Door Nederland uitgezette asielzoeker wordt bij aankomst direct vastgezet in Bahrein

Geen categoriejan 07 2019, 12:00
Een asielzoeker die in Nederland asiel vroeg vanwege politieke redenen werd uitgezet en is bij terugkomst in het thuisland Bahrein vastgezet door de autoriteiten, zo meldt NOS Teletekst. De broer van de man zou een politieke dissident zijn en vroeg in Nederland asiel aan vanwege politieke redenen. Zijn asielaanvraag werd echter geweigerd. Volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland zijn er sterke aanwijzingen dat de ex-vluchteling wordt mishandeld. Tevens heeft hij geen toegang tot een advocaat en moest hij een bekentenis afleggen onder druk. Geen mooie situatie natuurlijk en daarom roepen de organisaties Nederland op om Bahrein aan te spreken over de gang van zaken.
De man met de naam Ali Mohammed al-Showaikh werd in oktober uitgezet en op 20 oktober landde hij in zijn thuisland. Daar is hij dus niet met open armen ontvangen en kon direct het gevang in. Amnesty vraag ook om een onderzoek naar hoe het precies kan dat een vluchteling is uitgezet terwijl zijn veiligheid in het thuisland niet is gegarandeerd. Wellicht dat de autoriteiten geen contact hebben gehad met vertegenwoordigers van de staat Bahrein waardoor deze informatie niet kon worden meegewogen in het besluit de man uit te zetten. Nu is het natuurlijk zo dat het uitzetten nooit perfect kan gaan er worden altijd wel fouten gemaakt, maar in deze is het dubbel zo zuur omdat het wellicht te voorkomen was geweest.
Volgens de hulporganisatie is de mensenrechtensituatie in het golfstaatje ook aan het verslechteren. Er zou een hetze worden gevoerd tegen journalisten, politieke dissidenten en anderen die kritiek uiten op de status quo. Het gaat zelfs zo ver dat individuen in het buitenland worden getreiterd of geïntimideerd. Eind 2018 werd een Twitteraar nog veroordeeld tot vijf jaar celstraf vanwege een aantal berichtjes op het sociale medium (!). Wat dan wel weer vreemd is. in het huidige stelsel van internationale wetten, is dat Nederland ineens de verantwoordelijkheid krijgt toegeschoven. Dat kan natuurlijk niet werken en zulke regels moeten dan ook worden aangepast.
Wat staatsburgers van Bahrein en de staat Bahrein samen uitvechten is niet aan Nederland om te veroordelen. Asielaanvragen accepteren en afwijzen kan Nederland natuurlijk wél. Wel lijkt er sprake van een fout. Zo stelt Amnesty: "Uit openbaar toegankelijke landeninformatie die gepubliceerd was vóór de beslissing in deze zaak, bleek bijvoorbeeld al dat familieleden van activisten uit Bahrein gevaar liepen." De golfstaten staan er niet om bekend om een 'safe haven' te zijn. Zo nemen ze bijvoorbeeld geen vluchtelingen op terwijl er oorlogen in de regio worden uitgevochten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten