Ronduit schandalig: Philip Freriks niet één keer, maar twee keer bedonderd door de VPRO

De publieke radio omroep wil verjongen. Alleen mogen twee andere hoogbejaarden wél columnist blijven.

Net toen je dacht dat de controverse rond de VPRO en Philip Freriks niet nóg erger kan worden krijg je dit: gisteren confronteerde Jeroen Pauw de oud-radioman (dat is hij nu immers) met uitspraken van een andere ‘columnist,’ John Jansen van Galen, die voor het ontslag van Freriks opgebeld werd door de hoofdredacteur. In dat gesprek kreeg hij te horen dat Philip en Alexander weg moesten omdat de VPRO wil verjongen. Maar: hij mocht blijven. Terwijl hij al 76 jaar oud is.

Het begon allemaal met de vraag van Pauw wat er nou precies gebeurd was in de uitzending zondagochtend… en hoe de VPRO en Freriks op dat punt beland waren. Freriks legde dat uit, en uit de clip werd duidelijk dat de VPRO het zelf tot “misverstand” probeerde te bestempelen. “Ze hebben mij bezworen dat het allemaal een misverstand is, en dat ze willen dat ik blijf,” aldus Freriks. “Ga je dat doen?” vroeg Pauw? “Nee,” zei hij meteen. Mooi niet. Ze zoeken het maar uit.

“Ze hebben een verklaring afgegeven waarin ik zo ongeveer tot de beste columnist ter wereld ben verklaard…” voegde Freriks toe. Daarop reageerde Pauw behoorlijk scherp:

“Het is gewoon een schijnheilig clubje.”

‘Hoezo?’, hoorde je Freriks denken. Nou, Pauw had gewoon een andere clip klaarstaan, maar dan van een andere VPRO-radiocolumnist. Die legde uit dat hij voor het ontslag van Freriks gebeld werd door de hoofdredacteur. In dat gesprek kreeg hij te horen dat Freriks en een andere columnist, Alexander Münninghoff, weg moesten omdat de VPRO wil verjongen. Maar hij mocht blijven… terwijl hij al 76 jaar oud is.

Freriks reageerde als door een wesp gestoken:

“Ja, ik ben nu voor de tweede keer verbijsterd, want ik heb dit heel expliciet gevraagd, en mij is verteld dat hier absoluut geen sprake van was.”

Man. Man. Man. Zó rollen ze dus bij de publieken. Triest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Hermann

  Bij de commerciële omroep vlieg je eruit als het truitje te hoog is gesloten en het rokje te lang.

 2. Duke

  Leeftijdsdiscriminatie moet je niet faciliteren of financieren. En er was al weinig belangstelling voor deze zenders. Dat voorstel van Bosma om de NPO-radiozenders te verkopen moeten we maar volgen.

 3. Gekko

  Ach, ook Freriks is een NPO-graaier. Ik kan geen meelij met hem hebben. Met z’n 74 jaar wordt het zo langzamerhand ook wel tijd om het stokje aan een jongere over te dragen. Laat Philip maar vrijwilligerswerk gaan doen, billen wassen van bejaarden of zo.

 4. J.Rademaker

  Heel bijzonder, bedonderd door de publieke omroep, dat is nog niemand in Nederland overkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.