Scholieren moesten verplicht klimaatfilm 'An Inconvenient Truth' van Al Gore zien

Geen categoriedec 30 2018, 12:00
In 2006 verscheen de 'documentaire' An Inconvenient Truth van Al Gore. Veel mensen werden geraakt door de film en de stelling dat deze film heeft bijgedragen aan klimaatsensitiviteit durf ik wel aan. Maar hoe goed is de film nu eigenlijk? Nou, de radicale klimaatvoorspellingen die Al Gore tijdens zijn film deed kwamen niet uit. Verder maakte Lord Monckton gehakt van zijn analyse. Leuk dus zo'n documentaire vol emotionele en prikkelende beelden en een Al Gore die inspeelt op de pathos, maar wat hebben we eraan? De film kreeg een nominatie voor beste documentaire, maar dat is het eigenlijk niet. Wat was de film dan wel? Een goed moment om de jeugd te programmeren met klimaatonzin? Toevallig wel ja.
Van meerdere jongeren hoorden we verhalen over hoe complete klaslokalen verplicht werden de film van Al Gore te kijken. Blijkbaar vonden veel schoolbesturen in Nederland de film dermate goed dat de jeugd het 'moest' kijken. In Emmen huurden onderwijsinstellingen gezamenlijk een complete bioscoop af om jonge kinderen van rond de 12 - 16 jaar oud de radicale voorspellingen, indringende beelden en paniekzaaierij te bekijken. Het behoeft geen verbazing dat de jonge tere kinderzieltjes verbaasd en geschokt waren na het kijken van de film. Want zo'n film doet toch iets met je en de kennis van Al Gore was natuurlijk veel groter dan dat van ieder kind. De plaatselijke bioscoop werd volgeladen. Met duizenden kwamen de jongeren aan, in bussen of op de fiets.
Ach, uiteindelijk is alles beter dan weer een dag doorbrengen in een klaslokaal van 30 m² en dus kozen de scholieren maar al te graag vrijwillig voor het kijken van een verplichte film. Maar je gaat je toch afvragen hoeveel zo'n incident heeft bijgedragen aan zogenaamde klimaatattitudes. Dat zijn attitudes die mensen kunnen hebben over het klimaat. Bijvoorbeeld dat ze zich zorgen maken, denken dat CO2 een gevaarlijk broeikasgas is en nog veel meer. Een film als 'An Inconvenient Truth' draagt bij aan dergelijke klimaatattitudes of vormt ze voor de eerste keer. Best vreemd dus om deze film uit te kiezen als verplicht materiaal.
Verder heb ik nog nooit een 'verplichte' film meegemaakt als scholier. Er spreekt natuurlijk helemaal niets tegen het bestuderen van materiaal over klimaatverandering. Maar laat het dan wel een goede film zijn, niet een emotional appeal zoals deze.
Het is maar dat u het weet dat uw kinderen op deze manier het klimaatverhaal wordt opgedrongen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten