Minder antisemitisme in het Hongarije van Viktor Orbán dan in Merkel’s Duitsland

De perceptie van Viktor Orbán wordt momenteel geschapen door nieuwsberichten en andere media-uitingen. Vrijwel niemand heeft Orbán ooit persoonlijk gesproken en wat we van hem weten is voornamelijk ‘van horen zeggen’. In ieder geval lijkt iedereen het er in Nederland wel eens dat hij wel een erg ‘foute man’ is. En kritieken zijn natuurlijk altijd te leveren, maar wanneer we kijken naar het antisemitisme rapport van de Europese Unie dan blijkt het idee dat in Hongarije xenofoben wonen onjuist. Sterker nog, landen als Frankrijk, Duitsland en Nederland scoren veel slechtere scores dan het Hongarije van Orbán. Zo geven joodse inwoners van de Europese Unie aan dat zij in Hongarije minder antisemitisme ervaren dan in Merkels Duitsland. De burgers van Budapest weten gelukkig wel beter

Wanneer we het rapport over antisemitisme in de Europese Unie erbij pakken en vergelijkingen en trends analyseren dan vallen een aantal zaken op. Allereerst dat het rapport niet over één nacht ijs is samengesteld en een tijdsperiode beschrijft van 2007 – 2017. Dit is ideaal omdat hierdoor tijdafhankelijke trends kunnen worden herkend. Niet elk land documenteert antisemitische criminaliteit, waardoor vergelijkingen tussen het aantal geregistreerde voorvallen niet mogelijk is, wel is het mogelijk de attitudes van deelnemers met elkaar te vergelijken. Dan valt al vrij snel op dat de respondenten in Hongarije minder antisemitisme ervaren dan in Duitsland. Goh, hoe zou dat toch komen? Nou wellicht door de gebrekkige data waarop het rapport is gebaseerd. In Duitsland wordt er enorm spastisch over gedaan en zijn duizenden gevallen geregistreerd allemaal op naam van ‘right wing’.

Antisemitische incidenten in Merkels’ Duitsland

Aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Duitsland. Bron: Europese Unie
Aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Duitsland. In Duitsland is het aantal geregistreerde incidenten sterk toegenomen. Vooral sinds 2014 is een sterke stijging waarneembaar. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency

We kunnen bovenstaande gegevens over antisemitische incidenten in Duitsland niet direct vergelijken met Hongarije vanwege het feit dat de gegevens een andere aard hebben en over Hongarije minder data wordt verzameld. Wel zijn het aantal hate crimes tegen joden geregistreerd en daarmee kan in ieder geval een trend worden gezien. Het aantal incidenten in het land van Orbán is stabiel en zelfs een licht dalend. Maar dit betekent natuurlijk niet dat alles perfect gaat. Zo kreeg Hongarije onlangs nog commentaar in de internationale pers vanwege een afbeelding waarop de voorzitter van een joodse diaspora vereniging wordt afgebeeld met geldbiljetten. Maar als we naar het rapport kijken dan schetsen dergelijke artikelen dus geen juist beeld.

Aantal antisemitische hate crimes in het Hongarije van Orbán

Gegevens over het aantal antisemitische incidenten 'hate crimes' in Hongarije. Bron: Europese Unie
Gegevens over het aantal antisemitische incidenten ‘hate crimes’ in Hongarije. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency

Naast geregistreerde incidenten zijn ook de ervaringen van Europese joden meegenomen in het onderzoek. Een vragenlijst bevroeg respondenten over hun persoonlijke ervaringen met antisemitische incidenten. In Hongarije heeft 23% van de respondenten te maken gehad met één van de zes vormen van antisemitisme en in Duitsland was dit percentage ruim 41% over de afgelopen 12 maanden! Goh… Waar bij de voorgaande gegevens een vergelijking wordt bemoeilijkt door de verschillende registratiemethoden per land is dit niet het geval bij het vergelijken van persoonlijke ervaringen. Hongarije scoort zelfs het best van alle twaalf Europese landen. Ook beter dan Nederland waar in de afgelopen 12 maanden 39% van de respondenten antisemitisme ervoer.

Ervaren antisemitisme per EU-land over de afgelopen twaalf maanden. Duitsland scoort het slechtst. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency
Ervaren antisemitisme per EU-land over de afgelopen twaalf maanden. Duitsland scoort het slechtst. Bron: Europese Unie, Fundamental Rights Agency

De gegevens lijken dus te suggereren dat in het ‘ondemocratische’, ‘onvrije’ en ‘racistische’ Hongarije minder problemen zijn met jodenhaat dan in de respectabele democratieën van Duitsland en Nederland. Het is daarom erg ironisch dat Orbán zo vaak de maat wordt genomen door politici van de Europese Unie. Met boter op hun hoofd verwijten ze de Hongaren van alles, maar als we vertrouwen op de ervaringen van deelnemers aan het onderzoek dan moet men wel tot de conclusie komen dat de Hongaren het niet zo slecht doen. Dubbele standaarden dus in de internationale pers. Of zoals Derk Jan Eppink (FvD) scherp wist te melden:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Spaanse kok

  Quote: In Hongarije heeft 23% van de respondenten te maken gehad met één van de zes vormen van antisemitisme en in Duitsland was dit percentage ruim 41% over de afgelopen 12 maanden!
  .
  Ongelukkige formulering of een dappere poging gegevens naar bevestiging van eigen mening om te buigen?

 2. Henk-Jansen

  In plaats van antisemitisme is er tegenwoordig anti-islamisme. Het volk heeft altijd een zondebok nodig en tegenwoordig zijn dat de moslims.

  1. Duijndam

   Precies, het racisme is van alle tijden, alleen de doelgroep kan soms variëren.

   1. Groeneveld

    In jouw formulering is het geen doelgroep maar doelwit.

    1. Duijndam

     Dat ook, Groeneveld.

     1. Groeneveld

      Nee, uitsluitend. Een doelgroep is een marketingterm. In die zin was de ‘holocaust een geslaagde marketingcampagne’.

   2. Troelstra

    Hedentendage zijn de oude Joden de nieuwe Joden. En de oude Nazi’s zijn hedentendage de Moslims. Wegkijken heeft geen zin. Anti-Semitisme hoort bij de Islam. Lees dat artikel in Elsevier maar eens.

 3. Aytas

  ‘We kunnen bovenstaande gegevens over antisemitische incidenten in Duitsland niet direct vergelijken met Hongarije vanwege het feit dat de gegevens een andere aard hebben en over Hongarije minder data wordt verzameld’

  Wat probeer je dan te doen joh? De rest is dan gebakken lucht!

  Je kunt orban hier wel vrij proberen te pleiten zonder accurate data maar dat is dan een frame. Je zou het eens over die wet die uitbuiting van personeel, waar in Hongarije vrij veel weerstand tegen is maar weinig ruimte om die te uitten kunnen hebben.

  1. Duijndam

   Het is inderdaad een frame, om niet te zeggen nepnieuws.

 4. Meriadoc Brandebok

  Orban is door de EU de hand boven het hoofd gehouden tot het niet langer meer kon. Orban hield in 2015 de migranten tegen en Sargentini kwam in 2018 met het rapport. Vermoedelijk omdat Merkeks EVP Orban binnenboord wilde houden en Duitsland bepaalt alles. Ik weet nog dat Orban aangaf een gebedje te doen voor de overwinning van Merkel.

  De Poolse regeringspartij was niet lid van de EVP en de Polen kregen direct met Timmermans te maken. Tja.

 5. Spaanse kok

  Ik vind het artikel nogal zweverig.
  Telkens lees of proef ik:
  De gegevens zijn onvergelijkbaar.
  De gegevens zijn incompleet.
  De gegevens zijn flexibel interpreteerbaar.
  Maar dit rapport bewijst wel mijn gelijk.

 6. Stanly2000

  Bron: De Eu. Wie durft hier te twijfelen aan de door de Eu verstrekte gegevens?

 7. fockingworst

  Goede en sterke tweet van dirkjan Epping

 8. C.A.Barstow

  Prima leider die Orban, beschermd zijn land en volk tegen die machtswellustelingen uit Brussel.
  Nederland is door zijn bestuurders verraden en verkwanseld aan Brussel, en dat is het verschil met Hongarije.

 9. Ritter

  De reden dat in landen als Hongarije minder antisemitisme voorkomt is omdat deze landen hun grenzen gesloten hebben voor illegale migranten uit de islamitische landen.

  Ook zijn in landen als Hongarije geen islamitische aanslagen; in Noord/West Europa is dat wel het geval.

  Uit het artikel: “Wegkijken heeft geen zin: antisemitisme hoort bij de islam”

  “Elke keer toont beschaafd Nederland zich weer geschokt bij het openlijk vertoon van antisemitisme. Bijvoorbeeld als allochtone scholieren tegenover journalisten uiting geven aan hun waardering voor de Holocaust en Adolf Hitler.

  Maar wie het Midden-Oosten een beetje kent of zich weleens heeft verdiept in het islamitische gedachtegoed, kan onmogelijk verrast zijn. Het is jammer, maar waar: de strijd tegen de Joden hoort bij de islam.

  “De groei van het antisemitisme is dus een voorspelbaar gevolg van de massale immigratie.”

  U kunt het hele artikel lezen in Elsevier.

  1. Troelstra

   Laat dit tot u doordringen!

 10. Bosche draak

  De verhoogde dreiging voor Joden in West-Europa kan te maken hebben met verhoogde aantallen van culturele invloeden die onder andere bekent staan om achterhaalde ontwikkeling, minderwaardige cultuur en onnodige afgunst voor Joden, Christenen en homoseksuelen.

  Zou zomaar kunnen…

  1. Troelstra

   Is met de Islam het beestje bij de juiste naam genoemd? Benoemen en bouwen toch?

 11. Ad Infinitum

  Duitsland is bijna 4x groter dan Hongarije. Hongarije heeft een plattelands cultuur op een paar grote steden na. In grote bevolkingscentra is er sneller campagne te voeren dan in een streng van gehuchten.

 12. edoc431

  brandebok in de bocht lol

 13. Rosasolis

  V. Orban is zowel een dictator als antisemiet. Dictator omdat hij een prachtige, moderne universiteit in Budapest onlangs heeft gesloten voor geen enkele duidelijke reden. Er waren geen problemen of schandalen onder het beleid van de docenten, en de studenten hadden geen klachten, en er waren vele Cum Laude afgestudeerd van de Central European University. Die nu verhuisd is naar Wenen. Maar het is bekend dat Orban houdt niet van vrouwen in hoge posities, zoals een Hongaarse hoog-leraar van de C.E.U. vertelde. Dit achterlijke man ziet vrouwen liever als gewone huishoud slavin die thuis moeten blijven en kinderen baren. Het is bekend dat zulke ouderwetse mannen vrouwen geen hoge onderwijs willen gunnen…omdat hun cijfers veel hoger zijn dan de mannen. En ook gunnen deze ouderwetse mannen geen hoge plaats voor vrouwen in het politiek of business…omdat zij het beter dan hun mannelijke collega’s
  zouden kunnen doen.
  Maar de grootste reden dat de universiteit moest verdwenen, is dat Orban wel een
  antisemiet is. Jaren geleden heeft hij als jongeman een totale studie beurs van G. Soros gekregen, voor zijn compleet studie aan York University in Engeland.
  Maar waarom al die haat tegen de oudere Hongaars (Jood) die hem hielp en steunde toen Orban een gewone arme jonge man was?…Is het verbannen van dit prachtige universiteit vorige week gewoon een kwestie van jaloersheid en “zure druiven”?
  Kortom als je zoveel haat tegen een oude vriend en supporter heb, waarom moeten zoveel anderen de dupe zijn van zo’n domme actie? Waarschijnlijk zal Wenen Orban’s actie tegen dit bekende universiteit veroordelen, en zowel de hoog-leraren als de vele studenten binnenkort verwelkomen.

  1. Blue monday

   Door het verhaal van Joost Bellemakers is me veel duidelijk geworden.

   Soros =jood en dat staat voor Hongaren voor de oud-communisten.

   Gezien het leed dat de Hongaren onder de communisten hebben meegemaakt,
   Kan ik dat nu beter begrijpen.
   Ook dat een idioot als Orban daar zo populair is.

   Maar het geeft ook aan dat DDS er een potje van maakten zijn ongecontroleerde berichtgeving

   1. Rosasolis

    @Blue monday. Niet alle Joden waren of zijn communisten. Net als duizenden Christenen hebben de Joden ALTIJD communisme niet geaccepteerd.
    Wie bent u te verklaren dat:
    “Soros = jood en dat staat voor Hongaren voor oud-communisten”!
    Vanuit welke bron(nen) kreeg u dit WAANZINNIGE ONZIN?!!!
    U bent waarschijnlijk laag opgeleid, en ook antisemiet. Kunt u ons allemaal op DDS zeggen wat u tegen de JODEN heeft? Ik ben Christin. Het het is nu Adventstijd.
    Jeshua (Jesus) werd geboren uit een Joodse moeder, en al haar hele familie, inclusief haar echtgenoot Joseph waren Joden. Vele niet-gelovigen bekeerde via Jeshua tot de Joodse geloof. Ieder week wordt in vele kerken een lezing uit zowel
    de oude als nieuwe testament doorgegeven. Lees een keer de Bijbel, en dan hopelijk zal je de rode draad kunnen ontdekken tussen de Oude testament van de Joden en de Nieuwe Testament van Jeshua, die een briljant Joodse Rabbi was.

    1. Stanly2000

     Rosasolis,
     Blue Monday is iemand die denkt dat hij er verstand van heeft en komt even verderop met een warrig verhaal van Joost en/of Huub Bellemakers. Misschien niet lezen lijkt mij verstandig.

  2. Stanly2000

   Rosasolis,
   De vrouw van Orbán is juriste maar kan als alle Hongaarse vrouwen ongetwijfeld goed koken.

   1. Rosasolis

    @Stanly2000. Kan Orban, net als andere Hongaarse mannen ook ongetwijfeld goed koken? Hoe weet u dat alle Hongaarse vrouwen ongetwijfeld goed koken.
    Laat ons meer horen over haar prestaties als jurist… Of omdat wij steeds lezen over vrouwen discriminatie in Hongarije, mag de vrouw van Orban niet meer haar beroep als jurist uitvoeren…en is zij verbannen tot een voor haar, vreemde nieuwe gedwongen beroep: huishoud kokkin. Als ik haar was zou ik weg vluchten naar een buurland die opkomt voor de rechten en kansen voor vrouwen. Waarschijnlijk kan Orban een lekkere maaltijd voor zichzelf koken. Of een plaatsvervanger kokkin voor zijn intelligente onderdrukte ex-vrouw vinden.

    1. Stanly2000

     Rosasolis ongetwijfeld heb je bronnen die deze onzin kunnen bevestigen.
     De vrouw van Orbán is afgestudeerd juriste, zakenvrouw, is een van de oprichters van de Safety Service International Children’s, ambassadrice van de Hongaarse Interkerkelijke Hulporganisatie, heeft een boek gepubliceerd en is redactrice van een bekend Hongaars gastronomisch tijdschrift. Verbannen naar de keuken zoals u dat schetst is toch wat anders.

     1. Rosasolis

      @Stanly2000. Zowel Open Doors als Trouw hebben recentelijk geschreven over vrouwen discriminatie in Hongarije, via Orban en zijn voor grotendeels, mannelijke partij genoten.

 14. Blue monday

  Vreemd…of is er in 5 jaar zoveel in Hongarije gebeurd dat de hele volksaard is omgeslagen….

  Lees Joost Bellemakers, TPO 2013

  In 1996-1997 woonde ik in Boedapest. Ik had nog nooit een jood ontmoet óf er over nagedacht. Daar woonde ik bij een Joods-Hongaarse familie met een Joodse gastmoeder. Omdat mijn gastvader met haar was getrouwd, had zijn familie geen contact meer met hem. Mijn Joodse gast-opa had de oorlog overleefd en was later hoog geweest in het communistische staatsoliebedrijf. Ik woonde op 20 meter van het monument voor Raoul Wallenberg.

  Antisemitisme kende ik tot dan alleen uit schoolboekjes. Totdat toen ik er net woonde ik bier ging drinken met een aantal klasgenoten, van een keurige normale Hongaarse HAVO/VWO-school. Die begonnen over de Joodse macht en over de haakneus van een klasgenote. Dat er teveel niet Hongaren woonden in Hongarije. Vanaf toen wist ik: antisemitisme leeft in Hongarije.

  Protesten tegen Joden

  Zaterdag, voor ons extra pijnlijk op 4 mei, werd de wereld opgeschrikt door een wel heel virulente uiting van antisemitisme in Hongarije. Bij een bijeenkomst van het Jewish World Congres demonstreerden aanhangers van de politieke partij Jobbik tegen “het groots Joods complot” dat daar werd bedisseld. Volgens hen dan. Alle oude anti-Joodse retoriek die je maar kan bedenken kwam naar boven en dat door aanhangers van de derde politieke partij van het land. Hoe kan het dat het antisemitisme zo welig tiert in Hongarije, toch ooit het meest veelbelovende land in postcommunistisch Europa.

  Zoals overal in Europa is er ook in Hongarije een lange antisemitische traditie. Dat is niet fraai, maar nu eenmaal een gegeven op ons continent. Dat verklaart echter niet waarom Jodenhaat nu juist in Hongarije nog zo aanwezig is. Dat heeft met twee dingen te maken: op de eerste plaats de relatie tussen Joden en het communisme, zoals die er zeker net na de Tweede Wereldoorlog was. Op de tweede plaats, en dat is belangrijkste, is het Hongaarse nationalisme en de nadruk op ‘Hongaarsheid” van Hongaarse regeringen debet aan het Hongaarse racisme in het algemeen en het antisemitisme in het bijzonder.

  Joden en communisten

  In het Hongaarse communisme zoals dat door de Sovjets na 1945 werd opgelegd werd, speelden Joden een belangrijke rol. De stalinistische partijleider Mátyas Rákosi zelf was van Joodse afkomst, andere leiders zoals András Hegedűs en Ernő Gerő ook. Van het joods zijn merk je niet zoveel als je een communistisch totalitair regime neerzet (behalve dan dat Rákosi zelf beducht was op een te joods karakter van de nieuwe machthebbers).Het Joodse karakter van de communisten bleef echter wel hangen in het collectieve geheugen. Na 1989 is werd de sociaal-democratische partij (de oud-communisten) en eigenlijk het hele linkse deel van de politiek gelijkgesteld aan de communisten. En daarmee, zeker in de gepolariseerde Hongaarse politiek, door een bepaald gedeelte van het volk, aan Joden. De connectie Joden – communisten – regering – media – banken werd en wordt al snel gemaakt. Niet voor niets stellen de aanhangers van Jobbik Joden en bolsjewisme gelijk. De demonstratie op 4 mei heette zo ook officieel: Herdenking van de slachtoffers van het bolsjewisme en zionisme”.
  Sinds 1919 wordt de Hongaarse politiek eigenlijk gedomineerd door één thema: Trianon. Door dat bestand verloor Hongarije, als verliezer van Jobbikmozgalomde Eerste Wereldoorlog, tweederde van haar grondgebied wat ze daarvoor hadden. Dat “verlies” van het land en vooral van alle Hongaren die daar nog steeds wonen, is een collectieve open zenuw en de grote obsessie van alle Hongaarse regeringen sindsdien. Admiraal Horthy, maar ook de communisten, allemaal gebruikten ze die open zenuw in hun politiek.

  Natuurlijk, Horthy ging daar het verst in. Die had er een deal met Hitler voor over om wat verloren gebieden met Hongaren terug te krijgen. Maar hij was niet rabiaat antisemiet, de Joodse Hongaren werden pas vanaf de inval door de Duitsers in 1944 massaal uitgevoerd. Maar het treuren om Trianon bleef voortduren. Na de oorlog gebruikten ook Rákosi en de zijnen die gevoelens. Dan ging het niet alleen om het land, het ging juist om de Hongaren buiten de landsgrenzen. Een steeds sterker gevoel van “Hongaarsheid” kwam daarmee op.

  Na de val van het communisme kwamen er relatief normale partijen aan de macht. De rechterkant wisselde stuivertje met de sociaal-democraten. Het hameren op het Hongarendom en de lotsverbondenheid met “de rest van het Hongaarse Volk” daar deden ze allemaal aan mee. Ze wilden niet als volksverraders te boek staan, geen enkele partij.(behalve wellicht de liberale SZDSZ en later de LMP, beide vaak aangeduid als Joodse partijen). In 1998 al werd een rare wet van kracht waardoor Hongaren uit onder andere Roemenië, Slowakije en Servië recht hadden op allerlei voorzieningen in Hongarije. En het onder de aandacht brengen van de problemen met die arme Hongaren van over de grens bleef maar doorgaan. Nu nog: de regering Orbán wil kiesrecht geven aan die Hongaren in de buurlanden.

  Het aanhoudende aandacht schenken aan die Hongaarsheid, het Hongaarse volk, het treuren om Trianon, het is een trend in de Hongaarse politiek die niet te remmen is. Je kan er als politieke partij eenvoudigweg niet omheen, al dan niet gemeend, maar op z’n minst uit electorale motieven. Het welhaast mythische Magyaarse volk, dat is waar het om gaat, dat moet op de een of andere manier in stand blijven of herenigd worden. Het hameren daarop leidt er vanzelf toe dat niet-Hongaren, in de praktijk zigeuners en Joden, dus niet niet als gewone Hongaarse burgers worden gezien. Op Kuruc.info, een van de belangrijkste rechts-extremistische sites, is niet voor niets het tweede menu-item “Anitmagyarizmus”, ofterwijl: “anti-Hongaarsheid. Laat dat ook precies zijn waar de artikelen over Joden geplaatst worden.

  2013: Jobbik

  Jobbik is een extreem-rechtse partij. Ze haten Joden, zigeuners, homo’s. Voor hen telt slechts “a Nemzet”, de natie. Daarmee bedoelen ze niet de HUNGARY-FAR-RIGHT HUNGARIAN GUARD-02natiestaat, maar “het Hongarendom”. Niet alle Jobbik-stemmers zijn zo antisemitisch als de mensen die zaterdag demonstreerden bij het JWC. Er zitten ook gewoon veel teleurgestelde mensen tussen die het vooral anders willen. Richting zigeuners is er veel racistische haat, maar ook gewoon oprechte zorgen door enorm hoge misdaadcijfers. Het zijn echter niet gewoon ontevreden kiezers, ze keuren de antisemitische geluiden, de knokploegen tegen zigeuners, in ieder geval niet af. Het is niet een antisemitisme dat een keer demonstreert met wat gekken, het is diepgeworteld in de partij. Een prominente partijman met joodse roots moest weg. De partij is zelfs serieus bezig met het smeden van banden met Iran.

  Het zijn dan ook niet alleen maar laagopgeleide slachtoffers van de crisis. De partij is populair onder allerlei lagen van de bevolking. De leider van de beweging is een historicus, de partij is razend populair onder Hongaarse studenten. Het is immers niet voor niets de derde partij van het land. Los van het antisemitisme en de knokploegen, is de taal die de Jobbik uitslaat over de Hongaarse natie ook helemaal niet zo ver van de mainstream. Het Hongarendom, de aandacht voor Hongaren buiten de grens, daar doen alle politieke partijen aan mee.

  Antisemitisme blijft nog even

  De Jobbik gaan niet zomaar weg. Het antisemitisme al helemaal niet. Zeker niet zolang Trianon, het “de Hongaren aangedane leed” en het verplassen om je Hongaarsheid te bewijzen doorgaat. Daar is Orbán medeschuldig aan. Niet aan de stupide fakkeldragende demonstranten die Cartmaneske complotdenkbeelden aanhangen. Orbán is een gevaarlijke minister-president met dictatoriale neigingen, maar geen antisemiet. Wel voor het voortdurende intern gerichte en dus tegen “niet-hongaren” gerichte beleid en voor de retoriek. Net als zijn voorgangers, van verschillende politieke komaf. Pas als de mainstream Hongaarse politiek, cultuur, het onderwijs afstapt van het romantisch-idealistische idee van het Hongarendom en de eenentwintigste realiteit erkent van natiestaten binnen de EU, met Hongaarssprekenden in buurlanden, kan het land afrekenen met zijn fixatie op Hongaarsheid. En daarmee met zijn racisme en het antisemitisme. Zonder die onzin heeft Hongarije nog genoeg andere problemen, laat ze zich daar mee bezig houden.

  Huub Bellemakers is van mening dat mensen zich alleen echte Hongaar zouden mogen noemen als ze 1,65 zijn en achteruit ondersteboven kunnen pijl en boogschieten vanaf een paard. Alle anderen moeten zich eens over 1919 heenzetten, wij zeuren ook niet over België.

  1. Stanly2000

   Wie is het nu Huub of Joost?
   Dit is waarschijnlijk de Huub!
   Huub Bellemakers (1979, Tilburg) is BETWETER, Oost-Europa-deskundige, wielrendeskundige, voetbaldeskundige, amateurbioloog metalhead en heeft verstand van alle andere denkbare terreinen. Verder is ie vooral bescheiden. Hij is opgeleid als historicus, maar verdient z’n geld als voorlichter/internetstrateeg/marketeer/expert/vul maar iets in. Op politiek gebied is hij fan van GroenLinks, op wielergebied van alles en op drankgebied fan van bier.
   Lijkt mij duidelijk!

   1. Blue monday

    Begrijpend Lezen is blijkbaar niet je sterkte punt.
    Geen idee waarom je afgeeft op de schrijver.

    1. Stanly2000

     Blauwe,
     Door het verhaal van JOOST Bellemakers is me veel duidelijk geworden.
     Lees JOOST Bellemakers, TPO 2013
     HUUB Bellemakers is van mening dat mensen zich alleen echte Hongaar zouden mogen noemen als ze 1,65 zijn en achteruit ondersteboven kunnen pijl en boogschieten vanaf een paard.

     En dat praat over begrijpend lezen terwijl het plakken je nog niet eens goed af gaat. Dat is AFGAAN!

 15. Troelstra

  Er is in Hongarije zeker ook minder Islam dan in Duitsland. Dat verklaart wel waarom er in Hongarije minder anti-Semitisme is dan in Duitsland.

 16. Hertogin

  Ik heb 20 jaar een huis gehad in Hongarije verkocht ivm aanvulling op mijn pensioen.
  Ik heb er spijt van gekregen omdat het politieke klimaat daar anders en beter als hier in Nederland onder dictator Rutte en trawanten , lees Mafia, ik ben het helemaal eens met o.a.
  Dirk Jan Epping !

  1. van Urk

   Wie zich meer verdiept over Hongarije i.p.v. meteen over nepnieuws te reppen beseft algauw dat Hongarije de op een na grootste Joodse gemeenschap van Europa heeft, een volledig Joods onderwijssysteem heeft, dat het ontkennen van de holocaust in dat land strafbaar is, een stichting heeft dat Joodse begraafplaatsen en synagogen ook buiten Hongarije renoveert en onlangs een speelfilm-homecoming- financierde. Dat Hongarije maar een onafhankelijke krant heeft is onjuist. Er is nog steeds een breed scala aan kritische media in Hongarije. Premier Orbans visie op democratie pleit voor een 21e eeuwse christendemocratie die de menselijke waardigheid, vrijheid en veiligheid garandeert, gelijke rechten van mannen en vrouwen waarborgt, het idee van de traditionele familie beschermt, antisemitisme een halt toe roept en zijn christelijke cultuur beschermt. Zaken die in een land als de onze tegenwoordig met veel progressief geluiden eng zijn of waar wij in tekort komen om dat op orde te krijgen.

   1. Floris

    Hulde, Van Urk.

    Het antisemitisme van vandaag is vooral islamitisch antisemitisme. Dat tiert welig in West-Europa maar niet in Oost-Europa. Dat verklaart deze cijfers. Een abc-tje.

    Maar ja, de dictatuur in Brussel gaat los op Oost-Europa want die zijn zo verstandig om moslims te weren en zich niet te laten commanderen door die Brusselse fascisten.

 17. Onno

  Een van Hongarije’s bekendste schrijvers is (was) Imre Kertész. Een van boeken heet ‘Onbepaald door het lot’ en is geheel autobiografisch en verhaalt over het Hongarije in bezettingstijd waar de Joden wreed werden vervolgd. Het is zeer lezenswaardig en geeft een tijdsbeeld over een perode waarin de Joden zeker niet de populairste bevolkingsgroep was. Hierna verschenen meerdere romans en zijn laatste boek.

  De Nobelprijswinnaar voor literatuur 2002, de Joods-Hongaarse schrijver Imre Kertész, gespecialiseerd in de Holocaust, richt zich in zijn laatste boek met forse kritiek op de Europese “Gevestigde Orde” voor diens onverantwoordelijke beslissing de bevolking van Europa te laten vervangen door een massa-immigratie die hoofdzakelijk bestaat uit moslims en voornamelijk uit de Derde Wereld afkomstig is. Geboren in 1929 uit een bescheiden Joods gezin in Boedapest werd hij op 15-jarige leeftijd naar Auschwitz gedeporteerd, hierna naar Buchenwald, maar overleefde hij de Holocaust. Deze verschrikkelijke ervaring in de kampen kenmerkt zijn leven en zijn publicaties.

 18. Gerlos

  Er mogen geen moslims Hongarije in, vandaar.

 19. Bes Tolen

  Rosasolis. Maria is een Romeinse naam en niet anders. Mannelijke vorm: Marius. Romeinse namen zijn Marcus, Mattheus enzovoort Soms wordt de Griekse naam overgenomen waar van een oorspronkelijke Romeinse naam sprake is. Voorbeeld is Lucas wat van Lucius komt en zo ook Johannes Janus. Matthias staat weer naast Mattheus. Hoe dat komt? Dat ligt voor de hand. De verhalen in het NT zijn omgebogen verhalen van eerder. Zou het niet?

 20. Bes Tolen

  Er is veel mis gegaan in het verleden en er gaat ook nu veel mis. De Europese politici behoren de eigen bevolking in de eerste plaats te beschermen maar dat gebeurt niet en dat is de grootste fout. Godsdiensten en politieke richtingen dragen veelal dubieuze uitgangspunten met zich mee en dat tekent Europa. [En zo gaat het elders in de wereld maar daar wil ik het hier niet over hebben]. De meeste politieke partijen dragen erfenissen uit het verleden met zich mee, die niets met democratie maar alles met onderdrukking en vernietiging van miljoenen mensen te maken hebben. Die partijen zijn in veel landen in de meerderheid. Zijn deze partijen legitiem? Nee dus. Het tekent de indoctrinatie, die de ganse dag overal plaats heeft. Daar moeten we vanaf. Dus weg uit de politiek met godsdiensten en weg met politieke partijen met uitgangen, die volop moordpartijen op hun rekening hebben staan. De democratie is dadelijk al begonnen met dit soort, hadden in veel landen zelfs de meerderheid. Puur uit reactie op de democratie. Nu nog. Dat verklaart bijvoorbeeld dat Duitsland een land is, dat steeds niet wil deugen. De geborneerdheid van een CDU bijvoorbeeld is gewoonweg vernietigend. Staat Nederland er goed voor? Nee, helemaal niet. Partijen, die eerder vrij zuiver op de graat waren en wel uit de democratie waren geboren, zijn ondertussen vals geworden. De markt doet haar werk. Dat is de treurige conclusie. Merkwaardig genoeg bij dit alles, is de opkomst van radicaal extreem links denken. Het communisme heeft duidelijk nawerking wat ook blijkt uit positieve erkenning van het verleden van het communisme door een groot deel van de media. Juist in West Europa. Zelfs in Nederland waar vanuit de politiek de laatste dertig, bijna veertig jaar door andere nota bene grote partijen veel acceptatie is. Het vernietigt zindelijk rationeel denken. Dat polariseert ook. Het betekent dat de reactie daarop wel eens veel harder zal uitpakken waar de democratie geen fatsoenlijke oplossingen toestaat. Mentaal onmachtig is. Antisemitisme heeft daarbij echt geen rol laat staan een hoofdrol. Het enige is, dat vroeger Arabisch nationalisme in een godsdienst is geïncorpereerd. Een godsdienst, die m.i niet in Europa thuis hoort. Die godsdienst is een apart probleem maar dat wil de meerderheid van de politiek niet zien. Daarmee heeft Europa groot ongeluk in huis gehaald. Ander antisemitisme is van andere aard en behoeft andere analyses.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.