Veilig de weg op in de winter: 5 tips

Screen Shot 2019-01-29 at 13.19.01
Foto:

Hoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, zorgt het winterse weer ervoor dat de kans op een ongelukje ineens wat groter wordt. Slippende banden, minder zicht, beslagen ramen en verminderde zichtbaarheid zorgen er al snel voor dat het deze maanden net wat minder makkelijk autorijden is. Maar met deze tips zorg je ervoor dat je op alle weersomstandigheden voorbereid bent.

1. Zorg voor voldoende warmte

Met pech staan is altijd vervelend, maar zeker wanneer het super koud is buiten. Zorg dus dat je altijd wat extra verwarmingsmogelijkheden in je auto hebt liggen. Denk aan warme fleecedekens op de achterbank bijvoorbeeld. Super handig wanneer je pech hebt, maar natuurlijk ook wanneer een van de medepassagiers gewoon even een dutje wilt doen.

2. Beslagen ramen

Wanneer het buiten koud is, is de kans dat de ramen beslaan een stuk groter. Wanneer je deze schoonmaakt met een standaard doek, krijg je vegen op de ruit en deze vegen op de ruit verminderen je zicht. Zorg dus dat je een goede lederen doek hebt, of een ander handig apparaatje om de ramen snel schoon te maken, zonder strepen achter te laten.

3. Verminderde zichtbaarheid

Je bent met dit grauwe weer natuurlijk minder zichtbaar dan wanneer het zonnetje lekker schijnt. Zodra jij merkt dat je andere auto’s om je heen (of voor je) minder goed kunt zien, betekent dit natuurlijk dat ook jij minder goed zichtbaar bent. Check dus altijd of je verlichting het nog goed doet, vervang lampen op tijd, en zet op tijd je mistlampen aan.

4. Vast geslipt, wat nu?

Wanneer het glad is op de weg kun je makkelijker in de slip raken; en makkelijker vast slippen. Zorg ervoor dat je altijd kartonnen dozen achterin je auto hebt liggen. Scheur vervolgens een groot stuk karton af, en plaats dit onder de vast geslipte banden. Op deze manier zorg je ervoor dat je meer (en vaak voldoende) grip hebt om uit je benarde situatie te ontvluchten.

5. Hulplijnen bij de hand

Zorg natuurlijk ook dat je de noodnummers van je autoverzekering en eventuele pechhulp bij de hand hebt. Ook een lekker goedkope autoverzekering heeft vaak gewoon pechhulp in het pakket zitten. Zet ze in je telefoon, maar schrijf ze ook op een briefje en leg deze in je auto: handig voor wanneer je batterij leeg is. Schrijf ook meteen je polisnummer en andere belangrijke informatie op; zo heb je altijd alles bij de hand.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

7 reacties

 1.   

  Quote…..Zet ze in je telefoon, maar schrijf ze ook op een briefje en leg deze in je auto: handig voor wanneer je batterij leeg is……
  Maar neem dan wel een volle 2e telefoon mee anders heb je aan dat papiertje ook niets!

 2.   

  Ik snap dat de dds lezer dit soort stukjes nodig is, gewoon denken kunnen ze niet. Gewoon een moderne auto aanschaffen dan heb je dat probleem met een lege battery niet.

  1.   

   U bent een dds lezer dus spreek maar lekker voor uzelf galbak!
   Zelfs in een nikszeggend onderwerp als dit kunt u het niet helpen om anderen af te vallen met uw lompheid.
   En het maar raar vinden dat anderen niks van u aannemen….

   1.   

    Tasjesdief is een kaffer en heeft hier niets te melden!

    1.   

     Ja koop een moderne auto..dan zit je met klotsende oksels in de file te hopen dat je de laadpaal haalt……..
     # stem ze weg

 3.   

  Bij een winter zoals in 1929, wil ik wel eens zien hoeveel je aan een warmtepomp hebt in je huis.

  1.   

   Dan kunt u zich warmen voor de kwh meter, deze loopt dan roodgloeiend!!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!