2019 wordt voor het D66 wat 2006 voor de partij was: een totale zetelslachting van Waterloo-proporties

robjetten
Foto: Een teneergeslagen D66-voorman Rob Jetten. Bron: D66 / YouTube.

Het gaat aankomend jaar geen fijne tijd worden voor D66 en de kersverse leider Rob Jetten. Er is vrijwel niemand een groot fan van de jongeman, en er komen maar liefst twee verkiezingen aan die zullen blootleggen hoe kwetsbaar D66 is. En hoe penibel de situatie voor de 53-jarige partij met de 31-jarige leider.

De peilingen zijn momenteel rampzalig te noemen voor D66. De partij is vanaf het rampjaar 2006 consequent gestegen in virtuele én reeële zetelaantallen. Op bepaalde momenten voorspelden Maurice de Hond en consorten zelfs dat D66 wel eens de grootste partij van Nederland had kunnen worden. Dat laatste is nooit gebeurd, maar duidelijk lijkt wel dat de 19-koppige fractie die nu namens D66 in het parlement zetelt op het punt staat te worden gedecimeerd bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen – in 2021, of eerder als het kabinet valt.

De stijgende lijn van 2006 tot 2017 is inmiddels officieel afgebroken bij de gemeenteraadsverkiezingen. De sociaal-liberalen zagen steden als Amsterdam en Den Haag uit de handen glippen, en moesten zelfs in hun ultra-bolwerk Leiden bijna de macht geheel afstaan aan GroenLinks. Ook de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen november waren teleurstellend. De eerste officiële uitslag onder de nieuwe voorman Rob Jetten, en meteen een nederlaag. Vernederd moest Jetten melden: “Na de uitzonderlijke uitslag van 2014 zetten we een stapje terug bij de herindelingsverkiezingen.

Maar de sores zijn niet voorbij. Want wie goed kijkt naar de winst van D66 van het afgelopen decennium en een beetje, ziet dat deze geheel is geboekt terwijl de partij landelijk in de oppositie zat. Ja, dan is het natuurlijk makkelijk stemmen op die oud-veilingmeester met die bolle ogen die bij de interruptiemicrofoon Geert Wilders wel even aanspreekt op z’n taalgebruik. Een sociaal imago kweekte Pechtold. Fatsoenlijker dan de VVD, maar realistischer dan “oud links.” Maar eenmaal op het pluche in Rutte III ziet Nederland wat D66 in werkelijkheid was: gewoon de VVD, maar dan met een tic voor Wilders-berisping.

Onder de nieuwe leider Rob Jetten, die het charisma heeft van een paspop, zal het tij niet gekeerd worden. Jetten lijkt eerder een loopjongen van partijspindoctoren dan een zelfstandige politieke orkaan die de boel flink komt opschudden. Nee, hier is Rob Jetten, the new leader of D66 – and same as the old. Alleen dan een stuk minder authentiek.

Zolang Jetten aan het roer staat van D66, gaat er geen zetel winst geboekt worden voor de partij. En gezien de kerel er pas net zit, heeft een coup tegen de Pechtold-vertrouweling ook weinig zin. Noodgedwongen moeten Jetten en D66 met elkaar door, en dat zal ook in de verkiezingsresultaten van 2019 te zien zullen zijn. Want we mogen tweemaal stemmen: voor de Provinciale Staten (waarmee ook voor de Eerste Kamer) en voor het Europese Parlement. Ik doe even een voorzichtige schatting: in zowel senaat als Brussel zal D66 door de helft gaan. Minstens.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

69 reacties

 1.   

  Gelukkig 2019 Tim! Met je voorzichtige schatting: in zowel senaat als Brussel zal D66 door de helft gaan, begin je het jaar positief. Ik ben wat D66 betreft minder positief…

 2.   

  Beste wensen voor iedereen van Gekko.

  Ontopic: eigenlijk heb ik het te doen met Rob Jetten. Kansloze missie om de populaire Pechtold (zei hij schaterlachend) op te volgen. Rob mag de shit opruimen die Alexander heeft achtergelaten. Maar wie weet, komen straks toch Kaag of Ollongren bovendrijven (lichtgewichten hè) als partijleider van Drammers66.

  1.   

   De zetels verschuiven bij verlies van D’66 alleen in het linkse blok; de verhouding links-rechts is in het electoraat de laatste 75 jaar nauwelijks veranderd en dat zal de komende tijd ook niet gebeuren.
   Eventueel verlies voor D’66 (waar ik nog niet zo zeker van zou zijn) gaat dus naar GL en PvdA.

   1.   

    Ik zie dat je het wensdenken en dit brengen als feit nog niet bent afgeleerd in het nieuwe jaar. Wat zal jij worden teleurgesteld!

    1.   

     Ik begrijp dat flessenpost een gigantische politieke zege verwacht voor FvD en PVV.

     In theorie kan alles, zullen we maar zeggen.

     1.   

      Wordt Duijndrammertje hier gelijk even te kakken gezet zeg, magnifiek..

     2.   

      Wat een nonsens,
      In veel minder dan 75 jaar zijn zowel partijen zwaar geminderd als uit het niets verschenen.

     3.   

      Zeker, er zijn partijen verdwenen en ontstaan, Bosche draak, maar de verhouding links-rechts is electoraal niet fundamenteel verschoven.

   2.   

    D’66 is links noch rechts (vlees noch vis, anders gezegd). Financieel-economisch is D’66 rechtser dan de VVD. Medisch-ethisch zijn ze linkse dan de SP). Daarom kun je niet bij voorbaat al zeggen dat D’66stemmers overstappen naar PvdA of GL. Ook VVD, CDA en zelfs FvD kunnen van de neergang van D’66 profiteren.

  2.   

   @gekko
   + 1

  3.   

   Het absoluut allermooiste zou zijn dat de d666 gewoon optieft en oplost, het is een ab-so-luut onmenselijk, anti-christelijk partij

   1.   

    Ik begrijp dat voor Siemien alleen christelijke partijen mogen bestaan.

    Zo’n standpunt kom je toch niet vaak meer tegen.

    1.   

     Nee Duijndrammertje jij begrijpt helemaal niets, het enige dat jij hier doet is zuigen en irriteren en vooral, jawel, vooral tegendraads reageren..

    2.   

     Ik meen dat Siemien het niet over het bestaansrecht van partijen heeft, maar uitsluitend een wens uitspreekt. Leer lezen Dubbeldam en onthoud je in 2019 eens van zuigen en liegen.

     1.   

      Hij noemt D’66 een ongristelijke partij die zou moeten verdwijnen, Groeneveld.

      Hij mag het vinden hoor. Siemien is een Gristen van een minder tolerant soort. Die mensen houd je, net zoals er intolerante moslims zijn.

      Overigens nog een gelukkig Nieuwjaar in dat verre Duitsland toegewenst. Ik hoop voor je dat je humeur nog een beetje ten positieve bijtrekt. Die somberheid lijkt me geen pretje.

     2.   

      “Het absoluut allermooiste zou zijn dat de d666 gewoon optieft en oplost”. Dat is een wens die Siemien uit, Druildam.

      En houd je hypocriete wensen bij je, ik ben daar niet van gediend.

     3.   

      De dwaas noemt D66 ‘absoluut onmenselijk en anti-christelijk’ , Groeneveld.

      Denk jij er ook zo over en wens jij ook dat die partij optieft?

     4.   

      Ik vind D66 een smerige, stupide en walgelijke partij. Zij hebben een verkeerde kijk op de menselijke samenleving en op individuen. Ze zijn moreel het pad kwijt, zijn visieloos en zwalken met idiote groene standpunten mee. De partij wordt geleid door robopaten en psychopaten.

      Het zou een godsgeschenk zijn als dat stel zwakzinnige idioten electoraal tot nul gereduceerd wordt.

     5.   

      Mag ik bij deze onze vriendelijke, altijd goed gemutsste, immer objectieve Groene Hollandse Ijsverkoper het beste toewensen voor 2019.
      Mocht u de fiets van mijn ouders tegenkomen, wil ik hem graag terug.

     6.   

      Spaanse kok -fervent D66’er- onderstreept duidelijk mijn conclusie en laat geen enkele twijfel open: een partij van robopaten en psychopaten.

     7.   

      Groeneveld ontpopt zich als een echte christen die bidt voor het Godsgeschenk dat D66 door Gods hand zal worden vernietigd.

      :)

     8.   

      Ik schreef godsgeschenk met een kleine letter in tegenstelling tot de ex-grefo Duckdam die het woord met een hoofdletter schrijft. Het is duidelijk wie de echte gehersenspoelde gggristen is.

     9.   

      Spaanse kok schreef: “Mocht u de fiets van mijn ouders tegenkomen, wil ik hem graag terug.”

      :-D

     10.   

      Als Groeneveld niet op Gods zegen hoopt zal hij toch ook geen moeite hoeven te hebben met het ongristelijke karakter van D66?

     11.   

      Dat heb ik ook niet Druildam. Dat dicht ik D66 ook nergens toe. Ik gebruikte het begrip godsgeschenk met een kleine letter (zoals het hoort) waaruit moge blijken dat het niets met God te maken heeft maar een doodgewone staande uitdrukking is.

      Nogmaals: als doordesemde grefo heb jij dat besef niet, maar toont wel meteen je knipmessende Pavlov-onderdanigheid naar de sprookjesfiguur die je nooit uit je grijze massa hebt kunnen bannen.

     12.   

      @Groeneveld

      Duijndrammertje laat juist precies zien wat ik bedoel.

      Daarnaast zal je vaak zien dat een kansloos soort als Spaans lulletje bij springt met nietszeggende stupidity

      Daarnaast komt ook occult fantasietje een duit in het welbekende trollende cynisch al dan niet sarcastische zakje doen.

      Let maar op dit komt structureel terug..

   2.   

    Siemien, het religieuze standpunt van D66 verschilt amper van die van de partij die jij steunt, Forum voor Democratie.

    1.   

     Onzin wat jij uitkraamt occult fantasietje…
     FVD wil juist het Christendom beschermen.
     Als er problemen zijn met bepaalde islamitische scholen dan moeten we dáár wat aan doen. De goed functionerende Christelijke scholen moeten we niet met het badwater wegspoelen.

     1.   

      Maria ‘onbevlekte’ Brandebok geeft weer een brevet van onbenul af. Heeft kennelijk geen weet van de contacten van SGP-ondernemers met Baudet.
      FvD is, net als PVV, een seculiere partij. Maar beiden willen wel behoud van christelijke culturele waarden in Europa.
      D’66 is puur antigodsdienstig. Oprichter Hans van Mierlo had als missie alle religieuze elementen uit de politiek te elimineren. De latere partijleider Els Borst riep zelfs triomfantelijk: ‘Het is volbracht’ toen de euthanasiewet werd aangenomen. Dat juist zij later door een godsdienstwaanzinnige werd gedood, voelt bijna als de uitkomst van een oudtestamentische profetie.

     2.   

      Siemien, Forum voor Democratie is een rechtsliberale partij die staat voor liberale waarden als het zelfbeschikkingsrecht. Daarin verschilt zij niet van een linksliberale partij als D66 of haar niet-populistische grote broer de VVD. Lees maar eens wat Forum schrijft op haar website.

      Gezien de hogere levensverwachting, de toenemende eenzaamheid van ouderen en de problemen van langdurig zieke mensen, moeten ouderen die hun leven voltooid achten, recht krijgen op hulp bij het waardig beëindigen van hun leven. Naast de al bestaande euthanasiewetgeving kunnen ouderen zonder overheidsbemoeienis zelf beschikken over hun levenseinde.

      Wat is het christendom Forum waard als zij de belangrijke thema’s daarvan afwijst, denk je, Siemien? Of ben je tevreden met een vaag cultuurchristendom, waarmee de bijbel wordt gedegradeerd tot een “joods-christelijke traditie”?

     3.   

      Het enorme menselijk leed dat het christendom door de eeuwen heen heeft veroorzaakt door euthanasie te blokkeren is met geen pen te beschrijven.

      Met barmhartigheid had dat geen donder te maken.

     4.   

      Maar Occult fantasietje haalt graag alles even door elkaar.

      Mijn reactie is deze, “Het absoluut allermooiste zou zijn dat de d666 gewoon optieft en oplost, het is een ab-so-luut onmenselijk, anti-christelijk partij”

      Dit heeft natuurlijk helemaal niets met de FvD te maken, uiteraard wenst occult fantasietje het wel in die richting te duwen.

      Maar goed, d666 is een demonische partij die, als het even kan, zo snel mogelijk opgeheven dient te worden

     5.   

      Siemien, elke liberale partij wijst importante christelijke thema’s af en daarom staan de confessionelen dikwijls tegenover de liberalen. Wat betreft een anti-christelijke partij zou men beter kunnen nuanceren dat bepaalde liberale waarden haaks staan op het christendom.

      Deze nuance wilde ik aanbrengen.

     6.   

      Jij brengt nuance aan die helemaal niet aan de orde zijn..

    2.   

     Ja Floris, en over de mooie dingen die het christendom voort heeft gebracht hoor ik je niet natuurlijk.

     1.   

      @ Semien. Ik ben geen christenbasher, maar als ik lees dat zo’n Brandebok deze liberale waarde, die zuiver op barmhartigheid is gestoeld, recht tegenover het christendom stelt dan gaan mijn haren recht overeind staan en word ik weer eens herinnerd aan de zwarte kant van dit geloof.

      En geloof me, opgegroeid in de biblebelt als zoon van een ongelovige vader heb ik de nodige zwarte kanten gezien.

     2.   

      Tja logisch als je een vaderbeeld hebt die verstoort is, overigens doet occult fantasietje er alles aan om het christendom in een kwaad daglicht te zetten hoor, vergis je niet.

     3.   

      “als je een vaderbeeld hebt die verstoort is”
      ——————————————————
      Wat bedoel je daarmee?

 3.   

  er zijn zelfs figuren op dit forum die hun hoop als een feit vermelden.

 4.   

  Het grote afzeiken is weer begonnen.
  Tim zet de toon en de reaguurders weten dat ze in 2019 ver kunnen gaan met het beledigen, bedreigen enz.

  1.   

   @kong
   hoor wie het zegt… of lees wie het schrijft…

   1.   

    Je weet toch Seneca Kong en co zijn gelijk begonnen met wijzen en jij wijst Kong er even fijntjes op..
    ++

 5.   

  Het eerste positieve nieuws in 2019: Dalende 66!

  1.   

   ++++

  2.   

   D66 heeft zijn langste tijd gehad

  3.   

   +1

 6.   

  Iedereen de beste wensen voor 2019!

  1.   

   “Iedereen de beste wensen voor 2019!”

   Inderdaad Ritter!

   M.u.v. Duijndam, Spaanse kok, Meriadoc Brandebok & Aytas.

 7.   

  De naam D66 is m.i. veel te opportunistisch en suggereert veel te veel zetels. Persoonlijk denk ik dat het beter is de naam te wijzigen in D11 verwijzend naar de spuit 11 van de olifant die dit politieke verhaal uitblaast.

 8.   

  Om te beginnen voor redactie, directie en reageerders de beste wensen voor 2019 vanuit een druilerig Nederland.
  Betreffende D66 zie ik de toekomst vol vertrouwen tegemoet.
  Voor PvdA waren de meningen hier ook bijzonder somber.
  Maar die krabbelen toch ook weer aardig op.
  Betreffende Jetten, die komt er wel.

 9.   

  Allemaal de beste wensen en een goede gezondheid voor 2019 toegewenst!

  Met Jetten is D66 volkomen kansloos, en ik zal ze niet missen.

 10.   

  Allen: de beste wensen voor het nieuwe jaar 2019.

  Met betrekking tot het dramatische verlies van D66: Pechtold heeft tijdens de formatie te veel opgegeven. De partij komt er wel weer bovenop.

 11.   

  Geweldige keus,de beste van de rest ,de ene oplichter weg,na al zijn schandalen onhoudbaar ,en nu een buikspreekpop ,meer als dit hebben ze niet daar bij die ,”teken bij het kruisje partij”, iedereen op kosten jagen,ze komen er wel achter ,niks ,blijft er van over ,en voor degene die denken dat de kiezer dan overstapt naar een andere linkse partij,zeg ik ,dat ze er zoveel financieel op achteruit gaan ,dat ze gaan inzien dat ze toch beter niet op socialisten kunnen stemmen .

 12.   

  D’66 een sociaal-liberale partij? Laat me niet lachen. Ze zijn noch sociaal, noch liberaal. Wat gaat die klimaathysterie of liever gezegd die klimaatzwendel ons kosten? Wat is daar sociaal aan? En die Orwellongren is zo totalitair, regressief en repressief als de neten. Demonen, dat zijn het bij D’66. Willen we meer of willen we minder D’66?

  [_] meer
  [X] minder

  1.   

   @Troelstra:

   [_] meer
   [X] minder

  2.   

   @ Troelsta
   Doe maar minder, minder, minder
   En drie keer rechts is scheepsrecht

 13.   

  “Ik doe even een voorzichtige schatting: in zowel senaat als Brussel zal D66 door de helft gaan. Minstens”
  Wat een mooie gedachte om het nieuwe jaar mee te beginnen. Laten we deze gedachte vasthouden en bidden dat al die stemmen niet verdwijnen naar de idioten van Groenslinks.

  1.   

   En Scarletti denk dat al die kiezers van D66 overlopen naar FvD en PVV?

   :)

   1.   

    Een deel van de kiezers van D’66 zal overlopen naar FvD. En alzo boet het partijkartel in z’n totaliteit in.

    1.   

     Lachen met Troela.
     Geef mij een punt van overeenkomst.

 14.   

  Goed nieuws en passend bij de verwachtingen die ik al had. Kapitein Rob zal D’66 vakkundig naar de bodem van de Hofvijver sturen!

  #dood66

 15.   

  Spaanse kok 3 uur ago
  Mag ik bij deze onze vriendelijke, altijd goed gemutsste, immer objectieve Groene Hollandse Ijsverkoper het beste toewensen voor 2019.
  Mocht u de fiets van mijn ouders tegenkomen, wil ik hem graag terug.

  Dat driewielertje van je ouders is nu denk ik wel een roestbak.

  En wist je dat er hedentendage in nagenoeg alle gemeenten jaarlijks meer fietsen worden gestolen dan in heel de oorlogs- en bezettingstijd bij elkaar?

  1.   

   @Troelstra: Als je die gasten quote kan ik de reacties alsnog zien… doe dat maar liever niet, ik blijf in 2019 graag verschoond van het lezen van de bagger van die gasten.

 16.   

  Ik wens iedereen een jaar rijk aan discussies, die worden uitgevochten in het besef dat we meer overeenkomsten hebben dan verschillen, en we daar op beschaafde wijze mee wensen om te gaan!

  In het bijzonder mijn eenzame vriend @Lugar wil ik vanaf deze plek veel liefde en geluk toewensen; wij zullen elkaar spoedig spreken.

 17.   

  Bij D66 zitten veel dood-thema’s. Euthanasie, abortus, pil van drion, voltooid leven en vanaf heden ook dood spoor.

 18.   

  Kapitein Rob is mislukt, hij spuugt alleen nog klimaatklets en gelooft er heilig in.

  1.   

   In het zicht van 20 maart 2019 gaat Kapitein Rob falen! D’66 gaat decimeren.

 19.   

  Dat zijn berichten, lekker laten zitten,,dat doet de mens goed ,ze hebben de beste naar voren geschoven,,dat zegt genoeg over de rest .Kan niet wachten op de verkiezingen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!