Verenigd Koninkrijk in hoogste boom om spionage verdenking: 'hij is geen diplomatiek schaakstuk!'

Geen categoriejan 04 2019, 18:00
Amerikaans-Britse Paul Whelan werd vorige week in Moskou opgepakt wegens verdenking van spionage. Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt reageerde: “Individuele personen horen niet als pion of hefboom ingezet te worden in een diplomatiek schaakspel.” Via NRC.
Ja, leuk en aardig allemaal meneer Hunt, maar da's natuurlijk grote onzin. In de wereld van diplomatiek, helemaal op de schaal waar Rusland zich in bevindt, is zo'n beetje alles geoorloofd. Netjes is het niet en moreel-ethisch laat het zeker te wensen over, maar daar gaat het bij dit soort diplomatie nu eenmaal niet om.
Paul Whelan, ex-marinier, zou in Moskou zijn voor een bruiloft. Dat beweert zijn familie. Sterk bewijs voor zijn onschuld is dit natuurlijk niet, want als hij echt een spion zou zijn kan het niet zo zijn dat zijn familie daarvan op de hoogte is.
Het lijkt er echter op het eerste gezicht op dat Rusland een gemeen spelletje speelt en via een Amerikaans-Britse burger politiek bedrijft. Heel gek is dat niet gezien zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië aan de lopende band Rusland beschuldigen van cyberaanvallen, moord, beïnvloeding van verkiezingen en wat al niet meer. Totaal verontwaardigd doen dat Rusland dan 'terugslaat' getuigt van hypocrisie, dan wel gebrek aan zelfreflectie.
Mocht het bewezen worden geacht dat Whelan inderdaad een spion blijkt, dan hangt hem een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd. Als hij onschuldig is maakt dat voor de Russische overheid natuurlijk ook niet bijzonder veel uit, die verzinnen wel wat 'bewijs'. We moeten maar zien hoe de VS en het VK dit probleem het hoofd gaan bieden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten