Walgelijk! Rutte en z’n vriendjes misbruiken Brexit om democratie te omzeilen en Grondwet te ontduiken: ‘Ongewenst!’

corbynrutte
Foto: Jeremy Corbyn en Mark Rutte in het gebouw van de Tweede Kamer. Bron: Jaap Jansen / Twitter.

Het Nederlandse kabinet wil misbruik maken van de Brexit om er snel een noodwet doorheen te duwen die het kabinet een dramatische machtstoename geeft, met als idee dat ministers dan direct kunnen doen wat ze willen om de gevolgen van een zogeheten no deal Brexit te ondervangen. Hoogleraren wijzen erop dat deze precendentloze power grab totaal ongepast en onnodig is.

Of je nu voor of tegen de Brexit was, we zullen het er allemaal over eens zijn dat mogelijke gevolgen voor Nederland natuurlijk níét kunnen betekenen dat we hier de democratie buitenspel zetten en onze eigen Grondwet op een lager pitje. Toch moeten we wel zorgen hebben dat dat precies is wat er gebeurt, want minister Blok wil een noodwet door de Kamer duwen om hemzelf en zijn kabinetscollega’s ongeëvenaarde macht te geven voor het geval het Verenigd Koninkrijk zonder ordelijke exit-overeenkomst de EU uit knalt.

Het idee is dat Nederland, als voorname handelspartner van Groot-Brittannië dan pijlsnel moet handelen en de regering dus even geen tijd heeft om alles keurig voor te leggen aan de Tweede Kamer. Draconische maatregelen, die nergens in Europa zo worden doorgevoerd. Hoogleraren doen dan ook een appèl op Rutte en zijn clubgenoten om deze autocratische move niet te zetten:

“Volgens [Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden] is de regeling ‘een heel slecht idee’. ,,Het is verstandig dat Nederland zich goed voorbereidt op eventualiteiten die de brexit met zich mee kan brengen’’, zegt de hoogleraar. ,,Maar de redenering dat nood en spoed wetten zou breken, daar kan ik niet in mee. Daar kan onze grondwet niet in mee. Die regels zijn er juist voor verzonnen, zélfs als er nood en spoed is, dat we dan nog volgens regels handelen.’’

Ook Roel de Lange, hoogleraar staatsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zegt dat de noodwet veel te ver gaat. ,,Het is heel ongebruikelijk en heel ongewenst om verregaande machtigingen te geven aan de regering.”

Maar we weten nu al wat er gaat gebeuren: Mark Rutte is Oost-Indisch doof en zal al het universitaire advies schouderophalend naast zich neerleggen. Stiekem zullen weinigen in Den Haag hem dat kwalijk nemen. Want als je als politicus de kans hebt om je eigen macht gigantisch uit te breiden, dan laat je zo’n kans toch niet lopen? Je zou wel gek zijn!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

19 reacties

 1.   

  Hoeveel hebben er hier op dit forum hun schouders al niet opgehaald over die Brexit. Sterker nog toen bleek dat de visserij hier problemen mee zou krijgen? Stug doorgaan met aanmoedigen op een harde Brexit. Zij meenden het beter te weten dan de Britten zelf die spijt hebben als haren op hun hoofd. Ook sinds dat ongelooflijk domme referendum het Pond bijna 15% is gedevalueerd.
  En forummers hebben het niet zo op wetenschappers, speciaal als het over het klimaat gaat is gebleken.

  1.   

   Ad infin
   Al zou het pond met 99% gekelderd zijn . Da’s tenminste een echte democratie .niet zo een als wij hebben als de bevolking zegt rechtsaf dat de regering linksaf zegt . Of de Britten de juiste beslissing genomen hebben moet de toekomst uitwijzen . Maar het is de bevolking zijn beslissing en mijn petje af dat de Britse regering het referendum respecteert.

   1.   

    Tja, ik kan hier niets tegenin brengen. Het lijkt mij een duidelijke zaak van humor. ;-)

 2.   

  Ze verwachten schijnbaar een hoop ellende.

  1.   

   Ik ben dan dat Trutte eerdaags een hoop ellende kan gaan verwachten. Het volk pikt dit niet langer,dat blijkt aan de opkomst van de gele hesjes. Hoop dat ze de hele boel plat gooien, zodat die eikenhouten zich eens rot voelt. I.p.v het Nederlandse volk. Die zijn die aardsleugenaar kots beu.

 3.   

  Het overgrote deel van het volk schreeuwt luidkeels nee tegen Marakesh. Het overgrote deel van het volk schreeuwt luidkeels nee tegen de Europe grondwet. Het overgrote deel van het volk schreeuwt luidkeels nee tegen het asociatieverdrag met Oekraïne. Het overgrote deel van het volk schreeuwt luidkeels ja tegen het referendum. En Rutte en de 40 rovers namen een slok, deden een plas, lachten alle argumenten van zich af, schreven een inlegvelletje op toiletpapier en veegden hun kont af met de belangen van het volk

  1.   

   U ziet het allemaal te somber in. Wel goede muziek trouwens voor de walkman, Scarlatti !

   1.   

    En Adolf Heinz is dus zo’n type die alles weg lacht, er een geintje van brouwt en graag meer islam ziet in ons land.

  2.   

   @Scarletti
   Helemaal mee eens ++++++
   Wat een walgelijk stelletje criminelen daar in Den Haag…

  3.   

   Die gladjanus van een Rutte heeft er al meer doorheen gehaald, buiten de burgers om, zal nu ook wel weer gaan gebeuren.
   Een oplossing met heel veel burgers de eerst komende verkiezingen hem weg jagen!

   1.   

    Inderdaad, 20 maart a.s. wordt het bijltjesdag voor de 1e Kamer.

 4.   

  Leven wij in een democratie dan?
  Tja, we mogen stemmen………………………en dat is ook het enige.

  1.   

   Sterker nog, het hoeft niet ! U mag ook vertrekken, dat is met open grenzen mogelijk gemaakt.

   1.   

    Ja dat zou jij wel graag willen zien natuurlijk, Nederlanders eruit en je islamitische vriendjes erin..

 5.   

  De constitutionele monarchie word door Mark Rutte en aanhang omgevormd tot een dictatuur!
  Al dat debatteren in de Tweede Kamer remt de besluitvorming en de persoonlijke politieke agenda van Mark Rutte.

 6.   

  Rutte is gewoon een misselijke homo

 7.   

  Allemaal onzin, NEXIT is de volgende stap die ons juist veel geld en banen OPLEVERT.

  Alle buitenlanders eruit en alle werkelozen aan het werk!

  Zwitserland zit ook niet in de EU, net als Oeganda en in beide landen loopt de economie prima!

 8.   

  Handtekening onder Marrakesh,
  handtekening onder Eurozone,
  weg met onze financiële soevereiniteit,
  op naar de transferunie!

  Lachebek en leugenaar Rutte zal later vooral herinnerd worden als de VVD’er die Nederland heeft weggegeven. En voor wat?!

  Hij is zo in de ban van Brussel geraakt dat hij zijn prioriteiten verkeerd stelt en volledig voorbijgaat aan wat de overgrote meerderheid van de bevolking van Nederland wil.

 9.   

  Er is maar een oplossing voor deze verrader
  Executeren

  HOUZEE

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!