Wakker Dier wil dat u meer betaalt voor vlees en media kopiëren het persbericht klakkeloos

Bij de organisatie Wakker Dier ligt men wakker over de lage prijzen van kippenvlees in supermarkten. De organisatie heeft kritiek op de lage prijzen omdat dit consumenten in staat stelt goedkoop te genieten van vlees. De lobby-organisatie gebruikt hiervoor vrijwel altijd de argumenten van dierenleed, maar heeft dus blijkbaar ook een visie op waar het naar toe moet met de vleesconsumptie van Nederlanders. Wakker Dier: “Minder vlees eten is hard nodig. Dat juist de marktleiders hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen, is schandalig.” De media volgen het frame van de vegalobby vervolgens klakkeloos. 

Mediabedrijven RTL en NU.nl nemen de berichtgeving van Wakker Dier over middels de ‘knip en plak’-methode om daarmee hun deel aan de communicatiecampagne te doen. Wellicht gaat het onbewust, maar RTL kopt vanochtend op haar website: ‘Wakker Dier: supers stunten fors meer met vleesaanbiedingen’ en NU.nl ‘Wakker Dier ziet supermarkten steeds meer stunten met vlees’. Opmerkelijk in de titels van beide media is het gebruik van het woord ‘stunten’. Oh men heeft weer persberichtjes lopen kopiëren hoor. Heel handig, want op die manier blijft de communicatiestrategie van de vegalobby in stand.

Alsof er levensgevaarlijke capriolen worden uitgehaald om u een stukje kip aan te bieden. Natuurlijk niet, maar hiermee wordt de indruk gewekt alsof een negatief fenomeen moet worden bestreden. Want dat u goedkoop vlees kunt kopen is iets negatiefs. Hiermee laten zowel NU als RTL zien dat zij meegaan in het frame dat de lobby-organisatie hen voorstelt middels een persbericht. Zo hadden de journalistieke organisaties ook kunnen kiezen om de daadwerkelijke betekenis van Wakker Dier neer te zetten, dat waar het allemaal toe leidt al we de vegalobby volgen, namelijk: ‘Wakker Dier vindt dat u meer moet betalen voor vlees’ of ‘Wakker Dier wil dat u minder vlees eet’. Maar een dergelijke kop zou natuurlijk te negatief zijn voor de vegalobby.

De kop van het bericht van RTL Nieuws waarin het frame van lobby-organisatie Wakker Dier klakkeloos wordt overgenomen. Bron: RTL Nieuws
De kop van RTL Nieuws waarin het frame van lobby-organisatie Wakker Dier klakkeloos wordt overgenomen. Bron: RTL Nieuws

Waarom de media klakkeloos het perspectief van de vegalobby overnemen is een raadsel? RTL Nieuws doet er zelfs een moreel oordeel bovenop en markeert het artikel met ‘schandalig’, zoals u hierboven kunt zien. Als er iets schandalig is dan is het wel het klakkeloos overnemen van persberichten. Nu is het wellicht zo dat technisch gezien Nederlanders teveel vlees eten, wellicht zelfs meer dan gezond. Maar dat is niet het punt van het artikel. Wie zijn de vegaboys uiteindelijk om te bepalen wat de juiste prijs en de omvang van vleesconsumptie is? Hallo, de BTW is ook al gestegen dit jaar?

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Siemien

  Uiteraard is dit een enorm verdienmodel gebleken..

 2. Ernst Quispel

  Het is verbazingwekkend dat Teunis de keiharde argumenten van Wakker Dier domweg terzijde schuift.
  Ik vind dat onder de maat.

  1. Siemien

   Het is niet eens verbazingwekkend meer dat Ernst graag fors meer wil betalen voor zijn boodschappen…

   1. Ernst Quispel

    Het is absoluut gewenst dat we meer gaan betalen voor ons vlees. Enerzijds omdat de absurde lage prijzen voor vlees ten koste gaan van een afschuwelijk dierenleed en anderzijds omdat we voor het tegengaan van de global warming minder vlees moeten eten.

 3. Julian

  De wereld op zijn kop hier bij DDS. Commentaar op een header van Wakker Dier. Terwijl DDS zelf grossiert in suggestieve headers bij hun artikelen. DDs is wat mij betreft koploper op dit soort ‘foute’ koppen.

  1. Stendhal

   Vlees is natuurlijk nooit diervriendelijk.

   1. Eugenie de la Fleur

    Voor elk speklapje zal een dier moeten sterven ja maar er is wel dergelijk verschil of ze buiten mogen komen en een redelijk natuurlijk bestaan hebben of duizenden op elkaar opgesloten worden waar ze elkaar verminken

  2. Aytas

   En niet onderbouwen van hun opinie.

 4. Aytas

  ‘Want dat u goedkoop vlees kunt kopen is iets negatiefs.’

  Vaak is het wel zo dat goedkoop vlees van dieren afkomstig zijn die goedkoop gehouden zijn wat dan weer niet ten goede komt aan een goed dierenleven en het meest belangrijke je vlees smaakt minder goed.

  Framen is jammer genoeg iets dat steeds meer gebeurd in de media. Het is vaak een symptoom beschrijven en niet de reden. Opinie makers maken zich hier allemaal schuldig aan.

  1. gister

   Vaak is het wel zo dat goedkoop vlees afkomstig is van dieren die goedkoop worden gehouden, wat dan weer niet ten goede komt aan een goed dierenleven. Het meest belangrijke is dat je vlees minder goed smaakt.

   1. gister

    Opiniemakers

   2. marco1

    Precies ik betaal liever iets meer maar dat het lekkerder smaakt. Ben ik wel hufterig genoeg om toe te geven dat hoe het dier heeft geleeft of aan zijn einde is geraakt mij niet zoveel uitmaakt.

 5. Michael

  Teunis, dit is jammer. Ik heb beter van je gezien…

  1. Bijzonder hypocriet om andere media te beschuldigen van suggestieve titels (wat bovendien erg meevalt in deze, ze quoten gewoon duidelijk wakker dier), terwijl dds grossiert in fouten, framende en suggestieve titels.

  2. Je voert helemaal geen inhoudelijke discussie over de punten van wakker dier, maar brabbelt wat over dat ze allemaal willen dat we meer vlees betalen. Door deze frame lijkt het puur alsof ze het doen om ons te pesten, wat natuurlijk niet zo is. Oneerlijke weging van argumenten dus.

  Weer even terug naar je sterkere artikelen Teunis

 6. Eugenie de la Fleur

  Het probleem in mijn ogen is niet het eten van vlees. Zelf heb ik daar geen behoefde aan maar ik begrijp wel dat sommige mensen het wellicht nodig hebben en ik wil niet opleggen wat mensen wel of niet moeten eten. Wat wel zo is is dat de beschafing van een samenleving bepalend is in hoe wij met onze dieren omgaan. Wanneer duizenden kippen op elkaar opgesloten zitten waar ze niet eens de meest natuurlijke instinkten kunnen uitvoeren en elkaar de ogen uitpikken kun je gerust over dierenmishandeling spreken. Wakkerdier heeft helemaal gelijk om dit aan te wijzen

 7. C.A.Barstow

  Vanzelfsprekend behoren wij de dieren met respect en fatsoen te behandelen, zelf ben ik vegetariër maar dat gewauwel van die linkse paniekzaaiers schuif ik gewoon aan de kant als nietszeggend.

  1. Ernst Quispel

   Het probleem is dat dieren in ons land vanwege de gruwelijke bio-industrie helemaal niet met respect en fatsoen worden behandeld.
   Het betreft een grof schandaal, een misdaad tegen de Schepping die door iedereen wordt getolereerd.

   1. denktenk

    Het probleem is, dat Nederlanders in ons land vanwege de gruwelijke immigratie-industrie helemaal niet met respect en fatsoen worden behandeld.
    Het betreft een grof schandaal, een misdaad tegen de Schepping die door iedereen wordt getolereerd.

  2. Mariposa78

   C.A.Barstow Tot mijn spijt moet ik je informeren dat je een omnivoor bent, die vegetarisch is gaan eten en dat is wat anders dan een herbivoor en het is je goed recht om dat te doen.

   Hee het valt me op dat Quispel opeens christelijke gevoelens uit
   zoals “een misdaad tegen de Schepping die door iedereen wordt getolereerd” vreemde hen in de kippenren.

   Oh voor ik het vergeet in Nederland is vlees veel te duur ondanks wat er anders beweerd word.
   Een voorbeeld 1 boer heeft 1 varken van 50 kilo en verkoopt dat aan de slager.
   Wat krijgt de boer per kilo uitbetaald slechts 0,24 eurocent per kilo dat is in totaal 12 eurie (goedkoop hé!).
   Maar lees eerst even verder voordat je begint te miepen.
   Jij betaald bij de slager of supermarkt per 1 ons/ 100gram bv speklappen (en waar is mijn zwoerd gebleven?) tussen de 3,50euro tot zelfs net over de 5 euro.
   Dus hoe zo goedkoop?
   Een kippenborstje kost zelfs meer dan 1 of anderhalve ons biefstuk wederom hoe zo is kip goedkoop.
   Mensen die anders beweren doen blijkbaar geen boodschappen.
   Supermarkten verhogen dagelijks hun prijzen met 10 a 19 cent per artikel om zo aan de toekomende 9% btw verhoging kunnen voldoen zodat ze geen verlies te draaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.