Dit was het bestgelezen DDS-artikel van heel 2018: de onfrisse, frauduleuze strapatsen van Alexander Pechtold

vlcsnap-2018-08-30-16h07m49s788
Foto: Alexander Pechtold (D66) in het parlement, enkele weken voor zijn afscheid. Bron: Tweede Kamer.

2018 was in vele opzichten het jaar van Alexander Pechtold. Hij trad af als fractievoorzitter van D66, maar was ook betrokken bij meerdere schandalen: het dubieuze penthouse dat hij kreeg, de stukgelopen relatie met partijgenote Anne Lok en natuurlijk de wijze waarop hij z’n opvolger “Robot” Jetten had klaargestoomd om hem te laten opvolgen als partijleider. Ook bij DDS was 2018 het jaar van Pechtold. Het bestgelezen artikel ging namelijk over deze welbekende sociaal-liberale schuinsmarcheerder.

Ah, Alexandertje Pechtold. Vorig jaar nog de gefierde man, nadat hij z’n partij na elf lange jaren weer de regering had ingeloodst. Dit jaar de totale schlemiel, om redenen die ik in de inleiding al omschreven heb (penthouse, Anne Lok, roemloos afgetreden…), én het feit dat ook kiezers D66 bijna halveren in de peilingen.

Maar er was nóg iets mis met Alexander Pechtold afgelopen jaar. We zouden het al bijna weer vergeten zijn, maar gelukkig onthoudt het internet altijd alles. Zo ook onze trouwe vrienden van Google Analytics die onze bezoekcijfers registreren. En wat bleek? Bovenstaand artikel over Alexander Pechtolds maffiose handelen tijdens zijn tijd als wethouder in Leiden was de absolute bezoekcijfertopper van 2018. Met kop en schouders stak het boven alle duizenden andere artikelen uit.

Dat snappen we ook wel. Die bouwfraude in Leiden, die dateert van 1997 en 1998, is iets waar Pechtold altijd mee is weggekomen. Sterreporter Arthur van Amerongen van HP/De Tijd – ere wie ere toekomt, van hem komt de scoop – heeft het echter nog altijd helder op het netvlies staan:

“De gemeente Leiden had volgens [Quote-journalist] mr. Ruijs bij een onteigeningsprocedure van een stuk bedrijfsgrond t.b.v. woningbouw een ernstige, niet bestaande, bodemverontreiniging in scene gezet. Daarom werden de noodzakelijke saneringskosten vanwege het principe dat de vervuiler betaalt, bij de hevig protesterende eigenaar in mindering gebracht op de onteigeningsprijs. Anders gezegd: Leiden kwam door deze truc voor een koopje aan de bouwgrond want eenmaal onteigend was de sanering natuurlijk niet meer nodig.

Die werd dan ook nooit uitgevoerd. Leiden declareerde het bouwrijp maken van het terrein en het slopen van het bedrijfspand als ‘bodemsanering’ bij de Provincie ZH, hergebruikte de vrij gekomen ‘ernstig vervuilde’ grond en voerde onder de vlag van “sanering” een veel grotere hoeveelheid wel vervuilde grond van elders uit Leiden af. Omdat die laatste hoeveelheid niet paste in de inhoud van het onteigende stuk grond, werden tekeningen, vrachtbrieven en saneringsverslagen vervalst.

Van die vervalsingen waren Pechtold, commissaris van de koning Jan Franssen (VVD), de milieu-inspectie van VROM, de ambtelijke top van VROM inclusief Jan Pronk via kamervragen tot in detail op de hoogte.”

Oh, wij herinneren het ons nog, Pechtold. We remember. En het Leidsch Dagblad gelukkig ook nog, dus maak ook in 2019 je borst maar nat. Ik ben héél benieuwd wat voor skeletten er het aankomende jaar nog meer uit je penthousekasten komen vallen!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

51 reacties

 1.   

  Iedereen zou na deze rij schandalen tot de hel worden achtervolgd ,maar niet deze oplichter,die komt namelijk met alles goed weg,en dat alleen omdat hij overal van weet wat zijn vriendjes in Den Haag hebben uitgevreten ,en niet aan het licht mogen komen .
  Straks als dank een mooie baan, burgemeester en alle eer ,terwijl hij in Scheveningen in een gesloten afdeling hoort te zitten voor de rest van zijn leven .
  De linkse media heeft dit opzettelijk verzwegen,en nooit de juiste vragen gesteld,journalisten geven de waarheid niet door maar hun eigen mening ,en dat het bergafwaarts gaat met de krantenverkoop en het geloof in de publieke omroepen,komt omdat het volk steeds meer gaat inzien dat er iets niet klopt .

  1.   

   Quote: journalisten geven de waarheid niet door maar hun eigen mening
   .
   Zolang u dat in gedachte houdt bij het lezen van DDS, komt u een heel eind.

 2.   

  Best gelezen?
  Meest gereageerd?
  Alle artikelen bij elkaar opgeteld met hetzelfde onderwerp?
  Tim`s grootste persoonlijke ergernis?
  .
  Ik denk de laatste.

  1.   

   Spaanse peper het is moeilijk om de waarheid onder ogen te moeten zien,en dan de DDS de zwarte Piet toe bedelen.
   Dat is namelijk de gewoonte om de waarheid te verbloemen en de schuld bij een ander neer te leggen.
   In het betoog van DDS staat niet ene leugen maar de totale waarheid,maar daar hebben landverraders heel veel moeite mee,het wordt eens een keer tijd dat zulke figuren tot aan hun enkels afgebrand worden.

   1.   

    quote:In het betoog van DDS staat niet ene leugen maar de totale waarheid,
    .
    Altijd lachen met Sonar.
    Gevoel voor humor kan hem/haar/het niet ontzegt worden.

 3.   

  Pechtold: Een rat die het zinkende schip van D’66 verlaat.

 4.   

  ‘De gemeente Leiden had volgens [Quote-journalist] mr. Ruijs bij een onteigeningsprocedure van een stuk bedrijfsgrond t.b.v. ……..’

  Ik hoop toch echt dat er meer bewijs is. Op deze gronden kun je in een dictatuur veroordeeld worden, in een rechtsstaat gelukkig niet.

  1.   

   Je lult weer onzin vent

   1.   

    Waarom?

    1.   

     omdat dit al een bewezen feit is

     1.   

      Dat blijkt voor mij niet uit het artikel. Er word gesteld dat het volgens iemand zo is. Het kan best zijn dat je gelijk hebt maar ik zie dds geen bewijs presenteren. Ook heb ik geen verwijzing naar een veroordeling kunnen vinden. Ik vind de rechtsstaat een groot goed, de bescherming van de burger tegen willekeur van de staat iets wat Nederland tot de toplanden van de wereld maakt.

   2.   

    @edoc431 Aytas is een zuigertje, geeft graag even aan dat hij/zij/het prima vindt dat gemeentes het onrechtmatig onteigenen/toe-eigenen of de burger op laten opdraaien voor kosten die gemeentes zouden moeten betalen, sterker nog, Aytasje doet niets anders dan tegenstrijdige reactie geven.

    Hier is de rest die dit structureel doen;

    Aytas, Errnst, Quispel, Spaanse kok, Guus, Tengo, Elu, EU-kok, Kong, Beukman, Frits Jansen, Rosasolis, Henk-Jansen, Professor Zonnebloem, Adolf Heinz, Adolf Meinoud Marinus, Svetlana, Becker, Johnny Roest, Suzanne, Fortiori..

    1.   

     “geeft graag even aan dat hij/zij/het prima vindt dat gemeentes het onrechtmatig onteigenen/toe-eigenen of de burger op laten opdraaien voor kosten die gemeentes zouden moeten betalen,”

     Nederlands is best wel een moeilijke taal.

     1.   

      Maar minder moeilijk, dan alleen en eenzaam, de kerst doorbrengen, in het vervuilde hol waar je woont. Blablabla blaaskaak!

     2.   

      Wederom bewijst Duijndam nog even mijn gelijk, Duijndam hoort er immers ook even tussen te staan..

     3.   

      Dus nu voor volledigheid:

      DUIJNDAM, Aytas, Errnst, Quispel, Spaanse kok, Guus, Tengo, Elu, EU-kok, Kong, Beukman, Frits Jansen, Rosasolis, Henk-Jansen, Professor Zonnebloem, Adolf Heinz, Adolf Meinoud Marinus, Svetlana, Becker, Johnny Roest, Suzanne, Fortiori..

     4.   

      Lugar, wil je even tegen Zie Mien zeggen dat zijn welbekende script niet meer werkt.
      Bedankt alvast.

     5.   

      Spaans lulletje doet ook even een duitje in het zakje door zich als verradertje te onderscheiden, past er precies tussen..

    2.   

     Semien ,Achterlijke tas is een zuigertje ,zeker aan de leu..r van Pechtold.

     1.   

      ;)

   3.   

    Let nu toch eens op! Het is een hoofddoekje, wat stiekum in heer kamertje reageert. En dat stiekum? Dat is, omdat haar vader en broers, het niet mogen weten. Want u weet wel, wat er dan kan gebeuren. Het flesje azijnzuur staat vor het grijpen.

 5.   

  Daar maakt die Pechtold zich niet druk om. Eerst enkele jaren wachtgeld opstrijken zal voor Pechtold geen probleem zijn.

  1.   

   Geachte struisvogel.
   Welke uitgerangeerde, ontslagen of opgestapte PVVer heeft geen gebruik gemaakt van de door hun verfoeide regeling?
   Niet aankomen met Dille, die zit in de PVV doofpot, waarvan de onderste steen muurvast en de deksel hermetisch dicht zit.

   1.   

    Spaanse kok is net als Pechthold een grote hypocriet

    Wilders zette Pechthold even op z’n plek toen pechthold begon over privé zaken van PVV-ers

    dumpert . nl/mediabase/7516625/50b488d3/wilders_pwnt_pechtold.html

    1.   

     Wilders partij blijft schandaal op schandaal stapelen, het ene incompetente bestuurslid na het andere moet opstappen.

     1.   

      Je bedoelt natuurlijk Rutte’s partij. De VVD.

     2.   

      Inderdaad schandaal op schandaal: Henny Keizer die zichzelf verrijkt, Van Haga die de huurwet overtreedt, Halbe Zijlstra die liegt dat het gedrukt staat.
      O wacht, dit zijn allemaal VVDers.

     3.   

      Nee hoor Aytas je liegt maar dat mag volgens jouw religie..

     4.   

      Struisvogelpolitiek emmen Winschoten purmerend, uit mijn hoofd 3 gemeenten die de afgelopen 3 maanden in de problemen zijn gekomen door PVV politici.

     5.   

      @Aytas
      Je doet er goed aan om eens goed naar Siemien te luisteren, is goed voor je.

    2.   

     Laten lullen joh.. geen tijd besteden aan kansloze geraniumkijkers.

   2.   

    @Sk
    Alhoewel de topic over Pechtold gaat wil ik wel wat over zeggen. Die wachtgeld regeling is het meest oneerlijke regeling wat er is. Het maakt niet uit welke politicus van welke partij dan ook er gebruik van maakt, die regeling moet worden afgeschaft, punt. Als politicus ben je gekozen door het volk en dan moet je jouw tijd uitdienen tot de volgende verkiezingen. Daarna WW zoals iedere Nederlander. Het is van de zotte dat als je zelf ontslag dat je ook nog een flinke pot aan wachtgeld meekrijgt. Als ik zelf mijn ontslag neem bij mijn werkgever krijg ik niks. Wat maakt een politicus meer dan hardwerkende Nederlanders?

    1.   

     quote: Eerst enkele jaren wachtgeld opstrijken zal voor Pechtold geen probleem zijn.
     .
     Gezien uw reactie was het misschien beter geweest om te zeggen: Eerst enkele jaren wachtgeld opstrijken zal voor alle politici geen probleem zijn.
     Maar Pechtold bashen is natuurlijk veel leuker.

     1.   

      @Sk
      Heb je zo lang moeten nadenken over dit antwoord?
      Pechtold bashen heb ik altijd leuk gevonden. Jammer dat hij vertrokken is, nu moet ik iemand anders zoeken. Wellicht dat de strak in het pak en goed gekamde D66 adonis Jetten een optie is. :)

     2.   

      quote: Wellicht dat de strak in het pak en goed gekamde D66 adonis Jetten een optie is.
      .
      de strak in het pak en goed gekamde adonis.
      Die opmerking verraadt veel.

     3.   

      Dat verraadt veel; Wellicht latent homo.

    2.   

     Het probleem is dat als mogelijke Kamerleden een groot risico lopen op WW ze zich niet als Kamerlid zullen kandideren.

     Struisvogelpolitiek doet zijn naam eer aan: kop in het zand en niet nadenken.

     1.   

      En dat schrijft struisvogel duijnzand.
      Een grotere ladelichter en landverrader is er niet zoals hij.

 6.   

  15/3

 7.   

  ‘… en natuurlijk de wijze waarop hij z’n opvolger “Robot” Jetten had klaargestoomd om hem te laten opvolgen als partijleider …’

  Als je dit een frauduleuze handeling noemt, ben je geen knip voor de journalistieke neus waard.

  1.   

   De toekomst zal uitwijzen dat het aanwijzen van Jetten als rampzalig uitpakt voor D’66.

   1.   

    Dat zou kunnen, behalve als dat niet het geval is.

   2.   

    Dat is een heel ander verhaal, maar mijn betoog ging over fraude. Tim vindt het aanstellen van die robot fraude. En dat bestreid ik.

    1.   

     :-(
     bestrijd

  2.   

   Het is bovendien onjuist. Jetten is Pechtold slechts oogevolgd als voorzitter van de fractie. Het partijleiderschap zal worden vastgesteld na een mogelijk intern referendum.

   1.   

    Het zal mij benieuwen hoe lang of hoe kort het duurt voordat Duijdrammertje jouweven op je Nederlands aanspreekt. ;)

   2.   

    Formeel beschouwd is de functie van partijleider bij D’66 vacant. Maar feitelijk is Jetten gewoon de partijleider op dit moment. Simpelweg omdat alle fractievoorzitters ook leider van hun partij zijn.

    1.   

     Deze fractievoorzitters zijn allen door de partij dan wel de kiezer tot partijleider verkozen. Buma en Asscher bij interne referenda, Marijnissen en Klaver door hun partij-elites en Wilders heeft zichzelf herkozen. Jetten is door de fractie waar hij een goed gesprek mee heeft gehad slechts verkozen tot fractievoorzitter.

 8.   

  Het gaat gelijk op, nog steeds bedroevend, dat wel : 44/8

 9.   

  Is Pechtold nu luiers aan het verschonen van zijn baby verwekt in zijn wip penthouse te Scheveningen met Anne Lok

  1.   

   Pechtold zou alsnog graag één van zn gifpillen willen gebruiken waarschijnlijk. Abortus werkte niet, dan plan B of C. Bij D66 hebben ze er heel wat van in de koker.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!