AI-politicus Rob Jetten (D66) na succesvolle humorupdate: 'Robot genoemd worden heeft ook voordelen'

Geen categoriedec 31 2018, 14:00
Goed nieuws op de valreep van 2019, Rob Jetten (D66) de AI-politicus van het jaar 2018 heeft succesvol de humorupdate geïnstalleerd. In het 'nepnieuwsblog' De Gelderlander vertelt Jetten openhartig over zijn eerste ervaringen als fractievoorzitter. Daarin reageert hij nuchter op zijn bijnaam Robot Jetten. Mooi want een politicus met relativeringsvermogen die niet direct roept 'demonisering!' kunnen we in Nederland wel gebruiken. Satire mag en is natuurlijk hartstikke leuk. In het interview met Jetten vertelt hij over zijn politieke ervaringen in zijn jeugd en felle debatten met Alexander Pechtold. Dat laatste is iets om meer aandacht aan te besteden.
Dat Jetten de opvolger zou worden van Pechtold was niet direct duidelijk. Wat wel duidelijk bleek was dat hij een eigen mening had en de discussies aandurfde met de partijleider. Als broekkie is dat natuurlijk wel een prestatie want Pechtold kon op veel steun rekenen binnen en buiten de partij: "Ik had in het begin best veel strijd met Alexander. Ik ging ook inhoudelijk best pittig de discussie met hem aan en ik denk dat hij dacht: die is niet bang, die kun je om een boodschap sturen. Ik kreeg ook meteen een pittige portefeuille, met democratische vernieuwing erin." Een van die vernieuwingen was de afschaffing van het referendum om op een later tijdstip te komen tot een correctief referendum.
Jetten wist waar hij aan begon. Het ging een pijnlijke klus worden. Velen verweten de partij 'ondemocratisch' te handelen en zolang de belofte voor een nieuw bindend referendum niet wordt ingelost zal die beschuldiging aan de partij blijven kleven. Ondanks de humorupdate, het relativeringsvermogen en het plan voor een nieuw referendum strafte de kiezer D66 hard af. Ook de relletjes met Pechtold droegen niet bij aan het aanzien van de partij. Verder is Jetten blij met het schrappen van de burgemeestersbenoeming uit de grondwet. Dit moet wederom een voorzetje worden tot het aanpassen van deze procedure, maar daarvoor moet volgens de D66-voorman eerst 'worden gedebatteerd'.
Zijn twee wapenfeiten behelzen vooralsnog het afschaffen van specifieke instrumenten, maar niet het optuigen van vervangende instrumenten zoals het referendum of de nieuwe wet voor de benoemingsprocedure van burgemeesters. Werk aan de winkel dus voor de humorrobot want hij heeft slechts één eerste stap gemaakt in democratische vernieuwing, nu de volgende stappen nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten