DENK’er Kuzu sleept Zwarte Piet de discussie over vuurstapels Scheveningen in: ‘Tradities zijn niet meer relevant!’

DENK-voorman Kuzu bij zijn item over de vuurstapels in Scheveningen en Duindorp. Bron: DENK / Facebook.
Foto: DENK-voorman Kuzu bij zijn item over de vuurstapels in Scheveningen en Duindorp. Bron: DENK / Facebook.

Nu de verontwaardiging is losgebarsten over de vuurregen die neerdaalde op Scheveningen op nieuwjaarsnacht dankzij de tientallen meters hoge vreugdevuren, probeert DENK een graantje mee te pikken door snel ook Zwarte Piet – die andere ‘schadelijke’ traditie – ook de discussie nog even binnen te fietsen.

Net zoals eigenlijk ook alle andere partijen van Nederland is ook DENK verontwaardigd over de vlammenzee die door de strijd van Scheveningen tegen Duindorp afgelopen maandagnacht over de kustplaats spoelde. Veel te hoge vuurstapels en een burgemeester die de boel niet in de hand lijkt te hebben; dat kan natuurlijk echt niet.

Tot dusverre heeft Kuzu natuurlijk helemaal gelijk, maar het geniepige DENK-Kamerlid maakt vervolgens misbruik van de situatie om meteen ook Zwarte Piet bij de discussie te betrekken. Want Kuzu is er zo blij mee, zo vertelt hij op een video die hij maakte voor zijn partij, dat de discussie over deze levensgevaarlijke vuurstapels vooral om veiligheid lijkt te draaien. Dat het hier een traditie betreft, lijken weinig mensen interessant te vinden.

Dat dat zo is, is niet zo gek. Deze traditie is nog geen kwart eeuw oud, en slechts in twee wijken in heel Nederland verankerd als volksvermaak. De rest van Nederland had er tot maandag vermoedelijk nog nooit van gehoord. Toch probeert Kuzu de vergelijking met Zwarte Piet te maken. Of – zoals hij het tactisch omschrijft – “het Sinterklaasfeest.” Daarin zouden we het ook maar eens niet meer over tradities moeten hebben, maar alleen nog over “veiligheid.” Want u weet, hè? Die Zwarte Piet is kennelijk een soort halve crimineel die bij de intocht een havenstad in vuur en vlam zet. En dat alleen maar om als sterkste partij uit de bus te komen in een soort erestrijd tegen de pyromane elfen van de Kerstman.

Kortom, Kuzu: probeer het nog maar even opnieuw. Deze vergelijking is namelijk niet helemaal gelukt, geloof ik…

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

23 reacties

 1.   

  Begint de Zwarte Pieten-discussie nu al? Het wordt steeds gekker in dit landje.

  1.   

   Lekker doorzetten, hoe eerder hoe beter hoe meer hoe beter, net zo lang tot de Nederlander er zat van wordt.

 2.   

  Waar bemoeit hij zich mee. Er zijn genoeg nederlanders die wel de tradities willen behouden. De overgrote meerderheid. Of moeten wij een tweede turkije worden waar mensen geen individuele keuzes mogen maken zonder toestemming van erdogan

  1.   

   Dat is het doel van Kuzu en zijn bende en reken maar dat het ze op den duur gaat lukken. De Nederlandse wet faciliteert dat iedereen een politieke partij mag oprichten en hoe meer moslims er in Nederland komen (afgelopen jaar 100.000) hoe meer aanhangers ze krijgen.

 3.   

  Dat hij ze niet in het Turk inspreekt? Dit verstaat zijn achterban toch helemaal niet!

 4.   

  “Tradities zijn niet meer relevant!”
  Nou,dat is een flinke klus:
  ramadan,islamitisch nieuwjaar,suikerfeest,offerfeest,Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing),Asjoera (De tiende dag),Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed),Regaib Kandili (Nacht van de Wonderen),Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed),Lailat-ul-Baraat (Nacht van de Lotsbezegeling),Lailat-ul-Qadr (Nacht van de Beslissing),Bedevaart naar Mekka (Hadj),Geboortedag Fatima,Eid al-Ghadir,Arba’een (Martelaarschap van Hussein),

  1.   

   Koezoeker bedoelt natuurlijk Nederlandse tradities ten faveure van Islamitische tradities.

 5.   

  Tradities afschaffen;
  – Kopvod
  – 3x je harses richting een of andere plaats in de zandbak richten
  – Niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang

  Gaan we afschaffen ?

  1.   

   5 x je harses richting Mekka en je reet richting het Westen.

   1.   

    Afschaffen!

 6.   

  :-)

 7.   

  Het is niet Kuzu, maar het waren de bouwers van de vuurstapels zelf die de Zwarte Peten-discussie aan de vuren koppelden. Op het Scheveningse vuur zat een enorm spandoek met een Zwarte Piet erop.

 8.   

  Tradities zijn niet meer relevant? Prima. Geen Ramadan, Iftar, Suikerfeest, Offerfeest meer. Dus graag geen bezoeken aan de Iftar tijdens die Ramadan meer.

 9.   

  Kuzu….wie is hij, wat is hij eigenlijk. Heeft HIJ het over veiligheid?

 10.   

  Mischien weet ik ook eentraditie die we af kunnen schaffen bijvoorbeeld dat turken hier netzoveel rechten hebben als nederlanders en dat dat soort volk 2 paspoorten mag hebben

 11.   

  Kuzu ziet wel scherp dat de overeenkomst van Zwarte Piet, vrije verkoop van vuurwerk en de vuren in Scheveningen alledrie ‘tradities’ zijn die in rap tempo zullen verdwijnen.

  Zo gaat het altijd met tradities en vooral met tradities waar de meeste mensen hun buik vol van hebben.

  1.   

   Zo Ernst, was het weer tijd voor een nieuwe Nick? Kuzu ziet helemaal niets scherp en jij evenmin. Ik heb nog even het door jou opgehemelde stukje van Jetten bij Jinek opgezocht. Ik vond het echt bagger van de hoogste graad. Hij noemt geen enkel argument, hij verdeelt het verkeerd, hij wil Nederland onterecht gidsland maken etc.etc. Vooral de critici moesten maar hun mond houden. Kom dan met ronkende argumenten, doorgerekend plaatjes e.d. Dit was echt tenenkrommend en nietszeggend.

 12.   

  Tradities zijn niet meer relevant, ook voor moslims dus niet meer.
  Dus ook de tradities van moslims opdoeken, zijn niet meer relevant.
  Halal slachten, hoofddoeken, apart zwemmen, burka’s, niet meer relevant afschaffen die puinhoop.
  Of is het alleen maar bedoeld voor de Nederlanders?
  Alle tradities afschaffen alleen van de moslims niet.

 13.   

  Wen er maar aan dat deze halsafsnijdende haatbaarden 10 zetels krijgen, ha ha ha klagende hollandse zwakzinnigen, de stembus is er om het beleid te veranderen, PVV en FVD bieden de mogelijkheden, maar de groenlinkse criminelen Yassar, D66 met bijbelse trekpop, pvda volksverlakker Ascher, cda funamenthalisten en uiteraard zelfpijper Rutte krijgen toch weer de voorkeur ha ha ha DENK na slappe hollanders, het is 5 over 12

  1.   

   Kalm aan kalm aan, u zit hier op een voornamelijk rechts fora dus veel mensen denken en stemmen net als u.
   Je vangt tenslotte meer vliegen met honing dan azijn.

   Tenzij u het heeft over debielen als Kong,Aytas,Rosealis, Nophoofd, Spaanse kwak en Duijndom en meer van dat soort, die mogen zo in een zak het water in…

 14.   

  Kuzu KAKKERLAK het eerste wat nu afgeschaft moet worden is het
  Suikerfeest deze moslim traditie past ons Nederlanders niet.
  Ik neem aan dat dit via wet geregeld met spoed geregeld wordt KAKKERLAK Kuzu.
  ,

 15.   

  Is schapen slachten ook geen traditie??

  Daar??

  Hier ook??

  ??

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!