Een mooi geschenk voor onder de kerstboom: ‘Mr. Hiddema in de politiek’ van Stan de Jong

Op de valreep van 2018 kwam er nog een boek uit om de dorst te lessen van geïnteresseerden in Nederlandse rechtse politiek. Want ontegenzeggelijk is Theo Hiddema daar één van de iconen van geworden. Hoe dat zo is gekomen? Een interessante biografie over de drie stormachtige jaren in het leven van de bekende strafpleiter die Kamerlid werd, geeft het antwoord.

Op het eerste gezicht is het een wat opvallende zet. Kortgeleden, in 2014 nog maar, verscheen een biografie over het leven van de illustere advocaat Theo Hiddema – Mr. Hiddema – strafpleiter, dandy, dwarsligger. Menig strafzaak had hij tot een goed einde gebracht, en menig vinnige rechtse opmerking was geuit in ’s lands talkshows. Het maakte Theo Hiddema tot een icoon, voornamelijk voor PVV-kiezers. Er waren immers weinig tot geen andere BN’ers die bereid waren uit te komen voor hun Wilders-voorkeur.

Amper vier jaar later ligt er al weer een supplement klaar: Mr. Hiddema in de politiek. Wederom van dezelfde auteur: Stan de Jong. Is dat niet wat vroeg, amper een half decennium later een nieuwe biografie schrijven? Dat zou je je kunnen afvragen ja, maar dan heb je niet goed begrepen wat voor een wending het leven van Hiddema genomen heeft in de tussenliggende periode.

In het voorjaar van 2016 is namelijk Gerrie Hiddema – inderdaad: zijn vrouw – overleden. En dat heeft het leven van Hiddema grondig op z’n kop gezet. Ineens had hij geen puf meer voor zijn advocatenpraktijk en was hij de levenslol volledig kwijt. Toen, als donderslag bij heldere hemel, belde op een goede dag Thierry Baudet aan bij de rouwende strafpleiter: of hij Kamerlid wilde worden voor zijn tot dusverre onbekende partij Forum voor Democratie. Het bleek het begin van een achtbaanrit die Hiddema op onverwachtse wijze weer terugleidt naar de levenslust. Mr. Hiddema in de politiek beschrijft dat proces van diepe wonden en wonderbaarlijke genezing als de beste.

Het boek kent eigenlijk een opbouw die bestaat uit drie delen. In het eerste deel vertelt Hiddema eigenlijk meer over z’n stervende of pasgestorven vrouw Gerrie dan over zichzelf. Hij beschrijft hoeveel Gerrie voor hem heeft betekend, en hoe haar verlies hem deed verschrompelen. In die rouw komt hij vrijwel nergens meer aan toe: hij zit in een strandtent eenzaam voor zich uit te staren.

In het tweede deel begint het herstel: Hiddema besluit in zee te gaan met Thierry Baudet. Eerst aarzelend, maar nadat hij voor zichzelf de conclusie heeft getrokken dat Gerrie deze stap zou hebben toegejuicht, springt hij in het diepe. Hij regelt dat hij niet op de beoogde vierde plek van de FVD-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 komt, maar op plek 2. Als nieuwe running mate van Baudet gaat de vermaarde advocaat vervolgens het land in om campagne te voeren voor zijn nieuwe partij. Gaandeweg ontdekt Hiddema dat hij schik heeft in dit vak: hij besluit zijn advocatenpraktijk nagenoeg te sluiten en vol te gaan voor het ambt van de volksvertegenwoordiger.

Deze twee delen vormen tezamen het meest ontroerende gedeelte van het boek. We zien hoe Theo Hiddema struikelt en valt, en hoe hij vervolgens weer uit een diep dal klimt. Een extrabindende leestip, dus, voor eenieder die in Hiddema altijd een emotieloos, ijskoud brok graniet heeft gezien.

Hiddema schetst zichzelf – door de pen van Stan de Jong – als een breekbaar figuur, zowel emotioneel als lichamelijk. Maar vergis je niet: de man beschikt nog over alle faculteiten om Tweede Kamerlid te kunnen zijn. In het derde en tevens laatste deel van het boek komt dat aan de orde. Hierin spreekt niet meer de reflecterende en melancholische Hiddema, maar een vitaal en op de toekomst gericht volleerd politicus. Hiddema verdedigt zijn “Wet Bescherming Nederlandse Waarden”, met PR-teksten die niet zouden misstaan in een talkshowoptreden. Ook vertelt hij over de zaaltjes met FVD-kiezers die hij samen met Baudet mag toespreken, en over de wijze waarop de twee met elkaar samenwerken. Ook de bedreigingen – zowel voor de goede naam van Hiddema, als op zijn goede gezondheid en zijn huis – passeren de revue. Leuk is het natuurlijk niet, maar ook dát hoort helaas bij het vak van de politicus anno 2018.

Het boek eindigt met een ultieme feel good-uitsmijter: Hiddema heeft een heel boek lang verhaald over hoe hij heeft leren leven zonder Gerrie. In het slothoofdstuk onthult het FVD-icoon hoe hij dat doet als hij thuis is in plaats van op het Binnenhof: hij heeft een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan. Namelijk door een kater in huis te nemen die hij heeft leren apporteren. Het beestje luistert naar de naam Bram, en Hiddema is dol op hem. Het Kamerlid vat het in de laatste pagina’s van het boek als volgt samen:

“De kat heeft mij een stukje genegenheid geboden dat ik met het overlijden van Gerrie had verloren en nooit meer dacht terug te vinden. De adoptie en opvoeding van Bram hebben therapeutisch gewerkt. En mijn toetreden tot Forum voor Democratie heeft me hernieuwde energie en werklust geschonken, me uit m’n kluizenaarsbestaan gehaald.”

En met zo’n hartverwarmende gedachte kan het niet anders: voor de rechts-georiënteerde Nederlander is Mr. Hiddema in de politiek van Stan de Jong een uitstekend boek om de barre en boze decemberavonden mee door te komen. Ideaal voor onder de kerstboom, zou ik zelfs willen poneren!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Michael

  Voor als je wc papier op is?

  1. Gekko

   Michael zit nog in pies-poepfase qua ontwikkeling.

   1. Michael

    Leuk toch? Niks mis met poep en pies grappen. Ik lach met er rot mee met mijn kinderen.

 2. Duijndam

  Onroerend hoor.

 3. Fortiori

  Zulke boeken zijn altijd interessant, ik heb ze van Poetin (de Poetin show van Kysia Hekster) Saddam Hussein, Stalin (de dood van Stalin) Pim Fortuyn. Deze, van Theo Hiddema zal ik ook aanschaffen en lezen. Een boek van Jan Boskamp, Voetbal stelt niets voor, is heel bijzonder. Mede hoe hij ingaat op de gebeurtenissen WO II, de kampen. Zeer lezenswaardig.

 4. TD

  Dat boek van Hiddema is vermoedelijk heel interessant,ga ik lezen!
  Overigens al ben je géén facist, “Mein Kampf” is ook het lezen waard!

  1. Duijndam

   Mein Kampf wordt weer gretig gelezen in rechts-populistische kringen.

   1. stennis

    De trol noemt moslims rechts-populistisch, hilarisch…..

    1. Duijndam

     Moslims kunnen natuurlijk ook rechts-populistisch zijn, maar die bedoel ik niet.

 5. Meester Kong

  Omslagillustratie doet op het eerste gezicht denken aan Hitler met de Duitse vlag.
  Wel treffend 🙂 🙂 🙂
  FvD flirt met allerlei dubieuze extreem rechtse figuren.

  Hiddemeister is geen politiek dier maar advocaat en kan dat werk ook niet missen.
  Gewoon een stemmentrekker….

  1. Gekko

   De aap kan het godwinnen niet laten….

   1. Meester Kong

    Hee Gekkie, is ie goed of niet 🙂 🙂 🙂

   2. tomygun

    Een brilaapje wat zijn bril kwijt is en denkt dat hij een
    gorrila is ,gewoon zielig dat aapje .

  2. Duijndam

   Hiddema is een narcistische charlatan die alleen in de politiek zit voor aandacht en het de clown uithangen.

   Samen met het lichtgewicht Baudet vormt hij een komisch duo maar met serieuze politiek heeft het weinig te maken.

   1. sonar

    Duijnhaas jij met de aap vormt ook een duo ,gestoord en gestoord.

    1. Duijndam

     Ja, dat zou ook een komisch duo zijn.

     🙂

   2. Original NL

    ….Duijndam is een narcistische charlatan die alleen op DDS zit voor aandacht en het de trol uithangen.

   3. Arie B

    Ernst noemt iedere politieke tegenstander standaard charlatan maar heeft niet in de gaten dat de echte narcisten, de schizofrenen, de landverraders aan de linkerkant van het politieke spectrum huizen. De Pechtolds, de Yassar Klavers, de Asschers van deze wereld.. Levensgevaarlijk hoe snel ze normen, waarden, ja het hele land in rap tempo verkwanselen aan mensen die qua denkbeelden haaks staan op alles waar wij zeggen voor te staan, namelijk tolerantie, vrede, saamhorigheid, waarden en normen.

  3. Meester Kong

   Leg een gitaar tussen zijn handen en je hePt een ouwe rockgitarist.
   Eh , heb teveel fantasie..

 6. Meriadoc Brandebok

  Ik was toevallig vandaag in de boekhandel en zag het boek liggen. Maar ik heb het overgeslagen en een mooi boek over de Oranjes aangeschaft. Niet dat ik aan kerstbomen doe of iets dergelijks.

  Anyhow, fijn kerstfeest, Tim.

  1. sonar

   Brandhout je bent moslimmer dan is het winterfeest,afvallige.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, ik vier het zonder kerstman en cadeautjes, maar wel kerst.

  2. Original NL

   Quote….en een mooi boek over de Oranjes aangeschaft. ….
   Met uw voorkeur voor fantasie en sprookjes is dit geen verrassing!!!
   Verklaard ook uw naïve opmerkingen betreffende politiek!

 7. Spaanse kok

  Tim schrijft op 24 december rond 17:00 uur, als 90% van de winkels gesloten zijn:
  Een mooi geschenk voor onder de kerstboom: ‘Mr. Hiddema in de politiek’ van Stan de Jong.
  Nog meer schitterende suggesties Tim?

  1. stennis

   Nooit van Bolcom gehoord?

   1. Meriadoc Brandebok

    Post.NL heeft het veel te druk, stennis. Dan komt je boek pas na de jaarwisseling. Ik zit nog steeds ergens op te wachten.

    1. Original NL

     Quote brandhok…. Ik zit nog steeds ergens op te wachten……
     Gezond verstand waarschijnlijk!!

   2. Spaanse kok

    Arme Stennis.
    Heeft niet in de gaten dat het morgen kerstmis is en Postnl 2 dagen niet langskomt.

 8. Lugar

  Een goede geste Tim, en reclame voor FVD, twee vliegen in één klap!

  1. Meester Kong

   Ach daar is @lugar met de vingertjes in de oren.
   Hij aanbidt Baudet en wil niets negatiefs horen.
   Het lukt nog niet zo met zijn dapper krijgers, ziende dat er nog veel gereaguurt wordt op de z.g trollen.

  2. Ad Infinitum

   Ook als e-reader verkrijgbaar. Gratis met een Kobo abonnement.

   1. Lugar

    Of niet, dat zou ook kunnen. Vraag maar aan Willem.

 9. Spaanse kok

  Na de Kerst zal er wel weer aan de deur gevraagd worden of ze onze kerstboom mogen hebben .
  Vele jaren heb ik de jeugd moeten teleurstellen.
  Maar dit jaar niet.
  Mijn kunstboom krijgen ze niet, heb wel een nieuw boek voor ze .
  Hoop dat het goed brandt.

  1. Vliegenvanger

   @Spaanse kok ,Ik wist niet dat jij van sjors en sjimmy boeken hield, jammer dat je ze verbrand.

  2. Original NL

   Quote….Vele jaren heb ik de jeugd moeten teleurstellen.
   Maar dit jaar niet.
   Mijn kunstboom krijgen ze niet………..
   Na teveel glühwein moet je geen stukjes typen kokkie!!!

 10. Heinz

  Best kans dat er fotobehang op de markt gebracht gaat worden en zoniet, misschien een goed idee om dat te doen, met de afbeelding van Baudet en Hiddema. Met voor de kleine muren, Wilders. Prettig toeven in zo’n omgeving ?

  1. Lugar

   Of niet, dat kan natuurlijk ook.

   1. Ad Infinitum

    Je moet wel in die heren geloven anders heeft het geen zin.

    1. Lugar

     Of wel, dat zou ook kunnen. Vraag maar aan Willem.

     1. Ad Infinitum

      Wie is die Willem toch ?

     2. Lugar

      @Ad: Goede vraag, ik lees jou niet meer.

  2. Arie B

   Ik heb dartborden van de linkse kopstukken. De neus is de roos.. Jij mag ook een keer gooien!

 11. Gerlos

  Eens kijken of dit boek kan lenen in de bibliotheek lijkt mij aardige leesvoer.

 12. TD

  De schrijftrant en teksten van Hiddema zijn van hoog niveau,ik kan wel begrijpen dat het boek veel aan de kant word gelegd!
  Is voor de gemiddelde GL stemmer te moeilijk te lezen!

  1. Spaanse kok

   Niet verder vertellen maar…
   Stan de Jong schrijft over Hiddema.
   Hiddema zelf heeft geen toetsenbord aangeraakt.

   1. Ad Infinitum

    “De straatvechter” van Robert Mokowicz is ook heel interessant. Ik kocht een exemplaar bij een kringloopwinkel. Geeft een paar inzichten in de advocatuur met tips en trucs als beginnend rechtenstudent.

   2. TD

    Spaanse kok:
    Ja,dat heeft iedereen gelezen!
    maar denk je dat er één letter in dat boek staat wat niet overeenkomt met de exacte bedoeling van Hiddema?

 13. Aytas

  Als je interviews met deze man door de jaren heen leest ontstaat een beeld van een walgelijk mens dat geen moraal kent en het geen bal uitmaakt hoe het aan z’n geld komt.

  Het blijkt wel uit het feit dat het het nodig vindt biografieën uit te geven.

  1. Siemien

   En jij bent?

   Nou jij bent het ergste in jou soort..

 14. Rosasolis

  Boeken over politici of over de echtgenoten van ze worden altijd gretig gelezen. Vorige maand was er een boek over Michelle Obama uitgebracht, die nu al een bestseller in vele landen is. Ik heb geen interesse in boeken over bekende politici, die vaak saai zijn. Je kunt dagelijks genoeg nieuws over politici volgen in de kranten, radio/TV, of op internet.
  Ik ben nog steeds lid van de bibliotheek die steeds recent uitgegeven thrillers heeft om te lenen. Vaak kreeg ik een echt spannend “page-turner” te lezen. Vaak worden van deze thrillers films gemaakt.

 15. Niet L niet R

  Veel respect voor de heer Hiddema, liepen er maar meer personen met zijn caliber rond in de tweede kamer!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.