Groot succes voor Wilders-bondgenoot Salvini: zijn partij lijkt grootste te worden van Europese Parlement

Het Europese Parlement kan na de verkiezingen van aankomende mei ernstig rekening gaan houden met een flinke schok: een aarts-eurosceptische partij lijkt de grootste fractie in het parlement te mogen gaan vormen. Het gaat om Lega Nord uit Italië, van Matteo Salvini. Salvini staat bekend als trouwe bondgenoot van de PVV en Geert Wilders.

Alhoewel nog niet iedereen het door heeft, wordt 2019 een jaar van verkiezingen. In maart gaan we naar de stembus voor de Provinciale Statenverkiezingen (en dus de Eerste Kamerverkiezingen), maar in mei mogen we opnieuw een hokje roodkleuren: het Europese Parlement in Brussel wordt dan opnieuw gekozen, en de inwoners van de 27 EU-landen (het VK is er niet meer bij) mogen kiezen wie de nieuwe applausmachine van Juncker mogen vormen – want dat is hoe het Europese Parlement de afgelopen tijd gefunctioneerd heeft.

Maar dit jaar kan het wel eens allemaal anders gaan worden: want wie de peilingen in de verschillende landen naast elkaar legt, ziet dat dit jaar voor het eerst een eurosceptische partij de grootste fractie van het hele parlement kan worden: Lega Nord, één van de twee Italiaanse regeringspartijen. De partij heeft onder de eurosceptische en immigratiekritische koers van vice-premier Matteo Salvini veel steun verworven in het eigen land, en ligt nu aan koers in de peilingen daar. Aangezien Italië één van de allergrootste landen van de EU is, vertaalt zich dat naar het respectabele aantal van 26 zetels, zo becijfert Europe Elects.

Op de tweede plek volgt de CDU van Angela Merkel, en daarna de eveneens eurosceptische PiS uit Polen op de derde plek. Op plek 4 vinden we die andere eurosceptici uit Italië – de Vijfsterrenbeweging – en op de vijfde plek Rassemblement National (de nieuwe naam van Marine Le Pens Front National) uit Frankrijk. Al met al kan Brussel de borst dus natmaken: euroscepticisme gaat pas écht doorbreken aanstaande juni, en dat zullen ze in het Europees Parlement flink merken ook… ook zónder Nigel Farage en zijn UKIP!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

70 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Rechts gespuis.

  1. HendrikJan

   Het kan nooit slechter worden.
   Gewoon uit de EU in deze vorm en de grenzen dicht.

   1. Lugar

    @Hendrik: Je voert een trol, CJD, Svetlana, Natte Scheet & Eugenie de la Fleur zijn dezelfde.

    1. Bosche draak

     “La fleuah is ne unne natte scheet jonguh!”
     Vind hem mooi gevonden Lugar…

     1. Lugar

      @Bosche: Zeker, van de nood een deugd maken!

  2. Feit

   Fantastisch 🙂

  3. BerryCitroen

   Je weet niet wat rechts is, dan ga je pas echt huilen.

 2. Vrijedenkert

  Ik denk een heel gezonde ontwikkeling voor de EU als organisatie!

 3. lIN-T

  Europese lente in 2019

  1. Lugar

   @lIN-T: Zeker weten! De EU is vooral een speeltuin van de machthebbers en niet van het gewone volk.

   1. Eugenie de la Fleur

    Blablabla blabla blabla. Trol lugar kan heeft weer te veel tijd

    1. HendrikJan

     De EU in deze vorm is een monster zonder recht op leven.

     1. Lugar

      @Hendrik: Exact!

 4. Meriadoc Brandebok

  Ik voorspel dat de christendemocraten weer de grootste partij worden.

  1. Gekko

   Guus, na het dramatische optreden van christendemocraat Juncker de afgelopen 5 jaar valt dat zeer te betwijfelen. De populistische partijen zijn opnieuw in opkomst, in Duitsland, Frankrijk en Italië bv. Ze maken een goede kans de grootste te worden.

   1. Meriadoc Brandebok

    De kans dat de populisten de Europese Volkspartij verslaan lijkt me zeer klein tot nihil.

    1. Gekko

     Lees Tom van der Meer eens. “Niet de democratie is in crisis, de gevestigde partijen zijn in crisis”. De Europese Volkspartij bestaat uitsluitend uit gevestigde partijen. Zij hebben geen begin van oplossing voor de grote vraagstukken van deze tijd: immigratie, globalisering, energietransitie. De kiezers hebben dat feilloos door. En wijken daarom uit naar de populisten. Hun oplossing mag dan simplistisch zijn (grenzen dicht, openhouden kolen- en gascentrales), het zijn wel oplossingen. De populisten gaan daarom winnen in mei.

     1. Meriadoc Brandebok

      De West-Europese populisten worden vertegenwoordigd door types als Wilders, Le Pen en Gauland. De Britse populisten doen niet meer mee.

      De Oost-Europese rechtse partijen (Fidesz, PiS) en de Oostenrijkse rechtse christendemocraten (ÖVP) zijn vertegenwoordigd in respetievelijk de EVP en de ECR.

      Nee, de EVP wordt wederom de grootste fractie. Ik voorspel ook dat óf Manfred Weber, óf Frans Timmermans, óf Mark Rutte de nieuwe commissievoorzitter wordt.

    2. sjun

     Er lijkt een Europese lente met realistische politiek op komst waarin selectievere toelating aan de buitengrenzen en aanpak van NGO mensensmokkelaars op het program komt te staan.

   2. dinaro

    Ja. laten we hopen dat de populisten aan de macht komen.
    En die hele Eu ter ziele gaat.
    Afspraken en handelsaccoorden… komt ook wel
    goed zonder EU
    Verspilt geld.
    Maar ja zo houden we er veel écht goed aan het vreten…
    van onze centen.
    En zijn die vetnekken van de straat zullen we maar zeggen.

    1. Lugar

     @Dinaro: De PVV is nooit tegen samenwerken binnen Europa, dat hebben we altijd gedaan en zullen we altijd doen. Hetzelfde geldt voor FVD. Dat we daar geen Brussel/Straatsburg voor nodig hebben is evident.

     1. dinaro

      Thanks Lugar!

 5. Florissa

  De profiteurs en jaknikkers onder leiding van zuiplap Juncker gaan zware tijden tegemoet , en dat werd tijd .

  1. Arie B

   Misschien gaat hij dan wel nog meer aan de drank..

  2. Aytas

   En waarschijnlijk wilders en deze Italianen toejuichen, over profiteurs gesproken. Wilders maakt zich onmogelijk zodat hij maar niet afgerekend wordt, stopt z’n joodse subsidie ook niet. Italianen hebben volop van de euro geprofiteerd. Ach zolang het maar rechts is.

   1. Seneca

    @aytas
    u was toch niet anti joods? althans dat heeft u altijd beweerd. nu heeft de heer Wilders eensklaps een joodse subsidie? waarom heeft de heer Wilders eensklaps een joodse subsidie? heeft u daar bewijzen voor? of roept u dit om bijval te verkrijgen van de anti joodse individuen die dit blog vervuilen? trouwens dat doet u ook! gaat u vooral zo door, u zult het berouwen…

    1. Tguard

     @aytas en maar schrijven over nazis fascisten bruinhemden.
     Wie de broek past trekt hem aan!

     1. Aytas

      Omdat je het over de financiering van iemand hebt tquard? Lachwekkend.

     2. TD

      Tguard:
      Je gaat doodmoe worden van het reageren op sommige reaguurders!
      Ik ben allang gestopt.

    2. Aytas

     Poeh ik ben ook niet anti blank. Mag ik daarom ook geen kritiek op blanken hebben?

     Je kunt toch zelf googelen op joodse financier Wilders? Onder andere David Horowitz maar er zijn meer.

     1. Vraagtekentje

      In NL anti-blank zijn??? Dan zou het tijd worden om op te zouten naar Verweggistan dacht ik zo.

     2. Bosche draak

      Sprak de rascist….

     3. wheelboy

      Aytas
      Is er iets mis mee dat Wilders door Joden wordt gefinancierd .Wat ik erger vind is dat de VVD een dividend belasting erdoor wilde drukken omdat vriendjes dat aan hem gevraagd hadden . En nu het bedrijfsleven miljarden krijgt terwijl het goed gaat .En de burger het gelach kan betalen omdat de lobby bij het kartel de deur plat loopt .

    3. koeiepoep

     @Seneca: en wat ga jij doen dan? Aytas aan vallen, of met een argument komen? Dan zul je eerst eens wat beter moeten leren lezen wat zij schrijft.

   2. koeiepoep

    De eu heeft voor 85 miljard per maand jarenlang waardeloze bonds opgekocht van, vooral, Italië. Daar komt geen stuiver voor terug. Waren vooral investeringen in de op drijfzand gebouwde economie van Turkije bij. Dus nu heeft de eu een container vol waardeloze waardepapieren uit Turkije, terwijl Turkije zijn kapitaal op de lira stoelt. Die hard onderuit gaat. (Daar verbleekt die 4000 miljard geroofd vanaf ’60 uit Afrika bij.) Met andere woorden: Italië, Turkije, Frankrijk en Duitsland zitten zo vast in onderlinge schulden, dat er voor hen geen weg meer terug is. Dus heeft die rechtse Italiaan t nu voor t zeggen. Erdo ook. De Britten ontspringen de dans. Weg uit de eu is de enige oplossing. Gewoon weer inflatie en deflatie en marktwerking en grenzen. Hoop werkgelegenheid qua controles ook. Zal geen schim kosten, van wat we nu betalen.

 6. Arie B

  Een beetje tegengeluid richting al dat Eurofiele gedoe lijkt me zeer gezond.

 7. Gerlos

  Ik mag hopen dat er veel tegengas komt van de rechtse partijen op de gevestigde orde van het gedrocht EU

 8. Rien Noppen

  Laten we het de methode Farage noemen: je haalt de stemmen in je land op in een anti-EU campagne en je gaat vervolgens de bloemetjes buiten zetten in Brussel.

  Wat is het toch een min volk.

  1. Gekko

   Wel een zeer effectieve methode van Farage. Het VK stapt nu uit de EU.

   1. Lugar

    @Gekko: Je voert de trol en werkt mee aan zijn aanwezigheid.

    1. Blue monday

     Volgens mij ben jij de enige Uber-trol op dit medium met je -tig nicks en zelfherhalende “muizenval met pindakaas” grappen.

     Ik heb er overigens geen enkele moeite om jouw te voeden…*pats* daar gaat het kopje van Lugar, geplet in de muizenval..

     Stumpertje

     1. Lugar

      O maar beste maandag, jij gaat gewoon in mijn script hoor, geen enkel probleem. Dan zie ik jou niet meer…

      #pats

     2. Groeneveld

      Blue Monday is geen trol, Lugar. Hij is gewoon een grote sufferd.

     3. Lugar

      @Groeneveld: Dat weet ik, ik zie hem ook niet als trol maar als onbeschofte aanwezige die mij grof te woord staat, onjuist beschuldigd en zijn reacties wil ik daarom niet meer zien.

     4. Voetnoot

      @Lugar, de reacties van anderen op de scriptfiguur ziet u toch wel? Dat is niet te voorkomen neem ik aan.

    2. Gekko

     Daar heb ik geen probleem mee, Lugar. Ieder zijn mening en strategie. En eerlijk is eerlijk, soms zeggen ook de trollen zinnige dingen hier (en spuien de ‘normale’ reageerders onzin).

     1. Lugar

      @Gekko: Jammer. Je werkt, tegen beter weten in, mee aan het verblijf en de reacties van een ongeneeslijke en bewezen trol. Of hij wel of geen zinnige dingen zegt doet m.i. allang niet meer toe. Binnenkort heeft hij weer een andere nick omdat hij ban numero così tanto aan zijn broek krijgt.

 9. laribera

  Linkse Junker pist alleen nog pure alcohol, afvoeren naar afdeling AA. Tijd voor rechts.

 10. Siemien

  Dit is toch prachtig, het wordt echt tijd dat al die randdebielen in de EU eens goed om die dik vet volgevreten harsessen geslagen worden..

  1. Lugar

   @Siemien: De EU wordt niet door het volk gedragen, het is ons door de keel gedrukt.

   ‘We beslissen iets, dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’

   Der Spiegel 1999

   1. Peter Loosduinen

    Lugar
    Van wie is het citaat en heb je een link naar het origineel ?

    ‘We beslissen iets, dan maken we het bekend, we wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan we door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.’

    Der Spiegel 1999

    1. Lugar

     @Peter: Het is mij bekend dat de Juncker-quote nogal eens wordt afgedaan als twijfelachtig of ironie. Voor mij is het echter geen ironie en ik twijfel ook niet omdat het bittere realiteit is geworden. Ze beslissen iets, wachten even en voeren het door, zonder democratische tussenkomst van wie dan ook.

     Bron Juncker-citaat: spiegel.de/spiegel/print/d-15317086.html

     1. Rien Noppen

      De tekst is inderdaad ironisch bedoeld en wordt door leugenaars van het slag Lugar uit het verband getrokken.
      Kwalijke demagogie.

     2. Peter Loosduinen

      Kein Lob /Kritik aber nur eine Frage über einen Artikel

      27.12.1999
      2000: Ausland
      Die Brüsseler Republik
      Im 21. Jahrhundert wächst der europäische Bundesstaat heran. Er wird ein Multikulti-Staatsvolk von wenigstens 440 Millionen Menschen umfassen.
      Jean-Claude Juncker ist ein pfiffiger Kopf. “Wir beschließen etwas, stellen das dann in den Raum und warten einige Zeit ab, was passiert”, verrät der Premier des kleinen Luxemburg über die Tricks, zu denen er die Staats- und Regierungschefs der EU in der Europapolitik ermuntert. “Wenn es dann kein großes Geschrei gibt und keine Aufstände, weil die meisten gar nicht begreifen, was da beschlossen wurde, dann machen wir weiter – Schritt für Schritt, bis es kein Zurück mehr gibt.”

      Jetzt die Frage;
      Hat Junker dies wirklich gesagt ??

     3. Lugar

      “Jetzt die Frage; Hat Junker dies wirklich gesagt ??”

      Die vraag kun je overal bij stellen, een goede vraag overigens. Ik geloof dat Juncker dat heeft gezegd, zo dronken als hij vrouwen door de haren strijkt.

      De vraag is of het een feit is, en daar ben ik van overtuigd. Binnen de EU beslissen ze iets, dan maken ze het bekend, ze wachten een tijdje om te zien wat er gebeurt. Wanneer er geen geschreeuw komt en geen opstand, omdat de meeste mensen toch geen idee hebben van wat er is besloten, dan gaan ze door – stap voor stap tot er geen weg meer terug is.

 11. HendrikJan

  Gewoon opdonderen met die EU, dit is de organisatie die Miljarden nodig heeft om de schijn van democratie op te houden.
  En in Nederland loopt Rutte en Co, gedwee achter deze organisatie aan.
  Die leugenaar Rutte, beloofde dat iedereen er geld bij kreeg.
  Kijk goed in je mail box of brievenbus, iedere rekening aangaande 2019 is HOGER als in 2018.
  En als je Baas niet in staat is om je salaris te verhogen, staat de zoveelste leugen van Rutte op schrift.
  Weg met die leugenaar.

  1. Lugar

   +1

 12. Blue monday

  We kijken uit wat een sterke rechts-populistische beweging voor ons, eenvoudige volk,
  allemaal zal gaan bereiken.

  Als ik het mag geloven wat voor magische eigenschappen aan dit soort partijen hier op DDS wordt toebedeeld wordt alles veel beter, dat kan haast niet anders.

  Overigens, niemand heeft het er ooit over gehad omdat het volstrekt irrelevant is..is de
  democratische partij uit Italie momenteel de grootste fractie. (31 zetels)

  1. Lugar

   Na 50 jaar links is het de hoogste tijd voor rechts. Te beginnen met directe democratie.

   1. Eugenie de la Fleur

    In de ogen van @lugar is de VVD uiteraard kneiterlinks 🙂

    1. Meriadoc Brandebok

     Rien stelde laatst terecht dat een ieder die genuanceerder tegen de zaken aankijkt volgens populistisch rechts automatisch links is. De VVD is kneiterliberaal en de band met de multinationals is innig. Rutte heeft die gast van Unilever – ik ben zijn naam even kwijt – op zijn mobiel staan.

     De vele integriteitsschendingen bewihzen dit ook. Graaien, graaien en graaien, tot er niet meer gegraaid kan worden is niet iets dat gemakkelijk bij links is terug te vinden. Bij de SP moet men zelfs een deel van het salaris afdragen.

     1. Gekko

      Goed verwoord Guus, ben het volledig met je eens. Ik heb een hekel aan links (SP uitgezonderd), maar de VVD vind ik nog erger. PS. Die Unileverman heet Paul Polman.

  2. wheelboy

   Bleu monday
   Idd dat Italiaanse parlement is net zo verdeeld als het parlement hier . Maar het geeft in beide landen wel aan dat de politiek geen oplossing vindt en ook niet na de burger luistert . Daardoor krijg je dat coalities met steeds meer partijen moeten worden afgesloten en het onderling akkoord totaal niet lijkt op waar de mensen voor zon partij hebben gekozen .Ik kan me bv niet indenken dat een D666 er er voor gekozen heeft te stemmen op ene partij die het referendum afschaft .

   In Nederland (en ik stem zelf PVV) zullen PVV en FvD nooit een meerderheid krijgen om te regeren dus zullen zij (zoals andere ook) ook een coalitie moeten vormen en water bij de wijn moeten doen .Waardoor ook hun achterban zich niet meer in hun partijen zal herkennen en de onvrede steeds verder toe zal nemen . Zeker als er door het kartel een cordon sanitaire wordt opgericht . Om zo de raarste coalities te zien . Kijk bv nl CU en D666 past totaal niet bij mekaar maar regeert om Wilders buiten de regering te houden .

 13. Lugar

  41/12

  1. Lugar

   61/17

 14. Peter Loosduinen

  Tim Engelbart is goed in het bakken van aardappelen en ik hoop ook goed in het voorspellen.
  Ik ben blij wanneer zijn voorspellingen uitkomen.
  Minder Europa , minder illegalen die onze koelkasten leeg vreten , een einde aan de taxiboten van de NGO’s op de Middellandse Zee………….
  Ik word er nu al vrolijk van !
  Een goed weekend voor alle lezers van deze site .

 15. Veteraan

  Het heeft veel te lang geduurd maar uiteindelijk wordt het beter.
  Go Rechts

 16. wel.fres@gmail.com

  Zou het dan dan toch nog goed komen met het Europees Parlement ?

 17. Heras

  Ik denk dat deze ontwikkeling vooral te maken heeft met de vele immigranten. Europose landen lieten Italie lekker rotten, toen het moeilijk was. En dat Wilders en Baudet nu populairder zijn dan Rutte is ook volledig te wijten aan de verkeerde beslissingen van links.

 18. Pescador

  misschien dat het dan nog eens wat gaat worden met de EU, gelijk timmerdoos er uit schoppen en zuiniger met de centen doen en alle illegalen er uit en die rubber bootjes meteen terug sturen. want wat een zooitje is het aan het worden, komt er een vluchteling aan met een rubberbootje dan mag hij zijn gezin laten overkomen die komen dan gewoon met een vliegtuig want die hoeven niet te vluchten, het eerste wat die vluchtelingen uit dat levensgevaarlijke land Eritrea doen is van onze centen terug naar huis op vakantie en tegen iedereen lopen verkondigen dat het geld in Nederland op straat ligt, dus laat rechts maar komen slechter als nu kan niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.