Klimaattop COP24 wederom super succes in Polen: 'vage teksten en halve toezeggingen'

Geen categorie•dec 16 2018, 9:00
De COP24, bestaat uit deelnemende landen van het United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), wat dan weer een borduursel van diplomatieke documenten, verdragen, best practices en vergaderingen met kaviaar kent. Naast de kaviaar zijn de bezoekers ook specialist in het ontwikkelen van wollige teksten met een zo breed mogelijke interpretatieruimte. Hierdoor leest iedereen weer wat anders in de documenten die deze club oplevert. Wel zo prettig, want dit voorkomt dat landen afhaken.
De COP24 is opgericht in 1994, gisteren sprak men over het terugdringen van broeikasgassen. Daarmee is veertien jaar na het oprichten van de COP24 in praktijk netto helemaal niets bereikt. Momenteel is de mondiale uitstoot van het broeikasgas CO2 immers veel hoger dan in 1994. Dus heel succesvolle club dus. De NOS kopt dat de conferentie leidde tot concrete resultaten. Jippie! Vooral het feit dat de hoofddoelstelling sinds 1994 stelselmatig niet wordt gehaald is voor mij opvallend, maar doet natuurlijk niet ter zake.
[caption id="attachment_215786" align="aligncenter" width="786"]Zoals u ziet is de mondiale uitstoot van CO2 sinds 1994 sterk gedaald, ahum gestegen. Ondanks alle goede bedoelingen van COP24. Enkel de VS, Rusland en Europa lijken de uitstoot daadwerkelijk te beperken. Zoals u ziet is de mondiale uitstoot van CO2 sinds 1994 sterk gedaald, ahum gestegen. Ondanks alle goede bedoelingen van COP24. Enkel de VS, Rusland, Japan en Europa lijken de uitstoot daadwerkelijk te beperken in de afgelopen decennia. Bron: Europese Commissie[/caption]
Geen reden om dat even te benoemen in het nieuwsartikel, gewoon lekker de groene dromen blijven achtervolgen NOS! Brazilië lag tijdens de conferentie dwars, dit werd opgelost door de heikele punten verder naar voren te schuiven. We wachten al een tijdje, dus een jaartje meer of minder maakt nu niet meer uit. In ieder geval straalt de urgentie er vanaf. De urgentie om vooral zo weinig mogelijk voor het klimaat te doen. Elk land volgt zijn eigen belang en wacht het liefst zo lang mogelijk met een eventuele energietransitie. Groot succes, zelfs de delegaties gaven zichzelf een applaus vanwege hun succesje! Maar over 10 jaar stoot de gehele mensheid toch wel weer meer CO2 uit.
Of er moet een wonder gebeuren. In ieder geval was het reuze gezellig, was er drank en ongetwijfeld ook een lekker hapje eten aanwezig.
https://twitter.com/UNFCCC/status/1074086458967896064
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten