Oh jee, lastige kwestie! Journalistenvakbond: ‘Hoe kunnen redacties omgaan met kwetsbare columnisten?’

Seada Nourhussen (midden) mocht ooit bij Pauw uitleggen dat er flink gediscrimineerd wordt op de werkvloer. Screenshot NPO.
Foto: Seada Nourhussen (midden) mocht ooit bij Pauw uitleggen dat er flink gediscrimineerd wordt op de werkvloer. Screenshot NPO.

De redactie van Trouw is, nu ze door de tissues heen zijn, haast genoodzaakt om haar eigen krantenpapier te moeten gebruiken om de tranen te drogen. Waar ging het toch mis bij Seada Nourhussen en waarom waren ze niet inclusief genoeg? Misschien kan ik ze helpen.

Seada Nourhussen kreeg bijna een niet-aflatende stroom racistische reacties te lezen door haar columns. Daar kwam nog eens bij dat de redactie van Trouw haar te weinig steun gaf voor ‘haar kwetsbare positie als zwarte, vrouwelijke opiniemaker’.

De redactie van Trouw is natuurlijk niet in het bezit van een anti-racisme toverstaf dus komt het aan op praktische oplossingen! Hier een paar opties:

 1. Lees de reacties niet
 2. Zet de reacties uit
 3. Zet een emailadres voor spam op zodat de reacties daar naartoe worden gestuurd.
 4. Wordt eens minder kwetsbaar. ‘Zwart’ en ‘vrouw’ staat niet gelijk aan ‘zwak’ en ‘van porselein’.

‘Ja Wout dat kun je wel zo zeggen maar jij als blanke heteroman snapt niet hoe zoiets bij een zwarte vrouw allemaal binnenkomt.’ Nou, als ‘een kritische rubriek van de ombudsman van Trouw‘ ‘de druppel’ was, dan is er toch echt iets goed mis. Dat ligt echt niet aan de huidskleur of het geslacht van de opiniemaker, maar aan het gebrek aan karakter.

Daarmee wil ik natuurlijk absoluut niet bagatelliseren dat bedreigingen hard aan kunnen komen, maar vanwege de aard van het werk, namelijk achter je scherm je opinie de wereld in slingeren, is de optie er gewoon om je niet bloot te blijven stellen aan dergelijke haat en nijd. Desnoods laat je een stagiaire de reacties doorspitten op bedreigingen die daadwerkelijk tot actie zouden kunnen leiden en bekijk je die zorgvuldig. Daar zou een concrete rol voor de redactie kunnen liggen. Seada geeft echter nergens aan wat zij dan precies van de redactie verwacht en jammert alleen maar ‘niet genoeg’. Daar kan een werkgever of collega natuurlijk óók niet veel mee.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

36 reacties

 1.   

  Indien een opiniemaker met een donkere huidskleur schrijft over een thema dat dicht bij hem/haar staat zoals “zwartepiet of islam of discriminatie” weet hij/zij toch dat er óók negatieve respons gaat komen!
  Het gaat er even niet om of dat terecht is,DAT het gaat gebeuren dat weet je tevoren.
  En als iemand dat niet kan incasseren heeft hij/zij de verkeerde job of het verkeerde
  item.

  1.   

   Reacties zijn natuurlijk heel wat anders dan bedreigingen.

   1.   

    @Satya
    Alle kritiek moet ongeacht huidskleur kunnen zolang ze betrekking hebben op de inhoud van de column.

    1.   

     Om inhoudelijk kritiek ging het hier niet, domoor.

     1.   

      @eq
      Haar column sloeg kant noch wal; en dat was niet de eerste maal.

     2.   

      Daar gaat het helemaal niet over, Toetssteen. Seada Nourhussen kreeg bijna een niet-aflatende stroom racistische reacties en bedreigingen over haar heen.

      Kun je niet goed lezen ofzo?

     3.   

      @eq
      zo, heb je ook psychologie naast sociologie gestudeerd? wat een verrekte aanmatiging om iemand, die je niet kent, nooit gezien hebt voor domoor uit te maken. typisch links vuil.

    2.   

     Nee Quisling. houdt u zich eens bij de feiten in plaats van die stemmingmakerij. En zet hier niet denigrerend en stuitend arrogant reageerders met een andere mening dan de uwe met een misselijkmakend moralistisch superioriteitsgevoel in de hoek. De feiten? Mevrouw Nourhussen scheert in haar stukjes steevast alle blanke medemensen over een negatieve en vooringenomen kam. Dus wie is hier nu de racist? Feiten die recentelijk nog door een collega werden bevestigd:

     ‘Sylvain Ephimenco: Trap er niet in, het ging Seada Nourhussen primair om een conflict op de werkvloer.

     Gedurende drie dagen heeft mijn collega Seada Nourhussen, columnist bij Trouw, heel Nederland doen geloven dat ze met haar Column was gestopt alleen wegens hevige racistische opmerkingen en reacties hierop. Het was dus niet waar. Vandaag kwam Nourhussen in haar eigen blad Oneworld, na drie dagen zwijgen, eindelijk met haar uitleg: “Dat Seada Nourhussen alléén wegens racistische reacties is gestopt met haar column bij Trouw is niet waar. Te weinig besef over haar kwetsbaarheid als zwarte, vrouwelijke opiniemaker, woog zwaarder. Lees haar reactie op de mediastorm van de afgelopen dagen.” Het ging primair over een conflict op de werkvloer over haar belangverstrengeling als Trouw-columnist en hoofdredacteur van het blad Oneworld. Een uitglijder die door de Trouw-ombudsman Adri Vermaat op 9 november werd behandeld. Na de column van de ombudsman weigerde Nourhussen nog maar een woord voor Trouw te schrijven. De tekst van Nourhussen in oneworld vandaag is in feite een zware aanval op Trouw en de redactie die ze een gebrek aan empathie verwijt jegens de ‘kwetsbare zwarte vrouwelijke opiniemaker’ die ze is. Conclusie: racisme en anti-racisme worden soms misbruikt om duistere rekeningen te vereffen. Niet intrappen.’

 2.   

  ‘Sylvain Ephimenco: Trap er niet in, het ging Seada Nourhussen primair om een conflict op de werkvloer.

  Nourhussen

  Gedurende drie dagen heeft mijn collega Seada Nourhussen, columnist bij Trouw, heel Nederland doen geloven dat ze met haar Column was gestopt alleen wegens hevige racistische opmerkingen en reacties hierop. Het was dus niet waar. Vandaag kwam Nourhussen in haar eigen blad Oneworld.nl, na drie dagen zwijgen, eindelijk met haar uitleg: “Dat Seada Nourhussen alléén wegens racistische reacties is gestopt met haar column bij Trouw is niet waar. Te weinig besef over haar kwetsbaarheid als zwarte, vrouwelijke opiniemaker, woog zwaarder. Lees haar reactie op de mediastorm van de afgelopen dagen.” Het ging primair over een conflict op de werkvloer over haar belangverstrengeling als Trouw-columnist en hoofdredacteur van het blad Oneworld. Een uitglijder die door de Trouw-ombudsman Adri Vermaat op 9 november werd behandeld. (https://www.trouw.nl/opinie/hoed-je-als-columnist-voor-verstrengeling-van-belangen-~a3998de0/) Na de column van de ombudsman weigerde Nourhussen nog maar een woord voor Trouw te schrijven. De tekst van Nourhussen in oneworld vandaag is in feite een zware aanval op Trouw en de redactie die ze een gebrek aan empathie verwijt jegens de ‘kwetsbare zwarte vrouwelijke opiniemaker’ die ze is. Conclusie: racisme en anti-racisme worden soms misbruikt om duistere rekeningen te vereffen. Niet intrappen.’

  Waarvan akte!

 3.   

  ‘Dat ligt echt niet aan de huidskleur of het geslacht van de opiniemaker’

  Eens. Maar hoezo zou dat gebrek aan karakter zijn? Het kan natuurlijk best zijn dat zoiets na verloop van tijd aan je gaat vreten. Wie weet wat jou nog te wachten staat?

  1.   

   @satya
   Vele columnisten worden afgebrand vanwege een artikel. Terecht of onterecht? Dat moet het punt zijn, niet kleur of andere uiterlijke kenmerken.

   1.   

    Dat zeg ik toch. Ik vraag in hoeverre het aan karakter is toe te schrijven. Ik vind kritiek iets anders als bedreigen.

  2.   

   @aytas
   je bent vervelend net zoals die andere lieden met een kleurtje. zodra er iets gebeurt beginnen jullie ach en wee te roepen. voor jou die niet uit NL komt maar alleen maar aan het staatsinfuus hangt – dat wij, boze witte mensen, moeten betalen – is het volgende spreekwoord onbekend of wil je het niet kennen. wie kaatst moet de bal verwachten. als je niet weet wat het betekent vraag het dan aan die goede schrijver van je waar je te pas en te onpas mee loopt te schermen. ga eens iets doen, werken voor de kost bijvoorbeeld en val ons niet meer lastig met je hersenspinsels.

   1.   

    Beter lezen. Ik ben in Nederland geboren zak hooi. Ik betaal jouw bijstand.

    1.   

     @aytas
     ik weet niet wat ‘bijstand’ is. ik weet wel dat lieden met een kleurtje, zoals jij er ook een bent, constant aan de staatsteun hangen. Lazer op uit dit land wat eet van jouw werk!? wat een loser!

   2.   

    Waarom moet ze weg?Haar reacties zijn soms ook wie kaatst kan de bal verwachten. Voor zover ik me k an herrinneren heeft ze mij nooit voor facist of bruinhemd uitgemaakt en vind haar reactie ook als ik een andere mening heb niet onprettig te lezen Dus misschien soms ook eerst kijken hoe er op haar gereageerd word en die context de tegenreactie bekijken. Dat is slechts mijn mening dus kan er naast zitten en heeft u het bij het rechte eind tevens heb ik ook niet het idee dat ze verdedigt moet worden maar dat z3 dat prima zelf kan.

   3.   

    Je hebt het dan ook over een ‘hoofddoekjes vrouwtje’, die, omdat ze anders inde keuken had gestaan en dan waarschijnlijk met de bips omhoog, die terecht is gekomen op een VMBootje in een grote stad. Denkt beter te zijn dan u en ik. Komt met flauwekul aanzetten, die een normaal mens niet eens denkt, al zou hij, met zijn geest, nog steeds in Woodstock of Kralingen popfestival zijn blijven zitten. Is altijd vervelend en betweterig. En geen discussie mogelijk altijd gelijk dat vingertje. Het is, dat E. Mispel geen kip kan maken, al krijgt hij de veren cadeau, want anders zou je denken, dat dit een dochter van hem is. En dat vind voor haar een beetje zielig, want dat gun je geen mens. Oh wacht even…………..

    1.   

     En ze draait daarbij haar naam om. ze is door haar ???/ Waarheid genoemd en draai dat om en je weet hoe ze zich nu noemt.

 4.   

  “Seada Nourhussen kreeg bijna een niet-aflatende stroom racistische reacties te lezen door haar columns. ”

  Laten we het maar onder ogen zien: racisme is in ons land een groot probleem.

  1.   

   Misschien moet er een manier gevonden worden die het minder makkelijk maakt om anoniem ergens op te reageren. Een beledigende tekst typen of iemand afbranden en op enter drukken is te makkelijk.

   1.   

    Ik denk dat de oplossing inderdaad in die richting moet worden gezocht. De hoeveelheid strafbare racistische bagger die op het internet over mensen als Sylvana Simons en Seada Nourhussen wordt uitgestort loopt zo de spuigaten uit dat het onhoudbaar wordt de identiteit van dit tuig verborgen te houden.

    1.   

     ‘In het perverse mediaspel is racisme entertainment geworden’, schreef Seada Nourhussen. Satya is waarschijnlijk een goede leerling van haar geweest. Dezelfde geborneerde lulkoek.

    2.   

     Het zou idd mooi zijn als een beledigende tekst niet meer anoniem kon zodat men eerst weer even nadacht voor er zomaar wat richting iemand getypt werd.

  2.   

   Laten we het inderdaad maar onder ogen zien Quisling: er is een klein, maatschappij verziekend, clubje zelfbenoemde beroepsslachtoffers dat onmiddellijk de racismekaart trekt wanneer de mening van een ander hun onwelgevallig is of men hun zin niet krijgt. Om vervolgens jankend bij de MSM een partij selectief verontwaardigd te gaan zitten doen. En het probleem buitenproportioneel groter te maken dat het in werkelijkheid is.

  3.   

   De tenen van mevr. Nourhussen zijn zo lang dat het onmogelijk is om er niet op te gaan staan. Ik heb zo’n 50 columns van deze zwarte dame gelezen en altijd ging het over racisme door de witte mens. De kwaliteit was soms abominabel en nooit ook maar een spoortje humor of relativering. Een wonder dat Trouw haar nog zo lang heeft gehandhaafd.

   1.   

    Uit onverwachte en onverdachte hoek een andere allochtone columnist over Seada Nourhussen: “Zij is een racistische criticus van racisme”.
    https://www.trouw.nl/opinie/een-racistische-criticus-van-racisme-die-niet-tegen-kritiek-kan-mijn-solidariteit-heeft-grenzen~a72052e4/

  4.   

   Je blaat weer te vroeg Wim. Mevrouw werd op haar dubbele pet aangesproken en hing daarna de beledigde beroepsallochtoon uit. Sneu voor al die mensen die door middel van hard werken wel iets willen bereiken maar dankzij dit soort mensen de wind behoorlijk tegen krijgen omdat werkgevers juridisering van arbeidsbetrekkingen zo vroeg mogelijk voor willen zijn.

 5.   

  Het massale gehuil is mij echt te veel, ik ben het meer dan zat. Laat de gekrenkten en de gekwetsten uit mijn gezichtsveld verdwijnen, weg met de dictatuur van de schreeuwende minderheid. Als er boegbeelden voor de verhuftering van de maatschappij moeten worden aangewezen, kun je die beter zoeken onder de grote groepen inwoners van dit land die het leven van homoseksuelen nog veel ondraaglijker maken.

 6.   

  Laat ze lekker over mantelzorg schrijven of over bloemschikken, dan is er niets aan de hand. Ga je de randen opzoeken en kritiek leveren op andersdenkenden (vanuit een slachtofferrol), dan kun je verwachten dat lezers je gaan mailen. Als je je bedreigt voelt kun je altijd naar de politie toch?

 7.   

  Een krantenartikel of een column hoeft mij persé niet te plezieren. Diversiteit houdt de interesse scherp. Er zijn lezers die daarin niet kunnen meegaan en eisen artikelen die nauw aansluiten bij het karakter. Als daarvan wordt afgeweken wordt het artikel neer gesabeld en komt het binnenste naar buiten in een reactie. Dat is de kwestie. Die reacties blijken in de praktijk niet meer dan een standaard macro’tje. Zie het als een ‘digitale’ handtekening.

  1.   

   Ook de media gaat mee in de schreeuw om aandacht van de megaminderheid. De megafoon van de deugdominees zijn niet voor niets mega.

 8.   

  Advies van Wout:


  – Lees de reacties niet
  – Zet de reacties uit
  – Zet een emailadres voor spam op zodat de reacties daar naartoe worden gestuurd.
  – Wordt eens minder kwetsbaar. ‘Zwart’ en ‘vrouw’ staat niet gelijk aan ‘zwak’ en ‘van porselein’.

  Zullen we dit advies dan ook maar aan Geert geven inzake de bedreigingen die hij ontvangt? Word eens wat kwetsbaarder Geert, en kruip uit dat safe house van je!

  1.   

   Tuurlijk Beukman. Nourhussen wordt natuurlijk ook met enige regelmaat met de dood bedreigd. Topvergelijking! Weet u wat het is met die Nourhussen? Dat is zelf een blankenhater getuige die vooringenomen stigmatiserende schrijfsels van d’r. En wanneer mevrouw daarop, volkomen terecht overigens, wordt aangesproken schiet ze acuut in de jankmodus en trekt onmiddelijk de racismekaart. O, o, o, wat ben ik toch weer een slachtoffer. Zelfs haar collega’s bij Trouw prikten daar doorheen.

 9.   

  Tot S. Nourhussen zelf had besloten om niet meer haar korte column voor Trouw te leveren, was er helemaal niets aan de hand. Haar column was altijd gepubliceerd en door vele abonnees gelezen en gewaardeerd…Dus wat Seada betreft, is het waarschijnlijk een geval van “much to do about nothing”, (veel gedoe over niets). Zeker geen afkeuring van de redactie van Trouw, die Seada altijd heeft gesteund… In feite, was er een artikel afgelopen zaterdag van iemand anders over discriminatie van zwarte vrouwen. Volgens de schrijver zou het een harde blanke mannenwereld zijn, met soms discriminatie tegen zwarte mannen,
  die als 2de ranks worden beschouwd in bepaalde blanke mannen kringen. Soms worden blanke vrouwen in hoge posities “getolereerd” maar vaak als minder capabel
  in die kringen beschouwd. En nu meer over de aller pijnlijkste van dit artikel:
  zwarte of gekleurde vrouwen worden door die “blanke mannelijke racist kl. zaken” nooit geaccepteerd. Als dit een het beeld is van het huidige gang van zakken in de
  handel en politiek wereld, is het veel erger dan beter geworden…in onze tijd van
  “vooruitgang van de maatschappelijke waarden”. Maar er is toch wel een uitzondering
  in dit vreemde racist mannenwereld: Cultuur vakken. In mijn oude vak is het wel helemaal gelijk met mannen en vrouwen: blank, zwart, of kleurlingen. Wij zeggen
  “zo wat”, iedereen met talent is welkom. Iedereen houdt van mooie muziek.
  Beste vrienden, zoals het nu gaat met de wereld, moeten wij elkaar accepteren,
  man en vrouw gelijk, blank, gekleurd, zwart. Alleen de politie zouden het moeten omgaan met misdrijf identificatie van criminelen op hun huidskleur.
  Aan allen die een geweten problemen hebben en verder willen denken, is het nu de Adventstijd. Er zijn vele problemen. Maar de oude Handel schreef in zijn grote oratorium Messias vele oude, nog steeds waardig actuele boodschappen uit de Bijbel, voor onze toekomstige, mensen die de wereld moeten voortzetten. Mijn favoriet is een lieve alt aria: He shall feed his flock as a shepherd, dan daarna het wel bekende, zeer bekende boodschap: come unto me, all you that labour and are heavy leaden, and I wil give you rest. ( Kom tot mij, al jij die werken en zwaar lijden onder problemen, en ik kan jullie steun geven.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!