Anti-democraten66 voltooien hun coup: referendum was ‘terecht’ zonder referendum afgeschaft, zegt Raad van State

Het is volbracht, om maar eens een beladen D66-zin uit het verleden te gebruiken. Het raadgevende referendum is terecht afgeschaft en komt écht niet meer terug. Ook niet in de vorm van één laatste referendum om te beslissen over de toekomst van alle andere referenda. Volgens de Raad van State hoeft de autoritaire D66-minister Ollongren daar niet aan te beginnen.

Rob Jetten kan in zijn robotische nopjes zijn: het is zijn moederschip D66 gelukt om het raadgevende referendum – ooit mede-ingediend door de partij – te schrappen. Dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer waren gevallen voor de monotone klanken van Jettens antidemocratische beweegredenen, wisten we al. Maar vandaag werd bekend dat ook de Raad van State het staatsgreepvirus van Rob Jetten goedkeurt.

Uiterst teleurstellend, maar ook de afdeling bestuursrecht van de Raad van State vond het uiteindelijk helemaal bon dat Jetten, Rutte, Ollongren en al hun antidemocratische vriendjes geen referenda in ‘hun’ Nederland meer hoeven toestaan:

“De wet waarmee het referendum is ingetrokken overschrijft de referendumwet onmiddellijk. Ook gaat een ‘bijzondere wet’ als de intrekkingswet boven de algemene wet. Kortom, de referendumwet geldt dus niet meer voor die intrekkingswet. ,,Zonder deze uitgangspunten zou de wetgever sommige wetten nooit meer kunnen veranderen’’, aldus de Raad. ,,De Wet raadgevend referendum (Wrr) heeft geen afwijkende, hogere status, die noopt tot een ander oordeel.’’

Ollongren hoeft zich dan ook niet meer over de mogelijkheid van zo’n referendum over het referendum uit te spreken. Sterker nog, door het besluit van de wetgever kan de minister er ook niet meer over besluiten. De Raad van State is het hoogste orgaan dat een uitspraak kan doen over kwesties tussen burgers en de overheid.”

En met die juridische acrobatiek valt ook de laatste strohalm om nog iets te doen aan het afschaffen van het raadgevende referendum. De Nederlandse burger blijft achter zonder inspraakmogelijkheden, maar wel met een regering die de lasten zwaar verhoogt en iedereen een warmtepomp door de strot duwt. En misschien is dat leuk als je Rob Jetten heet, maar de rest van Nederland zucht en kreunt onder het autoritaire bewind van het burgerhatende kabinet-Rutte/Ollongren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
   

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Troelstra

  Hier rust de democratie.

 2. Koos sssss

  Kon je verwachten. Het is 1 corrupte kliek, dat elkaar wel de hand boven het hoofd houdt.
  Die kliek gaat in de regering zelfs zover, dat ze, wanneer PVV en FvD na kamerverkiezingen meer dan 75 zetels hebben die partijen nog steeds uit de regering zullen uitsluiten. Met een wanhopige minderheidscoalitie zonder mandaat.

  Uiteindelijk krijg je die kliek maar met 1 machtsmiddel op de knieën: blokkeer de infrastructuur zodanig dat het internationale transport en daarmee de internationale handel compleet tot stilstand komt.
  Dat kost geld en dan neemt de luisterbereidheid toe.

  Ook al zal die kliek haar Antifa inzetten, om de blokkades in een kwaad daglicht te zetten. Want ook de socialisten gaan tegenwoordig niet meer voor de gewone man, maar voor het grootkapitaal.

  1. Piet51

   Wat een onzin, u gelooft uzelf of bedoelt u dit ironisch? Als twee partijen meer dan 75 zetels hebben, bepalen zij samen en niemand anders wat er gebeurt. Andere mogelijkheden zijn er niet. Daar zijn geen geweldsmiddelen voor nodig.

   1. edoc431

    gelul de 1 kamer is er ook nog

    1. Lugar

     @Code: D’66 schijt peuken omdat ze weten dat ze ma 20 maart zullen decimeren t.g.v. PVV & FVD.

 3. HendrikJan

  Het failliet van Nederland is compleet.
  Dit is wat D66 onder de Rutte vlag voorstaat een staat zonder tegenspraak.
  Denk daar goed aan in Maart en in Mei bij de verkiezingen.

  1. Toverkol

   Mee eens !
   Ik hoop dat nederland voldoende ontwaakt is om In te zien waar we als bevolking mee te maken hebben !
   Laat het het einde zijn van de linkse facisten !

 4. Crassus

  G.B. is het voorbeeld. Een hoop onzekerheid, een helft van de bevolking die tegen de andere helft opstaat. En als het doorgaat met een Brexit zonder afspraken, een noord Ierse grens met ongetwijfeld weer veel ellende.

  1. Original NL

   De EU is als een rancuneuze vrouw na een scheiding…probeerd haar ex kapot te maken, zelfs als dat zeer nadelig is voor haarzelf.
   De haat tegen democratie in de eu zit diep!!

   1. Crassus

    Toch vind ik het absurd dat burgers over elkaars welzijn beslissen.

    1. HendrikJan

     Grassus er zijn altijd minstens twee mogelijkheden voor of tegen.
     In GB was 52 % voor een Brexit en 48 % tegen een Brexit.
     In 2005 , werdt de Europese Grondwet door de bevolking van Frankrijk en Nederland verworpen en toch ging deze grondwetswijziging gewoon door.

     1. Lugar

      “In 2005 , werd de Europese Grondwet door de bevolking van Frankrijk en Nederland verworpen en toch ging deze grondwetswijziging gewoon door.”

      Opdat wij niet vergeten!

   2. Niet L niet R

    Perfecte bewoording!

 5. HendrikJan

  Dit zijn de partijen CDA / PvdA / VVD en D66 die de Raad van State bemannen en of bevrouwen, die deze beslissing hebben beoordeelt en gefiatteerd.
  Dus ga stemmen in Maart en in Mei en weg met deze giga kliek.

  1. wheelboy

   Hendrik jan
   Niet alleen die partijen die jij beschrijft . Die vormen wel al jaren de regering de ene wisseld de andere af . Maar onderschat bv GL niet die met de zgn Kunduz coalitie VVD PvdA in het zadel hield samen met toen SGP en CU En D666 .GL regeerde nog nooit maar heeft indirect wel eea binnen gehaald

 6. Florissa

  De enige meevaller van dit hele verhaal is dat met het opheffen van de democratie , ze hebben zichzelf ook totaal overbodig hebben gemaakt , dat ze dat zullen merken bij de volgende verkiezingen staat als een paal boven water ,nu mee kakelen met de rest over klimaat opwarming en op kosten jagen van de burger ,zit geen hond op te wachten ,en straks met 2 zetels kan de stekker er definitief uit bij dat stelletje stakkers .

 7. Siemien

  De demonootjes666 lachen zich kapot..

 8. Heras

  Nog een paar maanden en d66 is niet meer..
  Dat zal ook bij de landsverkiezingen blijken ; men wordt d66 beu.

 9. Gekko

  Raad van State (RvS) is een verlengstuk van de regering. Rechters worden benoemd door Minister van Justitie. Dus deze uitspraak verrast totaal niet.

  RvS heeft ook de uitspraak van de onafhankelijke rechter vernietigd die had geoordeeld dat er meer openheid moet komen over MH17. Ook die RvS-uitspraak past helemaal in het straatje van het kabinet.

 10. lIN-T

  Wilt u meer of minder democratie?

  1. Rien Noppen

   Referenda zijn in strijd met democratie.

   1. Gekko

    Stompzinnige reactie van Noppen.

    1. Original NL

     Niet voeren deze D66 sukkel!!

    2. Lugar

     Als je het geen eten geeft leeft het ook niet.

 11. Niet L niet R

  Hoeveel D66 personen maken de dienst uit in de Raad van State.
  Mijn vertrouwen is mede door die gladjanus van Rutte, tot het nulpunt gedaald.
  Hopelijk worden de burgers van Nederland nu eindelijk eens wakker, en gaan stemmen!
  AIvele andere landen geven de burgers reeds een voorbeeld voor navolging.

 12. Peacepipe

  Het lijkt mij dat de handelwijze in deze zaak van zowel van het Kabinet als van de Raad van State in strijd is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)

  Artikel 21 lid 3:
  De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de Regering; deze wil zal tot uiting komen in periodieke en eerlijke verkiezingen, die gehouden zullen worden krachtens algemeen en gelijkwaardig kiesrecht en bij geheime stemmingen of volgens een procedure, die evenzeer de vrijheid van de stemmen verzekert.

  Artikel 30:
  Geen bepaling in deze Verklaring zal zodanig mogen worden uitgelegd, dat welke Staat, groep of persoon dan ook, daaraan enig recht kan ontlenen om iets te ondernemen of handelingen van welke aard ook te verrichten, die vernietiging van een van de rechten en vrijheden, in deze Verklaring genoemd, ten doel hebben.

  https://www.amnesty.nl/encyclopedie/universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens-uvrm-volledige-tekst

 13. PiewievD

  Bindend referendum werkt wel.. echter de politiek wil helemaal niet naar het volk.luisteren. pure minachtimg dus.

  1. Lugar

   “Pure minachting dus.”

   Klopt, het is minachting voor de populis. Het tij zal gekeerd worden, kwestie van een paar verkiezingen.

 14. Lugar

  Logisch dat je daar als anti-democraat blij met bent. Dat is ook exact één van de redenen waarom D’66 een denderende verkiezingsnederlaag zal ondergaan

 15. Lugar

  RvS is dat niet het clubje van Donner, de beroeps nepotist?

 16. DeBruijn

  D66 wilde ervan af, omdat er wel eens een referendum over de EU zou kunnen komen. En dat wil men niet, daar zijn zij als de dood voor. Laat ook weer zien dat D66 niets met democratie te maken heeft en echt een dictatoriale partij is, zelfs vrijheid van meningsuiting is in gevaar, althans voor bepaalde groepen. Want over hun knuffels de LHTBI gemeenschap mag je geen geintjes maken, geen andere meningen hebben.

  Hopelijk ziet de kiezer dit ook in.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.