Woningmarkt Amsterdam vastgelopen: ‘Hoe linkser het beleid, hoe hoger de woningprijzen’

Sven Heinen van Makelaarsvereniging Amsterdam . Bron: YouTube / AT5
Foto: Sven Heinen van Makelaarsvereniging Amsterdam . Bron: YouTube / AT5

De woningmarkt van Amsterdam is volledig vastgelopen. Eerder al kwam de afzwaaiende voorzitter Sven Heinen in het nieuws vanwege het nieuwe erfpachtsysteem. Dat was volgens hem ‘nog slechter dan het vorige’ en dat terwijl gezinnen geen huizen meer kunnen kopen. De politiek faalt dus telkens weer en Heinen stapt vandaag op als voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam. Hij liet met niet mis te verstane woorden weten waar volgens hem het probleem ligt: “Ik hoorde vorig jaar voor de verkiezingen veel beleggers met vastgoed in Amsterdam zeggen dat het college hen niet links genoeg kan zijn. Want hoe linkser het beleid, hoe meer sociale huurwoningen, hoe schaarser de koopwoningen, hoe hoger de prijzen.” zo vertelt hij AT5. 

Op dit moment zijn alle vormen van huisvesting lastig te vinden vanwege de door Rutte toegestane overbevolking van Nederland. Hierdoor stijgen de prijzen enorm snel want er is nu eenmaal meer vraag. Ondertussen steken tal van gezinnen zich weer in de schulden om een huis te kunnen kopen voor te hoge prijzen. Maar de groei neemt af. Door de hoge prijzen en de tekorten zitten nog maar weinig mensen te wachten op het kopen van een huis in deze omstandigheden. Het is dan ook de verwachting dat de huizenmarkt gaat corrigeren. Daarvoor moet er echter eerst worden gebouwd. ‘Bouwen, bouwen, bouwen’ roepen de PvdA en ook de VVD. Lekker makkelijk natuurlijk, maar deze situatie was te voorkomen geweest.

Sven Heinen zelf kon óók geen woning vinden in Amsterdam. En dus moest hij zijn heil elders zoeken. Nu woont hij met zijn gezin in Diemen, dat aan de rand van de stad ligt. Volgens hem moeten we ook af van het idee dat iedereen maar ‘in het centrum’ moet wonen. Dat is natuurlijk een onmogelijke eis, daarom ziet hij kansen bij het ontwikkelen van een randstedelijk metropoolgebied: “De oplossing ligt in de ontwikkeling van de metropoolregio. Mensen moeten zich meer gaan verspreiden.” Dat gebied moet er komen zodat er minder druk op de woningmarkt in de stadscentra komt. Geen slecht idee.

Naast de bevolkingsgroei spelen dus ook infrastructurele problemen een rol in de reden waarom mensen zo dicht mogelijk bij het centrum willen wonen. Maar dat kan veranderen zodra dat metropoolgebied er komt. Zo stelt Heinen: “Dat kan alleen door een enorme slag in de infrastructuur, vooral in het openbaar vervoer rond Amsterdam maar eigenlijk in de gehele Randstad. Blijven die investeringen achterwege, dan blijft de trek naar de stad in stand. En blijven de huizenprijzen dus stijgen.” Maar voor het zover is moet er wel een plan liggen en geld om die investeringen te doen. Zijn idee klinkt in ieder geval veelbelovend. Nu maar hopen dat de Gemeente Amsterdam haar oor neigt.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

30 reacties

 1.   

  Hebben al die hele goede Burgemeesters, daar dan geen aandacht voor gehad, of was die woningbouw materie niet populier genoeg.

 2.   

  “De woningmarkt van Amsterdam is volledig vastgelopen”
  In Amsterdam loopt alles vast,Moslimadam!

 3.   

  Amsterdam …. poef. Als je er met een kinderwagen loopt kijken ze je er raar aan.
  Laten die linksen zich maar scheel betalen! Anti-familie vee!

 4.   

  De woning markt is al decenia geleden vastgelopen..en wordt ook door de politiek kunstmatig in stand gehouden.
  De honderdduizenden gelukzoekers voegen voor de jeugd weer 10 jr extra wachttijd aan een woning toe.
  De hele randstad zit al vol met gevluchte amsterdammers.
  We hebben al 30 jr een metropoolgebied..oa purmerend maakt hier deel van uit..en makelaars wrijven zich in de klamme handjes met de stijgende woning prijzen..

  1.   

   Gemeentes kiezen nog steeds voor project ontwikkelaars welke dure appartementen complexen bouwen om de grond zo duur mogelijk te verkopen…in de hand gewerkt door steeds grotere tekorten op de gemeente begrotingen door de bezuinigingen van den haag.

   1.   

    Mijn dochter en haar vriend zijn als starters op zoek naar een koopwoning in purmerend..voor 2 ton krijg je hier alleen een volledig uitgewoont hok uit de sixties met energielabel Z en een “tuin” van 5 meter.

  2.   

   Original
   Je verhaal klopt wel voor groot gedeelte . Maar zijn niet alleen gelukzoekers . Wat denk je van hoogopgeleide Buitenlanders die hier komen werken .Zij kunnen zich hogere huren permitteren . Gewone modale man niet . Dan jaren verkopen van huurhuizen en niets nieuw bouwen . Aangezien VVD al zeker 20 jaar regeert of mee regeert weet je zat . Links beleid is altijd geweest zorgen voor sociale woningbouw .Rechts beleid is altijd geweest zoek het lekker uit . Vroeger had je de keuze of je huurde of kocht .Nu wordt je met een scheef gezicht aangekeken en je huurhuis uitgepest als je teveel verdient . En waarom .Juist om de bergen asielzoekers gettos te laten vormen . Want ja de werkende man moet maar oprotten. Of huurhuizen worden opgekocht door huisjes melkers en worden aan hoger opgeleiden verhuurd .

   1.   

    Wheelboy
    Voor Nederland is dit een populair maar niet waar verhaal, pak de cijfers CBS er maar bij. Het grootste probleem ontstaat doordat meer mensen alleenstaand zijn en ouderen langer zelfstandig blijven wonen. In het stadje waar ik woon hoor je dit verhaal ook maar 7% woningen gaat naar vluchtelingen.

    1.   

     Aytas slaat de spreekwoordelijke plank mis, in het stadje waar ik woon…… echter het feit wil dat nieuwkomers zich in de GROTE steden vestigen en niet in een stadje. Door het niet willen spreiden van nieuwkomers, bestaat de helft van de Grote Nederlandse steden nu uit buitenlanders, en dat is zonder de derde generatie immigranten die wel voor de wet als Nederlander willen worden gezien, maar zichzelf wel als buitenlander blijven benomen, omdat ze uiteindelijk alles zijn behalve Nederlander. Het is leuk dat er in een klein stadje maar 7% van de huizen naar economische invasiers gaat, maar in de gorte steden is het de directe reden ertoe dat oorspronkelijke bewoners meer dan tien jaar op een woning moeten wachten en terwijl invaisers met meerdere families in een straat wonen is dit voor de oorspronkelijke bewoner die dichterbij pa en ma wil wonen omdat dit makkelijker is voor de verzorging onmogelijk.

    2.   

     Aytas
     Waar plaats jij dan die 150 duizend asielzoekers die er van 2015 t/m 2018 gekomen zijn ? Die zitten dus voor gedeelte in huurhuizen en opvang . En dat meer alleenstaande zijn is geen verhaal van de afgelopen 10 jaar dat begon al ergens in de 70s en is langzaam meer geworden .Door zowel dat de mens ouder wordt en idd alleen blijft.

 5.   

  ‘Op dit moment zijn alle vormen van huisvesting lastig te vinden vanwege de door Rutte toegestane overbevolking van Nederland.’

  Dus rutte is er verantwoordelijk voor dat er meer alleenstaanden zijn en ouderen langer thuis blijven wonen teunis?

  ‘Zijn idee klinkt in ieder geval veelbelovend.’

  Werkelijk zijn idee? Weleens in het ruhr gebied geweest?

  Deze meneer denkt goed te zijn in het intrappen van open deuren, het slaat alleen nergens op. De prijs van de woningen in Amsterdam heeft te maken met het feit dat Amsterdam in de top van Europese steden staat. Het gezanik op DDS doet daar niets aan af. De woningen zijn gewild, al gooi je de achterbuurt woningen wat sociale woningbouw is in de verkoop dan nog zullen de goede buurten duur blijven.

  1.   

   Quote…Dus rutte is er verantwoordelijk voor dat er meer alleenstaanden zijn en ouderen langer thuis blijven wonen teunis?…
   Onder rutte zijn bijna alle “rusthuizen” gesloten en moet men wel in de eigen woning blijven..of niet soms??

   1.   

    Er zijn genoeg ouderen die hun eengezins woning willen verruilen voor iets kleiners wat minder onderhoud vraagt…..maar er is gewoon geen betaalbaar alternatief.

  2.   

   Aytas
   Heeft wel voor groot gedeelte met buitenlanders te maken . Allereerst het speculeer gedeelte . Waar ook een van oranje Nassau volop huizen heeft zijn er ook veel buitenlandse speculanten . Dan hoop mensen uit buitenland die in de reg Amsterdam werk hebben die een hoge opleiding hebben en zich dus een grachtenpand kunnen veroorloven .Jagen ze de modaal en naar beneden verder de stad uit . Maar das niet alleen in Amsterdam zo das in alle grote wereldsteden zo .Rijk verdringt arm . Of het echt een links beleid is zet ik vraagtekens bij .

   1.   

    Het heeft inderdaad met rijk en arm te maken in Amsterdam centrum. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat de top bedrijven ook werkgever zijn in Amsterdam, dat die druk dan meer daar ontstaat is logisch.

  3.   

   Quote…, al gooi je de achterbuurt woningen wat sociale woningbouw is in de verkoop dan nog zullen de goede buurten duur blijven….
   Idd.. buurten zonder islam (goede buurten) zullen duur blijven!

 6.   

  Het gebruik aan woonhuizen is niet primair het gevolg van de stijgende vraag naar woonruimte maar van de economische crisis waardoor de bouw een half decennium heeft stilgelegen.

  1.   

   En dat is dan weer direkt het gevolg van de bezuinigingen tijdens de crisis door rutte.
   Ipv bijvoorbeeld juist woningen te laten bouwen en mensen/bouwbedrijven aan het werk te houden liet hij deze rustig sterven.
   Had hij anders/juist beslist hadden we nu duizenden nieuwe woningen kunnen hebben en kunnen voorkomen dat nederlandse bouwvakkers (waar nu een groot tekort aan is) zich moesten omscholen en uitzien naar ander werk!

   1.   

    Als je reageert op een trol dan eet je z’n drol.

    1.   

     Heerlijk, humor kunnen ze ook niet tegen.
     En des te meer mensen afhaken des te droeviger worden ze.
     Wat moeten ze dan met hun leven als mensen hun reacties niet meer lezen.
     Go Lugar

    2.   

     Het betrof hier een reactie van ernst waar de woorden islamofoob, rascist, nazi ed ontbraken..maar de drol zal zeer waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten vrees ik……

     1.   

      De reactie van Ernst gelukkig niet gelezen en en ik vrees dus niets.
      Gewoon overslaan als je de naam ziet en je hoort het vanzelf wel als het beestje weer een andere naam probeert.
      Succes

   2.   

    In tijden van crisis moet het geld juist worden uitgegeven en niet worden opgepot.
    Heb persoonlijk in de crisistijd allerlei aanpassingen aan mijn woning laten uitvoeren juist om bouwbedrijven in de toen moeilijke tijd te steunen.

    1.   

     Precies Original, en wat je nu ziet is dat de bezuinigingen van toen nog steeds gaande zijn, sterker nog, er worden allerlei belastingen/btw/accijnsverhogingen in het leven geroepen om nog meer van de burger binnen te harken..

     1.   

      Er is in Nederland de laatste 25 jaar helemaal niets bezuinigd, de lasten zijn verhoogd, maar dat is geen bezuinigen, bezuinigen is wanneer de staat diep in haar eigen vlees snijdt, en dat is nooit gebeurd. Indien de overheid vandaag terug gaat naar het uitgave patron van 2003 dan kunnen we een lasten verlichting van tientallen miljarden tegemoet zien.

      We moeten eens op gaan houden met lasten verzwaring te benoemen als zijnde bezuinigingen.

  2.   

   Quote….woning tekort is niet primair het gevolg van de stijgende vraag naar woonruimte maar van de economische crisis….
   Kan mij niet herinneren dat er vóór de crisis wel voldoende woningen waren..misschien zegt de term ” hypotheek onder water” u nog iets…een direct gevolg door de aanschaf van veel te dure woningen wegens het tekort aan koopwoningen/ betaalbare huurwoningen.

   1.   

    Hypotheek onder water komt, omdat men huizen is gaan kopen op twee salarissen, me klaagt over makelaars en weet ik wat, maar het is de koper die deze situatie heeft veroorzaakt door het overbieden en kopen op twee salarissen, met het idee dat de prijs maar blijft stijgen, geen moment nadenkend dat uiteindelijk het punt komt dat ook twee salarissen niet meer voldoende is om te kopen. de woning is niet te duur, de mensen bieden te veel. Een huis is tot op zekere hoogte waard wat een gek er voor geeft.

    Er is niet zoiets als te dure woning, er is wel zoiets als leven op te grote voet en onverantwoorde schulden aangaan.

    1.   

     Quote……Hypotheek onder water komt, omdat men huizen is gaan kopen op twee salarissen, ….
     Zijn er jonge starters die dat op 1 salaris kunnen dan?????
     De huizen prijzen waren hoog door de te hoge huur en de daardoor grote vraag naar koop Dat de banken onverantwoordelijk met leningen omgingen is de reden van het “onder water staan”
     Niet..”hoeveel kunt u zich veroorloven” was het criterium maar ” hoeveel wilt u lenen”….en hoe meer hoe beter.
     En neemt u vooral een beleggings hypotheek dan heeft u straks na aflossing een appeltje voor de dorst….zo zijn er velen door hun fijne adviseur bedonderd.
     Want je wordt toch niet bedrogen of belogen door de adviseur van je “eigen” bank?!
     Dat er ook mensen zijn die niet met geld om kunnen gaan is zeker een reden maar niet de hoofd oorzaak!

 7.   

  49 jaar geleden Amsterdam verlaten omdat de woning markt toen ook al totaal op slot zat, 10 jaar wachten op een huur woning was toen ook al heel normaal.

 8.   

  Goed bezig dat activistische linkse zooitje in Mokum, HOE HELP JE EEN STAD NAAR DE KLOTE, neem een voorbeeld aan dat ROOIE college, succes verzekerd.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!