Forum voor Democratie begint 2019 met groot feest: explosieve ledengroei, 8.000 nieuwe FVD’ers erbij

vlcsnap-2019-01-04-10h37m02s183
Foto: Vuurwerk bij FVD, waar ze nu meer dan 30.000 leden hebben. Bron: FVD / Twitter.

Het nieuwe jaar is op uiterst feestelijke wijze begonnen voor Forum voor Democratie. Terwijl de meeste andere partijen te kampen hebben met teruglopende ledenaantallen, mocht de beweging van Thierry Baudet een zeer onbescheiden groei van maar liefst 25% noteren. Het is nog even wachten op de getallen van de andere partijen, maar het lijkt erop dat FVD met 30.000 leden partijen als D66 en de VVD voorbij is.

Het Forum voor Democratie heeft reden om optimistisch te zijn aan het begin van 2019. De partij van Thierry Baudet telt namelijk meer leden dan ooit. In een filmpje op social media maakte FVD de stand per 1 januari bekend: 30.674 leden. Daarmee heeft de partij in één jaar tijd maar liefst 8.000 nieuwe leden geworven, aangezien op 1 januari 2018 de teller nog 22.884 aangaf. Het jaar daar weer voor, was FVD nóg kleiner: slechts 1.863 leden.

In de laatste dagen van het jaar heeft de partij nog even hard getrokken aan de campagnekar: men wilde de VVD voorbijstreven in ledenaantallen. In 2018 had de grootste regeringspartij nog ruim 5.000 meer leden dan FVD, maar behalve als de VVD óók een flinke ledenspurt gemaakt heeft is de partij van Thierry Baudet ze waarschijnlijk nu voorbij. In de orde van grootte hoeft het Forum alleen nog het CDA, de PvdA, de SGP, de SP en mogelijk GroenLinks nog voor zich te dulden.

Ledenaantallen corresponderen niet direct met zetelaantallen (anders zouden PvdA en CDA niet de grootste ledenpartijen zijn), maar of een partij er leden bijkrijgt of moet laten gaan is wel een belangrijke graadmeter voor de huidige populariteit. Met meer dan 8.000 nieuwe leden kan Forum voor Democratie zich dus, als ze een beetje een goede campagne voeren, opmaken voor prachtige uitkomsten bij de Provinciale Statenverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen, die allebei dit voorjaar plaatsvinden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

25 reacties

 1.   

  Hiermee is volgens mij het bewijs geleverd dat steeds meer mensen wakker worden. Dat wordt een afslachting in maart voor de andere partijen. Gefeliciteerd FvD!

  1.   

   +1

  2.   

   Nog steeds heeft het FvD geen enkele kandidatenlijst voor de 12 provincies bekend gemaakt. De partij heeft nog 4 weken de tijd…

   1.   

    @Gekko: Dat klopt. Vandaag is het 4 januari en de verkiezingen zijn over 10 weken, lijkt mij nog ruim voldoende. FVD is een nieuwe partij en de belangstelling is groot, des te meer reden om zeer zorgvuldig te werk te gaan. We hebben het hier namelijk niet over een old-school-network-clubje die kan putten uit de vijvers van het kartel.

    1.   

     Uiterste datum inleveren kandidatenlijst is 4 februari 2019. Zie website Kiesraad.

     1.   

      Okay, daar heb je gelijk in. Ik heb er in elk geval alle vertrouwen in.

 2.   

  Hallo z.g rechtse reaguurders, klagen over het grootkapitaal(rijken rijker,armen armer) het kartel enz en dan ga je FvD stemmen?
  Laat je niet in de maling nemen door die lavendel snuivende narcistische pianospeler, hij staat ver boven jullie.
  Bij voldoende aantal zetels treedt hij toe tot het door hem verfoeide kartel.

  1.   

   Ik heb niet het idee dat Baudet erg lang in de politiek wil blijven rondhangen. Hij wil daadwerkelijk iets veranderen in Nederland, en daarom zie ik hem zijn idealen niet snel opgeven. Samenwerking met andere partijen daar zal FvD niet aan ontkomen, er zal dus wel wat ingeleverd moeten worden zoals dat altijd zo gaat. Of FvD zou 76 zetels moeten halen.

  2.   

   Hallo links laafje,
   Ik luister liever naar de lavendelsnuiver pur sang.
   Dan linkse scheetvreters die zonodig een ander met hun mening moeten vervelen.
   Dus koning kauwspeeltje, ga maar lekker ergens in een hoek afgekloven worden door een Mechelse herder.

   1.   

    @Bosche draak. Bent u alweer bezig met domme uitlatingen? Als de meningen van “linkse scheetvreters” u verveelt, dan hoeft u ze niet te lezen.

    1.   

     Moet jij niet ergens compleet van onderwerp afdwalen met je gehinnik?

     1.   

      @Bosche draak. Wie bent U om te beslissen over wie zou “afdwallen”?

 3.   

  “Het is nog even wachten op de getallen van de andere partijen, maar het lijkt erop dat FVD met 30.000 leden partijen als D66 en de VVD voorbij is.”

  #20maart2019

  1.   

   Wat zegt dat over stemmen?

   1.   

    Heel weinig. Er is geen enkele relatie tussen ledenaantal en kiezers.

    1.   

     Helemaal waar.
     Rutte zette bij de laatste verkiezingen 1,4 Miljoen kiezers op de PVV bij het grof vuil en deze partij heeft vlgs mij geen leden.

   2.   

    Volg je de peilingen wel eens? Dan zie je dat FvD behoorlijk in de lift zit. En dat die zetels niet of nauwelijks van de PVV worden afgesnoept, maar dat het partijkartel van VVD, D’66, PvdA, CDA, CU en GL bij elkaar weer zetels inboet.

 4.   

  Maak de PVV en het FvD zo groot dat Nederland uit de EU kan stappen.
  Stoppen met Schengen en Marrakech in de kliko.
  En stoppen met die twee paspoorten.
  Gewoon weer een ouderwetse grensbewaking op personen.

  1.   

   +1

  2.   

   Ja toen hadden wij de gulden nog. Die sterk was… door de koppeling aan de nog veel sterkere Duitse Mark.
   Mooie tijden met al die smokkelaars die moeiteloos de grenzen konden passeren.
   En terroristen die moeiteloos overal in Europa wapens smokkelden en aanslagen pleegden, zoals de ETA, IRA, MAF, RAF, RARA, RRF, Molukkers, Palestijnen,

 5.   

  Ja, voor de FvD partij gaat het om in het eerste plaats zoveel zielen mogelijk te lokken door de goedkoopste lidmaatschap aan te bieden, n.l. 25 euro. Om overal zalen te huren om steeds meer jonge mannen te lokken. Terwijl Thierry dezelfde speech herhaalt,
  zit Theo bij de uitgang om steeds meer briefjes van 25 euro te verzamelen…Het is altijd alleen die twee op hun bijeenkomsten.
  Een typische FvD truc is sensatie proberen te veroorzaken, zoals Thierry naakt in een poel van water. Om een “boodschap” door te geven: dat FvD zou opkomen voor de
  “naakte waarheid”!

 6.   

  PvdA, CDA en VVD hebben qua ledental nog maar 1/4 van de leden die zij eens in 1977 hadden over. Kortom: Het contact met de leden en de kiezers kwijt. En die weggelopen leden en kiezers krijgen ze nooit meer terug.

  PvdA, CDA en VVD in geldnood door ledenverlies

  De krimp van de drie klassieke ledenpartijen CDA, VVD en PvdA – die Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog in wisselende combinaties besturen – nadert volgens de eigen bestuursleden een kritisch punt. Nu de leden blijven weglopen, komen partijen in geldnood.

  Dion Mebius3 mei 2016, 2:00

  Enkele van hen hebben hiervoor onlangs aandacht gevraagd in een gesprek met het ministerie van Binnenlandse Zaken, vooralsnog zonder resultaat. Critici zien vooral het bewijs dat de ledenpartijen uit de tijd raken. Ook de SP reageert sceptisch.

  Het verdienmodel van de partijen komt in de problemen doordat er minder contributie binnenkomt en ze tegelijkertijd minder subsidie ontvangen. De hoogte van de overheidsbijdrage wordt deels bepaald op basis van het ledental – naast een vast deel en een deel dat afhankelijk is van de hoeveelheid zetels in de Tweede Kamer. Het op ledental gebaseerde deel is ieder jaar een vast bedrag (in 2015 bijna 1,9 miljoen euro) gedeeld door het totale aantal leden van alle politieke partijen. Doordat CDA, VVD en PvdA sneller krimpen dan de rest, blijft er voor hen een steeds kleiner deel van de koek over.

  De voortgaande verschrompeling is al decennia gaande, maar bedreigt nu het functioneren van die partijen, stellen bestuursleden. Campagnekassen raken leger en partijkantoren en personeel worden te duur. Binnen de partijen klinkt daarom de roep om een ander subsidiestelsel. VVD-schatkistbewaarder Ger Jaarsma: ‘Er is steeds minder geld voor het voeren van campagnes en het opleiden van politici. Voor een deel doe je dat met vrijwilligers, maar het ondersteunen van hen moet je toch met professionals doen – en dat kost geld. Als je ziet hoe snel de daling verloopt, had er gisteren al een ander systeem van financiering moeten komen.’

 7.   

  Gaat eindelijk de goede kant op vvd samen met rutte in de prullebak,

 8.   

  Baudet dit vinden die linkse grachten gordel figuren niet leuk en in de kamer staan de linkse partijen ook niet te juichen. Maar ga zo door heer Baudet.

 9.   

  Yeah!!! van harte gefeliciteerd FvD, ook mijn stem is voor jullie!

  FvD, de partij om de bestaande leugenachtige elite partijen de nek om te draaien.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!