Frans-Engelse samenwerking opgezet om illegale migratie via het kanaal te stoppen

Geen categoriedec 31 2018, 9:00
Afgelopen weken waren ze vaker in het nieuws: migranten die via Frankrijk het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Vaak op creatieve methoden, maar soms ook onder dreiging van geweld. Zo werd een week geleden getracht een schip te kapen door een aantal migranten uit Nigeria. Deze mannen waren aan boord gekropen en dreigden nabij Kent gewelddadig te worden, maar toen liep het allemaal nog net goed af. De Britse minister Sajid Javid en de Franse Cristophe Castaner werken daarom samen om dergelijke voorvallen te voorkomen aldus NU.nl. De afgelopen maanden hebben meer dan 200 migranten geprobeerd om op een creatieve wijze het eiland te bereiken.
Één van de redenen waarom een actieplan tegen migratie noodzakelijk is, is het tegengaan van mensensmokkel. Er is ondertussen een industrie ontstaan om mensen van plek A naar plek B te krijgen en deze criminele organisaties worden steeds brutaler. De Frans-Engelse samenwerking laat zien dat een regionale aanpak van het beperken van migratiestromen soms noodzakelijk is. Daar waar Jean Claude Juncker (EU) al jaren roept de migratie via de Middellandse Zee te beperken, daar regelen de Fransen en Engelsen dit zo even met elkaar. Wel zo handig en efficiënt natuurlijk om niet eerst naar Brussel te hoeven reizen en daar in gesprek te gaan met alle ambtenaren.
Momenteel vaart één Britse patrouilleboot rond in het kanaal nabij Dover. Op zoek dus naar de zichzelf smokkelende migranten. Er zijn nog meer patrouilleschepen beschikbaar, maar deze werken momenteel in het Middellands gebied. Of het verstandig is om deze daar terug te te trekken is maar de vraag. Het kan natuurlijk zo zijn dat de Engelsen bij het oproepen van die schepen hun eigen kanaal beter beschermen, maar Europa zou er meer bij gebaat zijn als de Britten de zuidelijke Schengengrens verdedigen. De reden waarom zoveel migranten ineens met bootjes naar het Britse eiland varen is simpel: bij het Franse Calais zijn de controles strenger geworden. Dus moeten ze op zoek naar andere wegen om Londen te bereiken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten