Partijkartel draait op volle toeren! Nietszeggend backbench VVD-Kamerlid doorgepromoveerd tot burgemeester

Foort van Oosten is zijn naam en… eh… niets dat me te binnenschiet is zijn faam. Toch wordt dit volstrekt anonieme VVD-Kamerlid binnenkort de nieuwe burgemeester van Nissewaard. Proficiat hoor. Nee, niet aan Van Oosten. Wel aan het partijkartel dat ondanks de politieke versplintering zo fier aan alle touwtjes blijft trekken. Complimenten, hoor!

Het partijkartel heeft het weer dik voor elkaar. Ondanks dat 19 van de 37 zetels in de gemeenteraad in Nissewaard toebehoren aan plaatselijke partijen, wordt de nieuwe burgemeester geen localo. Nee, de nieuwe eerste burger van het Zuid-Hollandse eiland wordt ingevlogen vanuit Den Haag. Het is Foort van Oosten, trouw Kamerlid dat braaf de partijlijn volgt. Slechts zes jaar duurde de carrière van de blonde jurist als parlementariër op de backbenches. En pas anderhalf jaar sinds de meest recente Tweede Kamerverkiezingen.

En voor de partijtrouw die hij altijd getoond heeft, wordt hij nu beloond: Van Oosten mag burgemeester worden! Hiep, hiep, hoera:

“Foort van Oosten (VVD) verlaat de Tweede Kamer. Hij wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van Nissewaard. Grootste plaats binnen die gemeente is Spijkenisse.

Van Oosten zit sinds 2012 in de Tweede Kamer. Hij is voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Europese Zaken en woordvoerder Justitie en Koninklijk Huis. Eerder was hij wethouder in Schiedam.”

Dus, hup! Foort neemt de benen. Voor hem komt vermoedelijk de nummer 47 (!) van de VVD-kieslijst van 2017 in de Tweede Kamer. Foort verkeert dus in goed gezelschap: zo’n beetje de helft van de originele Kamerfractie van nog geen twee jaar geleden is al vervangen. Wees er maar trots op, hoor. Het Kamerlidmaatschap als lobbypositie om een nóg beter betaalde baan te scoren. Kan het partijkartel het ambt van parlementariër nog verder bezoedelen?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Spaanse kok

  De selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester duurt ongeveer 4 maanden. De benoemingsprocedure is:

  De commissaris van de Koning overlegt met fractievoorzitters gemeenteraad.
  De gemeenteraad stelt een profiel voor de nieuwe burgemeester op.
  De gemeenteraad bespreekt het profiel met de commissaris van de Koning.
  De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt de vacature open.
  De sollicitant schrijft een brief.
  De commissaris van de Koning selecteert de kandidaten.
  De commissaris van de Koning overlegt met de vertrouwenscommissie van de gemeente.
  De gemeenteraad beveelt kandidaten aan.
  De kandidaat spreekt met de minister van BZK en daarna benoemt de Koning de burgemeester.
  De commissaris van de Koning beëdigt de burgemeester in de gemeente.

  1. Lugar

   Op papier wel, meneer Kok, op papier. Maar in de praktijk niet hoor, écht niet!

  2. Gekko

   “De commissaris selecteert de kandidaten”.

   Precies. En daar gaat het dus fout. Want die 12 commissarissen zijn dus VVD, of CDA, of PvdA of D66. En die selecteren dus vooral partijgenoten. Ben je als kandidaat lid van een flankpartij, dan gaat je sollicitatie dus direct in de papierversnipperaar. Vandaar dat er dus niet 1, inderdaad niet 1 burgemeester is van de PVV of de SP.

   1. Heinz

    Beste @Gekko, de eminente Emile Roemer als waarnemend burgervader van Heerlen..
    Telt dat ook ?

    1. Lugar

     Emile Roemer, dat is dat mannetje dat samen met Femke Halsema garant stond voor de verdere islamisering van Nederland toen er op woensdag 27 oktober 2010 een motie werd ingediend die alleen werd tegengestemd door PVV & SGP.

     1. Heinz

      Er worden zoveel moties ingediend dat men wel de tel kwijt raakt.
      Een motie kan alleen in behandeling komen als de indiener van de motie daarvoor steun krijgt van ten minste vier Kamerleden. Dit kan door een motie te medeondertekenen of door de hand op te steken als de voorzitter vraagt: “Wordt de indiening van deze motie voldoende ondersteund” Nu dat is kennelijk niet gebeurd. Wel heb ik ervaren dat sinds die datum oktober 2010 het aanmerkelijk beter is gegaan met ons land. Daar ben ik wel een beetje emotioneel over. Dat is weer een ander verhaal.

     2. Lugar

      Ja me dunkt dat er moties worden ingediend. Maar deze motie werd aanvaard, ouwe bakfietser! Alleen PVV en SGP (26 stemmen) , een ferme minderheid, stemde tegen. Dat jij daar geen problemen mee hebt is natuurlijk iets héél anders.

 2. Lugar

  Er is toch zeker niemand die zich hierover verbaast?

  1. FLP

   Welkom u bent nieuw hier @Lugar?

   1. Lugar

    Nee, maar kreeg een tik op m’n vingers omdat… euh… weet ik niet precies.

 3. J.C.

  Is Foort van Oosten een vluchtend VVD Tweede Kamerlid?

 4. Reganto

  Kartelmeester is misschien een betere benaming.

 5. Groeneveld

  “..zo’n beetje de helft van de originele Kamerfractie van nog geen twee jaar geleden is al vervangen.”
  —————————————————————————————-
  Dat betekent ook dat de kwaliteit van de Kamerleden drastisch omlaag gaat. Steeds moeten zich newby’s inwerken die geen dossierkennis hebben, geen ervaring hebben in commissies en weinig vertrouwd zijn met de mores. Bek houden, stil zitten en meestemmen met wat je opgedragen wordt: hoe kun je dan nog van ‘volksvertegenwoordigers’ spreken?

  1. Heinz

   Daar hebt uwes gelijk in! Met name de PVV bij monde van G. Wilders stelt zich op dat hij het zegt, in klasjes worden de clubleden bijgepraat. Zo voorkomt men het voorbijpraten. Niet afwijken van het kompas. Anders wordt het wilde vaart en loopt het schip op de klippen.

   1. Lugar

    Bosma vertelt in zijn boek (Schijn-elite van de valse munters) iets heel anders. Wat jij vertelt gaat over de kadaver-partij-discipline bij het partijkartel. Daar stem je niet op volksvertegenwoordigers maar op stemmachines die exact uitvoeren wat de partij voorschrijft. Overigens ga ik ervan uit dat jij je daar niet druk om maakt…

    1. Floris

     Waar maakt Heinz zich eigenlijk wel druk om?

     Of er genoeg lucht in z’n bakfietsbanden zit en of hij ’s avonds z’n bordje voer krijgt. Voor de rest ligt hij rustig te slapen onder z’n dikke steen.

     1. Lugar

      @Floris: Bingo! Jij raakt de juiste spaak.

 6. Gerlos

  Weg gepromoveerd uit de kamer wegens nietszeggende antwoorden.

 7. TD

  Lugar zegt het goed,bij een selectie en benoeming gaat het vaak als volgt:
  1 “Het belangrijkste” Men weet al van tevoren wie de functie krijgt.
  2 “De farce” Het hoort tot de verplichte procedure om een in te vullen functie bekend te maken bij de diegenen die de VERDERE sollicitanten ‘quasi’ moeten beoordelen naar geschiktheid, bij voorbaat ongeschikt natuurlijk refererend aan punt 1

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.