Volkskrant antwoordt op gele hesjes: ‘We verlangen terug naar de tijd voor Pim Fortuyn en Thierry Baudet!’

De Volkskrant heeft een geheel eigen kijk op de Nederlandse gele hesjes, die zeggen terug te verlangen naar 1996. Bert Wagendorp vertolkt namens de krant waarom ook hij dat jaar zo prettig vindt: toen waren gele hesjes-inspiratiebronnen Pim Fortuyn en Thierry Baudet nog niet opgestaan. “Nergens te bekennen!”

Het liedje 15 miljoen mensen van Fluitsma & Van Tijn is 22 jaar na dato uitgegroeid tot een cultklassieker: het is lijflied geworden van de Nederlandse gele hesjes. Het is een beweging waarmee De Volkskrant geen enkele binding voelt, en dat maakt huiscolumnist Bert Wagendorp wel duidelijk. “Ach, 1996!” Aldus de man: “Nergens Pim Fortuyns, T. Baudets en Jan Dijkgraafs te bekennen.”

En dus wordt het genoemde drietal, ook al hebben Fortuyn en Baudet formeel niets te maken met de beweging, nog even lekker belachelijk gemaakt:

“Volgens Dijkgraaf waren de gele hesjes in Den Haag ­tegen van alles en nog wat (‘EU, Mark Rutte, Marrakech, ziekenhuisprivatiseringen’) maar vonden ze elkaar in een diep heimwee ‘naar het land van 1996’. Opmerkelijke ontwikkeling. Voor Koot en Bie lag het geluk voor het oprapen in de jaren veertig, Pim Fortuyn zag de jaren vijftig als het nationale hoogtepunt en voor veel babyboomers is er nooit meer iets beters gekomen dan de jaren zestig. Vervolgens pleit T. Baudet voor terugkeer naar de 19de eeuw en komt Dijkgraaf ineens met een reuzensprong met 1996 op de proppen!”

Ik maak me verder geen illusies: bij het tegenwoordige Volkskrant-publiek gaat zoveel dedain tegenover volksinitiatieven er waarschijnlijk in als zoete koek. Maar of het wat doet om kloven te dichten en deze gestresste samenleving te ontzenuwen? Nee, natuurlijk niet. Maar zo gaan die dingen tegenwoordig nu eenmaal, kennelijk. Oogkleppen op, en knallen maar!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. K. Bannink

  Mensen die in het heden ongemak ervaren verlangen vaak terug naar het verleden.
  Dit sentiment is van alle tijden en plaatsen. Populisten hebben er in het bijzonder last van.

  We hebben misschien meer behoefte aan bestuurders die zich op de toekomst te richten.

  1. robroy

   Mijn god de volgende populisten huiler is geboren hoor .

  2. Tguard

   Dan bent u waarschijnlijk een niet stemmer. Er is binnen ons land geen enkele partij die zich niet schuldig maakt aan populisme. Leuk dat de rechterzijde door de meesten hiervan consequent wordt beticht maar de linkerzijde doet hier zeker even hard aan mee en zelfs kranten als de Volkskrant publiceren populistische teksten. Sterker nog anders raken ze al hun lezers kwijt! Noemt u eens een huidige bestuurder die vrij van populistische uitspraken is.

   1. Aytas

    Het is voornamelijk nieuw rechts die dit doet. Wat het meest zorgen wekt is dat zij een zondebok zoeken voor hen ellende.

    1. Top

     Hahahha, daar is deugleuf Satya weer met haar rennen, achter haar ‘rechtse draken’. Moeilijk hè afkikken.

     1. Aytas

      Wat heeft mijn poes hier nou weer mee te maken deug niet.

 2. worstcase

  Tuurlijk verlangen ze terug naar die tijd. Toen de PvdA nog dik in het pluche zakte en een grote aantallen kiezers wist te paaien en voor het lapje wist te houden. Toen, ja toen…. Totdat Pim het pluche kwam opschudden en bleek dat er toch ook nog een hele boel verstandige Nederlanders waren. Meer dan waar de PvdA en de hele rooie bende rekening mee had gehouden. Wie herinnert zich niet die malloot Ad Melkert in zijn “aanpak” van Pim. Wat ging die af als een gieter en met hem de hele PvdA!! Die partij zakte toen al in als een plumpudding. Eigenlijk was dat één van de mooiste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Eigenlijk moet dát bij alle middelbare scholieren er in gestampt worden. Maar helaas, één of andere uiterst linkse milieuterrorist heeft Pim vermoord. Ongetwijfeld zal er bij de linkse elite toen een zucht van verlichting opgegaan zijn. Ze zullen ongetwijfeld ook stiekem graag een standbeeld voor Volkert oprichten, straten naar hem noemen. Maar die schijnheiligerds doen natuurlijk alsof ze het een laffe daad van Volkert vinden.
  Ondertussen is het nieuwe links geboren. Groen Links, met de nieuwe Ad Melkert, Jessias Klaver dus. Onbegrijpelijk dat deze partij zoveel aanhang weet te scoren. Het gaat dus nog steeds niet goed in Nederland. De linkse drammerij is nog minstens zo groot als voor Pim. Alleen nog gevaarlijker. Want de potentiële agressiviteit bij links groeit met de dag. Het ergste is dat hier niets tegen wordt gedaan. Wel wordt er keihard opgetreden tegen prikacties wat aan rechts wordt toegeschreven. Kijk naar de blokkeerfriezen. Maar links wordt geen strobreed in de weg gelegd. Ik hoop dat FvD en PVV nog beter gaan scoren. Misschien door een bundeling van krachten en een PR man met het charisme en de overtuigingskracht van Pim. Die de realiteit en het linkse verraad van wat er op dit moment in onze samenleving gaande is op dezelfde wijze als Pim aan de Nederlanders zo treffend wist duidelijk te maken, met overtuiging, vanuit gedrevenheid. Die de Nederlanders mobiliseert tegen het vernietigend effect van het linkse kwaad.

  1. K. Bannink

   “Wat ging die af als een gieter en met hem de hele PvdA!! Die partij zakte toen al in als een plumpudding. Eigenlijk was dat één van de mooiste gebeurtenissen uit de recente geschiedenis.”

   Nadien heeft de PvdA van meerdere regeringen onderdeel uitgemaakt.

 3. Aytas

  ‘Oogkleppen op, en knallen maar!’

  Herkenbaar bij veel artikelen hier.

  ‘Maar of het wat doet om kloven te dichten en deze gestresste samenleving te ontzenuwen?’

  Dat moet van meerdere kanten komen. Wel een zorgwekkend grote kloof aan het worden, er zijn al mensen die oproepen tot burgeroorlog, ook hier zulke reacties gelezen. Ze vergeten dan waarschijnlijk dat burgerrechten dan ook niet meer gelden en dat moet je niet willen.

  1. Tguard

   Bij het andere artikel noemt u een partij facistisch. Beste bijdrage zou ik zeggen.

  2. PMG

   Ja ernstje, tis wa he jonguh!

 4. Farao

  1996… Dat was toch de tijd van paars, het hoogtepunt van het neoliberalisme? Toch gek dat lui die zich tegen de gevestigde politiek keren, die tijd nu ineens ophemelen.

 5. marco1

  Ik verlang ook terug naar de tijd van voordat Pim Fortuyn werd vermoord.

 6. Duke

  In de tijd hadden we geen idioten die tegen Zwarte Piet of de Nederlandse cultuur waren, geen Rutte aan de macht, geen orgaanroofwet, geen sleepwet, geen Euro, was Rusland geen ‘vijand’ maar een bevriende natie, was er minder moslimterrorisme, was er minder Oosteuropese fraude met overheidsgeld etc.
  Ja, 1996 was een stuk beter.

 7. Barry

  Terugverlangen naar vroeger is iets voor oude mensen. Ze hebben namelijk geen lange tijd meer voor de boeg en vallen daarom terug in mijmeren. Gedaan is gedaan en voorbij is voorbij. Vroeger was niet alles beter. En de toekomst? Niemand die koffiedik kan kijken. Wat ik wel weet, is dat er heel veel gaat veranderen en niet altijd in positieve zin.

 8. C.A.Barstow

  Wie leest er nu de volkskrant, die gebruik wij thuis om onze reet mee af te vegen als ik gescheten heb.

 9. Raveltje

  Een ding is zeker:BEZUINIGEN
  Maar in 1996 hadden we nog geen voedselbanken.

 10. fusilier

  Toen was geluk nog heel gewoon, en ging je zondags bij je ouders op bezoek. En bijna iedereen ging met 62 jaar, na jaren hard werken genieten van de welverdiende rust.

 11. PMG

  Ja, we willen weer terug naar de tijd dat we als makke schapen ons de EU in lieten leiden, de bron van alle ellende in dit land.

 12. ruudjeenjose

  Gelukkig weer veel Nederlandse nsbers aan het woord hier.Vuile gore landverraders!!

 13. janszm

  De linkse media hebben de feeling met het volk al jaren geleden verloren.
  Zij voelen zich zo verheven nu, omdat zij vroeger bij het gepeupel hoorden.
  Stress.
  Ook zij zijn de zaadjes voor de “gele vesten” planten. De laatsten zullen woekeraars blijken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.