In 2019 gaat het doek vallen voor… de gele hesjes, Jalta en Elon Musks Tesla

Met het einde van het jaar in zicht blikken we alvast vooruit op 2019. Eén ding weten we nu al: niet alles wat het nieuwe jaar op 1 januari ingaat, zal daar ook op 31 december weer heelhuids uitkomen. De tand des tijds maalt verder, en eist z’n tol. Wie er gaan overlijden, daar gaan we onze vingers niet aan branden. Maar we willen ons wel wagen aan een voorspelling over welke bewegingen het niet gaan redden tot 2020. We gooien hier een balletje op: de gele hesjes, Jalta en dat ‘hippe’ Tesla van Elon Musk gaan het niet redden.

1. De gele hesjes

De gehele hesjes waren in november en december één van de meer curieuze verzetsbewegingen van de afgelopen tijd. Uit het niets kwamen ze op, en ineens waren ze in Frankrijk overal. Rotondes aan het bezetten, het verkeer hun billen te tonen en uiteindelijk ook flink gewelddadig aan het rellen. Maar alle bravoure ten spijt is het nog steeds niet duidelijk wat de beweging precies wil. Eerst wilde men dat de benzineprijzen omlaaggingen, maar daarna moest ook president Macron weg en riep men om basisinkomen. De boze demonstranten zijn boos op de regering, maar verder is er weinig dat ze bindt. Ze zijn slecht georganiseerd, en zijn vaak geïnfiltreerd door professionele hooligans die de beweging gebruikt hebben om flink rotzooi te trappen.

De Nederlandse gele hesjes zijn daarbij een vreemde eend in de bijt – die zijn veel rechtser dan de originele Franse gilets jaunes, waardoor je je afvraagt: ja, is dit niet gewoon de PVV in fluoriserende kleding? Wat voegen ze hier toe?

Het punt met de gele hesjes is dus dat ze wel ergens tégen zijn, maar verder geen idee hebben wat ze willen. De groep kent daarnaast geen leiders of vertegenwoordigers, dus je hebt ook niemand die de organisatie kan stroomlijnen. Voor overheden betekent dat dus dat ze niet met deze groepering om de tafel kunnen gaan zitten om te kijken of ereen akkoord kan worden uitonderhandeld.

Zonder duidelijke gezichten, standpunten en een steeds verder afnemende actiebereidheid (want na wekenlang Parijs kapotdemonstreren gaat ook dáár de lol vanaf) is er eigenlijk geen toekomst voor deze unieke protestbeweging. Daarom voorspellen we: de gele hesjes gaan als massabeweging de winter niet overleven. Laat staan heel 2019.

2. Jalta

Alweer een jaar of vier geleden werd met veel tamtam Jalta opgericht. Een rechtse tegenhander voor De Correspondent moest het worden, en Joshua Livestro nam het voortouw. Wat een mislukking is dat geworden, hè? Terwijl de “Corrie” uitbreidt naar de Verenigde Staten, moet Jalta vechten voor 100 unieke lezers per week. Aanvankelijk werden Annabel Nanninga, Frits Bolkestein en Thierry Baudet aangekondigd als grote namen die bijdragen zouden gaan leveren aan het medium. Tegenwoordig moet de Jalta-lezer zich echter behelpen met Karin Nullamento en honderdduizend keer Ewout Klei. Zelfs Livestro zelf schrijft niet meer voor zijn eigen (!) website.

Qua business model heeft Jalta de abonnementen al enkele jaren geleden moeten loslaten, en Ewout Klei heeft er een baantje als postbode moeten bijnemen om de eindjes aan elkaar te kunnen blijven knopen. Het moge duidelijk zijn: Jalta is platzak. Geen lezers, geen geld, en vooral geen eigen doelgroep die wordt aangesproken. Zo’n situatie kan niet eeuwig blijven voortbestaan, en zal er – zo taxeren wij – vermoedelijk toe leiden dat de patiënt in 2019 eindelijk van de beademingsapparatuur wordt gehaald. Piep. Piiieeep. Piiiiiiiiieeeeeeep!

3. Tesla en het zakenimperium van Elon Musk

2018 was geen bijster goed jaar voor Elon Musk en zijn bedrijf Tesla. Op de vingers getikt door de Amerikaanse beurswaakhond, koersen die kelderen en uiteindelijk zelfs het opstappen van Musk als ultieme eindbaas van z’n eigen bedrijf. Dat is allemaal trouble on the horizon voor Musk die zijn hele bedrijf juist gebouwd heeft om zijn eigen imago als innovateur en visionair. Het was iets waar geldschieters en investeerders grif voor wilden betalen, en Musk werd er een rijk man mee. Maar als het beeld rond Musk kantelt, heeft dat desastreuze gevolgen. Hij kan relletjes rond zijn drugsgebruik missen als kiespijn, en ook berichten dat hij wekenlang op kantoor heeft moeten slapen om z’n business het hoofd boven water te laten houden, is geen goed nieuws voor de portemonnees achter zijn droom om iedereen in een elektrische auto te laten rijden, en straks op vakantie te gaan naar Mars en Venus.

Musk ziet er aanzienlijk slechter uit dan een jaar geleden. Hij loopt op z’n tandvlees, en dat gaat hem volgend jaar investeerders kosten. Zoveel, uiteindelijk, dat de kans levensgroot is dat hij de stekker uit z’n bedrijf moet trekken. Elon Musk als een soort Nina Brink, alleen dan duurde de hoogmoed iets langer voor de onvermijdelijke val plaatsvond. De boem kwam later, maar de au zal er niet minder om zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Troelstra

  Waar is het met Joshua Livestro fout gegaan? Want hij raakt steeds meer linksaf gedegenereerd.

 2. PiewievD

  De gele hesjes beweging zou grootse steun moeten krijgen. T gaat om t grote belang. Maar alle media steunt ze niet, deze kritische site incluus ????

 3. Gekko

  De gilets jaunes hebben al veel bereikt. Macron heeft door hem aangekondigde verhoging van brandstofprijzen terug moeten draaien.
  Macron is lame duck geworden, want bij iedere onwelgevallige maatregel van hem staat de boel direct weer in de hens.

 4. fockingworst

  Elon musk en tesla blijven nog wel even.. Misschien dat musk onder het mom van een burnout weggestuurd word, er zit te veel amerikaanse overheids subsidie in en veel klimaatgekkies en zoals in nederland veel mensen die zon luxe slee met de 2e ronde subsidie eroverheen graag goedkoop rijden.

 5. ruudjeenjose

  Maart 2019 wordt het jaar van de PVV en het Fvd. Na maart gaan veel asielparasieten hun koffers pakken. Oprotten en neem de islam mee. Stem in maart op de PVV of het FvD. Nederland voor de Nederlanders.Eigen volk eerst.!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.