Verenigd Koninkrijk in hoogste boom om spionage verdenking: ‘hij is geen diplomatiek schaakstuk!’

Amerikaans-Britse Paul Whelan werd vorige week in Moskou opgepakt wegens verdenking van spionage. Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt reageerde: “Individuele personen horen niet als pion of hefboom ingezet te worden in een diplomatiek schaakspel.” Via NRC.

Ja, leuk en aardig allemaal meneer Hunt, maar da’s natuurlijk grote onzin. In de wereld van diplomatiek, helemaal op de schaal waar Rusland zich in bevindt, is zo’n beetje alles geoorloofd. Netjes is het niet en moreel-ethisch laat het zeker te wensen over, maar daar gaat het bij dit soort diplomatie nu eenmaal niet om.

Paul Whelan, ex-marinier, zou in Moskou zijn voor een bruiloft. Dat beweert zijn familie. Sterk bewijs voor zijn onschuld is dit natuurlijk niet, want als hij echt een spion zou zijn kan het niet zo zijn dat zijn familie daarvan op de hoogte is.

Het lijkt er echter op het eerste gezicht op dat Rusland een gemeen spelletje speelt en via een Amerikaans-Britse burger politiek bedrijft. Heel gek is dat niet gezien zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië aan de lopende band Rusland beschuldigen van cyberaanvallen, moord, beïnvloeding van verkiezingen en wat al niet meer. Totaal verontwaardigd doen dat Rusland dan ‘terugslaat’ getuigt van hypocrisie, dan wel gebrek aan zelfreflectie.

Mocht het bewezen worden geacht dat Whelan inderdaad een spion blijkt, dan hangt hem een gevangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd. Als hij onschuldig is maakt dat voor de Russische overheid natuurlijk ook niet bijzonder veel uit, die verzinnen wel wat ‘bewijs’. We moeten maar zien hoe de VS en het VK dit probleem het hoofd gaan bieden!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. TD

  “Als hij onschuldig is maakt dat de Russische overheid natuurlijk niet veel uit, die verzinnen wel wat ‘bewijs”
  Als Paul Whelan vrij gelaten wordt is het oppassen voor UK of US,Whelan kan gedwongen zijn om precies dat te doen waarvoor hij in eerste instantie door de russen was gearresteerd!
  Met als motivatie en dreiging een portie Novitsjok?

  1. Aytas

   Geef eens antwoord waarom ik anti Nederland ben. Je doet het waarschijnlijk niet omdat je geen enkel argument hebt. Jij bent meer anti Nederland dan ik. Jij wilt polariseren net als heel dds en redactie en dat is iets wat het gevaarlijkste is op dit moment. Hier worden vaak onderbuikgevoelens als feiten aangedragen. Ik wil de polarisatie juist niet. Graag een antwoord.

   1. Scarletti

    Beste Aytas, u bent niet anti-Nederland. U bent slechts anti-Nederlandse samenleving. Uit al uw reacties blijkt een duidelijke afschuw van de Nederlandse samenleving, gebruiken en cultuur. Wat u niet haat is alles wat die samenleving te bieden heeft. Gratis geld, gezondheidszorg, educatie (tot op bepaalde en beperkte hoogte dan) en de vrijheid om uw giftige mening en overtuiging te uitten, iets wat in de door u geliefde Islamitische samenleving niet mogelijk is. Aan het feit, dat u in deze door u verachte samenleving op bent mogen opgroeien, dankt u dat u kunt lezen en schrijven, nog steeds een Clitoris heeft en niet verplicht wordt uw lichaam te bedekken voor de buitenwereld. Helaas zal door figuren als u weldra het geduld van de Westerse samenleving op zijn. Begrijp mij goed ik verafschuw geweld en intollerantie, echter dat is wat u uiteindelijk op zult roepen bij de onderkant van de samenleving. Dat verwijt ik u u ten zeerste. U staat een samenleving van geweld en intollerantie voor, wat u zich nog niet realiseerd is dat dit in iw nadeel zal werken.

    1. Aytas

     Ik ben niet eens islamitisch. Leer toch eens een keer met argumenten te komen. Als je je een beetje in bv shirin Musa had verdiept wist je dat in Nederland opgroeien voor een vrouw geen garantie is dat ze niet besneden wordt. Je bent mijn bijdrage aan het belastingstelsel niet waard.

 2. Meester Kong

  Moet niet gekker worden, NRC als bron.
  De Telegraaf is toch voor DDS de bron van waarheid 🙂 🙂

 3. Scarletti

  “maakt dat voor de Russische overheid natuurlijk ook niet bijzonder veel uit, die verzinnen wel wat ‘bewijs’.”
  What’s new!
  Westerse mogendheden doen niet anders.
  “Evidence of weapons of mass destruction in Irak”
  Was voldoende voor Nederlandse steun @ de inval in Irak en het veroorzaken van IS.
  Later bleek dit een gefabriceerde leugen waarvan alle politici op voorhand wisten dat die wapens niet bestonden maar er in meegingen omdat het zo uitkwam. Het gepeupel werd opzettelijk zout in de ogen gestrooid en het slikte de leugens als zoete koek. Waarom zouden westerse of Russische politici nu wel de waarheid spreken. Politici zijn immers geboren leugenaars

 4. Aytas

  Op joop niets over aanslag afd. De opiniesites doen goed hun best te polariseren.

  ‘Ja, leuk en aardig allemaal meneer Hunt, maar da’s natuurlijk grote onzin. In de wereld van diplomatiek, helemaal op de schaal waar Rusland zich in bevindt, is zo’n beetje alles geoorloofd’

  Dat doen ze allemaal. George kennan zijn geschiedenis is op dit gebied wel leuk te lezen.

 5. TD

  Ja,ik polariseer,heb scheit aan Afrika,heb schijt aan alle linkse types,heb scheit aan immigranten,kots van niet geÏntregeerden,kots van anti zwarepieten,Marrokaanse criminelen,en zo kan ik nog een tijdje doorgaan!
  En ik ken iemand die dat allemaal constant achterbaks zit te verdedigen!

  1. sonar

   TD++++++++++++++++++++++++++++

  2. Lugar

   +1

  3. Tante Sidonia

   TD
   Je bedoelt Aytas??
   Niet op reageren. Nooit en te nimmer.
   Aytas krijgt een orgasme van negatieve reacties. Dat hoort bij Masochisme!
   Deze persoon denkt dat hij de eerste Afrikaan wordt die een Nobel prijs krijgt!
   Gaat nooit gebeuren: te dom en Afrikaan.
   Afrikaanse Nobel prijswinnaars waren BLANKE Zuid-Afrikanen.
   Zwarte Afrikanen kregen/krijgen hem ook met: ”zielig doen, mensjes helpen, boekjes schrijven en meer van dat linkse leuter gedoe! maar iets innoveren of ontwikkelen?
   En om een waterput te maken: ja, ..daar is weer een blanke voor nodig! Wel de oerstomme linkse hulpverlener/sters.
   Nu maar hopen dat niemand meer reageert op deze: uitkeringstrekker, toeslagen vretende, anti-Nederlandse Afrikaanse medicijnman!

   1. TD

    Tante Sidonia:
    Helemaal gelijk!
    Als ík geïrriteerd raak,geen last van gasmes enzo haha.

   2. Aytas

    Jij bent het domste fascistje van dit forum. Dat ademhalen lukt is een wonder. Jij durft geen discussie aan te gaan net als Lugar. Je hebt jezelf zo voor lul gezet met deze reactie.

  4. Aytas

   Jij verdedigt diefstal en kinderarbeid omdat jij je eigen broek niet kunt ophouden. Dan ga je hier allerlei dingen beweren die ik nóóit beweerd heb. Je bent een dom mens, laf en achterbaks en een 1e klas leugenaar. Geen wonder dat je niet in staat bent jezelf te verheffen maatschappelijk.

   1. Seneca

    @redactie dds
    ik geloof dat u nu moet optreden daar het anti Nederlandse gif dat het – in wezen – beklagenswaardig wezentje Aytas hier constant spuit, werkelijk alle perken te buiten gaat. het enige dat u bereikt met deze VVMU, dat reaguurders massaal wegblijven en ik denk niet dat uw adverteerders zitten te wachten op reacties van bv beuk, kok, noppen enz.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.