Luisteren! Leon de Winter wil burgerinspraak om klimaathysterie en meer migratie te voorkomen: ‘Richt forum op!’

Er moet meer, véél meer burgerinspraak komen om te zorgen dat de politieke elites niet kunnen doorgaan met hun van de werkelijkheid losgezongen plannen rondom het klimaat en migratie. Daarvoor pleitte gisteravond columnist Leon de Winter bij PowNed-programma De diepte in (PowNed) met Joost Eerdmans. De Winter zag representatieve fora voor zich, waar burgers inspraak en veto-recht krijgen over wetten uit de Tweede Kamer. “Gruwelen in de oren van de elite,” zo becommentarieerde Eerdmans de plannen meteen…

Een boeiend gesprek gisteren op Radio 1. Waar eens een keer niet de Jesse Klavers en de Ed Nijpelsen van de wereld hun verbale klimaatwalhalla mochten tentoonstellen. Nee, ditmaal was het de beurt vaan scepticus Leon de Winter, die er – samen met presentator Joost Eerdmans – nog maar eens op wees dat de koers die het hele politieke midden nu volgt op het gebied van migratie en klimaat totaal niet is wat de gemiddelde burger vindt of verwacht van de regering.

En die “bom” gaat binnenkort barsten, zo zei De Winter te vrezen. Maar gelukkig valt er ook nog wat aan te doen: er moeten fora voor burgerinspraak komen, zo vond de Telegraaf-columnist. “We zijn goed opgeleid,” vond De Winter van het Nederlandse volk. En dus kunnen we met z’n allen die verantwoordelijkheid wel aan: iedere burger krijgt geen plicht om op te komen dagen bij juryrechtspraak zoals de VS, maar bij een representatief inspraakforum om Nederlandse wetten te beoordelen. Dat kan gewoon betaald werk zijn, vind De Winter, zodat burgers echt de tijd krijgen en nemen om wetten van de Tweede Kamer te beoordelen. Ze krijgen daarbij ook veto-recht.

Presentator Eerdmans had genoeg gehoord. “Gruwelen in de oren van de elite,” zo beoordeelde hij de plannen. Maar ook hij zag het plan-De Winter eigenlijk wel zitten. In Den Haag zullen ze er vermoedelijk alleen niet zo fan van zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

45 reacties

 1. edoc431

  Strak plan we moeten Den haag controleren en klein houden die miljarden zijn van ons .

  1. HendrikJan

   Van mij mogen de burgers gerust verder gaan.
   De politieke groeperingen die de regering bemannen of bevrouwen, moeten gewoon via een burgerbeoordeling voor de rechter kunnen worden gedaagd.
   Je belooft A en het wordt B, hoppa verdwijnen met die gasten.
   En de gemaakte kosten van de miskleunen, zijn voor rekening man/vrouw.

   1. edoc431

    Ook een goed idee kijk we komen er wel .

   2. Spaanse kok

    Quote:En de gemaakte kosten van de miskleunen, zijn voor rekening man/vrouw.
    .
    Aan de andere kant zijn bespaarde belastingcentjes dus voor degene, die daar verantwoordelijk voor is.
    Goed plan.

    1. Koos sssss

     Je brengt weinig zinnigs te berde. Maar goed, dat jij niet meer verstand hebt kunnen wij jou natuurlijk niet aanrekenen.

     Maar in dit geval maak je zowaar nog een zinnige opmerking. Wat mij betreft moet een politicus zijn werk tegen een modaal salaris doen, met een bonus/malus. Bij voorspelbaar slecht beleid wordt het salaris gekort tot bijstandsniveau. Bij een voorspelbaar deugdelijk beleid is de sky the limit.

     Een voorbeeld van voorspelbaar slecht beleid is het hobbyïsme van PvdA bewindslieden, die een spoor van vernieling trokken in het onderwijs. Voorspelbaar goed beleid is de sanering van onze overdadige verzorgingsstaat eind jaren ’70.

 2. Tante Sidonia

  Hoe kan ik lid worden van zo’n forum-groep?

  1. Siemien

   FvD is al opgericht..

  2. Spaanse kok

   @ Sidonia
   quote: De Winter zag representatieve fora voor zich,
   .
   Daar kunt u zich dus niet voor opgeven.
   U wordt daar wel of niet voor gekozen.

  3. edoc431

   FvD kun je zo lid van worden even naar hun site

  4. Marija

   Even tussendoor, lees net dat “geen nieuws” toch doorgaat, met een nieuwe redactie.
   Dat is goed nieuws.

 3. Spaanse kok

  Quote:niet is wat de gemiddelde burger vindt of verwacht van de regering
  .
  De volgende die denkt namens het volk te spreken.
  Ik zou zeggen, stel je verkiesbaar, dan spreek je namens een gedeelte van het volk.
  Maar nu zeker niet.

 4. Meriadoc Brandebok

  Een slecht onderbouwde en losse flodder. Volgende keer beter.

 5. Lugar

  Leon heeft uitstekende ideeën, ik volg zijn columns. Ik hou van mensen die kritisch zijn en vragen stellen.

  1. struisvogelpolitiek

   @Lugar
   Om terug te komen op het script, Is wat ingewikkeld voor mij als digibeet dus ik zal iemand in mijn familie vragen om het te instaleren. Toch bedankt dat je mij geholpen hebt.

   1. Lugar

    @SVP: Het is inderdaad lastig, er zitten een paar dingen in waar je op moet letten. Ik heb het uitgeprobeerd op Chrome en FireFox en het werkt uitstekend. Hopelijk kan jouw digimannetje het voor je oplossen.

    1. struisvogelpolitiek

     @Lugar
     +++

    2. Hermann

     @Lugar, werkt het ook ongeacht de gebruikersnaam waarmee je inlogt? Anders ziet men de ongewenste reacties alsnog. Werkt het ook met Opera ?

     1. Lugar

      @Hermann: Ik heb het getest op Chrome en FireFox, of het op Opera werkt? Opera is volgens mij Chrome-bassed?

      Het script werkt op basis van de gegevens die je zelf invoert. Dus als je mijn reacties niet meer wil zien dan voer je lugar in (kleine letters). Er zijn hier ook een aantal forummers die één basisnick gebruiken met meerdere namen, zoals cjd. Je moet dan naar de basisnaam kijken en die opnemen in je script, je ziet dan ook geen reacties meer van alle andere namen die cjd gebruikt.

      Kortom, het script werkt dus los van de naam waarmee je zelf inlogt.

  2. Ad Infinitum

   @Sylvain Ephimenco, Stevo Akkerman en vandaag in Trouw Jamal Ouariachi (28.12) die Stevo Akkerman vervangt. Deze bijdrage is subliem voor de kritische lezer, hiermee ben ik het eens met u, @Lugar !

 6. Ritter

  Goed idee.

  Alleen zal het lastig worden want zowat de complete gevestigde media promoot de klimaathysterie en “open grenzen”.

  Ook is het referendum afgeschaft. Een teken dat het politieke (en media !) establishment niet op inspraak zitten te wachten. Daarbij is er een campagne gestart om kritische geluiden ( onder het mom van “nepnieuw”) de mond te snoeren.

  Nu laten de media vaak maar een kant van het verhaal horen, nl de kant van de mensen die de klimaathysterie en “open grenzen” promoten. Want daar ligt de sympathie van het grootste deel van de gevestigde media.

  Het word tijd dat de andere kant ( dus mensen die kritiek hebben op de illegale massa migratie en kritisch staan t.o.v. de klimaathysterie) een spreekstoel krijgen en gehoord worden.

  Hoor en wederhoor is wat wenselijk is.

  1. Crassus

   @Ritter, voor een andere mening is hier toch voldoende ruimte ? Het hangt ook af van de grootte van de lezerssschare in hoeverre het aanslaat. Is het een rondzingen in een beperkte kring dan biedt het weinig soelaas. Preken voor eigen gemeente, meen ik.

 7. Seneca

  alles wat d burger meer inspraak geeft over het reilen en zeilen van een land, is goed zowel voor de burger als het land. helaas zijn er altijd lieden – zelfs op dit forum – die bang worden als de samenleving meer inzet en doordenken van hen verwacht. daarom ben ik het niet met Leon eens als hij stelt: ‘wij zijn goed opgeleid’. het gaat niet om de opleiding, het gaat om de diepgang, empathie en integriteit van de burger in kwestie. ook lieden die voorgaande kwaliteiten niet hebben of daaraan weigeren te voldoen ivm financiële beloningen, zijn op dit forum in grote getale aanwezig. namen noem ik niet maar ‘hen die de schoen past, trekke hem aan’.

  1. Spaanse kok

   In grote lijnen lijkt meer inspraak en de daar aan vast zittende verantwoordelijkheid een goed plan.
   Laten we beginnen bij de politieke partijen.
   Laat leden van die partij bepalen welke vertegenwoordigers die partij kiest en op de verkiezingslijst zetten.

 8. Koos sssss

  Al zou er tenminste een instantie zijn, die politici kan terugfluiten, wanneer zij dingen doen, die in strijd zijn met het regeerakkoord en met gedane verkiezingsbeloften.

  Aan te vullen met inspraak over beslissingen, die vergaande gevolgen hebben voor Nederland en/of de Nederlanders.
  Zaken als het Verdrag van Marrakesh, of het Akkoord van Parijs zijn zo ingrijpend, dat je daar als burger wel in gekend moet worden.

  Ter informatie van de bevolking moet er ook een panel van juristen komen, die uitleg geven over dit soort verdragen. Zodat de bevolking weet waarvoor gekozen wordt.

  1. Spaanse kok

   quote:die in strijd zijn met het regeerakkoord en met gedane verkiezingsbeloften.
   .
   U heeft het ongetwijfeld over het breekpunt De AOW leeftijd
   U heeft gelijk, opsluiten dat soort figuren.

   1. Siemien

    Precies Spaans mongooltje, of als er € 1000,– word belooft of minder migratie of geen cent meer naar Griekjesland of als iemand structureel liegt over wel gevoerde gesprekken of structurele belastingverhogingen/lastenverzwaringen sigaartjes uit eigen doos, exorbitante zorgpremie stijgingen, klimaathysterie

  2. Ad Infinitum

   @Koos sssss, helemaal mee eens. Dat verdrag van Marrakesh werd naar eigen inzicht geinterpreteerd zo bleek achteraf. Hiermee kun je burgers op het verkeerde been zetten die blindelings geloof hechten aan de vertolker.

 9. Gekko

  Wat moet je hier nu weer mee. Twee klimaatactivisten, lid van SP, FNV en pro-Palestina rijden zich met motor te pletter. Na een ruzie met een automobilist. Wat is dat voor volk, die linkse activisten?

  TELEGRAAF
  “Dooper (44) zat zondag op de motor met Jance (34) uit Amsterdam. Ze zouden een auto hebben afgesneden, waarna die in de vangrail belandde. Vervolgens zou de bestuurder van de auto meerdere keren opzettelijk naar de slachtoffers hebben gestuurd, zo meldden getuigen.
  Zowel Dooper als Jance overleefden het ongeluk niet. Ze waren allebei actief bij de FNV en betrokken bij pro-Palestinademonstraties, klimaatbetogingen en acties tegen racisme”.

  1. Lugar

   Als je klimaatactivist bent dan rij je toch geen motor?

   1. Crassus

    @Lugar, Een antwoord ! Een electrische scooter is de oplossing voor milieuvriendelijk verplaatsen.

    1. Lugar

     @Crassus: En waar rijdt die scooter dan op? En hoe wordt dat opgewekt? En wat gebeurt er met de accu van die scooter als er een nieuwe in moet? Wat kost een nieuwe accu eigenlijk en waar wordt die accu van gemaakt?

     Vragen, vragen, ze blijven maar komen.

   2. Original NL

    Als je klimaatactivist bent dan rij je toch geen motor?….
    Idd dan ga je met de bus anders ben je hypocriet…..oh wacht even..anderen moeten met de bus!

 10. sjun

  Verstandige mensen, en dat via de media waarvoor ik belasting betaal. Een lichtpuntje. Hoe meer politiek bewustzijn de maatschappij doordesemt hoe beter.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Er zal geen burger inspraak komen.
  De democratie in Nederland is al decennialang morsdood.
  We leven in een Oligarchie geregeerd door Quislings en maffiosi.
  We hebben referenda gehad.
  Het Castraten Volk sprak zich uit.
  Het misdaad syndicaat veegde er zijn gat mee af en lachte de Castraat vol in zijn gezicht uit terwijl het ze met een natte krant om de kop sloeg
  En de Castraat bukte, knikte, likte braaf de excrementen van hun schoenen en schuifelde gedwee weer onder hun stenen.

  Er zal nooit iets veranderen in Nederland. De corrupte misdadigers en nepotisten zullen altijd winnen. De revolutie zal van elders moeten komen. Het zal niet vanuit dit slavenvolk komen.

 12. nienke

  Gaan de heer Nijpels en Jesse Klaver al op de fiets naar hun werk?
  Niet meer met het vliegtuig op vakantie?
  Heeft Nijpels nog steeds GEEN zonnepanelen op z’n dak?
  En het zwembad?
  De burgers moeten zo nodig zonnepanelen wat driekwart niet eens betalen kan.

 13. Tante Sidonia

  De “berekende” kosten van de klimaat politiek worden bekend gemaakt na de verkiezingen!
  A kosten zijn allang bekend.
  B bang voor de grote klap milieu-ridders als de cijfers eerder bekend worden gemaakt!
  C Het is eerder 20 maart 2019 dan u denkt!
  Stem tegen de verdwazing en verrijking van de “Groene-Elite”.

 14. Duke

  Een veto-recht voor burgers voor wetten van de Tweede Kamer betekent dat andere volksvertegenwoordigers de plannen van de volksvertegenwoordigers in de TK kunnen tegenhouden. We hebben al zoiets, dat heet de Eerste Kamer. Dat is weer typisch Leon de Winter. Het klinkt leuk, maar het is niets.

  1. Meriadoc Brandebok

   En stelt u voor dat een zo’n forum eens volledig is gevuld met linkse medelanders. Elke rechtse wet kan dan worden gevetood.

   1. Spaanse kok

    Aangezien een ieder met een afwijkende mening hier voor links versleten wordt, zal het naar DDS normen zeker een links beoordelingsforum worden.

    1. Siemien

     Spaans dickje en occult fanasietje laten hun inhoudelijke kansloosheid even zien hier..

    2. Meriadoc Brandebok

     Alles links van de populisten is volgens de populisten links. Slaat nergens op, maar goed.

   2. Spaanse kok

    Het schijnt dat Zie Mien iets geschreven heeft.
    Gelukkig kan ik het niet lezen.
    Scheelt een hoop tijd en ergernis.

   3. Duke

    Een nieuw forum met veto-recht is een onzinnig idee. Met de taken van beide Kamers is er geen ruimte voor.
    Wat wel kan is de Tweede Kamer anders in te vullen om meer inspraak te geven aan burgers. In de Verenigde Staten kennen ze jury-duty bij rechtspraak, waar er willekeurige burgers zich buigen over een zaak. Zoiets zou je in de politiek kunnen invoeren door 100 van de 150 zetels voor gekozen politici ter beschikking te houden, en de andere 50 zetels voor burgers te reserveren. Elk wetsvoorstel 50 nieuwe burgers die dat wetsvoorstel kunnen accepteren, afwijzen of amenderen.

    1. Meriadoc Brandebok

     Een interessant idee, Duke. Men zou in dat geval ook – zoals bij de juryrechtspraak in het Verenigd Koninkrijk – beïnvloeding kunnen voorkomen door wetten in te voeren. Zo kunnen burgers een beslissing maken op basis van de beschikbare stukken en niet afgaan op hetgeen de media, het kabinet of Baudet zegt.

     Daarnaast meen ik dat het ook belangrijk is dat de volksvertegenwoordiging zich meer laat inspireren door de werkbezoeken die zij afleggen. Hugo de Jonghe is bijvoorbeeld bezig met het terugdringen van de regeldruk in de zorg. Edith Schippers heeft de bureaucratie bij de huisartsen teruggedrongen. En dat de volksvertegenwoordiging ook in gesprek blijft met maatschappelijke organisaties als een dierenvereniging, homovereniging, of weet ik het, om een zo breed mogelijk draagvlak voor hun plannen op te bouwen.

     Voordeel is dat men met de huidige techniek in elk geval debatten kan volgen op het internet. Zo blijft de burger niet in het ongewisse over hetgeen de kamerleden debatteren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.