Censuur in het Europees Parlement: commissielid krijgt hard op falie omdat hij ‘illegale migrant’ zegt

Een lid van de Europese Commissie en een europarlementariër zijn hard op hun vingers getikt in een vergadering van de burgerlijke vrijhedencommissie. De twee hadden het geregeld over “illegale migratie” en dat mag niet in het Europees Parlement. Je moet verplicht “onregelmatige migratie” zeggen. “Dit is de correcte terminologie!”, zo beet commissievoorzitter Claude Moraes het duo toe.

Een nogal dubieuze actie in het Europese Parlement van eind vorige maand heeft deze week z’n kop opgestoken: het gaat om een vergadering van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. De Britse europarlementariër Claude Moraes (Labour) zit deze voor, en hij eist dat er alleen gesproken wordt in officieel goedgekeurd eurofiel jargon. Doe je dat niet, dan mept hij je om de oren met de voorzittershamer.

Op 27 november was het raak: de Europese Commissie hield een verhaal over de illegale migratie die Europa bereikt, waarna Moraes direct – en zichtbaar geïrriteerd – het woord nam: dat was toch maar verkeerd, dat van die illegale migratie. Je moest vanaf nu alleen nog maar “onregelmatige migratie” zeggen en anders ben je verkeerd bezig. “Dit is hier al tien jaar het geval, oké?”

Daarop wordt Moraes direct gecorrigeerd door de Deense eurosceptische europarlementariër Anders Vistisen. Hij meldt dat het Verdrag van Lissabon, op basis waarvan de huidige EU bestaat, gewoon over illegale migratie spreekt. Dan zou je toch ook gewoon in het Europese Parlement die taal moeten mogen bezigen, zegt Vistisen. Maar de in Jemen geboren Moraes moet er niets van weten: hij herhaalt z’n standpunt en geeft verder geen mogelijkheid meer om te discussiëren: “Dat is duidelijk, en dat is dan dat!”

Nogal een dwingelandje, dus, die Moraes. Maar dat is dan weer een voordeel van de Brexit: als die op 29 maart in werking treedt, dan is Censuur-Claude uit het VK ook meteen meevertrokken. Dat ruimt lekker op!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Expertus_Dico

  Mooi om te zien hoe een ‘niet-bindend’ pact de dag na ondertekening tóch bindend wordt, al is het nu nog alleen maar in vocabulair…

 2. Stanly2000

  “Onregelmatige migratie, ongedocumenteerde etc.” blijft illegaal, hoe je het ook noemt!

 3. Dreverhaven

  Met de mores en zeden van het EP moet je mee leren omgaan. Te onderschrijven, geen Babylonische spraakverwarring.

 4. Floris

  Wat een engnek!

  1. Duijndam

   Lijkt me een typisch geval van cultuurmarxisme, Floris.

   🙂

 5. zeester

  onregelmatige migratie klinkt anders dan illegale migratie
  onregelmatige diefstal,onregelmatige verkrachting onregelmatige oplichterij,onregelmatige knokpartijen ……de wereld is weer mooi

 6. PMG

  Laten we het eens over onregelmatige vriendjespolitiek hebben!

 7. Gerlos

  Illegaal is illegaal en niet anders gedrocht EU.

 8. sjun

  Ontbinden dat kostspelige orgaan waarin men meent de woordkeurs te moeten bepalen om maatschappelijke misstanden te duiden. Dàt zal nog eens een forse besparing op cumulerende kosten en afroming van belastingcenten opleveren.

  1. Duijndam

   Sjun spreekt onzin maar ik vind wel dat hij daarin zijn eigen ‘woordkeurs’ mag bepalen.

   Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor dwazen.

   1. toetssteen

    Haalt figuurlijk keursje aan. Mmmhh wat denkt u? Stoppen bij 60 centimeter?

    1. Duijndam

     Weer wartaal, Toetssteen.

     Het gaat echt niet goed met je.

  2. Meriadoc Brandebok

   Ik wil dat u er zich terdege van bewust bent welke evident importante functie het parlement der gekozenen vertegenwoordigt. De democratische controle vam de Europese Commissie is mijns inziens van een buitengewoon cruciaal belang. De afschaffing van de gekozenen zou een ondermijning betekenen van de democratie welke binnen de Europese Unie alrede een laag gehalte heeft. Mijn voorkeur gaat grotelijks uit naar een commissie die door de notabele heren en dames oppositioneel wordt gecontroleerd. Het afschaffen van het orgaan is in mijn ogen derhalve een desastreuze alsmede ondoordachte beleidsdaad. Bovendien zou deze de meterslange en diepe kloof tussen de Europese suprationele instituties en de Europese ingezetenen niet beslechten, doch vergroten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.