Deze 5 Pokémon geven dé perfecte opsomming van wat voor knotsgek jaar 2018 was

joy jynx
Foto: Zuster Joy met een Swinub, terwijl Jynx de voorgrond pakt. Bron: Screenshot 4Kids / Pokémon Company.

Het einde van het jaar nadert met rasse schreden, dus het regent weer jaaroverzichtslijstjes. Bij dezen het ene lijstje dat alle andere lijstjes zwaar overbodig maakt. Namelijk: de vijf Pokémon die 2018 het allerbeste omschrijven. Ga er maar voor zitten, doe je pet achterstevoren en Gotta catch ‘em all!

5. Drowzee

Wat zegt de Pokédex:If your nose becomes itchy while you are sleeping, it’s a sure sign that a DROWZEE is standing above your pillow and trying to eat your dream through your nostrils.

Waarom is deze Pokémon helemaal 2018: Iedereen en z’n moeder had in 2018 de mond vol van FAKE NEWS. Nepberichten die voor nieuws moesten doorgaan, bedoeld om je te beïnvloeden. Als een ongeziene stalker die je gemene dingen influistert. Al ware het een soort hypnose, nepnieuws laat je dingen geloven die helemaal niet waar zijn! Geert had het erover, de EU had er een griezelige obsessie mee, zelfs freaking Kim Holland deed mee aan de rage en Kajsa Ollongren na een heel jaar op het thema gebroed te hebben het idee opgevat om ons Nederlanders allemaal op heropvoedingscursus te sturen. Want we worden zo gehypnotiseerd door de Russen en dat beïnvloed onze verkiezingen!

4. Gumshoos

Wat zegt de Pokédex:It adores having Rattata and Raticate for dinner, but as it’s diurnal, it never encounters them.

Waarom is deze Pokémon helemaal 2018: Moet je die vraag nog stellen? Kijk eens naar die gozer. Kijk eens goed. Deze jongen is toch de rechtstreekse Pokémon-evenknie van Donald Trump? Kan niet missen, gewoon! En Trump was zeker ook helemaal 2018. Zo’n beetje het hele jaar heeft hij onze Twittertijdlijnen bestookt met bizarre rants over Bob Mueller en zijn strafonderzoek of anders fake news-filmpjes. We hebben weken nagepraat over z’n persconferentie met Vladimir Poetin, waarbij de woorden van Trump leken te grenzen aan landverraad. En natuurlijk: de veelbesproken top met de Noord-Koreaanse Kim Jong-Un, die nu eindelijk met z’n kernwapenprogramma ging stoppen… zegt Trump dan, hè. Wij moeten het nog zien. Maar hoe dan ook: Trump heeft ook in 2018 van januari tot en met december de boventoon gevoerd en verdient met recht zijn plaatsje in de Pokémon top 5!

3. Registeel

Wat zegt de Pokédex:Registeel has a body that is harder than any kind of metal. Its body is apparently hollow. No one has any idea what this Pokémon eats.

Waarom is deze Pokémon helemaal 2018: Omdat robots dit jaar op de voorgrond stonden. Robots die naar Mars gestuurd werden, robots die onze banen gaan afpakken. Maar nog belangrijker: robots die onze Tweede Kamer overnemen, te beginnen bij D66. Want 2018 was ook het jaar dat penthouse-Pechtold ermee stopte en het stokje doorgaf aan een heuse androïde. Hij luistert naar de naam Rob Jetten en gooit er het ene emotieloze verhaaltje in na het andere. Blijft z’n woorden maar eindeloos herhalen. Hij wordt niet gehinderd door enige idealen of intellectuele bagage, maar is voorgeprogrammeerd om ons allemaal te laten geloven dat de menselijke democratie uit den boze is. Liever laten we Robot Jetten onze toekomst bepalen! Ik zeg het je: Skynet is hier, mensen. Voor 2019 moesten we maar eens op zoek naar een real life John Connor.

2. Tsareena

Wat zegt de Pokédex:A Pokémon known for the beauty of its well-shaped legs, it sometimes appears as a mascot in advertisements for beauty salons.

Waarom is deze Pokémon helemaal 2018: Als je mensen over een jaar of tien vraagt naar de grootste ergernissen uit 2018, zullen ze zonder twijfel allemaal één strontvervelend irritant fenomeen aanwijzen: de influencers. Mensen die zichzelf heel erg wat vinden omdat ze op hun telefoon of webcam filmpjes opnemen en die dan naar YouTube uploaden. Een beetje rondparaderen in bikini’s of laten zien hoe je je opdoft: helemaal hip. Obsessief gedoe over relaties.

De meesten houden er niet veel meer aan over dan een habbekrats en wat goedkope merkkleren. Levend uithangbord spelen van modemerken. Maar sommigen worden er echt serieus rijk mee. Hoe dan ook blijft het een bijzonder gaar fenomeen en hopen we – namens alle mensen die niet zo van die interessantdoenende nonvaleurs houden – dat deze trend ook lekker achterblijft bij de oliebollen en de oudejaarsconferencies in 2018. Doeg!

1. Jynx

Wat zegt de Pokédex:Its strange cries sound like human language. There are some musicians who compose songs for Jynx to sing.

Waarom is deze Pokémon helemaal 2018: Als je de jaren ’50 op z’n kop zet, krijg je 2018. Althans, dat idee krijg je als je naar sommige doorgedraaide rassendenkers luistert. Het gedoe rondom Jynx speelde al in 1999. Origineel was deze Pokémon namelijk niet paars, maar zwart. En zwart is hartstikke racistisch, jonguh!

Waar doet ons dat aan denken? Oh ja: precies. Het idee dat “witte mannen” het grootste kwaad zijn sinds de tijd werd uitgevonden, een idee dat in 2018 ineens helemaal in zwang is geraakt. Je zag het terug in de verbetenheid waarmee Zwarte Pietenhaters wilden dat de Blokkeerfriezen werden veroordeeld tot Onyx-lange gevangenisstraffen. Universiteiten capituleerden, Sylvana Simons verkondigde bijna elke dag wel weer dingen over ras en natuurlijk had je ook nog de Dipsaus-podcast: respectloze subsidiedametjes die niet eens stil kunnen zijn voor een overleden dichter, omdat hij toevallig blank was. Het werd uiteindelijk zo erg met al het gejank over “zwart” en “wit” dat godbetert uiteindelijk Tofik Dibi de voice of reason werd. Zijn we dan te ver doorgeslagen? Reken maar!

 

Dat waren ze! En nu? Simpel: net als Team Rocket houden we het nu weer voor gezien!

Meowth!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

3 reacties

 1.   

  0/0

  1.   

   We maken er 1/1 van

 2.   

  Vanaf ik op DDS kom vind ik h et vrij constant.Maar eerlijkheidshalve moet ik erbij verm elden de stukjes nauwelijks te lezen maar enkel de reaktie. Na aanleiding van een reaktie die verwijst naar het stukje wil ik nog weleens de moeite nemen het stukje ook te lezen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!