Sylvana-politicus Jazie Veldhuyzen verkoopt nepnieuws: ‘Antisemitische Pittsburgh-terrorist was Trump-aanhanger!’

In de gemeenteraad van Amsterdam heeft Jazie Veldhuyzen, duoraadslid van Sylvana’s BIJ1-partij, een flinke portie nepnieuws verkondigd. Volgens Veldhuyzen was de man die onlangs bij de synagoge in Pittsburgh joden vermoordde een nationalistische Trump-aanhanger. Niks is echter minder waar: de man was geen aanhanger, maar een verklaard tegenstander van Trump, die hij zag als gecompromitteerde jodenliefhebber.

In de gemeenteraad van Amsterdam heeft Jazie Veldhuyzen, fractievertegenwoordiger – oftewel duoraadslid – namens BIJ1, gisteren een gigantische flater begaan. De raad was in debat over antisemitisme, en dan vooral omdat de stad op het punt staat een nieuwe definitie van jodenhaat aan te nemen – eentje waarin Nederlandse joden de kritiek op het beleid van de staat Isreël aanwrijven óók geldt als antisemitisme.

Dat is voor BIJ1 kennelijk een brug te ver, die gewoon wil blijven doorgaan met Nederlandse joden gelijkschakelen aan dat wat er in Israël gebeurt. Hoe kan het ook, hè, met Hamas-moeder Anja Meulenbelt als partij-ideologe.

Enfin, ook Jazie Veldhuyzen was dus besmet met deze kwalijke gedachte. Dus moest hij zijn inbreng in de raadsvergadering gisteren eerst beginnen met een uitgebreide uitleg waarom hij zelf géén antisemiet is. Want zie je? Jazie is namelijk agnost en is zelf van joods afkomst. Dat betekent per definitie dat je niet antisemitisch kan zijn, kennelijk.

Maar het werd nog gekker: aan het einde van z’n praatje begon Jazie de “werkelijke” antisemieten aan te wijzen, die volgens hem vooral in de rechts-nationalistische hoek bivakkeren. Hij wees de president Donald Trump aan, van wie die de schutter van Pittsburgh fan zou zijn geweest. De moordenaar schoot vorige tenminste 11 joden dood, en dat kwam doordat hij geïnspireerd was door de Amerikaanse president. Volgens Sylvana-fan Veldhuyzen dan, hè? De waarheid is namelijk wat weerbarstiger:

“[Aanslagpleger Robert] Bowers was explicit in his dislike of the president, saying he did not vote for him and had never “owned, worn or even touched” a Make America Great Again hat. Challenging the news media narrative that President Trump praised Nazi demonstrators in Charlottesville, Virginia, in 2017, Bowers agreed with another extremist that the president had “betrayed” right-wing radical protesters by “comparing them with a violent mob.”

When Trump said he was a “nationalist” at a Texas rally last week, the left exploded with the usual Hitler-this and dog-whistle-that criticisms. Bowers made clear that from the extremist point of view, the president is not a nationalist but a “globalist” controlled by a Jewish conspiracy.”

Zeg dus wat je wil over de hyperbolische retoriek van president Trump. Maar de man die in Pittsburgh iedereen in een synagoge doodschoot, was geen aanhanger maar een verklaard tegenstander van de president, die hij zag als onderdeel van één of ander sinister joods complot. Maar dat verandert niets aan het eindoordeel van deze factcheck: BIJ1-pipo Jazie Veldhuyzen is een liar, liar, pants on fire!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. Ritter

  De aanslagpleger in Pittsburgh was geen Trump fan. Integendeel. De dader was anti-Trump.

  In extreem rechtse kring word Trump vaak bekritiseerd voor zijn pro-Israël standpunt.

  In (extreem) linkse kring word Trump ook (!!) bekritiseerd vanwege zijn pro-Israël standpunt.

  Antisemitisme vind men tegenwoordig meer en meer in mainstream linkse krijgen. ( vaak verpakt als anti-Israël kritiek)

  Een voorbeeld daarvan is de huidige labour leider en Hamas sympathisant Jeremy Corbyn.

  1. Jozias Visser

   Een blik in de linkse keuken.

 2. Ritter

  In de VS maken de gevestigde media overuren om Trump de aanslag aan te smeren.
  Volgens de anti-Trump media zou Trump verantwoordelijk zijn voor de aanslag. Vooral zenders als CNN en MSNBC doen hieraan volop mee.

  Maar toen verleden jaar een activist van de Democratische partij een Republikein (Congresman Steve Scalise) neerschoot zwegen de media. De dader was een aanhanger van Sanders.

  Als Trump supporters op straat worden aangevallen ( te zien op talloze video’s op YouTube) zwijgen de media.

  De media ( vooral CNN) maken Trump dagelijks uit voor dingen als “racist” ; “fascist”; Jodenhater; enzovoorts. Op die manier hitsen de media de mensen op tegen Trump. Net zoals de media in Nederland Pim Fortuyn dagelijks demoniseerden en hem uitmaakte voor alles wat lelijk was.

  Daarbij worden dagelijks roddels door de media over Trump verspreid die dan klakkeloos door de buitenlandse media worden overgenomen. Ook te lezen in de Nederlands media vaak via het persagentschap AP.

  Hollywood figuren praten openlijk over een moordaanslag op Trump en een krant als de NYT fantaseert over een moordaanslag op Trump

  Enzovoorts.

  Het zijn dan ook vooral de media die nog steeds niet hun verlies kunnen verkroppen van 2016 en een klimaat van geweld scheppen tegen Trump en zijn supporters.

  1. Aytas

   Ongeveer zoals dds doet over sylvana simons? Of d66? Of klaver? Is dat wat je wilt zeggen? Ga eens naar de states, je kwaakt Trump na maar het is feitelijk niet juist wat je zegt. CNN heeft heel veel ander nieuws.

   1. toetssteen

    @Aytas
    De president van de VS vergelijken met een figuur als Simons? Wat is dat voor een kolder? Welke vooraanstaande rol bekleedt mevrouw Simons dat u deze bizarre vergelijking maakt?

   2. Lol Kwipsel

    Ach toch…. doet Jazi een Aaitasje, domme dingen roepen.

 3. Eugenie de la Fleur

  Volgens mij is weinig relevant of deze extreemrechtse terrorist een Trump aanhanger was of niet. Trump heeft het sociaal milieu in de VS vergiftigt met zijn retoriek

  1. Jozias Visser

   Logisch! Nadenken! Hersens gebruiken! En vooral bij de les blijven. Moeilijk voor ultralinkse mensen die met het Trump-trauma opstaan en er mee naar bed gaan. Ronduit zielig, zelf vernederend en nietszeggend.

   1. Eugenie de la Fleur

    Trump heeft bloed aan zijn handen. Dit is dankzij zijn hatelijke retoriek

    1. Jozias Visser

     Het Trump-trauma zorgt voor permanente blindheid, domheid en achterlijkheid.

    2. henkC

     Je bent echt geobsedeerd door die man.
     Totaal blind voor elke nuance. Zondermeer bereidt om alles wat ook maar enigzins tegen Trump is als waarheid te beschouwen.

     Mensen zoals jij hebben er absoluut geen probleem mee om zelf dit soort “nieuws” te creeren.
     Mocht je volgende keer in de file op de A58 staan vergeet dan niet Trump de schuld te geven. Je obstipatie is overigens ook zijn schuld.

 4. Anticmaster

  Niks nieuws onder de zon alles wat de Sylvana Simons fanclub zegt kan onder nepnieuws worden gezet. Alsof ze in Amsterdam niet genoeg afval hebben om op te ruimen. Moet al deze onzin van de SS partij er ook nog bij, Ik zou zeggen een enkeltje Suriname voor de hele groep kunnen ze daar hun onzin spuwen.

 5. Two Ravens Black Kettle

  A’dam is al decennia lang een vrijhaven voor antisemieten.

  Trump’s dochter en schoonzoon zijn Joods
  Zijn kleinkinderen zijn Joods
  Hij verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

  Maar de zwijnen blijven liegen.

 6. Ernst Quispel

  De man was in alle opzichten een typische Trump-aanhanger maar had moeite met zijn standpunt over Israël.

  1. Job Jansen

   “De man was in alle opzichten een typische Trump-aanhanger maar had moeite met zijn standpunt over Israël.“

   De man zou in alle opzichten een typische Trump-aanhanger kunnen zijn. Maar was dat dus blijkbaar niet.

  2. Mariposa78

   Doe je het er nou om???
   Snipen om vervelende reacties naar jouw persoon toe te trekken?
   Indien dit het geval is dan spoor je niet.

  3. Rosasolis

   @Ernst. Die aanslagpleger R. Bowers was niet aan aanhanger van Trump. Hij was lid van Een van die afschuwelijke Alt-right groepen.

  4. fockingworst

   De stelling van @ernst is #fakenews

  5. Seneca

   @de heer Quispel.
   uit uw reactie begrijp ik dat u naar de VS bent gereisd en daar indringend met deze moordenaar heeft gesproken. hij heeft u eveneens bekend dat hij de aanslag in opdracht van de heer Trump heeft gepleegd. heer Quispel, eens temeer blijkt dat u een smerige rat bent en dat u het doodschoppen niet waard bent. dat zal ik ook niet doen. geen prettig weekend gewenst.

   1. Onno

    Tja, @Seneca, het is eruit voordat .u het weet. Diarree. Er bestaan remmers voor… Doodschoppen, hoe verzin je het.

    1. Seneca

     @de heer Onno
     ja wat wilt u? in dit land kan een burger geen vuurwapen bezitten, dus iets anders blijft niet over.

 7. P.Sisterons

  Is dat drakerige wijf nou nog niet terug naar Paramaribo? Haar politieke partijtje leeft op pilletjes van de psychiater. Wat een zielepoten.

 8. Rosasolis

  Nee Sylvana en J. Veldhuyzen…de aanslagpleger in Pittsburgh was geen aanhanger van Trump. R. Bouwers was lid van een van die afschuwelijke, fanatieke Alt-right groepen, zoals bijv. de Ku Klux Klan, die overal in Amerika te vinden zijn. En helaas nu ook in Canada. Het zijn uiterst gevaarlijk mensen, die voor jarenlang een grote wapen arsenaal hebben opgebouwd. Zij oefenen in de bossen ver buiten van woongebieden. En zijn van plan om bepaalde groep mensen “uit te roeien”. Je moet exact denken zoals hen, en geen kritiek ooit geven; anders kom je op hun zwarte lijst. Zij zijn racisten en tegen alle normale, bekende denkbeelden. Zij haten kleurlingen, joden, christenen, moslims, en socialisten en vrouwen. Velen zijn neo-nazi’s. Allemaal zijn het of griezelige zombies of zielige figuren die leven en werken onder een leider met
  enkele hoge- raad leden. Als je hoger wil opklimmen in een van die Alt-right groepen, moet je alles uitvoeren wat zij van je eisen. Enkele weken geleden hebben ze een bom geplaatst in een joodse school in Toronto. Gelukkig heeft de politie de kinderen en leraren net op tijd uit het gebouw kunnen krijgen, terwijl de bom onschadelijk binnen 10 minuten moest gemaakt worden. Wat wel was gelukt. Fijn zou het zijn als deze fanatieke Alt-right groepen illegaal zouden worden verklaard.

  1. toetssteen

   @rosasolis
   KKK is democrats. Zuid vs.

   1. Rosasolis

    @toetssteen. Onzin! De Ku Klux Klan is een van de eerste Alt-right racist groeperingen in Amerika. Hoewel zij in de 19de eeuwe werden opgericht, zijn zij nu ook actief in de centraal en noordelijke staten. Dit fanatieke Alt-right groep is nooit Democrate geweest.

 9. Seneca

  de club van mevrouw Simons verspreidt geen nepnieuws. al dat soort dat daar zit, is NEP! slechts één bijzonderheid is belangrijk: hoe lang en hoeveel kan ik uit de staatsruif vreten, zonder daar veel werk voor te hoeven doen. in een notendop: de politieke partij van mevrouw Syvana Simons.

 10. HEM

  Ik herinner mij, dat er in het verleden mensen werden opgepakt wegens het beledigen van een bevriend staatshoofd.
  Vooral de schreeuwers van “Johnson moordenaar” werden vaak aangeklaagd voor deze wetsovertreding.
  Dit lijkt mij ongeveer hetzelfde. Trump opvoeren als reden om mensen te vermoorden.
  Amsterdamse Politie, doet uw best!

 11. Gerlos

  Deze partij van die muts Sylvana neem je toch niet serieus, na een jaar nog niets gepresteerd alleen op idiote en schokkende uitspraken kunnen we ze betrappen. NIKSNUTTEN DIE BIJ1

 12. A3aan

  ‘T schijnt dat er zo’n 60% van de dieren verdwijnt, niet meer bestaat. Is dat bij de mens óók mogelijk, ik weet er wel een aantal te nomineren

 13. sjun

  Wacht even. De man zit in de gemeenteraad van Amsterdam en hangt daar een warrig verhaal op over een Amerikaanse politicus die hijzelf met terrorisme in verband brengt? Het is heel sympathiek dat iedereen spreektijd krijgt maar het lijkt me verstandig dat de Amsterdamse raad zich vooral tot Amsterdamse politiek beperkt in door Amsterdammers betaalde tijd. Meer en meer wordt duidelijk dat feitenvrije politiek ontstaat waar diversiteit tot dogma verheven is.

 14. henkC

  Van ut padje af?

 15. Jozias Visser

  Verschrikkelijk die partijnaam: BIJ1. Ik maak geen grapje, ik dacht aan een bij, dat lieve diertje zo honingzoet. Maar later toen ik nog eens goed nadacht begreep ik pas – ik ben niet altijd zo snel de snuggere vanwege mijn logica – dat met het cijfer 1 achter de naam van het kleine beestje, de oplossing van het cryptogram, bijeen wordt bedoeld.

  Op zich vind ik de naam bijeen een goede vondst. Maar niet BIJ1. Dat ook als bijl gelezen kan worden. En dan denk ik daarbij aan 1 bijl in onze beschaving.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.