Sylvana gaat Amsterdam “dekoloniseren”: ‘kolonistische’ straatnaambordjes krijgen gemeentelijke disclaimers

Bij Sylvana’s partij BIJ1 kan de vlag uit. De partij heeft slechts één (rest)zetel in de Amsterdamse gemeenteraad, maar weet zo’n beetje de hele politieke agenda aangenomen te krijgen in het grachtengordelreservaat. Zo boekte de voormalige VJ gisteren weer een overwinning: straatnaambordjes met zogenaamde ‘koloniale’ figuren worden vanaf nu genuanceerd door de gemeente.

Het is weer eens feest in huize Simons. Er valt wat te vieren: alweer heeft de partij met slechts één zetel in de hoofdstedelijke gemeenteraad een belangrijk programmapunt door de strot van Amsterdammers kunnen duwen. Ditmaal in de vorm van straatnaambordjes van historische figuren die ineens niet meer zouden kunnen. Want u weet: het verleden is kolonialistisch, en daarom slecht. Daarom gaan we labeltjes plakken, dankzij Sylvana en GroenLinks.

Op Facebook is BIJ1 zeer triomfantelijk dat het deze weg-met-ons-maatregel door de gemeenteraad aangenomen heeft kunnen krijgen:

“Amsterdam dekoloniseert!

Amsterdam wil disclaimerborden plaatsen bij straten vernoemd naar omstreden historische figuren. Door een initiatief van BIJ1 en GroenLinks gaat de gemeente onderzoeken wat de mogelijkheden hiertoe zijn. Sylvana Simons: “We moeten een nieuwe verhouding aangaan met ons gedeelde verleden. Pas als we de donkere kanten van onze geschiedenis erkennen en een plek geven, kunnen we de daaruit voortvloeiende racistische patronen die tot op de dag van vandaag doorwerken in onze maatschappij doorbreken.”

Op de disclaimerborden moet een bredere historische context komen bij figuren die eerder als held werden vereerd. Simons: “Dit voorstel past in de bredere discussie over het dekoloniseren van onze maatschappij. Het is tijd tegenover het eurocentrische perspectief op ons verleden andere verhalen te stellen. Niet alleen in de publieke ruimte maar ook in onze musea, taal en het onderwijs valt nog een wereld te winnen.””

Welke historische Nederlanders te maken zullen krijgen met Sylvana’s disclaimercensuur is nog niet helemaal duidelijk. Al heeft haar partij wel een idee, en willen ze beginnen met admiraal Michiel de Ruyter. De man die voor alle Nederlanders historische zeeslagen tegen de Engelsen won, heeft kennelijk dringend een disclaimer nodig!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. Siemien

  Jaaaaaa Ernst kom er maar met je grafzerken reacties hoe goed jij dit vindt.
  Kan dit rare mens niet gewoon oprotten naar het land van haar voorouders

  1. sjun

   Daar zit niemand op haar te wachten en werkt bovendien een vlucht in de slachtofferrol niet. Syl blijft dus hier zolang er onnozelaars gevonden kunnen worden die het haar mogelijk maken op gemeenschapskosten te blijven aanrommelen.

 2. struisvogelpolitiek

  Disclaimer van Sylvana Simons staat voor malloot die in geestelijke nood verkeert en dringend hulp behoeft.

  1. Heinz

   ☢Denk er om, het rode potlood van gister is onverbiddelijk.

 3. Aytas

  ‘ “We moeten een nieuwe verhouding aangaan met ons gedeelde verleden. Pas als we de donkere kanten van onze geschiedenis erkennen en een plek geven, kunnen we de daaruit voortvloeiende racistische patronen die tot op de dag van vandaag doorwerken in onze maatschappij doorbreken.”’

  Wat erin het verleden gebeurd is moet je mooi zichtbaar laten. Geschiedenis moet je niet willen verstoppen, je mag er zelfs een soort trots gevoel over hebben maar er wel leering uit trekken. Het was zwaar fout hoe mensen toen met elkaar omgingen denk aan de herenboeren.

  Wat er vandaag de dag aan neo kolonialisme is door crony kapitalisme is iets wat bestreden moet worden. Door kapitaalvlucht is Afrika onleefbaar, laat die jaarlijkse 80 tot 150 miljard in Afrika.

  1. gister

   ‘er in’
   ‘lering’
   ‘neokolonialisme’

   1. Aytas

    Je mag me ook gewoon mee uit vragen, dit gestalk vergroot je kansen niet. Kusje’s een knufel.

    1. gister

     ‘Kusjes’

    2. marco1

     @aytas:Wil je met me uit?

     1. Aytas

      Haha graag Marco

     2. marco1

      @aytas:poffer dat had ik niet gedacht nu nog een manier vinden hoe

   2. Vliegenvanger

    @ Gister, je bent een irritant personage.
    Met je irritante verneteringen, heb je niks zinsvollers te vertellen????

  2. robroy

   IK DACHT AL WAAR BLIJFT HET ZINNETJE …maar gelukkig daar is die dan .
   Kerel zoek hulp je bent zeer zeer obsessief .

  1. Troelstra

   Ken je geschiedenis

   De andere waarheid over de slavernij voor de leergierige jonge geest

   Onbekende kennis die hardnekkig wordt verzwegen door het onderwijs, de media en de politiek. Het waarom wil ik niet over hebben, het gaat mij om het gegeven. U allen kunt zelf wel begrijpen waarom. Geen van ons heeft op school geleerd dat de slavernij onder de blanken vele malen erger en groter was dan onder de gekleurde medemens. Of dat de gekleurde mens zelf handelde in slaven en nu nog; alles is bij hen te koop: moeder, zus, broer, stamgenoot, het maakt niet uit, hun marktaandeel is altijd het grootst geweest en dat zal zo blijven. Dat wij blanken slaven hielden, is een feit en dat feit is er voor ons uitgelicht op een zodanige valse wijze dat de slaven uit Europa gewoon door het putje zijn gespoeld.

   Slaven zijn zwart en wij zijn de schuldige van hun misère. Voor het gemak van het onderwijs, media en politiek zijn wij witte foute bevooroordeelde mensen met witte privileges. En die schuld zult U inlossen, let maar op totdat de welvaart slechts de 1% behoort en er geen geld is wat we nu loon noemen, dan zijn we allen echte slaven. Deze foute perceptie van schuld is zo vaak herhaald dat ze nu de waarheid is en niets meer dan de waarheid. Dit soort propagandatactiek gebruikte Goebbels ook: ” Een leugen duizend keer herhaald, wordt vanzelf de waarheid” zei hij eens. Het is zo gemakkelijk de “schuld” aan ons allen te geven dan aan de werkelijke daders, de 1% rijken met hun VOC/Bilderberg clubje, want gedeelde schuld is halve schuld niet waar? En zo werden wij ook de schuldige aan de slavernij, het is nu een collectieve schuld. Deze onwaarheid is nu nog niet zo moeilijk te vinden in de bibliotheek en op internet.

   En hoe frappant; Thomas Sowell een zwarte afro-Amerikaan, vertelt ons de waarheid. Wie kent niet het Slavische volk in Zuidoost-Europa, hoe zou het komen dat deze mensen Slaven heten? In hun naam vinden we nog terug waarom. Zij waren de slaven, geroofd door Afrikanen en Ottomanen om verkocht te worden als slaaf aan de moslims. Doch ook de Romeinen handelden grof in slaven, lees de geschiedenis van Helvetia ofwel Zwitserland. Zij konden ontkomen door diep de bergen in te vluchten. Vrouwen, mannen en kinderen (voor seks en offers). Meer dan miljoenen, en het kunnen er ook veel meer zijn. Het duurde ook al zo heel lang en de bevolkingsaantallen werden toen niet bijgehouden. Slavische volkeren werden geteld in de haven.

   Wij noemden deze rovers Moren, die zelfs tot in Scandinavië mensen roofden vanwege hun nog blankere huid, blonde haren en hogere opbrengst. Lang geleden, denk je. Nou niet zo heel lang geleden. Ook hier is niet veel met duidelijkheid te zeggen, maar met zekerheid nog tot de tweede helft van de 18de eeuw, en nu nog bestellen Arabieren en Afrikanen blanke vrouwen.

   Feit is dat de slavernij groter is dan ooit. Op dit moment zo’n 30 miljoen. Hier neemt de islamiet, de Afrikaan en ook de Chinees een groot aandeel voor zijn rekening. Het feit dat een blanke, des te blanker hoe beter, veel meer geld opbracht dan een zwarte, kwam door het simpele economische effect van vraag en aanbod. Zwarten werden en worden bij flinke aantallen aangeboden door hun eigen volk, de blanken waren populair, ja, toen, en nu nog steeds.

   De blanke slavernij heeft in Amerika nog wat langer geduurd. Ook dit leer je niet op school, want oh wee, dan klopt de hele propaganda niet meer. Mijn overgrootvader was keuterboer en zijn vader lijfeigene (slaaf) van de landheer. Dit werd ook in Amerika volop toegepast door o.a. de West Indische Compagnie. Wij waren een volk van horigen dat niks anders mocht dan dienen. Wilde je trouwen, dan consumeerde de heer eerst je vrouw en kon jij zijn kind verzorgen. Onbetaalde arbeid voor een stuk brood, terwijl de zwarte slaven in het zuiden het beter hadden, ook dat mag je niet weten. Er waren in Amerika meer blanke slaven dan zwarte. Joost Niemöller schreef daar in oktober 2014 ook al over uit het boek van Sowell.

   De slavernij bestond al voor de islam en Mohammed heeft haar opgenomen in het meest verwerpelijke arrogante racistenboek ooit geschreven, als recht voor de goede moslim. Dat is waarom het nu nog zo actueel is binnen de islam en waarom zijn jeugd onze vrouwen in het gezicht spuwt. Je krijgt de slavernij niet uit de islam, ze is het door Allah gegeven recht. Dit niet uit te roeien onrecht zal blijven bestaan, ook al denkt links dat er een verlichting aan komt binnen de islam. Hoe naïef, hoe vals die hoop.

   Het spelen van slachtoffer is iets dat de innerlijk schuld van de Afrikaan en Arabieren kan wegnemen. Waarom SSimons hier het nooit over heeft, is nu wel duidelijk. Ze is dom. Ook heeft SS het niet over de moderne economische slaven die de monden voeden van haar “lotgenoten” en islamvrienden. Door hard te werken moet de helft van de laagste inkomens naar de voedselbank zonder perspectief op welvaart, de wortel die voor ons ezels al zo lang niet bereikt wordt. Daarom ook moeten wij Zwarte Piet zien als bevrijde man, niet als slaaf, die de heilige taak heeft gekregen kinderen te helpen, welk een nobele opdracht!

   Om af te ronden. “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”. Lees of luister (YouTube) het boek “Black Rednecks and White Liberals”. En kun je geen Engels, leer het dan of lees wat er over geschreven wordt. Ook Thomas Sowell’s nieuwe boek “Intellectuals and Race” over sociale ongelijkheid en de mythe van “white privileges” zal je laten zien dat het niet onze schuld is dat moslims en zwarten en wie dan ook niet mee kunnen in de maatschappij, het is de cultuur waarin je wordt opgevoed. Ook over diversiteit en hoe het mengen van culturen en soorten onwenselijk is voor ons uniciteit. (Uniekheid)

 4. Ries

  Kunnen we dan meteen de Nelson Mandelastraat en de Marten Luther Kingstraat even opheffen? Die namen zijn politiek veel te gekleurd. Links zeikt alijd over een zijde. Blind aan een oog, maar precies weten waar een ander een opservatieprobleem heeft…Daarom ben ik zo ziek van die gasten.

 5. Ries

  Afrika onleefbaar Aytas? En dat heeft de witman weer gedaan? Neem eens de moeite de krant te lezen en je weet precies waarom Afrika onleefbaar is. Ze willen er allemaal president worden om vervolgens het land naar de kloten te helpen. Corruptie viert er hoogtij. Dat was nog niet bij je opgekomen he?

  1. Aytas

   Ik ben in Afrika. Ik heb het over kapitaalvlucht dat heeft geen kleur. De kapitaalvlucht gaat richting westen, lees eens een uneca rapport.

   Nkurunziza, in het zadel geholpen door Nederland. Kenyatta, in het zadel gehouden door Nederland. Kabila, in het zadel gehouden door Nederland.

   Kagame, door Nederland in het begin geprobeerd uit het zadel te stoten, de bevolking doet het goed onder hem.

   Geen kennis en toch een woordje willen mee praten, lachwekkend.

   1. sjun

    Afrika is even wat groter dan Burundi waar natuurlijk nog wel iets meer aan de hand is dan kapitaalvlucht. Zo wordt er natuurlijk niet voor niets een veiligheidswaarschuwing afgegeven. Naast gerede kans op Ebola vinden er nog de nodige straatovervallen plaats. Dan opereert Al Shabaab nog in de omgeving en zijn er dus terroristische aanslagen te verwachten. De vigerende situatie waarin reizen in het land niet aan te raden is schept bepaald geen gunstig klimaat voor handel en wetenschapsontwikkeling. Dat kennis en kapitaal zo’n leefomgeving ontvlucht lijkt mij geen kwestie van hogere wiskunde.

    Een soortgelijke vlucht vindt vanuit andere Afrikaanse staten als Zimbabwe en tegenwoordig ook Zuid-Afrika plaats. Dat ligt niet aan de Europeanen maar aan de Afrikaanse bevolking zelf. Het lijkt een cultureel dingetje te zijn waarmee we ook in Europese voorsteden al kennismaken. Onder andere daarom zouden we wat mij betreft in Europa wat zuiniger op Europese culturen moeten zijn.

   2. robroy

    Nee hoor jij bent niet in Afrika knul hahahahaa dombo

 6. J.Rademaker

  Zij wil van het verleden af, weg met geschiedenis, slavernij verleden is wel haar boterham.
  Er zijn meer witte/blanke slaven genomen dan zwarte de middellandse zeekusten staan nog vol met uitkijktorens.

 7. henk vintage

  Stel dat de slavenhandel niet had plaats gevonden, dan zat Sylvana nu ergens in een onleefbaar West Afrikaans land.

  1. sjun

   En had ze zeven kinderen waarvan er vijf deze kant op wensen te komen… Precies dàt schort er aan. Europa heeft geen enkele verantwoording voor onverantwoorde Afrikaanse bevolkingspolitiek en moet zich dat ook niet aan laten praten om daardoor haar eigen bevolking te laten vervangen. Beter maakt het werk van Fort Europa, handhaving van grenzen en soevereiniteit in eigen land.

  2. tomygun

   henk , dat zou wel leuk zijn , nu koloniseerd zij Nederland
   ze is dus erger dan een slaven handelaar uit die tijd
   zij verhandeld haar zelf .

 8. Tguard

  Geweldig idee en ongelooflijk knap dat ze dit voor elkaar krijgt. Echt te bizar voor woorden dat een persoon dit door de raad heen krijgt. We moeten ons boetekleed aantrekken en beginnen maar eens om onze oud indie strijders en de Molukkers te geven waar ze recht op hebben i.p.v. straat namen te voorzien van een disclaimer. Dankzij die helden, slavendrijver etc etc uit ins verleden hebben wij inclusief mevrouw Simons het hier zo goed en kunnen we zeggen wat we willen dus vlak uw DNA niet uit Simons.

 9. Ruth

  Gaat ze nu ook de de nazaten van de stamhoofden die hun eigen mensen hebben verkocht aan slavenhandelaren aanklagen.

 10. chrism

  Tsja Groen Links en die idiote vrouw , mijn hemel waar ga dit na toe ?
  Ik zeg wel als het in mijn stad zou gebeuren ik wel even langskom voor een praatje , want ik ben trots op mijn vaderlandse geschiedenis .

  Kan zei niet en met haar weg naar waar ze niet racistisch zijn geen idee waar in hun geval dus back to the Roots .

 11. Ries

  ‘In het zadel geholpen door Nederland’. Tuurlijk joh. En jullie daar in Afrika laten dat de Nederlander gewoon doen. Initiatiefloos volk daar. Respect is wat een volk verdient en ik kan zo gauw geen volk in Afrika bedenken dat respect verdient. Een heel ander verhaal is Indonesie. Dat land heeft alles wat Nederlands was er o.l.v. Soekarno uitgeknikkerd. Daar hebben ze wel 300 jaar ovear gedaan, maar alla…Kijk, daarvoor wek je respect. Niet door dat eeuwige gezeik vanuit ‘donker’ Afrika en representanten daarvan.

  1. sjun

   In ruil daarvoor wordt dan weer de rest van de omgeving gekoeioneerd en geislamiseerd. Nu al wordt duidelijk wat dat voor impact op de samenleving heeft. Aanslagen op Bali en moordpartijen op Java, Sumatra en veel later op de Molukken zijn er enkele implicaties van. Kennelijk komt het vanzelf allemaal niet goed… en dat lijkt me een wijze les voor Europa.

 12. victus

  Prins Bernhardplein, Maxima kazerne, koningin Wilhelminaplein worden ook meegenomen in de ‘nuancering’?

 13. C.A.Barstow

  Is het niet simpeler om onze gehele vaderlandse geschiedenis dan maar te herschrijven?
  als je dat achterlijke wijf moet geloven dan hebben wij het er niet best afgebracht.
  Kan dat debiele wijf niet oprotten naar waar die slaven vandaan komen.

 14. shidaian

  Kan het naambordje van Sylvana Simons niet veranderd worden? Zij probeert immers Nederland te koloniseren….te beginnen bij Amsterdam. En die Communisten en Radicalen ( dat is immers Groen Links) gaan er in mee. En men heeft het niet door…oeioeioei

 15. Rosasolis

  Is Sylvana al verhuisd naar Amsterdam? Enkele maanden geleden kwamen vele vrouwen in dit stad bij elkaar om te vragen voor meer straatnamen van bekende vrouwen in het geschiedenis van Amsterdam en Nederland. De gemeente raad vindt dit een goed idee.
  Dus Amsterdam krijgt nu ook meer straatnamen van vrouwen…ongeacht hun kleur, ras of achtergrond. Is dit niet genoeg voor Sylvana? Als zij zo bezeten is met haar kleur, waarom gaat zij niet immigreren naar de Afrikaanse land van haar keuze? Dan kan zie zien en horen hoe het gaat met vrouwen discriminatie.

 16. P.Sisterons

  De Sylvana Simons straat in Paramaribo. Eenzame niknokker. Verjaagd naar haar geboorteplaats Paramaribo met de tjoekietjoekieboot in 2018.

 17. Roshen

  Tim Engelbart is een nep journalist die in zijn eentje een strijd voert tegen Sylvana. Je merkt dat hij in zijn verslaggeving doordraaft en bijvoorbeeld vandaag helemaal voorbij gaat aan de veroordeling van de blokkeerfriezen waarbij harde straffen zijn uitgedeeld. En ondertussen Sylvana voor hypocriet uitmaakt. Laffe riooljournalistiek heet dat.

 18. P.Sisterons

  Wow, Aytas is in Afrika. Ze hebben daar internet. Nou Nederlandse slaven, nog even doorwerken dan hebben straks alle niknokkertjes een mobieltje met abo én internet.

 19. Arie B

  Ik vrees dat bij elke persoon wel een donkere kant of slechte eigenschap is aan te wijzen. Het gaat namelijk om mensen. Ik vrees dat Aagje Deken en Betje Wolf echter geen disclaimer krijgen.

 20. Moh de pedo

  Eindelijk iemand die weet wat echt belangrijk is. Ik wil Amsterdam feliciteren met hun geweldige nieuwe raadslid.

  Eigenlijk moeten we met z’n allen meedenken wat er nog meer gedaan kan worden om alles wat ook maar enigszins riekt naar die vreselijke koloniale tijd aan te pakken. Laten weten vooral ook op onze knieen gaan en duizendmaal sorry zeggen tegen alles wat gekleurd is, nu en in de toekomst. Hardstikke goed, maar wel alleen in Amsterdam.

 21. HierBenIk

  Weet je wat nu het wrange is. In Afrika bestaat slavernij en slavenhandel al DUIZENDEN jaren, tot op de dag van vandaag. Kortom de slavernij was al in Afrika zelf, voor die hele koloniale kwestie speelde. Hoe denkt Sylvana dit gaan op te lossen of recht te gaan zetten…. Niet dag ik slavenhandel goed keur natuurlijk, maar waarom kan dat mens niets in perspectief zien….

  1. HierBenIk

   dag = dat

 22. Gerlos

  Of ze niets beters te doen hebben in Mokum dan dit achterlijke gedoe,
  Ik wens de echte Amsterdammers sterkte met dit college wat nog veel de vernielingen zal aanrichten.

 23. Heras

  Waarom schreeuwt dat mensje toch zo. Ze heeft alle vrijheid, drie keer per dag te eten, en volgens mij nog nooit een oorlog meegemaakt. Wie zich kan drukmaken om straatnaambordjes heeft te weinig om handen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.