Snowflake-prof doet potje huilen omdat universiteitsblad Zwarte Piet afbeeldt: “Echt een nare, heftige afbeelding!”

Het Leidse universiteitsblaadje Mare besloot een Zwarte Piet af te beelden, en dat betekent natuurlijk één ding: in deze D66-stad slaan er dan direct allerlei politiek-correcte typetjes op tilt. De traditionele kindervriend doet niemand kwaad en is in 90% van het land niet omstreden, maar voor hoogleraar geschiedenis Maartje Janse was dit een aanleiding om eens flink moord en brand te gaan gillen.

Dat de situatie rondom Zwarte Piet grimmig is, ook nu de Goedheiligman weer op de boot naar Spanje zit, moge duidelijk zijn. Voor de cartoonisten van Mare, het universiteitsblad van de Universiteit Leiden, was dat aanleiding om de in het grootste gedeelte van Nederland onomstreden figuur af te beelden in een cartoon. Want dat is wat je doet als maker van protprenten: je pakt prikkelende actuele thema’s, en schuwt daarbij geen enkel karakter stijlmiddel. Zo zien we hier hoe Zwarte Piet gevierendeeld wordt – gezellig!

Als een volleerde salafist staat de eveneens in Leiden gevestigde historica Maartje Janse echter meteen op haar achterste poten. Zij vindt dat Zwarte Piet heel erg beledigend is en de afbeelding, die Mare bij wijze van een preview eerst online liet zien, niet in de papieren krant te zien zal zijn. Janse:

“Ik vind dit een heel vreemde en ook problematische afbeelding. Waarom een karikaturale blackface-piet afbeelden? En al helemaal als ‘slachtoffer’ van dit getouwtrek? Jullie zeggen hier eigenlijk: zo wordt die arme ZP kapot gemaakt. Maar het gaat om intimidatie van critici!

Ik hoop dat jullie een andere illustratie kiezen (iig voor het onlinestuk), en intern hier nog eens over verder praten. Ik denk dat het onbewust gebeurt, maar voor veel mensen is dit echt een nare, heftige afbeelding, die ook nog eens partij kiest bij een verslag.

De Mare onwaardig, want ik vond het verslag juist heel goed. En daar doet het nu afbreuk aan.”

Oproepen tot censuur: altijd -1. In het tijdperk post-Charlie Hebdo en post-Deense cartoonrellen oproepen tot het censureren van cartoons: -1000000. Ga dus lekker even weg, enge doctor Maartje.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Aytas

  ‘Oproepen tot censuur: altijd -1. In het tijdperk post-Charlie Hebdo en post-Deense cartoonrellen oproepen tot het censureren van cartoons: -1000000. Ga dus lekker even weg, enge doctor Maartje.’

  Helemaal met je eens.

  Zwarte Piet heeft dankzij extreem rechts een hele nare bijsmaak gekregen dit jaar wat ik erg jammer vind want het was altijd mijn favoriete tijd van het jaar, de kleine kinderen te zien dan. Ik hoop dat de extremen voor en tegen volgend jaar meer aan de kinderen denkt.

  1. marco1

   @Aytas : waarom vind je mij extreemrechts?

   1. Aytas

    Niet jou. Ik heb het niet over voorstanders van zwarte Piet. Ik heb het over de mensen die de figuur zwarte Piet aan het koloniale idee van onderdanigheid koppelen. Bv nvu.

    1. marco1

     Net als de Antiepieterbazen zoals KOZP bedoel je. NVU en KOPZ wat mij betreft beide clubjes misbare idioten.

     1. Aytas

      Het verschil in deze is toch echt het verschil in hoe je elkaar wilt bekijken en de bereidheid tot geweld.

      Ik heb volgens mij vaak genoeg aangegeven dat ik geen probleem met zwarte Piet heb, ik heb ook niet het idee dat de voorstanders allemaal racisten zijn.

      De racisten die zich wel in de discussie hebben gemengt hebbem voor mij toch een stukje verpest net als kozp voor jou waarschijnlijk. Ik heb zulke leuke herinneringen aan sinterklaas, m’n moeder die altijd grapjes maakte over gesmeer met schmink. Was ik zo onduidelijk? Leek het alsof ik iedere voorstander als extreem rechts wegzetten? Dacht met hoop op normaal sinterklaasfeest volgend jaar duidelijk was.

     2. marco1

      Ja ik weet hoe je erover denk en wij denken er voor grootste gedeelte hetzelfde over. Uit jouw woorden maakte ik op dat degene die alles heeft gedaan om de KOPZ weg te j agen uit de stad extreemrechts was. Jij ziet dat waarschijnlijk als belemmering van vrijheids van meningsuiting en ik zie het als nodigkwaad om dat volk de mond te snoeren.

     3. Aytas

      Ik vind dat een ieder, ook pegida waar ik niets mee heb, als zij toestemming hebben om te demonstreren dit mogen doen. De fout ligt bij het geven van toestemming.

    2. marco1

     Zou ik er ook nog aan toe willen voegen dat van mij piet niet perse zwart hoeft te blijven . Maar omdat het kleine clubje drammers schijt heeft aan de kindjes en er tussen gaat staan roeptoeteren en zo hun feestje verziekt , heb im schijt aan hun gekwetst zijn en het nog leven in het koloniale tijdperk dus laat de piet dan maar pikzwart blijven voor de komende 50 jaar. Om ze extra te kwetsen doe er dat accentje ook maar bij terug. Misschien leeen ze san d at drammen niet het g ewenste effect heeft wat waarschijnlijk de tijd wel had gedaan.

     1. Aytas

      Dat vind ik een rare gedachte. Ik heb het idee dat er meer blanke demonstranten dan zwarte waren. Waarom zou je het voor mensen die er geen probleem mee hebben straffen door er een accent bij te doen wat wel kwetsend wordt dan

     2. marco1

      Ik stond er idd even niet bij stil dat ik dan een grotere groep kwets en was enkel met dat kleine clubje drammers bezig. Vergeef mij mijn domheid daar had ik beter mee moeten weten.

     3. Aytas

      He er was niets aan de hand gewoon een discussie, soms overdenken we iets niet goed, ik nam je niets kwalijk.

  2. Duke

   “Zwarte Piet heeft dankzij extreem rechts een hele nare bijsmaak gekregen dit jaar”
   Wat een flauwekul. Iedereen die niet in jullie debiele ideetje gelooft is extreemrechts. Je zal dan vast schrikken dat Nederlanders allemaal (op de zwakzinnigen na) achter Zwarte Piet staan en dat blijven doen.

   1. TD

    Duke:
    ++++++++

  3. TheresaGeissler

   Oh ja, daar hebben we het weer: “Waar twee kijven, hebben twee schuld.”

   Vraag je je ook nog even af, wie er precies met het gedram begonnen is?

   Zelf zit ik overigens nog steeds te genieten van het intocht-filmpje in Eindhoven met de PSV-supporters: “Klasse gedaan, jongens!”

   1. Aytas

    Tja dan ben je gewoon ziek gevalletje ggz.

    1. TheresaGeissler

     Dan maar gevalletje ggz: Beter op die manier, dan op de manier van een ‘Hoogleraar’ die theatraal een potje gaat janken om een Zwartepiet-afbeelding. Dat noem i k nog eens ziek!
     En zeg, wat je wilt, maar die PSV-supporters hebben de drammers toch maar mooi laten aftaaien! Wie is dat anders nog gelukt, tot nu toe?
     Oké, mijn woonplaats, Alkmaar, zou, als het nodig was, zeker ook haar AZ-supporters hebben voor een dergelijk akkefietje, alleen IS het bij ons niet nodig, zoals iedereen weer heeft kunnen zien:

     Intocht was fantastisch, alle Pieten roetzwart, zoals het hóórt, politie had geen ene moer te doen – al hadden ze die ochtend al wèl die druiloren op weg naar Den Helder onderschept – en drampieten en/of grauwe-eeuw-junks (over “ziek gevalletje ggz” gesproken) zouden het bij ons in De Kop niet eens moeten probéren!
     Nee, aan de mensen uit mijn streek gaan ze de komende decennia nog een niet te behappen kluif krijgen! En ja, daar ben ik best trots op.

   2. IJsbrand Koudvuur

    TheresaGeissler vroeg:

    “…Vraag je je ook nog even af, wie er precies met het gedram begonnen is?…”

    Nou Theresa, zie hier het antwoord.

    “…In juni 2011 startte (Quincy) Gario het kunstproject “Zwarte Piet Is Racisme”. Toen op 12 november 2011 de intocht van Sinterklaas plaatsvond in Dordrecht droeg Gario een T-shirt met daarop de tekst “Zwarte Piet Is Racisme…”

    1. TheresaGeissler

     Exact! Het was dan ook een retorische vraag.

    2. Aytas

     So what? Dan mep je erop en schendt je iemand z’n rechten?

 2. worstcase

  Ook weer zo’n hoog opgeleide huppeltrut. Geschiedenis?! Oh, dat vak waar je totaal niks mee kunt en waar de maatschappij helemaal niks aan heeft. Gevolg is ook nog eens een enorm overschot aan geschiedkundigen met drie linker handen en een verziekte linkse geest. Nog erger is dat dit soort druïdes de geschiedenis zo manipuleren en brengen dat onze kinderen tot linkse meelopers worden gekneed. Ook deze dame moet zo nodig popu gaan doen en ook iets zeggen over zwarte piet. Komt ze eindelijk ook eens in het nieuws. Logische vervolgstap: bij De Wereld Draait Door.

  1. Spaanse kok

   Verder alles goed met u?
   Het is hier onderhand bekend dat u niets moet hebben van mensen met enig opleidingsniveau.
   Maar in een land met uitsluitend arbeiders komen we er niet.
   Tracht aub iets verder te denken.

   1. Top

    Aldus sprak de ‘cock’, die zelfs van de lagere school is afgetrapt. Reden? Te dom om recht te zitten. Ga fietsen stelen Jabba, glibber de straat op en maak je nuttig!

    1. Grizzly

     Ben jij zo nuttig voor de maatschappij, Top?

     Zit toch niet zo stom te schelden.

 3. C.A.Barstow

  Wat een hersenloos wijf zeg.

 4. marco1

  Nee het slaat helemaal niet door. Normale reaktie van deugend maartje. Goed ze er op wijst hoe gekwetst mensen kunnen zijn bij het zien van ee n orginele getekende zwarte piet.

 5. Gerlos

  Maar een Zwarte Piet dat hadden er veel meer moeten zijn, schande zo weinig D66 trutje, jammer dat die PASPOP Jetten niet verkleed was als ZWARTE PIET. Dat was pas een geweldig item geweest D66 trutje.

 6. lIN-T

  Bah vies lelijk oud wijf.

 7. Dendermonde

  Is het geen idee om de Zwarte Piet-discussie even te laten rusten?

 8. Two Ravens Black Kettle

  Het herschrijven van de geschiedenis door de activistische cultuur-marxisten. Stalin zou trots op deze apparatsjiks zijn.
  Geschiedenis was een van de allerlaatste bastions waar zo nu en dan een nog niet-extreme linkse ideoloog zich wist vast te zuigen maar ook hierin zijn we Amerika, via de UK gevolgd. Linken plaatsen kan absurd genoeg niet dus zoek via Youtube ’t meer dan interessante interview van Dave Rubin met Niall Ferguson inzake de stand van geschiedenisonderwijs in Albion.
  (ik zal een tipje van de sluier oplichten; Niall is een eiland in een dode oceaan van Frankfurters)

  1. IJsbrand Koudvuur

   @Two Ravens black kettle.
   U schreef:

   “…Het herschrijven van de geschiedenis door de activistische cultuur-marxisten. ….”

   Vervolgens komt u met:

   “…dus zoek via Youtube ‘t meer dan interessante interview van Dave Rubin…”

   U bent werkelijk het spoor bijster.
   🙂

 9. Lugar

  Bassie zei het altijd zo: piediepiediepiediepiedie… 🙁

 10. Arie B

  Als ze al gekwetst is van dit plaatje is ze niet klaar voor deze wereld.. Dan kun je beter in je linkse vissenkom blijven.

 11. nienke

  Hoe hysterisch wil je het hebben?

 12. Florissa

  Als je nooit aandacht krijgt ,is dit geloof ik de manier om in het nieuws te komen ,wanneer wordt de media eens volwassen ,en negeren ze die jankerds .

 13. victus

  Dat aanstellerige is zo geraffineerd en alles verpletterend aanwezig in tegenstelling tot die hoogleraren zelf die de afgelopen 40 jaar niet verder zijn geweest dan hun safe space universiteitjes in een soort autistische bubbel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.