De Europese Unie is intern verdeeld over haar eigen nut en noodzaak

De vlag van de Europese Unie, dat zichzelf steeds meer als soevereine staat probeert te profileren. Bron: Flickr / Håkan Dahlström
Foto: De vlag van de Europese Unie, dat zichzelf steeds meer als soevereine staat probeert te profileren. Bron: Flickr / Håkan Dahlström

De ‘Gele hesjes’ protesten blijven aanhouden. De omvang is afgenomen maar is het gewoon wachten tot de vlam weer in de pan slaat. In veel gevallen is het onduidelijk wat de precieze klacht is, maar hoe divers de meningen van de ‘Gele hesjes’ ook zijn ze laten in ieder geval zien dat ze ontevreden zijn over de huidige koers van Europa.  In Frankrijk haalden demonstranten uit protest de vlag van de Europese Unie neer om hun ongenoegen te laten zien. De EU gedraagt zich de laatste tijd steeds meer als soevereine staat en er is zelfs kans dat de EU als ‘state actor’ een plekje weet te bemachtigen in de VN-veiligheidsraad. Maar ondanks deze stappen lijkt Europa verdeeld over het nut en de noodzaak van de unie. 

Onderzoek van Kantar Public suggereert namelijk dat voor het eerst sinds 2007 het aantal pro-EU attitudes is toegenomen. Belangrijkste vraag uit het onderzoek was natuurlijk of EU-burgers zich ook gehoord voelen door de Europese Unie en of er sprake is van een gevoel van democratische representatie. Een meerderheid ziet dit zo, maar nog steeds zijn de cijfers zwak. Want 46% van de de EU-burgers is nog steeds van mening dat zijn/haar stem er niet toe doet en dat is jammerlijk. De helft van de bevolking voelt zich dus niet gehoord en toch wil Brussel belastingen invoeren en meer soevereiniteit. Dat gaat natuurlijk niet. Vooral inwoners van Italië, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk zijn relatief minder positief over de unie.

Interessant is dat de attitudes van mensen uit landen als Hongarije, Letland e.a. ‘ontvangende landen’ de EU meer waarderen dan bijvoorbeeld Nederlanders. Die zien natuurlijk veelvuldig EU-vlaggen bij projecten en programma’s gefinancierd vanuit Brussel. Als je geld vangt is het natuurlijk altijd leuk. Nederlandse inwoners zijn gemiddeld het mist tevreden over de impact van de EU en denken niet dat ‘de EU veranderingen kan bewerkstelligen’ in hun belang.

In maart 2019 zijn de Europese verkiezingen en de opkomst was in de afgelopen jaren dramatisch. Er stemmen méér mensen niet voor het parlement dan wel. In 2014 was de opkomst slechts 42,6%. En dus loopt ondertussen een marketingcampagne om mensen toch vooral te overtuigen om te gaan stemmen, want geen enkele bestuurslaag is natuurlijk gebaat bij een lage opkomst. Dat is koren op de molen van populisten die stellen dat de kloof tussen burger en bestuur steeds groter wordt. En gezien het onderzoek van Kantar hebben ze zeker een punt.

‘Gele hesjes’ in Frankrijk halen de Europese vlag neer

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

33 reacties

 1.   

  De Europese Unie (EU) is een instituut waar de Europese burger niet om heeft gevraagd met beslissingen en wetten waar diezelfde burger ook niet om heeft gevraagd. Opmerkelijk terwijl we weten dat 80% van onze wetgeving inmiddels afkomstig is van diezelfde EU.

 2.   

  De EU kost ons Nederlandse burgers Miljarden en de revenuen zijn bijna nihil.
  De EU hopt van het ene geld verslindende probleem naar het andere.
  De Burgers worden het zat zelfs in het door de Media dom gehouden Nederland.
  De Bilderbergclub waaronder Rutte & Co, zijn er voor de rijken en de gelukszoekers.

 3.   

  Al die gasten en figuren die er zitten kosten simpel weg geld niets minder, maar wel meer .

  Stop met de EU en ga verder met de EEG , want dat werkte prima .
  Euro kan je behouden voor transacties onderling en je kan het zo moeilijk maken of simpel als je zelf wil .

  Nexit graag zsm !

  1.   

   “Nexit graag zsm !”

   Stem FVD of PVV dan komt de Nexit!

   1.   

    De naïviteit is haast aandoenlijk.

 4.   

  Rare kop. Het lijkt me een logisch gevolg van het feit dat ook conservatieven vertegenwoordigd zijn in de eu.

  ‘Dat is koren op de molen van populisten die stellen dat de kloof tussen burger en bestuur steeds groter wordt.’

  Terwijl die bestuurders campagne voeren om mensen aan het stemmen te krijgen. Dat zou genoeg moeten zeggen welk doel de populisten werkelijk hebben. Ik verheug me op het moment dat de stemmers op de populisten erachter komen welke dramatische gevolgen die hebben. Kijken of ze dan verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag.

  1.   

   Als ik in jouw schoenen stond, zou ik me daar helemaal niet op verheugen. Dan gebeurt er precies, wat jij niet wil. Dan gebeurt er precies, waar je altijd al bang voor zegt te zijn. En Afrika zal t helemaal kunnen schudden. Dus niet je eigen te snel verkneukelen.

 5.   

  Quote…..Want 46% van de de EU-burgers is nog steeds van mening dat zijn/haar stem er niet toe doet en dat is jammerlijk…….
  Dat is niet jammerlijk maar de realiteit!!!

  1.   

   De invloed van de nederlandse bevolking op de eu is beperkt tot een inlegvelletje.

  2.   

   @Original: De stem doet er inderdaad niet toe.

   Het EU-parlement heeft 751 zetels. Het aantal Nederlandse zetels is 26.
   De “democratische” invloed is daarmee 3,4%(!)

   Als je dat gaat vertalen naar de democratische invloed van één Nederlandse kiezer op het EU-Parlement dan is dat 0,000005436770257% (EU-verkiezingen 2014)

   ===========================================

   22 mei 2014 Verkiezingen EU-Parlement

   Aantal stemgerechtigden: 12.815.496
   Opkomst = 37,3% = 4.782.251

   Bron: Kiesraad

   Aantal EU-zetels= 766
   Aantal NL zetels= 26
   100% van 766 = 7,6
   26:7,6=3,4% (invloed)
   Bron: Wikipedia

   26:4.782.251= 0,000005436770257%

   De “democratische” invloed van de Nederlandse kiezer op het Europese Parlement = 0,000005%

   1.   

    Lugar…0,000005% dat is net zo veel invloed als nl heeft op het klimaat (volgens de klimaatgestapo)……..zinloos en hulpeloos dus!!!

    1.   

     @Original: Het is zelfs nog minder, de vermeende invloed op het klimaat schijnt 0,00007% te zijn terwijl de daadwerkelijk ‘democratische’ invloed van de Nederlandse kiezer in het EU-Parlement slechts 0,000005% is, dat scheelt toch een nietszeggende extra nul…

 6.   

  Achter de coulissen van de E.U beslist Duitsland wat er gebeurt in Europa. Het vierde rijk is in opmars. En mens merkel weet precies hoe zij steeds meer en meer de macht naar zich toetrekt.

 7.   

  Hadden we nog maar gewoon EEG,die hele EU is ons in de maag gesplitst door hoogdravende idealistische politici,allerlei potverterende landen mochten toetreden!
  in het begin ging het al mis omdat enkele landen zich niet hielden aan de BBP afspraken(60%+3%)of konden dat niet! Maar niemand wilde natuurlijk de ”hardline” volgen,dan was de EU meteen overleden!
  Toen kwam Eurocrisis met flinke EU problemen en daarna geld pompen naar failliet Griekenland.
  Zelfs het beste jongetje van de klas,Nederland lukte het enkele jaren niet,en werd door Rutte meteen de duimschroeven aangedraaid!
  Terwijl andere landen het helemaal niet zo nauw namen!
  En nu hebben we de Brexit en daar bovenop de problemen met Italië,Portugal,Spanje,Frankrijk!
  Ik vermoed dat we in Nederland de geldpomp weer aan moeten zetten,richting Italië?
  Nederland is goed in de stront gedraaid!

  1.   

   “Zelfs het beste jongetje van de klas, Nederland lukte het enkele jaren niet,en werd door Rutte meteen de duimschroeven aangedraaid!”

   Daarentegen betalen wij (netto) wel weer de hoogste bijdrage, in verhouding met die 3,4%, aan de EU. Meer EU betekent ook meer VVD, en vice versa.

   1.   

    Lugar:
    In Brussel is het heuse wederzijdse liefde met Juncker en Rutte,hij aanbid hem!
    Eerstdaags zit Rutte in Brussel,en niet op een stoeltje maar een zetel!

 8.   

  Factcheckers The Washington Post: ‘Trump vertelt vijftien leugens per dag

 9.   

  De EU is verdeeld, ondertussen, als het waar is…

  hatetepes://
  jdreport.
  com/
  eurogendfor-
  het-
  prive-
  leger-
  van-
  de-
  eu-
  grandeurs-
  tegen-
  de-
  volkeren-
  van-
  europa-
  is-
  ingezet-
  in-
  frankrijk/

 10.   

  Ons geld wordt vaak besteed aan projecten die ik niet eens wil ondersteunen. Dan denk ik aan alle buitenlandse “goede doelen” terwijl iedereen weet dat er miljoenen aan de strijkstok blijven hangen. Of dat er gefraudeerd blijkt te zijn. En zo kan ik wel doorgaan. Miljarden verdwijnen door wanbeleid in een zwart gat. Nogal logisch dat onze geloofwaardigheid in de EU verdwijnt.

  1.   

   Bijvoorbeeld de miljoenen aan Hamas en Gaza.

 11.   

  En dan worden er ook beslissingen door de strot geduwd waar mensen niet achterstaan.

 12.   

  Bij referenda heb je doorgaans hogere opkomsten dan bij de EP-verkiezingen.

 13.   

  Europa´s patriotten op koers om de Europese verkiezingen te winnen terwijl de globalist Macron de controle kwijtgeraakt is

  Geplaatst op 31 december 2018

  De verkiezingen voor het Europees Parlement vinden plaats in mei 2019. Dit jaar, meer dan voorgaande verkiezingen, zou wel eens grote consequenties kunnen hebben met een uitslag die nog nooit eerder is vertoond.

  Volgens de “Financial Times” zal het een confrontatie worden tussen de aangeslagen Franse president Emmanuel Macron en de man die door zijn eigen volk werd gekozen als de meest betrouwbare en populaire politicus in de historie, de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini.

  Salvini was al populair bij de Italiaanse kiezers, maar toen hij opstond tegen Brussel betreffende zijn “Italianen eerst”-begroting, begonnen de Italianen alleen maar meer van hem te houden. In feite zien de Italianen hem volgens de laatste peilingen als de echte leider van Italië, zelfs nog meer dan de minister-president.

  De populistische minister Salvini heeft de pro-Europa van de Franse president Emmanuel Macron uitgedaagd, die zich bemoeit met de soevereiniteit van individuele landen.

  Veel mensen in Italië zien Macron nu als de vijand van hun land, omdat hij alles wat imperialistisch is aan de EU personifieert.

  Sommige adviseurs van Macron hebben gewaarschuwd voor een politieke confrontatie met Salvini, omdat zijn eigen populariteit ontzettend gedaald is in Frankrijk, wat zijn positie verzwakt. Terwijl Salvini´s invloed groter wordt, neemt de invloed van Macron af.

  Zoals een van de demonstranten van de “gele hesjes” over Macron´s “leiderschap” zei: “Onze elites praten over het einde van de wereld, terwijl wij praten over het einde van de maand.”

  Wanneer de rechtse partijen een verenigd front onder Salvini kunnen vormen, dan zouden de verkiezingen de grootste revisie van de EU sinds haar oprichting kunnen zijn.

  De “Financial Times” zegt dat “volgens een samenstelling van verschillende peilingen door Pollofpolls.eu zal de LEGA van Salvini van 6% van de stemmen en 5 Italiaanse zetels in het Europees Parlement in 2014 stijgen naar 33% en 29 zetels.

  Rechts in Frankrijk ligt op koers om 21% van de stemmen te winnen, de partij van Macron, La République En Marche!, naar de tweede plaats te verwijzen, om zodoende aan Marine Le Pen de kans te geven zich te revancheren na een teleurstellende presidentiële verkiezingscampagne in 2017.

  De rechtse partij Fidesz van Viktor Orbán zal bijna zeker blijven domineren in Hongarije. De eurosceptische AfD in Duitsland zal waarschijnlijk haar percentage van 7% en 7 zetels verdubbelen.

  De Poolse conservatieve partij PiS zal waarschijnlijk 41% van de stemmen en 24 zetels winnen, in vergelijking met de 32% en 19 zetels vorig jaar.”

  Het is geen wonder dat gezien Macron´s beschadigde imago dankzij de “gele hesjes” in zijn land dat Salvini niet veel tegenstand verwacht van de Franse president.

  Zoals hij deze maand tegen “Politico” zei: “Macron is geen probleem voor me. Hij is een probleem voor het Franse volk.”

  Bron:
  Voice of Europe
  Door: Laura Cat

 14.   

  Een grote reorganisatie zou zeer wenselijk zijn bij dit GEDROCHT EU

  1.   

   Gewoon geen eu zou nog beter zijn

 15.   

  Het probleem is niet EU maar de nieuwe elite van extreem linkse huize met vreselijke dadendrang ( niet te verwarren met daadkracht).

 16.   

  Ik ben het meer dan zat om door de EU gebruikt te worden als melkkoe van allerlei apenlanden die hun financien niet op orde hebben en die ook niet zullen krijgen en liever parasiteren op landen die dat wel hebben en waarvan de burgers zich rot werken en steeds meer kunnen inleveren voor de catastrofe van de eeuw de EU genaamd, “geleid” door een leger zwaar overbetaalde nietsnutten, slapjanussen en zakkenvullers onder aanvoering van een zuipschuit die zichzelf met zijn schaamteloze gedrag presenteert als het lachertje van de EU en ons over de hele wereld te schande zet.

 17.   

  In Europa bestaat nog steeds het Romeinse Rijk maar dan in de versie van de kerkelijke reactie op de verhuizing begin vierde eeuw van de regering en het overgrote deel van de bevolking vanuit Rome naar Constantinopel. Met het gezag van de paus is er dadelijk systematisch gewerkt aan algehele herziening. De steun bestond uit de westelijke bisschoppen en de wereldlijke vorsten uit hun gebieden. Heden ten dage is de macht van het Vaticaan het centrum van de deepstate. De Joego Slavische oorlogen toonden duidelijk aan dat de revanche gedachte nog steeds leeft bij Rooms Europa. Servië als Grieks orthodox was het haasje waarop gejaagd werd. Milosevic werd er ten onrechte van beschuldigd vijf oorlogen te zijn begonnen. Hier bleek de deepstate de democratie ver te overheersen. Democratische vertegenwoordigers als Kohl en Blair belazerden de kluit. Andere democratische leiders volgden lijdzaam. Dat mee door grote onbekwaamheid de situatie te kunnen beoordelen. Deze blijkende ongeschiktheid is ook nu nog één van de grootste problemen in Europa.
  Het blijkt dat de mensen zwaar zijn geïndoctrineerd door wat wel cultuurmarxisme wordt genoemd en multiculturalisme. Deze indoctrinatie is de laatste jaren eerder in hevigheid toegenomen dan zwakker geworden. Deze valsheid steunt op de oude macht van Rome en heeft ook een extreem linkse component. Aan Rome is niet alleen aan het westerse christendom gerelateerd maar zoveel meer zoals de macht van grootbanken in veel landen. Bepaalde groepen zijn vanouds steun zonder dat de bevolking dat beseft dus ook niet begrijpt. Zware taboes spelen de grootste rol. Al met al ziet het er niet goed uit in Europa. De nodige analyse ontbreekt meer dan ooit tevoren. Dat zegt alles. Daarmee is Europa een gevaar voor zichzelf. Door valse uitgang. Het volledige onbegrip wie er in werkelijkheid de taal met de bedoeling van de deepstate spreken. Zij, die het spreken, begrijpen het zelf niet eens voldoende. Misschien wel helemaal niet. Begrijpen ook niet voor welke onderdrukking ze spreken. Als de geschiedenis echt de waarheid zou spreken, wel dan zouden velen het wel begrijpen. Als de mensen nu eens wisten hoe de westerse wereld echt in elkaar steekt, zouden ze toch wel grote hervormingen willen. Met afrekening want dat is ook nodig. De taak van de politici ligt hier maar het zijn de wezenlozen geïndoctrineerd door de deepstate, de opportunisten die wel voelen dat het niet goed zit maar gemakkelijk denken dat het toch nooit goed komt, dat het toch niet anders kan. Europa is echt brandhout. Grote verspilling van mensen. Zo wordt het leven ook voor heb ingericht. Let op.

 18.   

  Zowel nut als noodzaak zijn niet aanwezig.

 19.   

  Stemmen op een “parlement” wat monddood is, geen zeggenschap heeft want alleen een kleien zogenaamde elite maakt de dienst uit. Ik ga dus ook niet meer stemmen.

  1.   

   Door niet te gaan stemmen, speel je de EU natuurlijk enorm in de kaart. Beter is het, op een anti-EU partij te stemmen, zodat die in het EP meer macht krijgen om zo van binnenuit de EU naar de vuilstortplaats van de geschiedenis te helpen. Dan komt het in het “illustere” gezelschap van Communisme in al haar verschijningsvormen, Socialisten, Nationaal Socialisten, Fascisten etc. (Te vergelijken met de sluipwesp, die haar eitjes in een rups legt en die bij het uitkomen de rups van binnenuit opvreten)

 20.   

  beginnen er eindelijk een paar wakker te worden

 21.   

  De EU is opgericht met de beste bedoelingen maar ontaard in en misbruikt door een leger nietsnutten en interessant doeners die maling hebben aan de burger en met achterover leunend in het pluche een lekker leventje leiden en op een onbeschofte manier hun zakken vullen met riante salarissen en onkostenvergoedingen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!