allereerst felicitaties aan Japan: het lijkt voor ons stijve westerlingen misschien een vreemde gewoont, maar dat geeft ook niet. Het is dan ook geen Westerse traditie, maar een Japanse. En als zij zich ieder jaar willen uitdossen om als monsters over straat te hollen, dan hebben zij die vrijheid. En dan is het ook niet meer dan logisch dat Unesco dit uiteindelijk uitroept tot cultureel werelderfgoed. Proficiat, Japan!

Het blijft natuurlijk wel krom dat de VN-organisatie zo willekeurig deze hoge eer uitdeelt. Japan krijgt hem nu voor monsters die kinderen hysterisch aan het huilen maken, maar Nederland krijgt een tik op de vingers vanwege de ‘racistische’ Zwarte Piet. Critici van de donkere vriend van de Goedheiligman gebruiken ironisch genoeg een VN-verdrag dat gaat over het tegengaan van het pesten van kinderen (!) om het kabinet te overtuigen stappen te nemen tegen de bekende schoorsteenklimmer. Lees maar:

“Zwarte Piet is in zijn huidige vorm in strijd met het VN-Kinderrechtenverdrag omdat de figuur kan bijdragen aan pesten, uitsluiting of discriminatie. Daarom moet Zwarte Piet zodanig worden aangepast dat kinderen geen negatieve effecten meer kunnen ervaren bij het Sinterklaasfeest.”

Is dat niet een beetje hypocriet? De ene kinderpester wordt door de VN verheven als werelderfgoed, maar de andere vermeende en onbewezen ‘kinderpester’ krijgt om de oren met het VN-Kinderrechtenverdrag? Nee, dat is niet een beetje hypocriet. Dat is zelfs heel erg hypocriet!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ernst Quispel

  De kritiek op Zwarte Piet betreft niet het feit dat kleine kinderen hem doodeng vinden maar het racistische karakter van dit symbool.

  De vergelijking slaat dus nergens op.

  1. fockingworst

   @ernst mag ook rijkelijk ZIJN MENING HIER verkondigen ondanks dat NIEMAND ZIJN MENING deelt.

  2. Groeneveld

   Het ‘racistische’ karakter in de figuur van Zwarte Piet wordt gezien door mensen die zelf zwaar racistisch denken en zijn, dus overal racisme in zien.

   Zwarte Piet is een Hollands erfgoed.

   1. Ernst Quispel

    Uiteraard is het onderkennen van het racistische karakter van Zwarte Piet een subjectieve waarneming. Je kunt het ook botweg ontkennen en ik ga er ook vanuit dat, net als Segers, veel mensen aanvankelijk dit racistische karakter niet door hadden.

    1. fockingworst

     @ernst ViND dat hij SAMEN met segers eerst niet doorhad dat zwarte piet ZOGENAAMD rascistisch zou zijn en nu wel.
     @ernst KAN ook van MENING veranderen.

     1. Ernst Quispel

      vindt en racistisch

    2. Groeneveld

     Volledig eens Quispel: het onderkennen van het racistische karakter van Zwarte Piet is een volstrekt subjectieve waarneming.

     Als een maatschappij op basis daarvan zaken gaat veroordelen en uitbannen, is het hek natuurlijk van de dam. Vrijwel iedereen kan subjectieve zaken aanvoeren waardoor hij of zij zich gediscrimineerd voelt.

     ‘Mensen van kleur’ (de cultuurmarxistische aanduiding voor negers) zullen pas geestelijk volwassen zijn als ze bij Zwarte Piet hun schouders ophalen. Tot die tijd blijven het jankende, verongelijkte, verwende kleuters.

     1. Ernst Quispel

      Tja, Groeneveld, de mensen die zich hier opwinden over boerka’s, de ‘tegennatuurlijkheid’ van homoseksualiteit en het publieke optreden van Sylvana laten zich ook door subjectieve gevoelens leiden.

      Objectief gaat valt er het een en ander op af te dingen maar daar staat men zelden voor open.

   2. HierBenIk

    Goed gezegd!

  3. robroy

   ik zie trouwens in grondlij.n ook nog een aantal foutjes W!M

 2. Spaanse kok

  Treurige Tim.
  Mag ik u aanraden eens naar Japanse films te kijken.
  Ze hebben een opmerkelijke verhouding met geweld en vernedering.

  1. fockingworst

   @spaans cock y VINDT de japanse cultuur gewelddadig en dat is ZIJN MENING en dat mag.

   1. Ernst Quispel

    Ja, uiteraard mag dat. Focking heeft ook het recht in beroerd Nederlands hier zijn onderbuik te ledigen.

    1. Vliegenvanger

     EQ daar heb ik nou elke dag last van dat ik m’n onderbuik moet legen. En dat begint al zodra ik een mening van jou lees.
     Krijg er spontaan de schijt van.

   2. Spaanse kok

    fucking the worst (volgens zijn vriendje) heeft ook een mening, altijd dezelfde, ongeacht het onderwerp.

 3. Meriadoc Brandebok

  Het is ironisch dat in het blanke gedeelte van het koninkrijk, Nederland, de herrie rondom Zwarte Piet zo groot is, terwijl in het donkere gedeelte van het koninkrijk, de eilanden, geen haan naar Zwarte Piet kraait. Dat zijn dus wel de eilandjes die door Nederland zijn gekoloniseerd en altijd zo kritisch zijn op “kolonisator Nederland”.

 4. Aytas

  Misschien dat jij vindt dat je op de Japanse monsters lijkt, beetje meer zelfvertrouwen is op z’n plek hoor, zo lelijk ben je niet.

 5. Troelstra

  Opdoeken die Verenigde Nietsnutten en in ieder geval geen enkel Westers geld meer naar deze anti-Westerse organisatie.

 6. robroy

  De VN hahahahahahaahahahahahha volgende onderwerp graag hahahahahaah

 7. Ad Infinitum

  Het Sinterklaasfeest heeft haar tijd gehad. De commercie heeft het verdrongen door zich te focussen op de Kerst. Het winkelcentrum hier ter plaatse heeft zich in Kerstsferen gehuld compleet met verlichting. Af en toe zie je nog wel even een Sinterklaas voorbij jakkeren met een paar meelopers, maar dat is het. Stelt niet veel voor. Al die heissa die er gemaakt is blijkt nutteloos te zijn. Kerst is kassa!

  1. Ernst Quispel

   Dat klopt wel een beetje. Het feest roept in toenemende mate onbehagen op en met name het weerzinwekkende gedrag van de pro-Pieters dit jaar heeft het er niet beter op gemaakt.

  2. Lugar

   “Het Sinterklaasfeest heeft haar tijd gehad.”

   Dat is jouw mening. Jij gaat natuurlijk niet bepalen of en wanneer iets z’n langste tijd heeft gehad. De megafoon van de linkse kerk staat al veel te lang veel te hard. Linkse dominees bepalen niet wat wij eten, leuk vinden en welke kleur onze voorkeur heeft.

   Opsodemieteren!

   1. Ad Infinitum

    @Lugar, dat is ook de mening van de middenstand hier. Feestelijke kleding met attributen als schoeisel e.d. loopt harder dan de verkoop van taai taai poppen en kruidnootjes. Zelfs bij de Hema loopt het harder. En ik bepaal niets, de kassa bepaalt in dit opzicht. Dat gaat gesmeerd mag ik wel zeggen. Hier loopt men schouderophalend de Sint voorbij.

    1. Lugar

     Dat is ook wel weer zo.

 8. Arnoniemuss

  @Fockingworst. Wie heeft jou benoemd tot spreekbuis van alle bezoekers van deze site? Het staat jou natuurlijk vrij meningen te hebben over wat iedereen hier denkt. Dat is je goed recht. Maar je poneert jouw mening als een feit.

  1. Lugar

   @Worst: Jij reageert zeker op een mannetje die in mijn script staat?

 9. Heras

  Walgelijke video. Die kinderen zijn zo bang dat ze gelijk een trauma oplopen. Vroeger werden de kinderen ook bang gemaakt met zwarte piet; vooral de gedachte dat ze meegenomen zouden worden in de zak naar Spanje. MAAR gelukkig is dat niet meer zo en is het gewoon een leuk feest geworden. Zo laten VN

 10. Ernst Quispel

  Recent onderzoek maakt duidelijk dat inmiddels de helft van de Nederlandse bevolking van Zwarte Piet af wil. Onder jongeren en beter opgeleiden is dit percentage hoger.

  Het gaat de goede kant en sneller dan ik verwachtte.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Uiteraard heb je daar een bron van, Ernst?
   Mag ik die even zien?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.