Belgische premier Charles Michel blijkt meer loyaal aan New York en Marrakesh dan aan Gent of Antwerpen

Geen categoriedec 09 2018, 13:00
Politiek opportunisme is het op z'n minst, maar opmerkelijk is het zeker. Volgens de Belgische premier Charles Michel moeten Belgen 'woord houden'. En dus zal Michel aankomende week in Marrakesh het akkoord ondertekenen namens een minderheidskabinet: immers de N-VA is verdwenen uit de regering. Wel zal de N-VA de huidige regering nog steunen op punten waar het nodig is, maar zij zijn dus dermate gekant tegen het VN-migratiepact van Marrakesh dat zij liever hun gezagsdragende posities en salarissen opgeven om daarmee recht te doen aan de gevoelens van hun kiezers. Michel maakt handig gebruik van de situatie en neemt in persoon de posities over van de opgestapte N-VA bewindslieden. Hij toont zich meer loyaal aan New York en Marrakesh dan aan Antwerpen.
Charles Michel krijgt dus meerdere ministerposten in handen en wordt daarmee een van de meest machtige Belgen. Maar het is maar voor even want in mei zijn er alweer verkiezingen. Bart De Wever (N-VA), de burgemeester van Antwerpen, heeft laten weten dat zijn partij afziet van ondertekening omdat zij niet geloven dat het pact kan bijdragen aan het verminderen van de chaos rondom migratie. Zo zegt hij: "Wij zijn niet tegen migranten of migratie, maar wel tegen de Europese migratie-chaos. In het parlement is er misschien brede steun, maar bij de bevolking is dat volgens ons helemaal niet het geval." Als er dan toch iets wordt vervangen in Europa, dan zijn het (ironisch genoeg) de N-VA-ministers van de regering Michel. De premier vindt dat het de Vlaamse patriotten zijn die uit de regering zijn gestapt. Maar eigenlijk is het Michel, die zijn bevolking gewoon laat stikken omwille van een VN-akkoordje.
In België noemen ze het minderheidskabinet nu gekscherend de Marrakeshcoalitie, verwijzend naar de plaats waar het document zal worden bekrachtigd. Het is opmerkelijk dat een regering de grootste partij buiten spel zet en haar ministerposten overneemt. En ook is het opmerkelijk dat een deel van de Belgische vertegenwoordiging haar relatie met buitenlandse mogendheden belangrijker acht dan de relatie met de Belgische burger. En het toont daarmee precies aan waar het fout gaat in Europa. Burgers hebben het gevoel hun zeggenschap te verliezen, juist vanwege al die internationale verdragen en wetten. Ze hebben het gevoel dat de belangrijkste thema;s van bovenaf worden bepaald i.p.v. van onderop. En in plaats van de N-VA hierin te begrijpen en met hen mee te denken verhard premier Michel zijn rug en zegt hij eigenlijk: 'uw ongenoegen doet mij niets, u zult moeten slikken'. Zijn loyaliteit ligt dus niet in Antwerpen of Gent. Nee Michels loyaliteit ligt in Marrakesh, New York en Berlijn.
Als je zo'n verstarde houding hebt inzake de gevoelens van je medeburgers op lokaal niveau en de loyaliteit richting New York hoger hebt zitten dan mag je met eer de titel 'globalist' dragen. En waar staan die om bekend? Juist om het negeren van de lokalen en het implementeren van plannetjes van internationaal niveau. Maar wellicht dat het pact wonder boven wonder goed uitpakt en er inderdaad minder instroom en chaos is over twee jaar. Wie weet wat de toekomst brengt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten