Door Nederland uitgezette asielzoeker wordt bij aankomst direct vastgezet in Bahrein

De vlag van de staat Bahrein. Bron: Flickr / ColinMcKayCampbell
Foto: De vlag van de staat Bahrein. Bron: Flickr / ColinMcKayCampbell

Een asielzoeker die in Nederland asiel vroeg vanwege politieke redenen werd uitgezet en is bij terugkomst in het thuisland Bahrein vastgezet door de autoriteiten, zo meldt NOS Teletekst. De broer van de man zou een politieke dissident zijn en vroeg in Nederland asiel aan vanwege politieke redenen. Zijn asielaanvraag werd echter geweigerd. Volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland zijn er sterke aanwijzingen dat de ex-vluchteling wordt mishandeld. Tevens heeft hij geen toegang tot een advocaat en moest hij een bekentenis afleggen onder druk. Geen mooie situatie natuurlijk en daarom roepen de organisaties Nederland op om Bahrein aan te spreken over de gang van zaken. 

De man met de naam Ali Mohammed al-Showaikh werd in oktober uitgezet en op 20 oktober landde hij in zijn thuisland. Daar is hij dus niet met open armen ontvangen en kon direct het gevang in. Amnesty vraag ook om een onderzoek naar hoe het precies kan dat een vluchteling is uitgezet terwijl zijn veiligheid in het thuisland niet is gegarandeerd. Wellicht dat de autoriteiten geen contact hebben gehad met vertegenwoordigers van de staat Bahrein waardoor deze informatie niet kon worden meegewogen in het besluit de man uit te zetten. Nu is het natuurlijk zo dat het uitzetten nooit perfect kan gaan er worden altijd wel fouten gemaakt, maar in deze is het dubbel zo zuur omdat het wellicht te voorkomen was geweest.

Volgens de hulporganisatie is de mensenrechtensituatie in het golfstaatje ook aan het verslechteren. Er zou een hetze worden gevoerd tegen journalisten, politieke dissidenten en anderen die kritiek uiten op de status quo. Het gaat zelfs zo ver dat individuen in het buitenland worden getreiterd of geïntimideerd. Eind 2018 werd een Twitteraar nog veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege een aantal berichtjes op het sociale medium (!). Wat dan wel weer vreemd is. in het huidige stelsel van internationale wetten, is dat Nederland ineens de verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven. Dat kan natuurlijk niet werken en zulke regels moeten dan ook worden aangepast.

Wat staatsburgers van Bahrein en de staat Bahrein samen uitvechten is niet aan Nederland om te veroordelen. Asielaanvragen accepteren en afwijzen kan Nederland natuurlijk wél. Wel lijkt er sprake van een fout. Zo stelt Amnesty: “Uit openbaar toegankelijke landeninformatie die gepubliceerd was vóór de beslissing in deze zaak, bleek bijvoorbeeld al dat familieleden van activisten uit Bahrein gevaar liepen.” De golfstaten staan er niet om bekend om een ‘safe haven’ te zijn. Zo nemen ze bijvoorbeeld geen vluchtelingen op terwijl er oorlogen in de regio worden uitgevochten.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

22 reacties

 1.   

  ‘Wellicht dat de autoriteiten geen contact hebben gehad met vertegenwoordigers van de staat Bahrein waardoor deze informatie niet kon worden meegewogen in het besluit de man uit te zetten.’

  Natuurlijk wist de ind dit wel. Jij denkt toch niet dat dit het eerste geval is? Heel wat burundezen is dit rond 1999 overkomen, ook toen was de ind op de hoogte.

  Dit zal alleen maar gaan toenemen, de knieval voor de achterban van pvv en fvd moet stoppen.

 2.   

  Veruit de meeste asielzoekers hebben een misdadig verleden, anders vlucht je niet. Goed werk van Bahrein! Reserveer alvast wat startbanen op Schiphol om er nog veel meer terug te sturen. Vandaag beginnen. En mensenrechten? So what.

  1.   

   Goed zo @worstcase, reaguurders opgelet, hoe te trollen… :)

   1.   

    “reaguurders opgelet, hoe te trollen”. Aldus, schrijft de ‘levensvorm’. Die op het aardse bestaan, niet meer indruk gemaakt heeft, dan een lintwormenscheet in een wervelstorm, van de klasse F5. Ik geef u allen ‘Meester Kong’.

 3.   

  Als ik heel eerlijk ben ,mis ik hem niet .

 4.   

  Ja en, wat is daar loos aan?

 5.   

  Je moet het zo zien, landen vinden dat vluchtelingen ook gelijk vast moeten worden gezet, onder het mom van ongehoorzaamheid vervolgens wordt probleem zo verdraaid dat het de schuld van Nederland wordt genoemd…

  1.   

   “(…) dat het de schuld van Nederland wordt genoemd…”

   Nederland, met haar Calvinistische cultuur, is gevoelig en ontvankelijke voor schuldvragen, ze is geneigd deze positief te beantwoorden. Gelukkig worden we middels wetten bestuurd en niet middels schuldvragen.

 6.   

  Hij vlucht uit het land, waarom vlucht hij uit zijn thuisland.
  En natuurlijk is men kritisch als hij terug keert.
  Waarom spant Amnesty de Nederlandse pers voor haar karretje.
  Vecht je onmin uit met de Rutteclub.

 7.   

  Nou…en !

 8.   

  “vroeg in Nederland asiel aan vanwege politieke redenen”
  Ja,als hij in zijn vaderlandje een dermate grote muil opentrekt,dat hij vervolgens moet vluchten naar Nederland(waar anders heen?)is het z’n eigen schuld,hij kent de gevolgen op al té veel politieke praatjes!

  1.   

   Dus als Rutte PVV-ers laat martelen vanwege een andere mening, zij vluchten naar Hongarije, maar due stuurt hen terug omdat Nederland een veilig land is, is dat oké?

   1.   

    Meriadoc Brandebok
    Dus wij moeten maar iedereen hier binnen laten ons scheel betalen aan belastingen . Jaren wachten voor evt een huurhuis . Wordt je ziek zwak misselijk werkeloos Zoek het dan maar uit . En je cultuur gooi die ook maar aan de kant . Ooit gehoord je eigen boontjes doppen ?Zorg eerst maar eens dat hier geen voedselbanken oid zijn kinderen gewoon een huis kunnen huren . dat een oudere niet zijn huis moet opvreten omdat hij werkeloos is geworden en geen werk kan vinden .

    1.   

     Nee, maar ik verzet me ertegen dat iedereen hier roept dat het zijn eigen schuld is, want dst is het echt niet, wheelboy.

   2.   

    Meriadoc Brandebok:
    Indien Rutte martelen in zijn programma had staan hield ik mijn grote mond wél dicht in Nederland! Begrijp je het of niet?

    1.   

     Dan zou het alsnog de schuld van de overheid zijn dat je je mond moet houden, in deze heeft de overheid van Bahrein er dus schuld aan dat zij mensen martelen en vermoorden, en niet degene die worden gemarteld en gevangen gezet.

 9.   

  Bij de IND hoef je dus niet aan te komen met “goh, ik kom uit een veilig land, kan ik hier een uitkering krijgen?”, want dan wordt je teruggestuurd. Men streeft er kennelijk naar de selectie zo streng mogelijk uit te voeren, en als Bahrein een asielzoeker wil terugnemen, is het IND verheugd. Zo moeten vrouwen van het IND ook terug naar Afghanistan, omdat het een veilig land is. Dat zij daar weinig rechten hebben boeit het IND niet.

 10.   

  Zelfs als tourist moet je in veel landen goed uitkijken met je uitlatingen!
  Indien ik gedurende een vakantie ergens aan de Turkse kust enkel malen roep: “Erdogan is een stomme lul”, zien ze mij voorlopig niet terug in Nederland,dan word ik meteen in de cel gegooid met als aanklacht “politieke redenen”,niet dan?
  Dus totaal geen medelijden met die persoon!

 11.   

  Opgeruimd staat netjes.
  Beetje oubollig maar wel van toepassing.
  Illegaal dus oprotten en wat er mee gebeurd zal me een rotzorg zijn.
  Of was dit toevallig een hardwerkende, graag integrerende, niet agressieve echte vluchteling. Kans 1 op ……

  1.   

   De reacties op deze site lezen trouwens steeds beter.
   Mag ook wel want ik maak er niet zoveel tijd voor normaal.
   Ben al aardig gewend aan het overslaan van al het trollen geneuzel.
   De griezels Brandebok en mr Kok had ik ook al toegevoegd.
   Blijven de interessante discussies over.

   Trollen zijn saai en leven van aandacht.

   1.   

    “Trollen … leven van aandacht.”

    +1

 12.   

  Jammer voor hem.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!