Belgische premier Charles Michel blijkt meer loyaal aan New York en Marrakesh dan aan Gent of Antwerpen

Politiek opportunisme is het op z’n minst, maar opmerkelijk is het zeker. Volgens de Belgische premier Charles Michel moeten Belgen ‘woord houden’. En dus zal Michel aankomende week in Marrakesh het akkoord ondertekenen namens een minderheidskabinet: immers de N-VA is verdwenen uit de regering. Wel zal de N-VA de huidige regering nog steunen op punten waar het nodig is, maar zij zijn dus dermate gekant tegen het VN-migratiepact van Marrakesh dat zij liever hun gezagsdragende posities en salarissen opgeven om daarmee recht te doen aan de gevoelens van hun kiezers. Michel maakt handig gebruik van de situatie en neemt in persoon de posities over van de opgestapte N-VA bewindslieden. Hij toont zich meer loyaal aan New York en Marrakesh dan aan Antwerpen.

Charles Michel krijgt dus meerdere ministerposten in handen en wordt daarmee een van de meest machtige Belgen. Maar het is maar voor even want in mei zijn er alweer verkiezingen. Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van Antwerpen, heeft laten weten dat zijn partij afziet van ondertekening omdat zij niet geloven dat het pact kan bijdragen aan het verminderen van de chaos rondom migratie. Zo zegt hij: “Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wel tegen de Europese migratie-chaos. In het parlement is er misschien brede steun, maar bij de bevolking is dat volgens ons helemaal niet het geval.” Als er dan toch iets wordt vervangen in Europa, dan zijn het (ironisch genoeg) de N-VA-ministers van de regering Michel. De premier vindt dat het de Vlaamse patriotten zijn die uit de regering zijn gestapt. Maar eigenlijk is het Michel, die zijn bevolking gewoon laat stikken omwille van een VN-akkoordje.

In België noemen ze het minderheidskabinet nu gekscherend de Marrakeshcoalitie, verwijzend naar de plaats waar het document zal worden bekrachtigd. Het is opmerkelijk dat een regering de grootste partij buiten spel zet en haar ministerposten overneemt. En ook is het opmerkelijk dat een deel van de Belgische vertegenwoordiging haar relatie met buitenlandse mogendheden belangrijker acht dan de relatie met de Belgische burger. En het toont daarmee precies aan waar het fout gaat in Europa. Burgers hebben het gevoel hun zeggenschap te verliezen, juist vanwege al die internationale verdragen en wetten. Ze hebben het gevoel dat de belangrijkste thema;s van bovenaf worden bepaald i.p.v. van onderop. En in plaats van de N-VA hierin te begrijpen en met hen mee te denken verhard premier Michel zijn rug en zegt hij eigenlijk: ‘uw ongenoegen doet mij niets, u zult moeten slikken’. Zijn loyaliteit ligt dus niet in Antwerpen of Gent. Nee Michels loyaliteit ligt in Marrakesh, New York en Berlijn.

Als je zo’n verstarde houding hebt inzake de gevoelens van je medeburgers op lokaal niveau en de loyaliteit richting New York hoger hebt zitten dan mag je met eer de titel ‘globalist’ dragen. En waar staan die om bekend? Juist om het negeren van de lokalen en het implementeren van plannetjes van internationaal niveau. Maar wellicht dat het pact wonder boven wonder goed uitpakt en er inderdaad minder instroom en chaos is over twee jaar. Wie weet wat de toekomst brengt?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. C.A.Barstow

  Hier in ons land loopt er ook zo’n figuur rond, ene heer M.Rutte,
  die zijn vaderland ook zo makkelijk in de shit laat zakken.

  1. Original NL

   Rutte…de quispel van onze regering!!

   1. Siemien

    @Original Even wat naampjes die je er rustig bij kunt zetten..

    Quispel, Guus, Tengo, Elu, EU-kok, Kong, Beukman, Frits Jansen, code134, Rosasolis, Henk-Jansen, Professor Zonnebloem, Adolf Heinz, Adolf Meinoud Marinus, Svetlana, Becker, Johnny Roest, Suzanne, Fortiori, en dat soort landverraders!!!!!

    1. Troelstra

     En de lijst is nog lang niet compleet. En laten we de nieuwe incarnaties hier ook op bij gaan houden. Opdat niemand kan zeggen het niet geweten te hebben.

     1. Siemien

      @Troelstra klopt gasten zoals Aytas horen hier ook even bij gezet te worden

    2. IJsbrand Koudvuur

     Ho! Haha! Wacht Semien! Ik kan je verzekeren dat de reaguurder onder de toenmalige naam Meinoud Marinus geen landverrader is.
     🙂

     1. Aytas

      Allemaal zijn het geen landverraders denk ik aangezien een landverrader de lijst heeft neergezet.

     2. Siemien

      Meinoud zelf daarin tegen weer wel..

  2. Dendermonde

   Klopt, ook Rutte heeft de neiging zich te conformeren aan de democratische meerderheid in het Parlement.

   Het zou verboden moeten worden!

 2. Original NL

  Quote…….Ze hebben het gevoel dat de belangrijkste thema;s van bovenaf worden bepaald i.p.v. van onderop………
  Das niet alleen een “gevoel”…dat is ook zo!!!

 3. Dendermonde

  De Belgische premier was vooral loyaal aan een meerderheid in zijn Parlement.

 4. Siemien

  Je ziet de tendens ontstaan dat er nu van alles aan het licht komt, de dubbele agenda’s worden zichtbaarder..

 5. Siemien

  “De Belgische premier was vooral loyaal aan een meerderheid in zijn Parlement.”

  oh en dat maakt het Marrakesh verdrag geoorloofd? sinds wanneer sta jij voor de “meerderheid” jullie linksers zijn toch altijd voor minderheden?!!! het is te zot voor woorden wat er gebeurd..en jullie zien het niet..

 6. Aytas

  ‘In België noemen ze het minderheidskabinet nu gekscherend de Marrakeshcoalitie, verwijzend naar de plaats waar het document zal worden bekrachtigd.’

  De minister die het verdrag heeft onderhandeld is opgestapt. Tot voor kort verdedigde hij het akkoord maar toen hij zag wat voor kiezerswinst het opleverde draaide hij om. Nog zijn er mensen die populisten geloven. Zegt toch echt iets over die stemmers.

  1. Vliegenvanger

   Populisten, wat zijn Aytas ?
   Leg me dat eens uit, volgens mij weer je de betekenis er niet van. Maar je kunt ook niet alles weten.

 7. denktenk

  @ Aytas,

  Ik betwijfel, of jij de betekenis van het woord populist kent, of begrijpt.

  1. van Urk

   Definitie van populisme; ‘Populisme is een politieke stroming of stijl die sommige politieke partijen hanteren. Populistische partijen stellen in hun standpunten en retoriek vaak het volk centraal en dragen sterke gevoelens uit tegen het establishment. Populisten betichten het establishment, vaak door henzelf de elite genoemd, ervan dat ze de gewone man niet begrijpen.” In Nederland heeft men door de jaren heen verschillende politieke partijen gehad met een populistische karakter. Zo wordt de Boerenpartij van Boer Koekoek uit de jaren 60 van de vorige eeuw als een van de eerste populistische partijen gezien en in de jaren 80 wezen sommigen de Centrumpartij van Hans Janmaat aan als populistisch. Tegenwoordig worden met name de SP, PVV en de FvD gezien als politieke partijen met een populistisch karakter. Tussen deze partijen kan men ook al diverse verschillen waarnemen, de Linkse-populisten stellen vaak dat het volk door een rijke elite onder de duim worden gehouden, terwijl rechtse-populisten juist stellen dat de identiteit en cultuur van het volk onder druk taan door immigranten. Naast anti-establishment en het volk centraal stellen, worden populisten ook nog andere kenmerken toegewezen. In veel gevallen staat aan het hoofd een charismatisch leider en heeft men vaderlandsliefde hoog in het vaandel staan.

  2. Aytas

   Waarom betwijfel jij dat? Leg dan even uit waarom jij dat betwijfelt. Makkelijk zo.

   1. denktenk

    Dank @vanUrk, je was me net voor, maar haalt me wel heel veel typewerk uit handen. Ik had het niet duidelijker kunnen verwoorden en Aytas begrijpt dus totaal niet, wat populisme is. Populisten zijn ook de Roeptoeters, vanaf de zijkant, die geen enkele verantwoording dragen, zoals Marijnissen en Klaver enz…., niet een verantwoording nemende staatsecretaris, of minister.

 8. Troelstra

  Dagje diversiteit in Zweden: 10-jarige jongen verkracht en bewusteloos achter gelaten, 9-jarig meisje verkracht door oudere man, groepsverkrachting 12-jarige en een 10-jarige meisje verkracht en zo zwaar gewond dat ze ‘getekend is voor het leven’. Allemaal door migranten.

  Tonårig pojke våldtagen av tre män tills han blev medvetslös.
  Nioårig flicka hotad med våld och våldtagen av äldre man.
  12-årig flicka grovt våldtagen av flera män.
  10-årig flicka brutalt våldtagen. Skadad för livet.
  Alla vet vilka som begår dessa brott.

  1. sonar

   Troelstra ,allemaal het type volk zoals aytas.

 9. Ritter

  Ook in Belgie zijn de meeste mensen tegen het pact……………….maar de regering luistert niet.

  Geeft aan hoe de politieke elite ( samen met hun vriendjes in de media!) maling hebben aan de mening van hun burgers.
  —————

  Jean-Marie Dedecker schrijft in Knack over het pact o.a.:

  “Waar het werkelijk om gaat is dat door het cultuurrelativisme migratie lijkt opgedrongen te worden als was het een morele verplichting om zoveel mogelijk mensen op te vangen, hetzij uit schuldgevoel, hetzij om onze economie van zoveel mogelijk nieuwe arbeidskrachten te voorzien om zogezegd onze vergrijzende samenleving te redden.

  De sociale en culturele ontwrichting die dat met zich kan meebrengen, wordt ondergesneeuwd, en lijkt zelfs gepaard te gaan met minachting voor onze eigen westerse identiteit en beschaving.

  Joachim Pohlmann verwoordde het in een column in De Morgen als volgt: ‘De middenklasse mag opsoppen, terwijl haar verzet wordt verwaterd door de influx van die nieuwe electoraten, die zelf niet bijdragen maar wel mee bepalen.’

  De Europese elitocratie heeft het echter nog altijd niet begrepen, de linkse Franse geograaf Christophe Guilly wel: ‘Scepsis over de EU wordt geduid als een gebrek aan beschaving, de roep om een immigratiestop zou een aanwijzing zijn dat de donkerste dagen uit onze geschiedenis herleven;

  Terwijl deze kiezers alleen maar vaststellen dat zij erop achteruit gegaan zijn met open grenzen, en dat zij geen minderheid willen worden in hun eigen omgeving. Met xenofobie heeft dat niets te maken’, zei hij recent in De Morgen.”

  U kunt het hele artikel lezen in Knack.

 10. Beukman

  De Wever is een draaikont. In september vond de ganse regering, inclusief de N-VA, het pact nog “evenwichtig”; nu is de man opeens aan het draaien geslagen.
  Er is er maar één die zichzelf nu buitenspel zet en dat is De Wever zelf.
  De man heeft hoog spel gespeeld en verloren.

  1. Groeneveld

   Waarschijnlijk heeft De Wever zich in oktober en november eens goed ingelezen in het Marrakesh wurgverdrag, Beukenoot. En is toen tot de conclusie gekomen dat dit zelfmoordpact toch maar beter niet ondertekend moet worden.

   Hoogstwaarschijnlijk zal hij daar electoraal voor beloond worden bij de eerstvolgende verkiezingen.

   1. Beukman

    Kan wel wezen, Groenteboer. Feit is dat hij een draaikont is. Als hij zich wat eerder had ingelezen, had hij deze blamage voorkomen. Je kan niet eerst vóór zijn en dan opeens tegen. Het zou nog al een rommeltje worden in de politiek als iedereen de hele tijd zei: “Nee, toch maar niet.”

    1. Dendermonde

     De N-VA is een een soort VB-light. Ze moeten soms een beetje xenofoob doen om de VB-kiezer te paaien. Dat gekonkel breekt hen nu op en dat is reden tot tevredenheid.

   2. Floris

    Trol Beukman komt weer eens zijn stinkende diarree lozen.

    De Wever is de meest integere politicus van België.

 11. Niet L niet R

  Michel en Rutte hebben totaal lak aan de gewone burger, maar eens krijgen zij de rekening met voor gepresenteerd.
  Frankrijk is zover om de President weg te sturen, een ruime meerderheid van de strass bevolking.
  Duurt niet lang meer of Duitsland, België en Nederland gaan volgen, als de gewone burgers de rekening voor het milieu gepresenteerd krijgen, en de rijke elite buiten schot blijven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.