Uh…? Amsterdamse VU gaat de hersens scannen van mensen met ‘een sterke mening over vluchtelingen’

We zullen het maar geen schedel meten noemen, maar het onderzoek is op z’n minst opmerkelijk: is dit een poging om het hebben van niet-politiek-correcte opinies te medicaliseren? De VUmc gaat in ieder geval volle kracht vooruit met een onderzoek waarbij de hersenen worden gescand van mensen die een “sterke” mening over vluchtelingen hebben.

ac83b613de_46117922_1130106103813134_929871345980801024_n

Een interessant wervingspostertje heeft GeenStijl vandaag opgedoken. Wie even snel €25 wil verdienen plus een gratis reisje naar Amsterdam, moet even mailen naar een Gmailadres van het zogeheten “Spinoza Centre for Neuroimaging“. De wat? Zeg maar het onderdeel van de Vrije Universiteit dat MRI-hersenscans uitvoert. En ze willen ook jóúw hersenen maar wat graag in kaart brengen en zijn zelfs bereid om je daarvoor wat poen in de zakken te schuiven.

Het enige wat je moet zijn is tussen de 18 en 45 jaar, en je moet een “sterke mening” over vluchtelingen hebben. Waar het onderzoek precies over gaat vertelt de poster niet, maar wat rondneuzen op de website van het Spinoza Centre schept wel een sterk vermoeden – men doet er met EU-subsidies onderzoek naar hoe emoties zich in het brein manifesteren:

“Emotion is the expression of what we feel. Emotion takes into account our cognitive abilities and drives our responses under given circumstances. Emotion deals with anxiety / fear, empathy, mood, affect and compulsions, and is subject to physiological stimuli such as hormones and sleep.”

Dat alles werpt natuurlijk de vraag op: is men op zoek naar manieren om migratiesceptici te kunnen wegzetten als mensen die niet helemaal honderd zijn in hun hoofd? Zo van: ‘jij wil alleen maar dat de vluchtelingenboten terugkeren naar Afrika, omdat bepaalde hersenkwabben niet fel genoeg oplichten op die ene scan. Hier, neem nog wat pillen en laat de volkomen ‘gezonde’ geesten de immigratiecrisis maar oplossen. Dat is voor het beste!’

Laten we het niet hopen. Maar met belachelijke onzin die vandaag de dag nog uit Amsterdam komt, kan dit er ook nog wel bij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. marco1

  Mensen met een sterke mening over vluchtelingen zijn over het algemeen te verstandig om zich voor 25euro te laten gebruiken voor flutonderzoekjes.

  1. Raveltje

   Dat mag je wel hopen.

 2. Ernst Quispel

  Men kan met een MRI geen inhoudelijke standpunten registreren, wel angst en boosheid en gelet op de bijdragen op dit blog lijken die emoties bij xenofoben wel vaker voor te komen.

  1. Baaz

   “xenofoben”

   Fobenfetisj

  2. marco1

   @ernst: Over het algemeen vind ik uw bijdragen erg vermakelijk(waarschijnlijk ben ik daarmee 1 van de weinigen). Maar soms twijfel ik ook aan uw geestelijke gesteldheid.

   1. Adriaan

    Twijfel jij daarover @marco1? Ook daarin ben je wellicht de enige 🙂

   2. Baaz

    “Maar soms twijfel ik ook aan uw geestelijke gesteldheid.”

    Geen twijfel mogelijk!

    1. Top

     En daarom, moest ik zo lachen op dat ‘moderatieverhaal’.

     1. Baaz

      @Top: Het moet natuurlijk ook wel een beetje leuk zijn. 😉

   3. Sibvach

    Nee, ik ook hoor Marco, ik vind Ernst zeer vermakelijk.

    Twijfel aan zijn geestelijke gesteldheid heb ik weer niet. Die is me wel duidelijk.

  3. Meriadoc Brandebok

   Zou het?

  4. Groeneveld

   Professorandus Ernst Buikhuisen -frenooloog van huis uit- neemt anderen graag de MRI-maat. Bewijzen kan hij daarmee niks, maar het geeft zo’n lekker gutmensch gevoel.

   1. Groeneveld

    frenooloog = frenoloog

   2. Ernst Quispel

    De heer Groeneveld had ook inhoudelijk kunnen reageren.

    1. Baaz

     Die van die MRI is behoorlijk inhoudelijk, meneer Quispel.

  5. sjun

   Bij sociopaten en psychopaten kan dan weer een gebrek aan emotionele intelligentie gespot worden. Voortdurend trachten zulke lieden zichzelf uit te venten. Wie een beetje oplet in het sociale verkeer spot de methoden waarmee dit gebeurt.

  6. Scarletti

   Wow, dhr. Quispel meent dat iemand die kritisch kijkt naar bepaalde ontwikkelingen, dit uit angst en boosheid. Met andere woorden migratiekritiek is geboren uit basale emoties zoals angst en boosheid en heeft dus niets te maken met gezond verstand.

   Grappig zou met dezelfde techniek te meten zijn welke basale instincten leiden tot zijn kritiek op zijn mede forum bewoners en rechts georienteerde politici….

  7. BB

   @Ernst Quispel

   Je kunt geen angst en boosheid registreren met een MRI.

  8. Koos sssss

   Of je met dit onderzoek –wat overigens niets met medische wetenschap te maken heeft– alleen maar rechtse mensen trekt weet ik niet. Een bijstandstrekkende GL’er die liefst zoveel mogelijk migranten toelaat is een betaald uitje 020 ook aanlokkelijk.

   Zeker is wel, dat dit onderzoek slechts maatschappelijk zwakkeren gaat aantrekken. En dus nooit een representatief beeld zal geven.

 3. Equilibrium

  Zo, en dat heeft u onderzocht…..?

 4. Blue monday

  Zonde van het geld…we weten al dat het bruin van kleur zal zijn en veel kleiner qua omvang.

 5. sjun

  Men is eerder op zoek naar registratie van personen om zo mogelijk de netwerkjes in kaart te brengen. Spijtig dat minder nozele mensen zich hiervoor zullen laten gebruiken als zij honger krijgen.

  1. Ernst Quispel

   Minder nozele mensen zullen waarschijnlijk ook relatief vaker worstelen met xenofobe angstgevoelens.

   Gezond verstand is de beste bestrijder van angst.

   1. Baaz

    “xenofobe”

    Fobenfetisjist

   2. sjun

    Blind de weg op lopen in de blijde verwachting dat het verkeer zich wel voegt is geen garantie voor een lang en gelukkig leven. Op soortgelijke wijze zal het blind laten plaatsvinden van bevolkingsvervanging om de natiestaten te ondermijnen niet tot een democratische maar tot een verdeelde samenleving leiden.

    1. Baaz

     “(…) tot een verdeelde samenleving leiden.”

     Dat proces is reeds in volle gang, getuige de schreeuwende minderheid en het mogelijk maken en faciliteren van de islamisering van Nederland.

     #27102010

    2. Ernst Quispel

     Als die voorstelling van zaken iets met de werkelijkheid te maken zou hebben zou er reden tot zorg zijn.
     Kenmerkend voor xenofobie is evenwel dat de angstgevoelens zijn ingebeeld.

     1. Baaz

      “xenofobie”

      Fobiefetisjist

    3. Sibvach

     Dat is correct, sjun!

   3. Sibvach

    “Gezond verstand is de beste bestrijder van angst.”

    Ah, dat is de reden dat je zo bang bent voor Trump en Baudet.

    Het ontbreekt je aan gezond verstand.

   4. marco1

    Minder nozele. Hilarisch.

   5. Scarletti

    Uw kritische houding t.o.v. migratie kritiek, is gezien uw agressieve houding en het schoferen van de andere forumdeelnemers ongetwijfeld gevoed vanuit uw woede en haat.

   6. Arie B

    Gelukkig ben je daar rijk mee gezegend. Vandaar ook je verheven houding. Tussen de regels door verkapt laten weten dat je zelfs wel universitair (!) geschoold bent. Och och, wat een misplaatste arrogantie. Als je echt slim was zou je natuurlijk nooit zo’n linkse rakker zijn. Dit is mijn mening.

 6. Hoofdpiet

  Dan kunnen ze beter al die linkse mafklappers in een MRI douwen en daarna gelijk een lobtomie uitvoeren want zijn ze niet goed bij hun hoofd al die gelukszoekers knuffelaars.

 7. Ritter

  Verreweg de meeste asielzoekers zijn geen “vluchtelingen” maar economische illegale migranten die zich voordoen als “vluchteling” om een verblijfsvergunning te krijgen.

  1. Aytas

   Wens denken en zegt iets over jou. Onbetrouwbaar.

   1. Siemien

    Ik acht Ritter hoger dan Aytas natuurlijk

    1. Baaz

     +1

    2. Aytas

     Gelukkig. Ik heb zou me zorgen maken als jij dat anders zou vinden.

 8. AS210854

  Als ze nou eens alle asielzoekers aan de leugendetector zetten , dan weten ze gelijk wie liegt over zijn, haar, asiel aanvraag. Scheelt verschrikkelijk veel geld en werk. Dan gelijk een MRI er achteraan om hun hersenen te onderzoeken, waar dat liegen vandaan komt.

 9. Gosselaar333

  Blijf Ernst zijn inzendingen elke dag met veel plezier lezen. Nauwelijks serieus te nemen, nauwelijks iets te te voegen. Altijd provoceren. Altijd eenzijdig benoemen. En als ernst hysterisch begint te schreeuwen weet je dat er een kern van waarheid in zit. Ernst topgozer

 10. Raveltje

  Te beginnen bij Merkel, Macron, Rutte enz.Die hersencellen werken ook niet
  optimaal. Kan Mengele zich eerst wel op concentreren.

 11. Aytas

  Mensen met weinig kennis hebben een sterke mening.

 12. Siemien

  Fake-news

 13. P.Sisterons

  Leuke hoax. Zouden Aytas en Kwispelmans aan mee moeten doen. O, nee, dan moeten ze zich melden in Amsterdam. Ze zijn nu in Niknokkerland op onze kosten.

 14. Arie B

  Pas maar op! Dadelijk infecteren ze je met een dodelijk ziekmakend linksvirus. Dan sta je dagelijks met wijd geopende armen bij de grens de parasols uit Syrië op te wachten..

 15. J.Rademaker

  Mengele is opgestaan.

 16. Willem Bever

  Mijn laatste MRI was 600 euro graag zelf betalen; verbazingwekkend dat dit zo allemaal maar kan.

 17. Duckday

  Handel asiel advocaten verdienen miljoenen aan deze mensen Nu is er weer wat uitgevonden en willen ook een graantje meepikken met dit probleem De zorg zal het wel ook weer drukker krijgen want er komt zeker ook weer een probleem naar boven Zal misschien opgenomen worden in de zorgpolis Wat premie verhoging De geestelijke gezond-heid zal weer wat drukker worden Maar ja de privatisering in de zorg hebben we geen wachtlijsten meer

 18. B. Pascal

  Spinoza Centre : je kop draait je nu al teveel!

 19. Bes Tolen

  Ja, de meeste advocaten in Nederland worden door de overheid onderhouden. Daarmee wordt het land verpest met allerlei juridische afwijkingen, die de belangen van slechts drie specifieke soorten clientèle dienen en de rechtspraak en daardoor het land vergaand negatief beïnvloeden.
  Onder advocaten bevinden zich verhoudingsgewijs veel miljonairs. Daarvoor hoef je niet persé veel te presteren. Veel is een herhaling van zetten. Of er nu bedrogen wordt of niet, of er nu meegaande rechters bij zitten maakt wel uit, als het om zogenaamde verworven rechten voor zielige vreemdelingen gaat maakt alles uit zoals ook de inefficiënte organisatie van de dik betaalde rechterlijke macht, enzovoort, enz., enz.

  Onderzoeken van de advocatuur zijn altijd tegen gegaan. Dat kon gemakkelijk door heersende relatievorming. Zo ging bijvoorbeeld ongemotiveerd een voorgenomen onderzoek op advocaten niet door alleen omdat er door de beroepsorganisatie ongemotiveerd werd verwezen naar registeraccountants. Zo kregen die nota bene een onnodig onderzoek.
  Advocaten, een moeilijke categorie beroepsbeoefenaren, die haar belangen wel altijd goed beschermd weet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.