Peiling: VVD veruit de grootste, maar PVV in de achtervolging

Geen categorienov 11 2018, 18:00
Dat kon nog weleens spannend worden, zeker als Rutte naar Brussel vertrekt.
Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond zou de VVD 24 zetels halen als er vandaag verkiezingen waren. Let wel, bij de verkiezingen van vorig jaar waren dat er nog 33. Dat is dus een verschil van -9. In politieke termen: een aardverschuiving.
De tweede partij in de peilingen is -- na enige tijd weggeweest te zijn -- de PVV. Natuurlijk, de PVV was altijd één van de 'best of the rest,' maar die status is nu wel heel zichtbaar. Het verschil met de nummer drie, GroenLinks, bedraagt namelijk drie virtuele zetels. In Nederland anno 2018 is dat significant:
Screen Shot 2018-11-11 at 20.03.19
In vergelijking met de vorige peiling zijn er overigens geen verschillen. Maar ten opzichte van precies een jaar geleden dus wel. En hoe. De VVD stond toen virtueel op 28. De PVV op 16 (+3 nu dus).
Dat is opmerkelijk, maar wat nog veel meer opvalt is het abominabele presteren van het CDA (nu op 11, dat is -8 in vergelijking met de Kamerverkiezingen en -4 in vergelijking met de peiling van een jaar geleden) en D66 (-9 in vergelijking met de Kamerverkiezingen, -7 in vergelijking met een jaar geleden). Die twee partijen zitten dus écht in bijzonder gevaarlijk vaarwater. Als zij niet heel snel een oplossing bedenken voor hun val in de peilingen zijn ze na de eerstvolgende verkiezingen niets meer of minder dan margepartijtjes.
Hoe dat op te lossen? Nou, de beste kans is natuurlijk om Rutte eruit te werken. En dat voor elkaar krijgen is vrij gemakkelijk. Geen hond die gelooft dat Rutte nóg een keer een kabinet in elkaar knutselt als zijn derde coalitie ten val komt. Bij einde oefening voor Rutte-III is het dus ook vrijwel zeker einde oefening voor Rutte zelf.
De enige 'maar' is dat D66 en het CDA dan wel een goede reden moeten vinden/verzinnen om het kabinet op te blazen. Het goede nieuws voor hen? Er wordt nog altijd flink op los geblunderd in Den Haag. Zo moeilijk zal het dus niet zijn om uiteindelijk met een excuus te komen om er een einde aan te breien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten