Peilingen Maurice de Hond: GroenLinks valt terug, PVV stijgt

dehond4nov
Foto: Peilingen Maurice de Hond van 4 november 2018

De peilingen van Maurice de Hond laten eindelijk wat verschuivingen zien. GroenLinks daalt van 18 naar 16 zetels. De PVV stijgt geleidelijk naar 19 en FvD zakt iets.

Ook de PvdA is bezig met een opmars en staat nu op 15 zetels en daarmee op de vierde plaats. D66 krijgt ook een zetel erbij (totaal: 10) en de ChristenUnie gaat van 6 naar 5 zetels.

Interessant is om te kijken hoe kiezers van een bepaalde partij staan tegenover andere partijen. Maurice de Hond legde mensen de vraag voor op wie zij wel eens gestemd hadden en welke partij een kans maakt op hun stem in de toekomst.

Naamloos

De percentages die groter dan 30 procent zijn, zijn geaccentueerd. Hieruit valt (verticaal) af te lezen dat een aanzienlijke groep VVD’ers eventueel voor het CDA of FvD zou kunnen gaan stemmen. D66’ers schipperen tussen GroenLinks, PvdA en VVD. FvD scoort ontzettend hoog bij PVV als eventuele andere partij (andersom net zo) en elders bijna niet. Opmerkelijk is ook dat 50Plus als grote rivaal de FvD heeft en nét geen 30 procent voor de SP.

Ook is een meerderheid tegen de manier waarop met de ziekenhuizen is omgegaan. Een ruime meerderheid is van mening dat het ziekenhuis open had moeten blijven dan wel een periode van een half jaar had moeten krijgen om te kunnen sluiten. Alleen de VVD’ers menen met 25 procent dat het goed is gegaan zoals het nu is gebeurd.

Naamloos2

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

45 reacties

 1.   

  Dat gekissebis over een paar zetels is flauwekul. Een conclusie die we vanuit de peilingen in ieder geval kunnen trekken is dat het kabinet op fors verlies staat door de puinhoop die ze ervan maken.

 2.   

  Fvd -1
  PVV+1

  Zeer indrukwekkend!

  1.   

   Groenlinks – 2
   Pvda + 1
   Sp+1

   Zeer indrukwekkend!

 3.   

  En dat er mocht dit ook een stemmingsuitslag zijn het lastig word een normale regering te vormen.

 4.   

  ‘Alleen de VVD’ers menen met 25 procent dat het goed is gegaan zoals het nu is gebeurd.’

  Weet je ook waar de mensen zitten die hun verstand gebruiken.

  1.   

   Economie is een pseudo-wetenschap. En een gewetenloos vak: de harde saneerder Aytas bewijst dat in het kleutervak economie de menselijke component geen enkele rol speelt. Geld regeert.

   1.   

    Helemaal niet. Pseudowetenschap is niet bewezen een economie valt niet te ontkennen.
    Wat is er gewetenloos aan de analyse dat er in die regio teveel ziekenhuizen waren en het management er vanaf het begin een zooitje was? Ik vind dat algemeen ziekenhuizen op geen enkele manier marktwerking moeten kennen. Dat is nu net iets dat ik wel vindt dat via herverdeling moet worden betaald ipv dat er moet worden herverdeeld voor anderen hun luxe. De zorg moet gelijk zijn voor een ieder. Dan zul je ook moeten kijken of ergens niet teveel ziekenhuizen zijn.

    1.   

     Economie is geen exacte wetenschap en veel economische modellen werken niet of nauwelijks.

     Een regio kan volgens de marktwerking teveel ziekenhuizen hebben, maar naar menselijke behoefte niet. Jij doet zelf een pleidooi dat marktwerking hier niet moet tellen en toch zeg je vanuit je vakoptiek dat het een verstandige keus is. Tamelijk schizofreen.

     1.   

      Economische modellen werken wel alleen heb je altijd met onvoorspelbare gegeven te maken.

      ‘Jij doet zelf een pleidooi dat marktwerking hier niet moet tellen en toch zeg je vanuit je vakoptiek dat het een verstandige keus is. ‘

      Het is een feit dat erin die regio een boel ziekenhuizen zijn. Emotie en menselijke optiek kan nooit een doorslaggevende factor zijn om een ziekenhuis open te houden. Snap niet wat dat met marktwerking of herverdeling te maken heeft. Herverdeling kan best goed onderbouwd zijn, overigens kunnen gespecialiseerde behandelingen prima in gespecialiseerde ziekenhuizen onder marktwerking.

      Algemene zorg zoals spoedeisende hulp alleen niet.

     2.   

      Er zijn in Amsterdam tien ziekenhuizen en vier organisatie-locaties. Rond A’dam zijn er nog drie ziekenhuizen Een totaal van dertien ziekenhuizen (waarbij gespecialiseerde zoals het Anthony van Leeuwenhoek) vind ik niet veel voor een verzorgingsgebied van ruim anderhalf miljoen mensen. Dat is een ziekenhuis per 107.000 inwoners.

      Het gaat niet om de ‘menselijke emotie’ zoals jij dat noemt, maar om de menselijke behoefte: ziekenhuizen horen binnen een bepaalde actieradius te liggen en het totaal dient voldoende capaciteit te hebben. Het Slotervaart ziekenhuis lag ook vol. Dat tekent de behoefte. Dat er een incapabel management zat doet daar niets aan af.

     3.   

      Tom Jan Meeus in jet NRC. Niets aan toe te voegen:

      “Kort voor het debat over de ziekenhuizen kreeg ik mail van Hans Simons. Voor wie dit niet paraat heeft: Hans Simons (PvdA) was staatssecretaris van Volksgezondheid in Lubbers III (1989-1994). Ook was hij Rotterdams wethouder en jarenlang bestuurder in de zorg.

      Simons schreef dat hij in 2001, ruim vóór de introductie van de marktwerking in de zorg vanaf 2006, op verzoek van alle betrokkenen een studie deed naar het Slotervaart-ziekenhuis.

      Hij concludeerde dat continuering van de ziekenhuiszorg bedrijfseconomisch onverstandig was, en bedacht – toen al – een plan om de gevolgen van sluiting op te vangen.

      Maar betrokkenen, vooral de gemeente Amsterdam, wilden er niet aan. „Ik zei tegen de wethouder: dan accepteer je dat we maandelijks miljoenen in een zwart gat gooien.” Het maakte geen indruk.

      Ergo: de suggestie van sommige politici dat we geen ziekenhuizen met tekorten hadden voordat zorgverzekeraars in 2006 de regie kregen, is op niets gebaseerd. De overheid paste gewoon bij.

      Het probleem is groter. Zorgverzekeraars bepalen vanaf 2006 het lot van ziekenhuizen omdat de politiek via een stelselwijziging de markt aanwees als beste mechanisme om kosten te beheersen.

      Maar zie: toen dit leidde tot faillissementen was er deze week bij allerlei fracties ineens behoefte de politiek op de faillissementen aan te spreken.

      Je geeft een probleem als politiek uit handen, en nadat je het uit handen hebt gegeven, mag jij, als politiek, klagen dat het probleem niet volgens jouw voorkeur is opgelost.”

     4.   

      Gaan we er in Oost Groningen ook 2 ziekenhuizen neergezet? Daar worden aanrijtijden niet eens gehaald. Feit is dat mensen die de keus hadden, afhankelijk van woonplaats al voor Zwolle en Amsterdam kozen.

      Er zijn voldoende mogelijkheden om de mensen in omliggende ziekenhuizen kunnen opvangen.

      Wat mij in het algemeen verbaasd is dat er bakken met geld naar de zorg gaan en het wel lukt specialisten miljonairs te maken maar een software systeem nog steeds niet goed functioneerd. Wat Ernst hier aan toegevoegd heeft is denk ik iets om serieus te nemen.

     5.   

      Gaan we er in Oost Groningen ook 2 ziekenhuizen neergezet?

      om de mensen in omliggende ziekenhuizen kunnen opvangen.

      verbaasd

      functioneerd

  2.   

   @Aytas vvd-er en rasleugenaar Rutte stelt dat bij 5 zetels winst een partij heeft verloren..

 5.   

  Gelukkig zien de PVV stemmers dat FvD toch niet zo geweldig is als dat ze dachten en komen weer terug op het oude vertrouwde nest. Bij Maurice zijn ze al 3 zetels gezakt en bij de andere peilers blijven ze op 9 zetels hangen.

 6.   

  Feitelijk veranderd er niks
  Ome Geert ontvangt er een van Thierry en het totaal blijft aldus op 32

  De communisten en identity politics fascisten van (islam)Groen Links verliezen aan de maoisten van de SP en de massa-immigratie geile arbeidersklasse-verraders van de PvdA.

  Tenslotte; de Judassen van de Farizeeër Unie verliezen een zetel aan de glimmende Merkel-robot die Nederland wil afschaffen.

  ———————–
  Onder de streep zijn er dus nul veranderingen.

 7.   

  Gaat de goede kant op!

  De PVV laat de last tijd weer een opwaartse beweging zien. Niet alleen bij de viervoeter, maar bij andere peiling bureau’s ook.

  Dat het Forum weer iets zakt begrijp ik wel.
  Mensen trappen niet meer in dat clowneske gedoe van Baudet.

  Maar wat zijn peilingen überhaupt nog waard tegenwoordig.
  Dat de VVD nog de lijst aanvoert is zorgelijk en onbegrijpelijk.

  1.   

   Ik vrees dat bij de verkiezingen de PVV en FvD-stemmers toch weer een kruisje zetten bij de VVD….

   Zeker als GL en PvdA meer gaan samenwerken.

   1.   

    @BM 1.3 miljoen vreesde dit niet bij de afgelopen verkiezingen en het wordt alleen maar maar..

 8.   

  De mensen die hoopten dat de PvdA van het politieke toneel zou verdwijnen komen bedrogen uit.

  1.   

   Als ze zetels bij groenllinks weghalen lijkt het mij prima als de pvda op het politieke toneel blijven.

   1.   

    Maakt niets uit want als dit de uitkomst is van de volgende verkiezingen is Nederland onbestuurbaar

    1.   

     Dan nog vind ik het wel belamgrijk dat groenlinks zo min mogelijk zetels krijgt voordat ze nog het idee krijgen ze wat te vertellen hebben in het vormen van een coalitie.

     1.   

      Gezien de pvv door vrijwel iedereen wordt buitengesloten zal het facto onmogelijk zijn om GL te negeren bij toekomstige onderhandelingen, tenzij de PvdA een mega comeback heeft

     2.   

      Kortom als we uberhaupt een regering krijgen zal het een centrum-linkse signatuur hebben

     3.   

      Marco
      Waarom?

     4.   

      Omdat ik GroenLinks een partij vind die niet met een realistische bril maar met een utopia bril naar de samenleving kijkt. Dat maakt ze voor mij een erg gevaarlijke partij voor Nederland mochten ze teveel macht krijgen. Boompjebeestjeuitkering partijen mogen wat mij betreft geheel verdwijnen.

  2.   

   @Ernst vervelend he om te moeten toegeven dat de PVV in de lift zit, JULLIE kunnen het gewoon niet verdragen

 9.   

  Een duo zetel voor de PVV en FvD zou heel mooi zijn. Net als Geer en Goor. De jury leden van de 2e kamer…

 10.   

  Eindelijk beloning voor de inzet van de PVV.

  Agema heeft ook een fantastisch debat verzorgd en maakte het Bruins minister van volksgezondheid.

  Ook vond ik Graus goed in het debat over dierenbeulen.

  Tijd dat de PVV eens door meer mensen gewaardeerd word. De PVV de enige partij die opkomt voor de Nederlanders.

  1.   

   Agema stemt de hele tijd met de VVD mee.

   1.   

    De trol van 2 triljoen doet weer eens een Pinokkiootje. Waarvan akte.

    1.   

     Wat bedoel je eigenlijk? Ik kan er geen touw aan vastknopen.

  2.   

   Virtuele beloning…..nu nog de moeite nemen om naar de stembus te gaan en de rug eens recht te houden.

   Zetten ze weer een kruisje bij de VVD …

 11.   

  Het is een kwestie van “omdenken” . Socialisme is anno 2018 geen eng woord meer. De samenleving verandert. Monoculturaliteits is er in Europa nagenoeg niet meer te vinden.
  Dat sommige politici hier anders over denken geeft aan hoever ze verweesd zijn. Gisteren is voorbij…

 12.   

  Helaas is het al te laat. We krijgen ze nooit meer weg.

  1.   

   Wie wilt u weg hebben en waarom ? Zitten “ze” u dwars? Ik denk dat u het uzelf moeilijk maakt. Slecht voor humeur engezondheid.

 13.   

  Hoog tijd dat GL op weg is naar nul,nul zetels. Wat een zielige malloten met hun waanideeën over een ideale wereld.

  1.   

   De ideale wereld van de PVV, dat vind ik pas doodeng!

   1.   

    Doodeng is mij wat te sterk uitgedrukt maar ook die voelt niet geheel prettig aan.

 14.   

  Stemt allen FvD. Tijd voor in ieder geval een poging tot verandering.

  1.   

   Ja hoor dan worden nog meer sociale huurwoningen verkocht aan de rijke stinkers.

   Ik sta verdomme al 8 jaar op de wachtlijst voor een betaalbare sociale huurwoning.

   Vergeet niet dat FVD een partij is voor modaal en dubbel modaal mensen met goed betaalde baan en een vette bankrekening.

   1.   

    Stem PVV man

 15.   

  Nu moet ik de reacties hierop nog lezen, maar ik vraagt mij echt af:
  Als de PVV en VVD de twee grootste partijen zijn na de komende verkiezingen, zou het dan nog steeds en weer mogelijk zijn dat ze niet mee gaan regeren?
  Dat zou absoluut merkwaardig zijn.
  Wie weet het?

 16.   

  De nederlandse bevolking is de immoraliteit zat. Nogal logisch dat rechts meer zetels krijgt. Er is in de afgelopen tijd door de regering te veel geknoeid, en zijn er hele slechte beslissingen genomen. Nu stijgt de PVV weer en ik denk dat die trend zich doorzet tot aan de volgende verkiezingen. Hier en daar misschien nog wat schommelingen, maar steun voor links (midden) wordt steeds kleiner.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!