Geweld tegen journalisten nam in 2018 wereldwijd toe

Geen categoriedec 31 2018, 8:15
Het is wat. Het aantal slachtoffers onder journalisten is in 2018 weer toegenomen. Aldus cijfers van de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Natuurlijk niet in Nederland, maar in landen als Afghanistan, Mexico en Jemen vielen de meeste slachtoffers onder de mediawerkers. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld het voorval in Turkije met de journalist Khashoggi. Op locaties van conflict, corruptie en andere ellende gebeurt het vaker: journalisten die de samenleving op de hoogte brengen van dergelijke zaken lopen risico. De Verenigde Staten komen er dit jaar niet goed vanaf in het rapport, door een aanslag op Capital Gazette staat het land zelfs op plek 6(!) in het rijtje van vermoorde journalisten. In 2018 stierven op onnatuurlijke wijze 12 journalisten méér dan in 2017, toen waren dat er nog 82 aldus NOS Teletekst.
De internationale vakbond voor journalisten vind het geen goed signaal en roept overheden op om te werken aan de straffeloosheid waarmee de nabestaanden van vermoorde journalisten te maken krijgen. Het FJ wil zich daarom inzetten om op het niveau van de Verenigde Naties meer aandacht te vragen voor dit probleem. In Europa vallen de problemen gelukkig mee, al kennen we hier ook een aantal tragische gevallen. Zo werd Viktoria Marinova in Bulgarije op brute wijze om het leven gebracht en in Malta kwam een journalist om toen een autobom afging. In Slowakije werd een journalist neergeschoten.
Arie Slob, minister van Media, liet afgelopen maand weten dat er meer geld moet vrijkomen voor de bescherming van journalisten in Nederland zo stelt RTL Nieuws. Europa is volgens de door het IJF gepresenteerde rapport nog steeds een van de meest veilige regio's voor journalisten, maar er zitten wel een aantal uitschieters tussen. Dat gaat natuurlijk al vrij snel met dergelijke lage aantallen. Één aanslag was al voldoende om de Verenigde Staten op plek zes te zetten. De te verwachten regio's zijn het gevaarlijkst. Geen verassingen bij het horen van regio's als het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten