Moslims willen ‘eeuwige rust’ in Drenthe: grootste islamitische begraafplaats van West-Europa nabij?

Twee graven van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Een christen en moslim naast elkaar. Bron: Flickr / Ben Sutherland
Foto: Twee graven van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Een christen en moslim naast elkaar. Bron: Flickr / Ben Sutherland

Grote kans dat in Zuidlaren binnenkort de grootste islamitische begraafplaats van West-Europa wordt geopend. De stichting Bijzondere Islamitische Begraafplaatsen in Nederland (BIBIN) heeft laten weten een plekje in Drenthe te willen bemachtigen. Het gaat om ongeveer 1.400 moslimgraven en het park wordt zo’n 5.400 vierkante meter in oppervlakte. Iets kleiner dus dan een officieel voetbalveld. Voorzitter van de vereniging Hamed Amrino is momenteel in overleg met de eigenaar van de particuliere begraafplaats Lits-de-Fenix aan de Annerweg.

Op islamitische begraafplaatsen is echter geen plek voor niet-moslims, maar dat is een kwestie van groepspreferentie, dus we hoeven er niet met z’n allen over heen te vallen. Dergelijke gebruiken zien we ook vaak bij christelijke begraafplaatsen. Overleden moslims worden met hun hoofd richting Mekka begraven en liggen dus niet op dezelfde begraafplaats met niet-moslims. Dat laatste is natuurlijk slechts een kwestie van perceptie van de ruimte, want de gehele aarde is in essentie één grote begraafplaats voor alle mensen. Ook al plaats je een hekje met een bord, alsnog liggen moslims in dezelfde grond als niet-moslims. De gemeente Tynaarlo (Drenthe) heeft laten weten geen problemen te hebben met de plannen.

In tegenstelling tot Nederlandse gewoonten zijn islamitische begraafplaatsen ‘voor de eeuwige rust’ ontworpen en worden de graven niet geruimd. Dat is op zich een rustgevende gedachte. Het ruimen van graven is namelijk gewoon heel erg vreemd, al is het wel logisch vanwege de schaarste aan ruimte in Nederland. Als kistendrager weet ik hoe het is om rituelen uit te voeren tijdens plechtige rouwbijeenkomsten en in Nederland verschillen deze enigszins van de islamitische traditie. Zo geloven islamieten dat een overledene zo snel mogelijk moet worden begraven omdat de overledene mogelijkerwijs nog kan horen, voelen en ruiken. De wetenschap suggereert dat het mogelijk is dat zich enige hersenactiviteit voordoet na ‘de dood': “Het is mogelijk dat overleden personen zich ervan bewust zijn dat zij zijn overleden en zelfs stemmen horen vanuit hun omgeving.”

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

80 reacties

 1.   

  De islamisering van Nederland, ook op de begraafplaats. Ik ben benieuwd of er van staatswege subsidie wordt verstrekt en hoeveel.

  1.   

   Hoezo subsidie? Is dat ook het geval bij een Christelijke begraafplaats dan?

   1.   

    @Jan Klaasen: Hoe subsidie? Weet jij dan niet dat de Nederlandse overheid de islamisering van Nederland subsidieert met zeer forse bijdragen?

    Een voorbeeld:

    De As-Soennah moskee in Den Haag (Stichting As-Soennah/Centrum Sjeikh Al Islam Ibn Taymia) ontving tussen 2013 en 2017 €44.083 euro aan subsidie.

    Bron: subsidieregister.denhaag.nl/

    1.   

     Omdat je weer van onderwerp veranderd en je niet snap…

     Telegraaf, 30-12-2017

     ’Thierry Baudet bedelt om subsidie’

     1.   

      @Maandag: Ik verander om de ‘dooie dood’ niet van onderwerp. Ik stel de vraag of hier subsidie bij komt kijken. Jij verandert wel van onderwerp, Thierry Baudet heeft hier inderdaad niets mee te maken.

    2.   

     Maar nu toch niet meer? Bovendien betaald de islamitische gemeenschap ook heel veel aan hun moskee. Als de christelijke gemeenschap dat nu ook eens zou doen hoeven er niet zoveel kerken te sluiten. Heb je trouwens nog meer voorbeelden van subsidie aan een moskee of is dit de enige die je kon vinden.

     1.   

      @Jan Klaasen: Ja hoor, nog steeds.

      Nog een voorbeeld: “De activiteiten van SPIOR worden mogelijk gemaakt door subsidies en bijdragen van overheden en fondsen.”

      Wat is SPIOR?

      “SPIOR staat voor Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond en werd opgericht in 1988. Destijds gebeurde dat op initiatief van 16 moskeeën in Rotterdam met als doel om de gemeenschappelijke belangen te vertegenwoordigen, wat zich toen met name richtte op huisvesting van moskeeën.”

      Bron: spior.nl

 2.   

  Ja ook de overleden moslims zullen ergens terecht moeten. Een heel smakeloos grapje zou natuurlijk zijn dat je van de 1400 die daar gehuisvest gaan worden niet heel veel last v an zult hebben maar hij is zo makkeliik dat ik hem niet kan laten om hem te maken.Nu nog hopen dat het geen ban op gaat leveren.

  1.   

   De suggestie zal zijn dat we Nederlandsche bodem niet voor de eeuwigheid aan deze “heidense” godsdienst moeten afstaan.

   DDS kan soms erg diep zakken

   1.   

    “DDS kan soms erg diep zakken”

    O ja, waarom dan?

    1.   

     Waarom?, dat weet die blauwe ook niet, verzint het woordje “heidens” in de text van Teunis, ik heb het niet gevonden, maar ja, niets is die blauwe te gek om te drammen.

   2.   

    Ja, pijnlijk.

   3.   

    Ik verwacht niet dat dit een inclusieve begraafplaats zal zijn. Ongelovigen kunnen natuurlijk niet naast superieure moslims ten ruste gelegd worden.

 3.   

  Wat willen we met dit stukje? Joodse begraafplaatsen zijn ook voor de eeuwige rust, of willen we daar ook aan tornen?

  Meneer Lugar, vol van haat, gaat er met zijn onnadenkendheid vol op in en
  stelt de verkeerde vraag.

  Overigens is overlijden big business, vraag dat meneer Keizer, ex voorzitter van de VVD maar….komt geen cent subsidie om de hoek kijken

  1.   

   “Meneer Lugar, vol van haat, gaat er met zijn onnadenkendheid vol op in en
   stelt de verkeerde vraag.”

   Waar zie jij haat? En wat vind jij onnadenkend? En welke vraag is volgens jou verkeerd? Geef ik soms geen voorbeeld van subsidie aan islamitische instellingen/ideeën?

   Je kunt beter een beetje inbinden, ik vind jouw mond véél te groot!

   1.   

    Je kunt beter een beetje inbinden,
    ik vind jouw mond véél te groot!
    .
    Ik zie blue monday gelijk bibberend onder tafel schieten.

   2.   

    @Maandag: Mocht je van plan zijn mijn vragen niet te beantwoorden… Voel je vrij want ik ben het gewend.

    Linksaf poneert van alles; leugens, onjuiste feiten, drogredenen, etc… Wanneer er vragen worden gesteld zijn de meeste niet thuis. Die wetenschap helpt bij het niet meer in discussie gaan en de meeste opnemen in het DDS-script.

    :)

    1.   

     Het probleem met jou is dat je dezelfde vragen de hele tijd stelt en een week later de antwoorden weer vergeten bent. Ik blijf mezelf niet herhalen omdat jij een slecht geheugen hebt.

  2.   

   @Maandag: En euh… geef maar geen antwoord, ik ben dat inmiddels wel gewend.

 4.   

  Bron Wiki:
  In Nederland zijn ongeveer 230 Joodse begraafplaatsen te vinden waarvan er 29 een beschermende monumentenstatus hebben.
  Joodse begraafplaatsen zijn vaak zeer oud, er zijn soms graven van meer dan tweehonderd jaar oud te vinden. Dit komt doordat Joodse begraafplaatsen niet geruimd mogen worden volgens de wetten van het jodendom en dus ‘eeuwig’ zijn.

  1.   

   Het gaat vaak om verwilderde tuinen (Bronckhorst, Gld. en Dwingelo Dr) in een bosperceel. Vaak gaat het om hele families. Het geeft een beklemmend gevoel. Dat had ik ooit ook in Bergen Belsen vele jaren terug, een gevoel van onbehagen. Meer dan een gewone begraafplaats waar ik vaker kom.r

  2.   

   Voor zover bekend betaalt de gemeenschap zèlf de grafrechten. Er valt echter wat voor te zeggen om tevoren bij de toelating tot dit land al te bedenken welke schadelijke gevolgen er voor de vigerende cultuur en gemeenschap meekomen. Dan teken je bijvoorbeeld zo’n pact ter bevordering van de grote toestroom aan kansloze nauwelijks integreerbaren door de hidjra tot mensenrecht te promoten niet. Of mag ik dat niet zeggen?

 5.   

  Waarom zou hier bezwaar tegen kunnen zijn? In Frankrijk zijn ook islamitische begraafplaatsen van moslims die geprobeerd hebben de nazi opmars te stuiten.

  1.   

   Dat deden ze zeker met de moslim SS troepen?

   1.   

    Als je eens een wat bredere interesse zou hebben zou je weten dat 1 van de heftigste gevechten door een Marokkaans / algarijns regiment is gestreden.

    1.   

     Dat waren koloniale troepen. Die moslims hadden geen keuze. De Bosnische moslims van de SS-divisie Handschar waren daarentegen vrijwilligers.

     Ook leuk: Marocchinate.

     “Marocchinate is een Italiaans synoniem voor massa-verkrachting. Vrij vertaald betekent deze term “gemarokkaniseerde vrouw” en verwijst naar de massaverkrachtingen door Marokkaanse soldaten na afloop van de slag om Monte Cassino.”

     Wat zijn het toch een schatjes.

     1.   

      Als je over koloniale legers praat zou je je eens moeten verdiepen in waarom bv de maumau hebben gevochten, er was ze vrijheid beloofd maar kregen niets.

      Mijn oma is door blanken verkracht, meerdere malen.

      Dat soort gesprekken vind ik hellemaal niet erg om aan te gaan maar bereid je voor op een kant die jij liever niet hoort. De slavernij is in Afrika veel langer doorgegaan dan men hier altijd maar roept. Dit kan nooit jouw aangerekend worden maar vanuit historisch perspectief is het interessant.

      Overigens hebben ook geallieerde troepen Duitse vrouwen verkracht. Een oorlog heeft zeer ongewenste bijeffecten.

      Het is en blijft een feit dat moslims voor de vrijheid van Europa hebben gevochten. Weet je trouwens dat in Tunesië behoorlijk wat moslims joden hebben beschermd?

     2.   

      “Het is en blijft een feit dat moslims voor de vrijheid van Europa hebben gevochten.”
      ———————————————————-
      Aytas gaat niet serieus in op mijn bericht.

      De moslims die in het Franse koloniale leger vochten deden dat niet om de nazi’s te bestrijden maar omdat ze dat nu eenmaal moesten omdat ze in Franse dienst waren.

      Toch probeert Aytas de suggestie te wekken dat het anders zit.

      Triest. De frustraties zitten bij haar heel diep.

      Over de moslims (vrijwilligers) bij de SS zwijgt ze. Hoe hypocriet kan een mens zijn?

 6.   

  Ik weet dat het cristenen is aangepraat en mode werd om hun nabestaanden te laten verbranden ”cremeren” is het mooie woord,vooral met het oog op ruimte gebrek,Die Joden begraafplaatsen zullen zich waarschijnlijk niet uitbreiden , maar wèèr word aan de behoefte van de muzelman voldaan,die vast besloten is om van Nederlandje een provincie en maken en voor eeuwig te blijven…..ook de dooien;Uiteraard met volle medewerking van neerlands linkse burgemeesters.Sucses er verder mee.

  1.   

   @Mart: Waarschijnlijk inclusief subsidie van de belastingbetalers, de islamisering vergoedt.

   1.   

    Lugar ,ik denk dat het stuk land voor andere doeleinden aangekocht wordt,want als de moslim dood gaat gaan ze de dode altijd begraven in het land van herkomst en dat moeten zij vooral blijven doen.
    In levende lijve hebben we al genoeg narigheid van hun mogen ervaren.
    Genoeg is genoeg.
    De moslims verafschuwen de westerse wereld.

    1.   

     @Sonar: Inderdaad, daar zeg je wat! Misschien toch om de subsidie op te strijken, gratis geld (djizja) wordt binnen de islam niet als probleem ervaren.

 7.   

  @Lugar
  Ik lees met belangstelling je dappere pogingen om met de bekende dwarsliggers in discussie te gaan. Opmerkelijk hoe bedoelde figuren (overbodig deze nader aan te duiden) altijd tegen zijn wanneer ze vermoeden dat de meer intellectueele DDS-lezer voor is en andersom. Maar het wordt soms wel een beetje veel en mijn belangstelling voor DDS neemt daarmee helaas navenant af. Aan de andere kant begrijp ik dat die dwarsheid een reactie op een mislukt leven kan zijn. Ik moet hen hen dan maar gunnen.

  1.   

   @Ego: Forummers die geen respect voor mij hebben, wel van alles neerplempen maar geen antwoord geven op terechte vragen verdwijnen allemaal in het DDS-script. Dat betekent dat het steeds leuker wordt en dat ik voornamelijk discussieer met mensen die dat verdienen.

   1.   

    @Lugar, een goed zeeman bevaart alle zeeën en gaat er geen eentje uit de weg hoe hoog dan ook. Recht zoals ie gaat. Geen paniek.

    1.   

     Alle, behalve de rode.

   2.   

    Quote: ik voornamelijk discussieer met mensen die dat verdienen..
    .
    Het is inderdaad een gunst om met lugar te mogen discussiëren.
    Sommige hebben ook alle geluk van de wereld.

 8.   

  De eeuwige grafrust is in Nederland, zolang de democratie het goedkeurt.
  Dus wanneer de meerderheid in de plaatselijke gemeente nog voor ‘’eeuwige grafrust’’ is dan is er rust. Wanneer de meerderheid in de gemeente plots eens is over het ruimen van een begraafplaats dan gaat men er gewoon aan geloven. Vele christelijke en joodse begraafplaatsen met ‘’eeuwige grafrust’’ zijn de afgelopen decennia gewoon geruimd. De moslim zal er niet gerust om moeten zijn.
  Wie zich in zandgrond laat begraven is na 10 jaar compleet weg. Van ruimen kan dan ook geen sprake meer zijn.

 9.   

  Begrijp ik nu goed dat moslims zelf een massagraf willen bij Zuid-Laren?

  1.   

   Nee, geen massagraf, zieke man, dit soort genocidale ideeen zitten alleen maar in jouw hoofd.

  2.   

   Ja @Sjun jammer dat het maar 1voetbalveld groot is mag van mij wel 10 keer zo groot zijn dan passen er een hoop in toch ? hahahahahahaha

   1.   

    Ik denk dat Sjun ook heel grappig vindt, Robroy.

    1.   

     Ja…de humor ligt hier voor het oprapen. En die nare linkse mensen maar denken dat jullie een stel fascisten zouden zijn.

     Ik snap werkelijk niet hoe ze er op komen…

     1.   

      Ja, je snapt niet hoe dat kan.

      :)

     2.   

      Ieder gevoel voor humor ontbreekt aan links. Zelfs een overduidelijk grap waarop een bordje staat ‘grap’ zien ze nog als dodelijke ernst. Arme, domme mensen.

  3.   

   Ieder gevoel voor humor ontbreekt aan links. Zelfs een overduidelijk grap waarop een bordje staat ‘grap’ zien ze nog als dodelijke ernst. Arme, domme mensen.

   Leuke witz, Sjun!

   1.   

    Humor en islam?

    “There is no fun in Islam. There can be no fun and joy in whatever is serious. Islam does not allow swimming in the sea and is opposed to radio and television serials. Islam, however, allows marksmanship, horseback riding and competition”

    Bron: Meeting in Qom “Broadcast by radio Iran from Qom on 20 August 1979.” quoted in Taheri, The Spirit of Allah (1985) p.259

   2.   

    Grappen over massagraven worden alleen door lachebekje als Groeneveld op waarde geschat.

    1.   

     Ieder gevoel voor humor ontbreekt aan links. Zelfs een overduidelijk grap waarop een bordje staat ‘grap’ zien ze nog als dodelijke ernst. Arme, domme mensen.

    2.   

     Je kunt het ook anders zien: zij wier leven tot op de draad verzuurd is (die uitdrukking verzin ik hier ter plekke) beschikken vaak niet meer over een gevoel voor humor. Twee keer sneu dus!

     1.   

      Terwijl je over het vullen van massagraven toch keileuke grappen kunt maken.

      Is het niet, Ego-non-solus?

     2.   

      Ja, als het over moslims en massagraven gaat is het dikke pret. Maar dat begrijpen de niet-islamofoben niet, Ernst.

     3.   

      EQ, ik ga niet met u in discussie. Uw reacties zijn zelden als zodanig bedoeld. Daarom, ik verspil mijn tijd niet.

 10.   

  Tibetaanse doden worden in stukken gesneden door hun eigen familie, en daarna gevoerd aan de gieren. Dat is pas een Hemelse begrafenis , en ook nog milieu vriendelijk.

 11.   

  Als men “eeuwige” rust in Europa wil, dan kan dat alleen zonder de islam.

 12.   

  Bij ons kost een plaats al 750 euro per 10 jaar. Als je het daarna niet meer kunt betalen wordt het graf geruimd. Dus bij eeuwig blijven liggen lopen de kosten hoog op. Wie gaat dit allemaal betalen.

  1.   

   De nabestaanden?

  2.   

   “Wie gaat dit allemaal betalen.”

   Met een beetje klagen en claimen kan dat misschien geregeld worden via de djizja, de islamisering van ons land wordt immers geen strobreed in de weg gelegd.

 13.   

  Er bestaat een gigantische begraaf plaats in het bijzonder voor islamieten, namelijk de Noordzee, plek zat.

  1.   

   Die is te ondiep en daar wordt gevist, de Marianentrog is een beter alternatief.

   1.   

    @ildib: Nee niet vissen inderdaad!

  2.   

   Nu moeten we natuurlijk niet te snel conclusies trekken dat de rechtse meneer Barstow
   fascistische of racistische trekjes zou hebben.

   Welnee, ik zoek er niets achter en stel meneer Barstwo de vraag of hij dan nog
   zin heeft in verse Noordzee vis….

   Weer en hollandsche traditie om zeep geholpen!

   1.   

    “we”

    Spreek voor jezelf.

   2.   

    Mocht het ooit zover komen, dan zijn de zeeën allang leeggevist, daar zijn we namelijk met een sneltrein vaart mee bezig.
    Dus dumpen die handel, in de Noordzee, opgeruimd staat netjes.

 14.   

  Ik vind die Ernst als oplettende ons corrigerende Bromsnor niet slecht. Hij is vast een intellectueel met een goede ontwikkeling en kennis van zaken. Zijn nadeel is dat hij een vervelende arrogante kwast is die gepensioneerd is en niks anders te doen heeft. Je hebt van die types die anderen constant willen verbeteren – zeg maar anderen de les moeten lezen en kleineren op een uiterst irritante manier. Waarom? Geen idee. Misschien vindt hij de rest van deze site wel arrogante eigenwijze types.

 15.   

  Ik herinner mij een andere intrigant die in den beginne heel voorzichtig postte. Je had eigenlijk niks in de gaten. Voorzichtig bouwde hij zijn commentaren op die steeds wilder en ‘agressiever’ werden. Daar moet volgens mij over nagedacht zijn.

  Nou ja, rustig aan! Laten we hem maar vergelijken met de mens onder het goedwillende Britse volk in de tijd van de opkomst van Hitler en de nazi’s met die afgrijselijke premier van Groot-Brittanië Chemberlain cum suis. Er werd het Duitse volk geen haarbreed in de weg gelegd met hun hysterie voor Hitler. Net zoals alle moslims door het dolle heen zijn wanneer het aankomt hun profeet te eren en daarmee samenhangende overtuiging in de weerzinwekkende Koran.

 16.   

  Ernst Quispel moet volgens mij atheïst zijn en in de evolutietheorie geloven. Hij verwerpt alle religies. Ik ook, maar het christendom – moet erkend worden – is wel de stuwer in de vooruitgang van de wereldbeschaving geweest en nog steeds.

  Alhoewel er nog maar weinig christenen zijn die in zoiets als het weerzinwekkende Hellevuur van God geloven, houden moslims vast aan de verschrikkelijke straf van God die niets goddelijks in zich heeft, maar wel alles wegheeft van een duivelse psychopaat. Deze parade aan folterteksten Komt ook niet voor in de Bijbel.

  Wel de vergelijking met een brandende vuilnisbelt in die tijd, maar . . . daarin verzeild raken was dus maar tijdelijk – bij wijze van spreken dan. Het gold als waarschuwing en niet als vaststaand feit. Wat een enorm contrast met de Koran waarin Mohammed constant bezig is met Allah te promoten als de baas boven baas van het folteren van mensen. En juist die ontkenning, althans het negeren daarvan irriteert mij mateloos bij ‘kennisbaas’ Ernst Quispel.

 17.   

  We hadden vroeger ene Beukman op het forum die min of meer ook zo bezig was. Maar . . . die was vele malen beter en vooral relativerend en humoristisch bezig. Ernst Quispel maakt vanaf het begin een stiekeme indruk, de echte trol. Beukman niet. Die viel direct de discussie binnen en lachte zich rot om bepaalde ‘fratsen’. Zoals gezegd, Ernst Quispel vindt het uitermate bevredigend om iedereen te kleineren en als domme eigenwijze ondeskundigen de les te lezen.

 18.   

  Dat Mohammed een sadist was negeert Ernst volkomen. Daar ligt dan ook het sterke punt in het wegzetten van mohammedanen als ongeschikt voor onze kennisbeschaving.

  Dat moslims overtuigd zijn dat de Bijbel vervalst is, is op zich complete waanzin en moet beschouwd worden als het bruuskeren – het ongeloofwaardig van Allah maken. Moslims schoppen hiermee tegen het zere been van Allah en geeft aan hoe diep moslims verdronken zijn in hun rigide geloof.

  De Koran is eigenlijk geen boek, maar de uitspraak van Allah. Het past niet binnen de tactiek van Ernst Quispel om onderscheid te maken tussen de Bijbel (fantastisch boek – een complimentje kon er niet van af) en de Koran dat geen boek is, maar een verzameling van losse angstkreten om daarmee mohammedanen de stuipen op het lijf te jagen.

 19.   

  Ernst Quispel reageerde overigens wel heel erg losjes op bijdragen waarin bijna alle sura’s vermeld waren die op het Hellevuur betrekking hebben, en gaf snel aan dat dit soort folterteksten ook in de Bijbel staan. Hij refereerde slechts aan één schriftuurplaats die overigens niet te vergelijken is met al die martelteksten uit de Koran.

  1.   

   @Jozias: Ik zou meneer Quispel niet teveel aandacht geven, zijn intenties zijn de meesten al bekend.

 20.   

  Ik had het vermoede dat alle moslims in hun thuisland begraven wilde worden, zo niet dan wordt het een gezellige boel in dat vredige Drente

  1.   

   Doen ze ook toeterende rouwstoeten?

   1.   

    Zo niet kunnen wij dat natuurlijk verzorgen….lol…..

 21.   

  Ja we zitten voor ééuwig aan die lui vast want de graven worden nooit geruimd,dat zal misschien een probleem in de toekomst worden,gaan de extreme islamofoben de grafstenen alsnog ruimen.

 22.   

  Moslims willen eeuwige rust in Nederland? Begrijp mij goed, ik wens de voltallige moslim gemeenschap hun eeuwige rust,mag van mij eerder vandaag dan morgen maar waarom hier. Nederland is koud, druk en het wordt steeds drukker en de grond, het wisselt, kan weerbarstig zijn.

  Waarom niet in die oosterse zandbak, het is makkelijk een graf te graven, zand, het is er aangenaam warm, mocht de overledene nog indrukken van hun laatste rustplaats op aarde, of eigenlijk in de aarde, opdoen weet de moslim dat het wel goed is, en het is dicht bij dat zwarte, sorry SS, blok beton, is het niet ver weg om daar ‘snachts een virtueel spiritueel rondje om te maken.

 23.   

  Typisch islam de grootste en hoogste moskeeen, de grootste begraafplaats altijd de grootste, niet gauw tevreden.

  1.   

   Natuurlijk, eerst de bevolking vervuilen. Nu natuurlijk ook nog de grond.. Gelijk saneren zou ik zeggen.

 24.   

  Kunnen de wormen ook eens halal eten :-)

 25.   

  Speklapjes doen wonderen!!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!