VVD zweet peentjes over mogelijk vertrek Rutte naar Brussel: ‘Wat als Merkel en Macron druk gaan zetten?!’

Rutte bezweert keer op keer dat hij écht, écht, écht niet naar Brussel gaat om daar een baantje te nemen als Juncker 2.0 of Tusk 2.0. Maar deze premier is niet in z’n eerste leugentje gestikt, dus moeten we dat geloven? Zelfs binnen Ruttes eigen VVD gelooft niemand er eigenlijk wat van.

De kansen dat premier Rutte afzwaait naar Brussel worden met de maand groter. De VVD-minpres blijft zelf braaf ontkennen, maar zelfs binnen zijn eigen partij zijn ze er niet zeker van dat de man die nu al acht jaar Nederland van crisis naar crisis leidt binnenkort ‘gewoon’ vertrekt uit de politiek, in plaats van de overstap naar een goedbetaald baantje in Brussel te wagen.

En nee, dat hoef je dus niet aan te nemen van Thierry Baudet, Geert Wilders, Wierd Duk of Nigel Farage. VVD’ers zelf vrezen het zelf nu dus ook met grote vrezen:

“De positie van Tusk komt vermoedelijk op 1 december 2019 vrij. Junckers termijn loopt in november 2019 af. Rutte zou als een van de langstzittende regeringsleiders in Europa voor beide functies in aanmerking kunnen komen. Mocht hij inderdaad naar Brussel gaan, zo lieten anonieme D66’ers en CDA’ers onlangs in de media weten, dan willen zij dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. Ze piekeren er niet over te accepteren dat Rutte zich tussentijds als premier laat vervangen. In Den Haag zingt hiervoor de naam rond van Edith Schippers, de voormalige minister van Volksgezondheid en een vertrouweling van Rutte.

Maar een tussentijds vertrek is hooguit aan de orde als Rutte naar Brussel wíl. En dat heeft de premier vorige week min of meer uitgesloten. „Ik blijf”, zei hij op Radio 1 . „Ik ga niet naar Brussel.” Al zouden de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron smeken? „Dan doe ik het niet.” In zijn ‘eigen’ VVD trekken ze dat laatste in twijfel. Want ook al zou Rutte niet de ambitie hebben om naar Brussel te gaan – als Merkel en Macron druk gaan uitoefenen moet hij wel een héél goed verhaal hebben om te weigeren.”

Dus gaat Rutte naar Brussel? Als zelfs z’n eigen partijgenoten ernstig rekening houden met die mogelijkheid, dan kan ik daar nog maar één ding aan toevoegen: I rest my case!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. poldi

  Mocht Mark Rutte vertrekken dan hang ik een week lang de vlag uit.
  Dan wordt de VVD met eventueel Edith Schippers als opvolger die de PVV niet uitsluit, weer een gezonde rechtse partij.

  1. C.A.Barstow

   Laten wij het hopen.

  2. Siemien

   Een feministische lijsttrekker erger kan het niet dat word nog erger dan onze Mark hoor mark my words…

  3. loritta

   Daar ben ik het helemaal mee eens. Hij is nog nooit in zijn laatste leugen gestikl

   1. hans-e-pans

    Verdorie waarom wil nu echt niemand geloven dat Mark R. echt niet naar Brussel vetrekt, hij heeft het zelf menig keer gezegd dat hij niet naar Brussel vertrekt.

    Kijk naar zijn gezicht dat straalt alleen maar eerlijkheid uit, deze Mark R. zal echt nooit naar Brussel gaan, echt niet!

   2. AS210854

    Misschien nu wel loritta.

 2. Gabor

  Toen Rutte openlijk zei dat hij niet naar Brussel zou gaan, dacht ik al: ‘nee = ja’. Het is ook altijd hetzelfde liedje met deze man. Maar we gaan het zien.

  1. Baaz

   Ik weet het wel zeker!

   1. Top

    Waarom zo veel negatief geschreeuw over ‘onze ’ minister-president. Deze man komt voor ons land op! Zoekt naar onderste stenen. Verpakt ellende, die wij niet kunnen verdragen in kleine ‘witte leugentjes’. Is een leider, waar ons land, zo lang op heeft moeten wachten. Even wachten n u, ik wordt geroepen. Oh het is mijn vrouw, die mij herinnert, dat ik mijn medicijnen nog in moet nemen. 😉 En ik schrik, met een hele grote schrik wakker.

    1. Adriaan

     🙂 🙂

    2. Julian

     ik wordt????

     1. Mart

      De meester kijkt mee!!!!!

     2. Baaz

      “ik wordt????”

      Uitgekotst?

 3. C.A.Barstow

  Dit is toch geen nieuws dat wisten wij toch al?
  Rutte gaat net als die volgevreten linkse volksverrader Timmerfrans zijn zakken in Brussel vullen.
  Maar, mocht hij daar op de zelfde manier met leugens strooien als dat hij hier de bevolking bedonderd heeft,
  dan komt hij er waarschijnlijk niet zo makkelijk mee weg.

 4. Meriadoc Brandebok

  Als Rutte blijft zou dat in elk geval de ultieme afgang voor de populisten zijn. Alleen daarom al hoop ik dat hij blijft, naast dat hij in Nederland veel meer kan bereiken in Brussel door de boel nog eens vier jaar bij elkaar te houden.

  1. Baaz

   Populistenfobie.

  2. Gabor

   Populisme is in essentie niet veel meer dan luisteren naar het volk. Ik begrijp niet wat daar mis mee is. Wil je liever dat politici gewoon een dobbelsteen gaan opgooien voor elke beslissing? De input moet toch ergens vandaan komen? Of wil je liever dat een klein groepje beslist voor iedereen? Dan hoor jij zeker ook bij dat groepje 😉

   1. Baaz

    “Ik begrijp niet wat daar mis mee is.”

    Er huizen een paar ‘roepers’ op DDS. Iedere dag, zeven dagen per week (m.u.v. meneer Brandebok) roepen zij hier een paar keer racisme, nazisme, fascisme en populisme. Dat zijn ze aan hun ultralinksstatus verplicht. De begrippen zijn verder leeg, raken kant noch wal maar worden wel geroepen. Dat mag op DDS, zuurdesem wordt het genoemd.

    1. Gabor

     Lol. Zuurdesem ;). Maar serieus, de logica van de redenering ontgaat mij. Ik kan me voorstellen dat je de ruwe input van het volk niet direct 1-op-1 kan vertalen in politieke besluiten. Maar uiteindelijk put elke politieke partij in een democratie uit de wensenlijst van het electoraat.

     1. Baaz

      @Gabor: Dat is nog maar de vraag. Het electoraat kiest een vertegenwoordiger met een democratische invloed die gelijk staat aan 0,00001%. In Nederland zijn het partijen die beslissen, het volk (populis) heeft na de verkiezingen écht geen invloed meer.

      En het zuurdesem is trouwens niet door mij bedacht, het staat in de DDS-reglementen.

   2. Meriadoc Brandebok

    Populisten zijn personen die voortdurend een nadrukkelijke scheiding maken tussen de elite (partijkartel) en het volk.

    Ze menen namems het volk te spreken, maar dat is in feite de minderheid van de eigen kiezers.

    Die populisten gaan dus op hun bek als Rutte niet naar Brussel gaat, omdat zij dat wel voortdurend hebben voorspeld. Zal überpopulist- en narcist Baudet zijn verlies dan kunnen toegeven?

    1. Baaz

     Alert: Populistenfobie

    2. Adriaan

     @Brandebok, mag ik hieruit concluderen dat jij bevestigt dat er een partijkartel bestaat?

     1. Meriadoc Brandebok

      Het partijkartel is nooit bewezen en gezien de verdeeldheid tussen de partijen VVD, CDA, D66 en PvdA acht ik dat ook onwaarschijnlijk.

      Er zal wel een netwerk van functies zijn en een politieke elite. Als Baudet een grote partij wordt kan hij ook toetreden tot de elite of een nieuwe elite vormen. Net als D66 onderdeel is geworden van de elite.

     2. Ernst Quispel

      Partijkartel is het woord dat een parlementaire minderheid gebruikt voor de parlementaire meerderheid.

     3. Baaz

      “Het partijkartel is nooit bewezen…”

      Ja hoor, overduidelijk. Jij ziet het alleen niet omdat je het verheerlijkt en er volgaarne deel van uit maakt en het voor jou geen bezwaar is.

     4. Baaz

      “Partijkartel is het woord…”

      Nee hoor, het is geen woord maar een feit.

    3. Gabor

     “Populisten zijn personen die voortdurend een nadrukkelijke scheiding maken tussen de elite (partijkartel) en het volk.”

     Afgezien van de nieuwe vocabulaire (partijkartel) is dit een beproefde tactiek voor oppositie voeren. Immers de elite is aan de macht (lees kabinet) en daar zet de oppositie zich tegen af.

     Af en toe een gedurfde voorspelling doen hoort bij het spel.

     1. Ernst Quispel

      Sterk geformuleerd.

     2. Meriadoc Brandebok

      In dat geval hoop ik voor Thierry dat hij goed gegokt heeft.

     3. Scaldis

      Zwak geformuleerd

     4. Baaz

      “Sterk geformuleerd.”

      Dat mag jij vinden, het is jouw mening.

   3. Scarletti

    Beste Gabor, u neemt mij de woorden uit de mond. Daar tegenover staat dat geen gehoor geven aan de burger uiteindelijk zelfs kan leiden tot extremistische uitwassen. Daarom moeten we blij zijn met politici die door de linkse elite als “populist” worden afgeschilderd.

   4. Arie B

    Populisme is een geuzennaam. Dat ze het als ‘scheldnaam’ gebruiken laat zien hoezeer ze afstaan van de kiezers. Eens in de 4 jaar de polder in en foto’s maken voor het gevoel, daarna mag de kiezer weer barsten. Alle beloften de prullenbak in (toedeledokie) onder het mom van concessies doen en vrolijk je briefjes lezen in de kamer en elkaar vliegen afvangen. In de koffietijd zijn ze weer gezellig collega’s onder elkaar etc.etc. Oude en ten dode opgeschreven politiek!

    1. Meriadoc Brandebok

     Wie meent dat beloftes in de prullenbak gaan onder het “mom” van consessies begrijpt weinig van het Nederlandse coalitiesysteem.

     1. Baaz

      @Brandebok: Maar natuurlijk staat het jou vrij om die opinie te delen, maar of het wordt gelezen?

  3. sjun

   “De boel bij elkaar houden” was de slagzin van Job Cohen, geschreven door de met hem verbonden clubs van George Soros en de PvdA. Mij lijkt het sterk dat Mark Rutte zich daarmee zou afficheren na de geweldige politieke afrekening met Job Cohen in de landspolitiek.

   1. Ernst Quispel

    Het motto van Cohen is ook van toepassing op Mark Rutte, een bekwame bestuurder die er tot nu niet alleen in slaagt het politiek sterk verdeelde Nederland bij elkaar te houden maar ook nog beleid wist te ontwikkelen dat ons door de crisis sleepte en Nederland een koppositie in Europa gaf.

    1. Baaz

     “een bekwame bestuurder”

     Het zal je niet verbazen, maar dat is jouw mening.

     1. Ernst Quispel

      Zeker, Baaz, en het is jouw recht daar een andere mening tegenover te zetten. De vraag is wel je daar inhoudelijk toe in staat bent.

     2. Baaz

      Nee hoor dat is geen vraag, vragen stellen terwijl je ze zelf niet beantwoord heeft niets met een mening te maken.

 5. FJ

  Was die maar in zijn eerste leugentje gestikt, dan had Nederland er totaal anders uitgezien.
  En hij vertrekt onder het credo “liever vandaag dan morgen” eikel.

  1. FJ

   Nee, toch.

 6. Roelette

  Wordt in Brussel gevraagd wegens de enorme successen van de lachende scheerkwast in NL: o.a. Uniliver HQ, AliBaba districentrum, pensioenaccoord.

 7. Pretpark

  Het is een leugenaar he!!!!!!!

 8. Arie B

  Als politici zeggen dat ze echt echt echt iets niet gaan doen weet je hoe laat het is. Het zit ongeveer zoals met de koopkracht. Daar zeggen ze ook altijd vooruitgang tegen achteruitgang.

 9. Ome Wim

  Die Rutte willen ze graag hebben in Brussel, hij is zeer bedreven in het doen van mooie beloftes zonder ze na te komen en kan liegen als de beste, en kijk eens wat een lange bruine tong hij heeft van de kont likken van die dronkenlap van een Juncker, dus een riant betaald baantje in Brussel gaat hij zeer zeker in de wacht slepen.

  1. Lugar

   @Wim: Laatst zag ik nog een foto voorbijkomen waarin Marx Rutte innig zoent met Jean Claude, die moeten wel iets van plan zijn! Kijk maar hoe het is gegaan met Timmermans, die zoent ook wat af met Juncker.

 10. Ernst Quispel

  Rutte gaat niet naar Brussel. Daarover was hij zo stellig en duidelijk dat hij die mogelijkheid in elk geval heeft afgesloten zolang hij hier premier is.

  De rest is speculatie en gewauwel.

  1. Baaz

   “Rutte gaat niet naar Brussel.”

   Daar weet jij natuurlijk helemaal niets van, jouw mening is geen feit.

  2. sjun

   Zodra hij in Brussel zit is hij natuurlijk geen premier meer.

   1. Heinz

    Dat is voor ons land een aderlating. M.u.v. Ollongren is er weinig hoopvols te melden.
    Of het zou moeten gaan om een showmaster.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.