Video! Jordan Peterson in de bres voor vrijheid van meningsuiting: ‘Beledigen strafbaar? Medicijn erger dan kwaal!’

Gisteren was de populaire Canadese professor Jordan Peterson te gast bij BBC Question Time. Hij mocht er z’n licht laten schijnen over verschillende zaken, zoals de vrijheid van meningsuiting. De psycholoog ontpopte zich als voorstander van een vrijwel ongelimiteerde uitingsvrijheid. Ga je beledigingen strafbaar stellen, zo was zijn boodschap, dan is het hek van de dam. De weg naar overheidscensuur is dan geopend.

De Canadese bestseller-auteur Jordan Peterson loopt niet alleen de deur plat bij de sneeuwvlokjes in Amsterdam, maar ook in Londen is hij een graaggeziene gast. Dat bleek gisteren wel, toen Peterson zijn opwachting mocht maken bij het BBC-programma Question Time. Er werd in die tv-show gevraagd naar de opvatting van de gepromoveerde psycholoog omtrent vrijheid van meningsuiting. Wie Peterson volgt zal het niet verbazen: de schrijver toonde zich voorstander van een vrijwel ongebreidelde vrijheid van meningsuiting – alleen het aanzetten tot strafbare handelingen zou wat hem betreft verboden moeten zijn.

Wat de rest betreft moet je erg aanpassen, aldus Peterson. Want voor je het weet ben je de overheid een geweldig instrument aan het overhandigen om politieke censuur te plegen en niet alleen “beledigingen”, maar gewone politieke oppositieteksten te bestraffen. Angstaanjagend, aldus Peterson:

“Er worden in toenemende mate grenzen gesteld aan de mogelijkheid van mensen om vrijuit te spreken. Het gevolg van dat aan banden leggen, en de criminalisatie van wat hypothetisch gezien beledigende teksten zouden zijn, is een medicijn dat zoveel erger zal blijken dan de kwaal dat we ons dat nauwelijks kunnen voorstellen. Het is afschuwelijk om dit te zijn gebeuren in het Verenigd Koninkrijk.”

Peterson benadrukt ook dat je hiermee zittende politici teveel macht geeft. Het gaat er niet om dat er haat is, aldus Peterson, want dat is er genoeg. Maar wie er mag bepalen wat geldt als ‘haat’ en wat niet. Dat leidt tot een maatschappij vol censuur, en uiteindelijk zijn we daarmee allemaal slechter af.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Aytas

  ‘Dat leidt tot een maatschappij vol censuur, en uiteindelijk zijn we daarmee allemaal slechter af.’

  Klopt, hoop dat rechts dit onthoudt in hun herverdelende heilstaat.

  1. AS210854

   Ga je pillen innemen, je raaskalt.

 2. Two Ravens Black Kettle

  In NL mocht BBC niet aanschuiven bij de Haat/Doofpot-NPO
  (niemand kende ‘m volgens hen, immers de MSM denkt dat internet niet bestaan)
  Maar nu gaat zelfs de BBC overstag
  Arme Haat/Doofpot-NPO.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.