Analyse ideologie Sylvana Simons: Nancy Jouwe en 'intersectionaliteit'

Geen categoriedec 01 2018, 14:00
Blanke mannen hebben de macht, zwarte mannen wat minder, vrouwen nog minder dus zwarte vrouwen het minst. Dat is wetenschap en natuurlijk héél erg, als we Trouw moeten geloven.
Dit is grofweg hoe 'intersectionaliteit' binnen de sociologie werkt. Heel het artikel van Nancy Jouwe zoekt via 'intersectionaliteit' oorzaken voor discriminatie, seksisme en racisme bij de onderdelen waarmee iemand zich identificeert.
Er wordt dus uitgegaan van een bepaalde vijandige groep die mensen afrekent op diverse aspecten van hun identiteit zoals ras, gender, etniciteit, seksuele geaardheid en sociaal-economische positie. Dat deze vijandige groep zich op deze manier kan uiten, komt natuurlijk doordat zij 'macht' hebben, 'want blank en man'.
Die 'macht' wordt kennelijk intenser misbruikt wanneer de identiteit van een persoon bestaat uit meer en meer 'minderheidskenmerken'. Jij als blanke man hebt blijkbaar minder een schijthekel aan een blanke vrouw dan aan een zwarte vrouw, want blank is goed, zwart is slecht en man is goed maar vrouw is slecht, dus zwarte vrouw is slecht + slecht.
Als voorbeeld haalt Jouwe Sylvana Simons en Clarice Gargard aan. Simons zou tijdens haar vorige baan in de entertainmentindustrie nauwelijks weerstand op hebben geroepen omdat ze daar in dat wereldje 'traditiegetrouw past'. Toen Simons echter de politiek inging, paste het niet meer en kwam de vloedgolf van racisme en discriminatie ineens uit het niets opduiken!
Heel de analyse loopt natuurlijk volledig mank omdat Simons en Gargard tot een groep worden gerekend en geen enkele keer worden gekoppeld aan hun uitlatingen of standpunten. Wanneer je dus kritiek hebt op beide dames omdat ze een of ander achterlijk standpunt uitdragen, maakt dat eigenlijk niet meer uit want jij als blanke man met macht hebt een hekel aan de dames omdat ze zwart en vrouw zijn, jij smiecht!
In principe zou je dit gewoon moeten kunnen meten door een blanke heteroseksuele man dezelfde onzin uit te laten kramen als de beide dames doen, om te kijken of de reacties net zo negatief zijn, maar dat zou de hele theorie natuurlijk teveel toetsen aan de realiteit en valt daarmee uit elkaar. Nee, dat moeten we niet willen.
Wat wil die Jouwe dan wel? 'Check your privilege', oftewel bewustwording van jouw machtspositie en hoe jij die arme dames onderdrukt met je felle kritiek als blanke man. Zegt Simons dat 2+2=5? Nou dan pas maar op met je kritiek want je haat haar gewoon omdat ze zwart en vrouw is!
Deze hele beweging, want dat is het, lijkt zich dus alléén maar toe te spitsen op groepsidentiteit en het proberen aan te passen van de meerderheid ten behoeve van de minderheid, los van de kwaliteit van die minderheid. En dat krijgt een podium bij Trouw, maar daar mag ik als blanke hetero man natuurlijk niks van zeggen want Nancy Jouwe is een vrouw en soort van licht-bruin dus haat ik haar slechts 45% minder dan Sylvana die een paar tinten donkerder is maar net zulke onzin uitkraamt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten