Wilders smult van kabinetsruzie over Europees leger: “Het loopt gesmeerd in de coalitie!”

Hij mag dan wel de op één na grootste fractie in de Tweede Kamer besturen, maar dat betekent niet dat hij boven leedvermaak staat. Geert Wilders geniet van de ruzie over een Europees leger die het kabinet in de openbaarheid uitvent. Rutte en Bijleveld zijn tegen, maar D66-kanon Ollongren is voor. Nee, zegt de ietwat vileine Wilders, het loopt echt ‘gesmeerd’ in het kabinet-Rutte III!

PVV-voorman Geert Wilders is zelf mordicus tegen een Europees leger. Gemeenschappelijke defensie in het Westen, zo luidt het PVV-standpunt, is een aangelegenheid van de NAVO. De EU moet zich daar echt ver vandaan houden. Brussel is momenteel al veel te machtig zónder militaire arm. We sturen daarnaast jaarlijks al genoeg euro’s op naar Juncker. We hoeven hem niet ook onze jongens nog cadeau te doen, toch?

De discussie laaide onlangs opnieuw op toen de Franse eurofiele president Macron verkondigde dat Europa een eigen leger nodig heeft. Om het hoofd te bieden aan Rusland, China en de Verenigde Staten, aldus de president in Parijs. Ook het Nederlandse kabinet werd toen gedwongen partij te kiezen. Premier Rutte en minister Bijleveld waren er als de kippen bij om het plan te veroordelen. Als er in Brussel druk wordt uitgeoefend zullen ze overigens heus nog wel door de pomp gaan, maar voor nu is de Nederlandse positie tegen een EU-leger.

Wat ook nog steeds geldt is dat het kabinet met één mond spreekt. Ministers kunnen er privé en in de ministerraad verschillende opvattingen op nahouden, maar naar buiten toe moet de woordvoering op één lijn zitten. Dat stukje staatsrecht staat al sinds jaar en dag als een huis overeind. Minister Ollongren (D66) had die memo kennelijk niet gekregen, want zij kwam gisteren doodleuk uit vóór een Europees leger. Alsof Rutte en Bijleveld hier nooit ferm afstand van gedaan hadden. Amateuristisch gepruts.

Vanaf de oppositiebankjes ziet Wilders dit tenenkrommende schouwspel zich voltrekken, en kan het daarom ook niet laten er zelf wat commentaar op te leveren: “Het loopt gesmeerd in de coalitie,” aldus de PVV-voorman met gepast sarcasme. En PVV’er of niet: geef hem wat dit betreft eens ongelijk!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Ritter

  Net zoals in de eerste en tweede wereldoorlog is Europa afhankelijk van Amerikaanse hulp.

  Alleen de Amerikanen zijn krachtig genoeg (materiaal; financieel en qua mentaliteit) om Europa te verdedigen bij een eventueel conflict met Rusland.

  Naar mijn mening is geld voor een zelfstandig Europees leger weggegooid geld en dient alleen Frankrijk en Duitsland om eigen politieke redenen.

 2. Spaanse kok

  En weer lost Trump een verkiezingsbelofte in.
  Het gaat uitstekend met de Amerikaanse auto-industrie.
  Bron Teletekst:
  General Motors sluit vijf fabrieken

  
   De Amerikaanse autofabrikant General
  Motors wil volgend jaar vijf fabrieken
  sluiten.Vier fabrieken staan in de VS,
  een staat er in Canada.

  Er dreigen in totaal 14.000 mensen hun
  baan te verliezen,onder wie ook veel
  mensen op kantoor,zegt de producent van
  onder meer Chevrolet,Cadillac en Buick.

  General Motors wil zich meer richten op
  zelfrijdende en elektrische auto’s.Het
  besluit van General Motors is een
  tegenvaller voor president Trump.Die
  wil juist dat er meer banen komen in de
  Amerikaanse auto-industrie.Trump heeft
  tegen GM-topvrouw Barra gezegd dat hij
  ongelukkig is met het besluit.

  1. slayer

   een banaan is een langwerpige licht gebogen vrucht ,die afkomstig is van de bananenplant !

   1. Reganto

    Hahahahaha!

   2. sjun

    Kennelijk gaat het daarbij om een bijzonder inclusieve calorie- en kaliumrijke vrucht die primaten aanspreekt. Bij voortgaande omvolking breekt de tijd nog aan dat een voorgehouden wortel verandert in een voorgehouden banaan. Europeser wordt het er allemaal niet op.

 3. C.A.Barstow

  Bij een Europese superstaat hoort ook een leger, je levert dus niet alleen je volk aan Brussel uit s’lands verdediging moet er ook aan geloven.
  Al zou dat leger er komen ook dan zullen zij niet zonder de Amerikanen kunnen.

  1. Baaz

   @Barstow: Hoe moet je anders je onderdanen eronder houden?

 4. Ernst Quispel

  Het Europese leger is slechts een kwestie van tijd.

 5. Baaz

  Ik geniet ook niet van de EU, waarom zou ik?

 6. Meester Kong

  NIEUWS wat er toe doet..

  Een bittere pil voor de Duitse schlagerzanger Heino: op last van metalband Rammstein moet hij het nummer ‘Engel’ schrappen van zijn afscheidsalbum, zo meldt persbureau DPA. De 79-jarige Heino had het nummer al ingezongen toen hij het bericht van het management van de Duitse band kreeg. ‘Engel’ is oorspronkelijk van Rammstein.

  1. Heinz

   Voor de Kuip zijn nog enkele tickets beschikbaar heb ik gezien. 25-6-2019

   1. Lugar

    Als je stoer bent ga je in een boerka!

    1. Heinz

     Voor Rammstein is dat geen probleem, die zijn wel wat gewend. Ze dossen zich extravagant uit en houden van clowns.

     1. Lugar

      Bluf!

     2. Siemien

      Adolf Heinz houd wel van satanische bandjes..

     3. Lugar

      En van Heino.

 7. TD

  De wereld staat op zijn kop,letterlijk en figuurlijk!
  Maar als het in de toekomst echt misgaat,woon ik liever in een federale staat van Rusland dan in Eurabia
  (cynisch bedoeld)

 8. Meriadoc Brandebok

  Voor een christen-liberale vierpartijencoalitie loopt alles redelijk gesmeerd ja.

 9. J.C.

  Op meerdere onderwerpen zie je de verdeeldheid binnen Rutte III. Zelfs binnen 1 bewindspersoon. Het meest sprekende voorbeeld: het grondrecht om te demonstreren. Een ander voorbeeld van recente datum: het anti liberale über über betuttelende preventieakkoord.

  Wat dan wel weer eensgezind binnen Rutte III leek, was de serie leugens over de totstandkoming en noodzaak van de afschaffing van de dividendbelasting à la raison van een slordige € 2 miljard. En ook door Rutte III de onophoudelijk gespeelde onmogelijkheid, dat niets van dat uiteindelijk bespaarde bedrag bestemd zou kunnen worden aan burgerdoelen (zoals bijvoorbeeld: het financieel ondersteunen van de door het beleid van de partijen van het Kunduz-Akkoord, van Rutte I, Rutte II en Rutte III ontstane “geprivatiseerde” ziekenhuizen, die door het linksliberale vage systeem, armlastig en kennelijk weinig controleerbaar, armlastig konden worden).

 10. Promeush

  Je vraagt je af wat het Nederlandse parlement nog voorstelt. Vanmorgen ook gelezen dat de heer Koolmees geen aov mag invoeren van Brussel. Belachelijk

  1. Lugar

   “Je vraagt je af wat het Nederlandse parlement nog voorstelt.”

   Onze wetgeving komt voor tenminste 80% uit Brussel. EU-wetgeving gaat grotendeels boven nationale wetgeving en hetzelfde geldt voor verdragen, bijvoorbeeld Urgenda en straks ook Marrakesh, al hoop ik dat God ons daarvoor behoedt.

 11. Robert Leiden

  Trump is als de dood voor Europese zelfstandigheid.
  Als grootste partij in de Navo heeft hij nu nog veel te vertellen (en te verkopen).
  Als de EU zelfstandig beleid gaat voeren gaat dat de VS heel veel invloed en inkomsten schelen.
  De hoeveelheid landen in EU, en bijbehorende belangen aangaande invloed en werkgelegenheid, zal echter altijd een struikelblok blijven om een dergelijk plan succesvol van de grond te krijgen.

 12. H.Vaes

  Jan Dijkgraaf zegt…in zijn briefje aan………en daar ben ik het mee eens……..Het Europese leger komt er…..Gewoon omdat Ollongren dat wil…..en Rutte zegt dat het er …NIET..( lees….WEL….).. komt…….Dus twee aanknopingspunten dat het er …..WEL…komt.

  1. Lugar

   Er zijn genoeg belastingbetalers dus daar kan het niet aan liggen.

  2. Ernst Quispel

   Het Europese leger is onafwendbaar, al zou het alleen maar zijn omdat het onmogelijk is 28 aparte krijgsmachten te financieren. Bovendien onderstreept één leger onder één bevelvoerdering door de president van de EU een bezegeling van de politieke eenheid.

   1. fockingworst

    @ernst mag ZIJN MENING HIER RIJKELIJK VERKONDIGEN over of er wel of geen europees leger komt en of er 1 of meerdere opperbevelhebbers komen.
    @ernst MAG dit OOK.

   2. ildib

    En wie denk je dat dit leger moet gaan leiden zwetsnek?

    1. Ernst Quispel

     Ik zou het niet onlogisch vinden als het Europese leger onder bevelvoering van de President van de EU of een daartoe aangewezen Commissielid zou komen.

     1. ildib

      En wie had je daarvoor in gedachten? Ik zal het je makkelijker maken, welke nationaliteit moet die persoon hebben?

     2. Floris

      Quisling ziet een Europees leger helemaal zitten. Als er opstanden komen, en dat is helemaal niet ondenkbaar, dan kan dat leger door de autocraten in Brussel worden ingezet tegen de eigen bevolking.

     3. Ernst Quispel

      Dat zal uiteraard de resultante moeten zijn van verkiezingen. Ik zou presidentsverkiezingen toejuichen maar anders wordt het een lid van de getrapt democratisch gekozen Commissie, zoals we nu ook de minister van Defensie benoemen.

     4. Ernst Quispel

      Het is verontrustend dat Floris het leger primair ziet als een macht die kan worden ingezet tegen de eigen bevolking.

      Voor Mussolini, Franco en Hitler was dat ook zo.

     5. ildib

      En denk jij dat Frankrijk er mee akkoord zou gaan wanneer b.v. bij die verkiezingen er een Duitser of een andere nationaliteit behalve de Franse wordt gekozen die dan zoals in jouw droom opperbevelhebber van een EU leger wordt?

     6. Floris

      De historische nitwit Quispel meent dat Hitler het leger primair zag als een macht tegen de eigen bevolking.

      O, o, wat gaat de blaaskaak weer pijnlijk onderuit.

     7. Ernst Quispel

      Voor Hitler was die noodzaak er materieel minder dan voor Franco en Mussolini, maar Floris lijkt niet bekend met de primaire reflex van het fascisme op dit punt.

     8. fockingworst

      @ernst doet weer een @ernstje door te suggereren dat @floris het EUROPEES LEGER PRIMAIR ziet als mechanisme tegen het volk.

     9. Floris

      Voor Hitler was de noodzaak er totaal NIET. Voor Mussolini ook niet. Alleen Franco was verwikkeld in een burgeroorlog.

      Ga je schoolgeld maar terughalen, Einstein.

     10. ildib

      Ga je mij nog antwoord geven Quispel of kies je ervoor over wat anders te beginnen?

     11. Ernst Quispel

      Ik zie dat Floris in elk geval mijn punt wist op te pikken. Daarin gaat het niet om de materiële noodzaak om het leger tegen het eigen volk in te zetten maar de vanzelfsprekende neiging daartoe.

      Ik zie zelden een kwartje bij hem vallen, dus ik ben dik tevreden.

     12. Ernst Quispel

      Dat denk wel, ildib. Als men kiest voor een Europees leger zal men die consequentie ook aanvaarden. Men aanvaardt nu toch ook de benoemingen van president en leden van de Commissie?

      Voor de huidige bestuurder, Macron, bestaat er op dit punt al helemaal geen twijfel. Deze grote staatsman is een echte Europeaan.

     13. ildib

      Frankrijk is een kernmacht, denk je nu echt dat bij de vorming van een EU leger wanneer de opperbevelhebber daarvan de Franse nationaliteit niet heeft zij de codes van hun kernwapens af gaan geven?

      Droom maar lekker verder, dit gaat nooit van zijn leven komen dat EU leger.

     14. Ernst Quispel

      Ja, dat denk ik wel, ildib. Er is materieel ook niet meer sprake van een Franse kernmacht: Europa is een kernmacht en die is nu via de NATO ook onder gemeenschappelijke controle.

      We leven niet meer in het midden van de vorige eeuw.

     15. ildib

      Je laat je verlangens voor een EU leger teveel leiden door dromen Kwispel, dromen over een machtige EU die de islam faciliteert, de eventuele opstand daartegen wreed kan onderdrukken en de zin van die fascisten in Brussel kan garanderen.

     16. Ernst Quispel

      Het ging hier over het Europese leger, niet over de islam, maar waar het hart van de islamofoob vol van is loopt zijn mond natuurlijk van over.

      🙂

     17. ildib

      Kwispel is weer eens in een hoek geluld en meent zich er met een stompzinnige opmerking uit te zwetsen, je snapt werkelijk waar geen ene zak van de verhoudingen in Europa zoals zij werkelijk zijn en leeft slechts in zijn EU bubble.

     18. Ernst Quispel

      Je bijdrage bevat geen inhoudelijke argument, ildib.

      Game, set, match.

     19. Floris

      “Game, set, match.”
      ——————————————-
      De megalomane maar oliedomme nitwit verklaart zichzelf weer eens tot winnaar.

      Dat heeft deze lichtgewicht nodig anders stort z’n ego helemaal in elkaar.

 13. Lex

  Ik en heel veel met mij hopen dat dit gedrocht van een afbreek en armoede kabinet eindelijk eens gaat vallen. Het is niets en het zal ook nooit iets worden ook.

  Graag een nieuw kabinet met partijen als PVV, FVD, CU, en aanvullende partij mogelijk als Rutte naar Brussel vertrekt kan er weer onderhandeld gaan worden met de VVD.

  Ik hoop dat de PVV en FVD dermate veel zetels krijgen dat de VVD niet nodig is.

  De houdbaarheidsdatum van Rutte is versteken. De teflonlaag is versleten.

 14. Lugar

  “Mevrouw Ollongren heeft persoonlijk een verdergaand vergezicht. Die droom mag ze hebben.”
  ~Ank Bijleveld~

 15. Fonzie

  Het 4e rijk ?

  1. Lugar

   Adolf en zijn NSB-gevolg hadden het inderdaad met grote regelmaat over één groot Europa.

 16. Two Ravens Black Kettle

  Volgens de totale MSM zou er nooooooit een Europees leger komen.
  Maar ach, zij verklaarden de Arabische Winter ook tot Lente, verordonneerde dat islam liefde is en verzekerden ons dat Trump nooit zou kunnen winnen.

  Vingers aan de pols van de samenleving and all that…

 17. Robert Leiden

  NL gaat nieuwe Leopard tanks bestellen.
  In gebruik bij Denemarken, Duitsland, Finland, Griekenland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland.
  NL gaat extra F35’s bestellen.
  Besteld door VK, Noorwegen, Denemarken, België, Italië en Turkije.
  Met de gezamenlijke opleiding en onderhoud, en de gezamenlijke commandostructuren, die deze landen delen is defensie al veel Europeser dan je denkt.

 18. sjun

  Macron is erachter gekomen dat eigen politie en eigen soldaten nogal moeilijk tegen eigen volk zijn in te zetten dat al teveel wordt uitgeknepen door vooral socialistische ideologische hobbyprojecten. Wanneer hij nu een Europees leger ter beschikking had kon hij soldaten met veel minder omgevingsbinding en sociaal-culturele wortels gaan inzetten.

  Het lijkt me niet verstandig zo’n bezettingsleger te vormen en er extra belasting voor te gaan heffen. Van Filips II en zijn harde hand Alva is om dezelfde reden in een oorlog van tachtig jaar afstand genomen.

 19. Dik

  Overigens blijven Frankrijk en Duitsland aansturen op een EU-leger, het blijft opletten geblazen.

  “De SGP wil geen Europees leger. Al eerder is daarover in de Tweede Kamer gedebatteerd waarbij een meerderheid liet weten zo’n leger niet te willen. Toch lijkt het erop dat zo’n leger er sluipenderwijs tóch komt.

  Aanleiding voor de SGP is de Verklaring van Aken die afgelopen maandag is getekend door Duitsland en Frankrijk. Daarin wordt de weg naar een Europees leger geplaveid. SGP-kamerlid Chris Stoffer: “Als Duitsland en Frankrijk samenspannen, kun je op je vingers natellen wat er gaat gebeuren. Zo’n Europees leger komt er alsnog, hoewel de meeste lidstaten daar niets van moeten hebben. Het is daarom goed als de Tweede Kamer acht geeft en daar duidelijk stelling tegen neemt.” ”

  Bron: sgp.nl

  1. Dik

   Frankrijk en Duitsland willen groot Europees leger. Dit valt buiten democratische controle van natiestaten. En kan overal gebruikt worden om opstanden van burgers neer te slaan. Zoals nu met de Gele Hesjes, niet voor niets met pantserwagens met EU embleem.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.