Spilzieke NPO wil nóg meer miljoenen belastinggeld in eigen zak steken, om laatste beetje zelfredzaamheid te slopen

De reclame-inkomsten van de NPO lopen terug. Maar van bezuinigen wil de publieke omroep absoluut niets weten. Liever houdt men nog wat meer de hand op in Den Haag. Doe er nog maar tientallen miljoenen bij, zo is de boodschap van NPO-topvrouw Shula Rijxman, want dan kunnen we “doorpakken.”

Voor mensen die gewoon op de vrije markt hun brood verdienen is het nieuwe jaar alweer lang en breed onderweg, maar ambtenaren en semi-ambtenaren zitten nog altijd in het borrel- en felicitatiecircuit dat nog tot het einde van januari duurt. Zodoende vond ook NPO-topvrouw Shula Rijxman het wel eens tijd worden voor een nieuwjaarsspeech, ondanks dat februari alweer dichterbij ligt dan 2018.

En dat was meteen een schaamteloze bedeloproep voor meer geld uit ‘Den Haag’. Lees: de belastingbetaler mag weer eens krom liggen voor de onverantwoordelijke financiële huishouding van de NPO. Want, zo kondigde Rijxman aan, NPO 1, 2 en 3 moesten maar eens stoppen met de reclameblokken tussen tv-programma’s door. Jawel, het enige beetje geld dat de NPO zélf verdient moet worden geweigerd. In plaats daarvan moet de subsidiekraan worden opgedraaid, waarmee wij burgers worden opgezadeld met een nieuwe lasten van tientallen miljoenen euro’s. Maar Rijxman doet alsof dat allemaal maar een schijntje is:

“Een sterke publieke omroep vergt een stevige financiering. Een duurzame financiering, zodat we onafhankelijk kunnen blijven van de overheid en van commercie. Doordat de daling van STER – inkomsten nu gekoppeld is aan ons budget, staat die duurzaamheid sterk onder druk. Onze programmering mag op geen enkele wijze worden beïnvloed door commerciële prikkels. Laat dat helder zijn. Dus ook hier zijn keuzes noodzakelijk.

En die wil de NPO maken. Wat mij betreft gaan we in Hilversum en Den Haag kijken hoe we die financiële afhankelijkheid van reclame stapsgewijs kunnen afbouwen. Laten we eerst eens kijken of er compensatie kan komen voor reclamevrije kinderprogrammering en ga na of dit vervolgens ook op onze online platformen kan worden doorgevoerd. Als dit werkt en dit ook vanuit Den Haag blijvend kan worden gecompenseerd, kunnen we doorpakken.

Reken dan maar uit: ons budget bestaat voor 1/5 deel uit reclame-inkomsten. Willen we een publieke omroep zonder reclame, dan kost dat ongeveer per persoon 0,80 cent extra per maand. “

Ja leuk, die 80 cent. Maar als je bedenkt dat dit dus om €0,80 x 12 x 17.082.000 ≈ € 164 miljoen euro op jaarbasis gaat, dan is het allemaal ineens niet zo geestig meer. Dat is een flinke bonus die de NPO vraagt van Den Haag, en dan ook nog het lef hebben alsof de NOS hier een heldhaftige ‘keus’ maakt.

Nee, vrienden, jullie graaien lekker ongegeneerd in de portemonnee van alle Nederlanders. Ga zelf eerst maar eens bezuinigen op al die mallotige peperdure reisprogramma’s. En kom dan nog eens terug met je gebedel om €164 miljoen. Zijn jullie nu helemaal gek geworden?!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. sjun

  Er kunnen twee netten weg en er kan via internet worden uitgezonden om de kosten binnen proporties te houden.

  1. Zouaaf

   Dan moet iedereen over een goed werkend internet beschikken. En als de hele straat het net op gaat met de huishoudens van gem. 2 personen…

   1. Jantje

    “Dan moet iedereen over een goed werkend internet beschikken”
    Of tevreden zijn met 1 zender.
    Trouwens, dit is Nederland. Iedereen die dat wil, heeft een goed werkend internet.

 2. Aytas

  ‘Voor mensen die gewoon op de vrije markt hun brood verdienen is het nieuwe jaar alweer lang en breed onderweg’

  Vrije markt in Nederland, ja hoor. Vandaar dat de markt tot in den treure gecorrigeerd wordt door de overheid. Wat zijn mensen als ze eenmaal afgeleid en consumerend door het leven gaan toch tot idiote uitspraken te verleiden.

  Ik wil een sterke publieke omroep, ze zullen wel meer dan nu hun eigen broek moeten ophouden.

 3. Gekko

  Minister Arie Slob (ChristenUnie) heeft zich al eerder toegefelijk naar de NOP getoond. Hij gaf ze vorig jaar 40 miljoen extra. Deze slappe zak hooi zal nu ook wel weer over de brug komen.

 4. Hermann

  Leuk rekenwerk van de schrijver die ook nog eens een taalfout maakt. ‘Verdient moet worden’
  80 cent..met z’n drieën 1 pilsje delen, 4 sigaretten. Geef mij maar de PO. Een film op de commerciële zender kost zomaar een uur extra met alle onderbrekingen.

  1. Koos sssss

   0,80 –extra– Dat is 20%, dus je betaalt per persoon € 4, = per maand voor de NPO en voor een gezin van 4 personen is dat € 16, = per maand.

   Een abonnement op een tijdschrift dat niet, of nauwelijks gelezen wordt en € 16, = per maand kost zeg je op.
   NPO biedt niet voor € 16, = per maand aan kijkplezier.
   Er zit hier en daar wel wat goeds tussen, maar dat maakt die € 16, = per maand niet goed.

   Sowieso moet je daarbij ook de kosten van je tv aansluiting optellen en dan is dat hele tv kijken vergelijkbaar met 1 grote woekerpolisaffaire.

 5. Florissa

  Een bedrijf runnen met steun van de staat ,stop met die onzin .

 6. Gerlos

  Stoppen met dat hele NPO gebeuren, een net is genoeg want heel veel programma’s zijn om te HUILEN

  1. Arie B

   Het budget MOET opgemaakt worden. Stel dat je wat overhoudt! Dan wordt je het jaar erop gekort en dat moeten ze natuurlijk ten koste van alles voorkomen. Moet je die financiële verantwoordingen maar eens doorkijken. Meerkosten superevenementen: 16 miljoen. Geen mens zal kunnen raden of herinneren wat die superevenementen dan wel niet waren zó lekker belangrijk waren ze..

 7. Vrijedenkert

  Men kan bij de staatstelevisie radiozender 3 FM en derde tv-zender TV 3 per direct opheffen en eventueel verkopen!
  Zelfs NPO 4FM scoort beter met klassiek levend katten villen dan 3FM met dat alternatief gejengel, alle luisteraars van 3 FM zijn 10 jaar geleden allang vertrokken naar 2 FM waar gewoon populaire muziek gedraaid wordtwaar 3 FM eigenlijk voor bedoeld is…
  Ook bij tv-progamma’s kan heel veel bagger geschrapt worden en de goede progamma’s verdelen over 2 zenders waarbij er voldoende ruimte is op 2 kanalen.
  De bezem moet een keer flink gehanteerd worden in dat staatsbestel!

 8. Arie B

  810 miljoen euro is er over de balk geslingerd bij de NPO. En dan janken dat er wat afgaat. Buitensporig dat zo’n club zoveel belastingcenten krijgt. Het kan niet op, tientallen websites, een duiventil van enge linkse spoken. Snel sluiten die hut. Voor onafhankelijk nieuws hoef je er allang niet meer te zijn..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.