Filmpje! Nigel Farage gaat los op invloedrijke George Soros in Brussel: 'subversie!'

Geen categoriedec 31 2018, 10:00
George Soros, de meestercommunicator, ligt weer onder vuur. Dit keer in het Europese Parlement en wel in een speech door Nigel Farage. In een al wat ouder filmpje is Farage helemaal los en bekritiseerd hij de politieke acties van Soros. Volgens hem zijn niet alleen de Russen schuldig aan het beïnvloeden van verkiezingen, maar bestaan naast statelijke actoren ook zogenaamde civil society-actoren met bijzonder veel invloed. Een daarvan is volgens hem Soros, die via zijn stichting Open Society Foundation onevenredig veel invloed heeft op het maatschappelijke debat.
Farage spreekt over 'subversie'. De Brit wantrouwt de filantroop in het bijzonder. Maar omdat Soros' organisatie ideologisch gezien vriendschappelijk staat tegenover de Europese Unie zal de kritiek in Brussel waarschijnlijk op dovemansoren kunnen rekenen. Verder gaat Farage in op het identiteitsvraagstuk dat in Europa speelt. Zo vindt hij het vreemd dat patriotten die hun natiestaat willen behouden worden weggezet als 'populisten' terwijl patriotten op het Europese bestuursniveau wél geaccepteerd zijn. Zo is in Brussel de Europese identiteit leidend, maar wordt er gekscherend gedaan over nationale identiteiten.
Nigel Farage stapte onlangs nog uit UKIP omdat hij zich niet langer kon identificeren met de club. Maar in het Europees parlement is zijn stem nog niet verdwenen. Daar gaat hij door het conservatieve geluid te laten horen en neemt Soros onder vuur. Hij neemt het op voor Viktor Orbán en vraagt het Europees Parlement om financiele openheid te geven over de organisaties die hen financieren. Dit om transparant te maken welke politieke belangen er precies spelen. Dat is natuurlijk geen vreemd verzoek. Hetzelfde doet Jesse Klaver (GroenLinks) in de Tweede Kamer. Klaver hekelde lang de ogenschijnlijke invloed van Unilever op Mark Rutte en wil dat er openheid wordt gegeven over de contacten tussen het bedrijfsleven en bewindslieden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten