'Rebelse' ChristenUnie komt in verzet tegen uitzetting 'asiel'-kinderen

Geen categorienov 24 2018, 18:00
Ah.
Het partijcongres van de ChristenUnie heeft vandaag stelling genomen tegen de uitzetting van asielkinderen:

Op het partijcongres in Zwolle werd een voorstel bijna unaniem gesteund. De leden willen liever een uitbreiding van het kinderpardon, maar zien in dat voor deze stap op dit moment geen meerderheid is in de Tweede Kamer. Daarom willen ze tijd kopen door middel van een uitzetstop voor zo’n 400 kinderen.

Partijvoorzitter Piet Adema (inderdaad, wie kent hem niet?) noemde de motie "historisch" maar legde voor de goede orde wel uit dat zijn leden er verder geen rechten of verplichtingen aan kunnen ontlenen:

"We willen ook geen valse hoop bieden. Als het uitstel wordt, dan is het nog geen afstel. Dat is voor ons het dillema."

Dat is natuurlijk een buitengewoon opmerkelijke uitspraak. Het "dillema" voor de ChristenUnie is dus dat een uitstel van de uitzetting van maar liefst 400 asielkinderen niet automatisch betekent dat die uitzetting nooit zal plaatsvinden. Het zegt alles over de inzet van de ChristenUnie bij kabinetsgesprekken over dit onderwerp: in principe zal de linkse partij willen voorkomen dat ook maar één van de 400 kinderen wordt uitgezet.
Me dunkt dat dit mogelijk toch een confrontatie veroorzaakt met de VVD, een partij die in ieder geval publiekelijk een strenge lijn hanteert.
Dat wordt dus interessant, de komende tijd. Wie gaat er het eerst door de knieën? De ChristenUnie of de VVD? Eén ding weten we in ieder geval zeker: één van de twee zal een stap terugdoen. Want zowel VVD als CU hebben een lange historie van 'compromissen' sluiten om vooral geen conflicten te veroorzaken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten